Příručka Pána jeskyně

Příručka Pána jeskyně

Vložil(a) KDolecek dne
1
Průměr: 1 (2 hlasů)
2004
Pravidla a doporučení pro vedení hry v Dračí doupě plus

Základní pravidla pro Pána jeskyně ve hře Dračí doupě plus. Jednotlivé kapitoly se zabývají principy Dračího doupěte, povoláními, tvorbou světa, tvorbou dobrodružství, tipy pro vedení hry a bestiářem.

Obsahuje dobrodružství Po stopách démona.

Určeno po hru
Kategorie produktu
Vydavatel

Obsahuje tyto produkty

Průměrné hodnocení Název Vydáno Kategorie Jazyk
2
Průměr: 2 (1 hlas)
Hodnota
40.00
Po stopách démona 2004 Dobrodružství Ukázkové dobrodružství z Příručky PJ v Dračí doupě plus Čeština

1

Ještě víc než u Základní příručky je trochu odhlédnout od kvalit pravidel samotných a hodnotit jen příručku jako takovou, protože se tu věci mnohem více prolínají. A bohužel - hodně ke škodě věci.

PPJ se snaží adresovat mnohé "pokročilé" problémy - které ale v herní praxi ve skutečnosti ani nebyly moc problémy. A způsob, kterým to dělá, je dost nešťastný, protože kvůli vyřešení těchto ne-problémů na hráče tlačí zvláštní settingové skutečnosti a pravdy - např. o tom, jak má fungovat cestování v čase a přepisování minulosti (s "úžasnou" alegorií filmu a střižny), nebo jaká je konkrétní podstata bohů*. Všechny tyto problémy by přitom šly se stejným výsledkem vyřešit i v obecnější a mnohem méně svazující podobě - a ano, toho jsem si všimnul už tehdy, když jsem to četl poprvé, takže tohle není o tom, že by to "zastaralo".

Další problémy jsou přístup k povoláním, zejména ke Knězi a Hraničáři, kdy pravidla chtějí, aby PJ sledoval miliardu detailních věcí (počet použití té nebo oné dovednosti atp.), což ok, je chyba pravidel a ne příručky, ale příručka sama to jen konstatuje - nenabízí k tomu žádný návod, rady a ani nějaký nástroj (např. záznamový arch nebo tak něco). 

Celkově platí podobné věci jako ty co jsem psal u příručky hráče (je to až moc technické, až moc sterilní... ok, ta povídka byla fajn, ale byla to jediné, co tam bylo) plus navíc tu jsou i výše zmíněné a další chyby které příručku dál zhoršují. Dávám 1* ne protože by to byl vysloveně shit, ale protože to není nijak dobrá příručka a navíc k fakt špatné hře, což se nutně "sčítá" - být to k lepší hře, možná by to dalo 2*, ale...

________

* autoři byli zjevně fanoušci Pratchetta a Malých bohů, což je šlechtí, ale neomlouvá.