Dračí Hlídka (základní sada)

Dračí Hlídka (základní sada)

Vložil(a) Markus dne
3
Průměr: 2.7 (9 hlasů)
2020
Základní příručky Dračí hlídky s úvodem do hry a pravidly pro počáteční úrovně

Sada dvou základních „začátečnických“ příruček pro českou dobrodružnou fantasy hru Dračí Hlídka. Po vzoru její předlohy Dračího doupěte jsou pravidla rozdělená do několika svazků a sad, které mají postupně představovat pravidla pro vyšší a vyšší úrovně. Základní pravidla s úvodem do hry, vysvětlením základních principů hry a schopnostmi povolání na začínajících úrovních vyšla v sadě dvou příruček nazvaných Příručka pro hráče – základní průvodce hrou a Příručka vypravěče – základní tvorba příběhu.

Příručka pro hráče – základní průvodce hrou (196 stran) vysvětluje základní principy Dračí Hlídky, pravidla pro tvorbu postavy, pravidla boje a zranění, uvádí zbraně a dobrodružné vybavení a další informace nezbytné ke hře. Většina rozsahu příručky je pak věnovaná popisu schopností jednotlivých povolání (alchymista, hraničář, klerik, kouzelník, válečník, zloděj) a kouzel.

Příručka vypravěče – základní tvorba příběhu (160 stran) je základní příručkou pro Pána Jeskyně. Na rozdíl od předchozí příručky nepopisuje ani tak pravidla, jako spíš rady pro tvorbu příběhu a vedení hry. Je zakončená ukázkovým dobrodružstvím, ve kterém začínající postavy brání vesnici před invazí nemrtvých.

Základní pravidla obsahují schopnosti a kouzla pro 1. až 5. úroveň postav. Pravidla pro vyšší úrovně mají vyjít v připravovaných „pravidlech pro pokročilé“.

Určeno po hru
Kategorie produktu

1

Otázkou je, jestli to vůbec měli vydávat? No zjevně to nějaké hráče a fanoušky má tak asi ano. Každopádně to mohli vydat alespoň bez těch hrozných a zbytečných chyb, když už ne s odladěným systémem. Za mě jsou na tom dobré snad jen ty obrázky a to je prostě málo.

1

Hodnocení na základě přečtení

Dračí hlídka je "Dračí doupě 1.8"  to jen proto, že DrD 2 už je zabraný název.  Systém s mechanikami starými 30 let, do kterého je doplněné jedno povolání, dovednosti a možnost zvyšování vlastností a dovedností. Jako rozšíření Dračáku by to bylo super, kdyby základní mechanika hodu proti obtížnosti nebyla ještě víc rozbitá než u původního DrD, kdy rozsah bonusů v jedné družině na první úrovni snadno přesáhne rozsah hodu kostkou.

Výsledkem je, že pravidla pro hráče obsahují velmi podrobný rozvoj postavy a posilování po jedničkách, ale pravidla pro PJ / Vypravěče jsou jen doporučení, takže podle zavádějící a nepoužitelné tabulky náročnosti si z prstu vycucá číslo, které může ignorovat vliv čtyř úrovní zlepšování postavy. Kromě boje jsou pak podrobná a relativně dobře zpracovaná pravidla pro zlepšování postav spíše placebo pro hráče.

Další věcí je enormní množství chyb, které se v pravidlech vyskytuje.

Podrobně jsem hodnocení uvedl ve své recenzi.

2

Rozděluji hodnocení ze systému na systém a příručky.



Na hlídku jsem se, doslova, léta těšil, se stovkami a stovkami hodin kdysi odehraných v DrD. Vypíchnu jen pár věcí formující mé hodnocení.

+ Ilustrace Dračí hlídky je na první pohled moc hezké, přestože jsou poměrně moderní je v nich vidět nějaká návaznost na DrD.

- Pravidla vypadají že byla dokončována (HODNĚ) horkou jehlou, opakující se odstavce, nejasné formulace, překlepy... U betaverze, kterou dostali předplatitelé je to pochopitelné a naprosto omluvitelné, u hotového produktu - zvlášť v takové míře - už je to ostuda.

- Největším fiaskem pravidel jako takových je (ne)ukázkové (ne)dobrodružství, nejenže nedává smysl, je nekonzistentní, nesedí k němu ani popisy v mapách, ale ani v něm žádné dobrodružství není. 



*****SPOILER ALERT (kdyby to někdo chtěl opravdu hrát)*****

*******Vesničani se v noci schovají za palisádu a za týden to vyřeší klerik pro kterého poslali.******

*****KONEC SPOILERU*****

Hodně slabé dvě hvězdičky, za to, že se to podařilo amatérsky vydat a za líbivé ilustrace.

1

1) Hodnocení a recenze Dračí hlídky jsou manipulované jejími autory skrze prokazatelně falešné účty a lživé "zákaznické / hráčské recenze".

Místní hodnocení jsou ovlivněna cíleně vyvolaným nájezdem jednorázových návětšvníků, co dali 5*, ale nehodnotili jedinou jinou věc. ID Karmína co s nadšením rozdává 5* je falešné ID svázané s fake Facebook identitou kontrolovanou Tirusem (autorem DH), nebo některým z jeho PR minionů.

---------------------------

2) zpracování příruček je tristní. Co stránka to jazyková chyba, seznam nejasných nebo divně/špatně vysvětlených pravidel sestavený jedním fanouškem má několik stránek (!!!), jsou tam chyby v sazbě a seznamech atp.

Samotná pravidla jsou v podstatě intenzivní snahou zesložitěné a zhoršené Dračí doupě. Kdo stojí o DrD, tak jak praví klasika, nejlepší je originál.

 

5

Pobavily mne některé komentáře. Zvlášť nad amatérskou sazbou. 

Naopak, graficky je DH našlapaná a v cz nemá konkurenci.

(zásah moderátora: umazal jsem urážku namířenou proti jinému uživateli)

3

Pokus vystřídat na podstavci klasiky drdlike her stařičké Dračí Doupě Altaru systému Dračí hlídka nevyšel. Sice nějaké neduhy starého dračáku odebírá, ale přidává svoje mnohé wtf a v konečném důsledku je to pořád jen průměrný český dračák. Mnoho překlepů a amatérská sazba, degraduje i snahu o investici do drahé obálky a ilustrací uvnitř. 

Místama chybí pokus poradit na různé momenty, které hra může přinést a je stejně více vhodná pro nějakého zkušenějšího PJ, co si pravidla opět ohne ku potřebě své a družinové. 

5

Betatest mě nadchnul, ale po vyzkoušení vydáné hry musím říct že tohle se v naši české kotlině jen tak nevidí. Knihama je naprostá radost listovat.

První úroveň je hezky rozdělená od zbytku pravidel a začít hrát jde okamžitě. Za mě top.