Advanced Dungeons & Dragons (1e)

Advanced Dungeons & Dragons (1e)

Vložil(a) Bajo dne
4
Průměr: 3.3 (4 hlasů)
1977
Velká revize originální edice Dungeons and Dragons.

Aktualizovaná reedice nejstarší hry na hrdiny, ve které hráči zažívají dobrodružství ve fantasy světech. Původní Dungeons and Dragons se velmi rychle dostalo do nepřehledné spirály vrstvení pravidel a bylo nutné přikročit k celkové reedici. Autoři se při té příležitosti rozhodli rozdělit hru na dvě linie. Pokročilým hráčům bylo určeno Advanced Dungeons and Dragons, zatímco pro ty začínající mělo sloužit Basic Dungeons and Dragons. Původně se myslelo, že hráči začnou hrát na linii Basic, a jakmile si osvojí základy hry, přejdou na linii Advanced. Nakonec ale obě linie existovaly desítky let paralelně jako samostatné hry, než je  v roce 2000 nahradila třetí edice.

Pravidla Advanced Dungeons & Dragons (AD&D) byla reorganizována a znovu kodifikována ve třech vázaných pravidlech, sestavených Garym Gygaxem, zahrnujících původní pravidla D&D a mnoho dodatků a revizí z příloh a článků z časopisů. Tři hlavní pravidla byla Monster Manual (1977), Player's Handbook (1978) a Dungeon Master Guide (1979).

Mezi hlavní přírůstky patřilo rozdělení povolání a ras, nová povolání jako je vrah, druid, mnich, paladin, zloděj, barda, iluzionista a ranger. Rozšíření se dočkaly například i systém přesvědčení, kouzla, nestvůry, magické předměty a přibylo i mnoho rozšiřujících pravidel a tabulek a doprovodných, návodných textů, řešících specifické situace a způsob hraní, které nepokrývala „začátečnická“ linie Basic Dungeons and Dragons.

V roce 1989 vyšla výrazně přepracovaná druhá edice Advanced Dungeons and Dragons, která se pro své mnohé odlišnosti považuje za samostatnou hru.

Rodina RPG her
Autoři
Vydavatel

2

ADnD představuje pokročilou/rozšířenou verzi pravidel z roku 1974. Na rozdíl od ní se ale snaží opravidlovat cokoliv, k čemu by během dobrodružství mohlo dojít. Počet různých pravidel a pod-pravidel vedlo k tomu že se hra začala rozdělovat na dvě příručky, jedna pro hráče a druhá pro postavy, s tím že obě mají něco kolem dvouset-stran. Vzhledem k tomu že tady není žádná sjednocovací mechanika, je třeba k hraní ADnD 'rules as written' velmi dobrá paměť.

Fanoušci obskurních dřevcových zbraní si mohou k hodnocení přičíst jednu hvězdičku.