Vendetta

Vendetta

Vložil(a) Ecthelion dne
3
Průměr: 3 (3 hlasů)
2009
Renesanční drama, ve kterém se hráči snaží přemoci ostatní hráče a stát se vládcem městského státu.
Jonáš a Kryštof Ferencovi

Hra se odehrává v jednom z italských městských států v průběhu renesance, kde spolu šlechtické rody soupeří o moc a diadém prince města. Tento střet je doprovázen halasným řinčením halaparten, zvoněním schiavon, stejně jako tichým zpěvem dýk vrahů a symfonií jedů a zrady. V popředí stojí machiavellistické bezohledné prosazování zájmů a shakespearovské drama. Vendetta je založena na pravidlech, které umožňují vytváření scén a vyhodnocování konfliktů bez přítomnosti Vypravěče (tzv. GM-less hra). Všichni hráči zde rozvíjejí příběh za vlastní stranu a zapojují se do hry za samostatnou stranu nelítostného zápasu. Původně vznikla pro soutěž RPG Kuchyně (později byla přepracována).

3

Je to v podstatě deskovkový podklad pro roleplaying zástupců renesančních severoitalských rodů ve fiktivním městě... ale ten roleplaying je prostě na vás a moc se ve finále nedoplňuje s tou deskovkovou částí.

3

Tohle je hybrid mezi RPG, deskovkou a ještě něčím třetím, co neumím pojmenovat. Hra vznikla "na koleně" a jako takovou je nutné ji brát. Ovšem hratelná je a zábavu poskytne. Atmosféra je neopakovatelná.

3

Stále u nás ještě není zas tak běžné, že se domácí autoři pouštějí do rozličných experimentů. Vendetta však takovým experimentem rozhodně je. Pod tradičně úchvatným grafickým zpracováním, které si bratři Ferencové nikdy neodpustí, se skrývá hra, z níž vám půjde hlava kolem. Jste renesanční intrikán, máte k dispozici spoustu bohatství a lidí, a libovolnými prostředky politicky likvidujete jiné intrikány. Obtížné téma je navíc napojeno na pravidla, která nemají vypravěče, a kde si hráči musejí všechno ukočírovat sami. Někdy je dost nejasné, kdo má vlastně co vyprávět. Celá hra je pak příkladem taktického RPGčka, kde nejdřív vymyslíte mechanické řešení, a teprv potom se ho nějak snažíte napasovat na příběh a vyprávění. Je to zábavná kreativní výzva, ale je to šíleně náročné. Dal bych dvě hvězdičky, protože hra je dost neotesaná, v mnoha místech má nejasná nebo nevyvážená pravidla a potřebovala by lepší vysvětlení. Třetí hvězdička je bonus za skvělé zpracování, inspirativní doprovodné texty a za téma, které mě osobně zaujalo.