Lady Blackbird

Lady Blackbird

Vložil(a) Alef0 dne
5
Průměr: 4.4 (9 hlasů)
2010
Predpripravený príbeh miešajúci rozprávkovosť Hviezdnych vojen s pulpovou literatúrou.

Romantický príbeh plný zvratov zasadený do zvláštneho sveta plného balvanov obiehajúcich vyhasínajúcu hviezdu, ktorým prelietavajú čudesne vyzerajúce lode. Lady Blackbird uteká pred naplánovaným sobášom a najíma si loď menom Sovička, ktore velí známy odpadlík a pašerák Cyrus Vance. Vezie ju za jej milým, pirátskym kapitánom Uriahom Flintom, keď ich uprostred cesty prepadne imperiálny krížnik. Podarí sa im ujsť a vyslobodiť sa? Samostatne stojace dobrodružstvo kombinujúce romantiku Hviezdnych vojen s pulpovými dobrodružstvami s predpripravenými postavami, a jednoduchým systémom v duchu Solar Systému.

Autoři
Vydavatel

4

Lady Blackbird je čtrnáctistránkové PDF (je zdarma), které obsahuje vše, co ke hře potřebujete. Máme tady 5 hotových postav, minimalistickou mapu světa, obrázek vaší lodi, pár odstavců k jednoduchým pravidlům a to je více méně vše.

Hned na úvodní stránce, kterou by člověk zvyklý číst mnohasetstránkové příručky mohl mít tendenci přeskočit v domnění, že jde jen o tiráž či shrnující text, který bude rozpracován dále, se ve skutečnosti nachází celá premisa příběhu. Z ní a podle ní pak hráči s GMem společně improvizují situace a zápletky a směřují k cíli. Inspiraci dále dodávají např. speciální schopnosti postav, či jejich povahové vlastnosti a cíle, např. "jsi v přestrojení, povedlo se ti někoho ošálit?". Ty vás často odměňují XPčkama, pokud je používáte, či podle nich vaší postavu hrajete. Některé cíle a motivace můžete za jistých podmínek, např. "odhal se někomu, koho jsi obalamutil", zahodit a nahradit.

Takže ano, máte indicie, nějaké příběhové a náladové hesla, které můžete rozvíjet, ale jak moc zábavný příběh bude, záleží, nepřekvapivě, na partě, s jakou k tomu sednete. Oceňuji tu jednoduchost celé "příručky". Určitě je lehčí do toho nastoupit, než do některých slavných one-page RPGs. Ale zároveň bych ocenil, kdyby hra poskytovala více příběhového pozadí, ze kterého by se mohla odrazit i parta, která si do velké improvizace netroufá. Nevidím zkrátka ctnost v přístupu "tady máš základ a zbytek si vymysli sám".

Hru bych doporučil partě, která se nebojí hodně improvizovat a rozehrávat i emocionální a cheesy momenty jako vyznání lásky. Nespornou výhodou je, že opravdu můžete začít hrát během pár minut.

Naše hra trvala cca 3x 2,5 hodiny, ale věřím, to jde dohrát i jako trochu delší one-shot, když si GM trochu připraví a když se nebojí příběh často posouvat dopředu.

5

Hra je hodně založená na hráčích. Jsou tu jednoduchá pravidla, která vysvětlíte za chvilku a podporují RP. Pokud si najdete srpávnou partu, tak máte o skvělý zážitek postaráno. Dlouhodobá hra by se v tomhle hrála těžko, ale na pár sezení nabízí plno zábavy.

4

Zajímavá hra s daným začátkem a koncem ale miliony různými cestami mezi nimi. Hru jsme vedl už asi více jak 10krát na ruzných OG akcích a vždy se odvíjela cesta mezi začátkem a koncem úplně jinak. Hra kde hodně záleží na tom kdo hraje kapitána a kdo lady, a jak hodně zvládnou hrát na sebe. Běží na Solar systému ale bere si z něj jen opravdu málo. 

5

Lady Blackbird je najkrajšie RPG, ktoré sa mi dostalo pod ruky. Je to pár stán zaplnených príbehom, ktorý obmäkčí aj tých najväčších drsňakov. Lady Blackbird uteká od dohodnutého sobáša za svojou láskou na druhý koniec sveta len preto aby zistila, že ju mala po celý čas vedľa seba. Krásny príbeh, príjemný vizuál, jednoduchý systém a pomôcky pre GM. Prosto dokonalá výplň dlhých zimných večerov