Ten Candles

Ten Candles

Vložil(a) Aegnor dne
5
Průměr: 4.3 (8 hlasů)
2015
Systém pro hraní tragických hororů

Před deseti dny se celý svět ponořil do tmy. Před pěti dny přišli Oni ...

Ten Candles je hra zaměřená na atmosférický tragický horor. Celá hra se odehrává pouze za svitu deseti svíček, které postupně zhasínají a fungují jako takové "hodiny" blížícího se konce.

Autoři
Vydavatel

4

Párádní atmosférická jednohubka!

Hrozně se mi tam líbí různé "rituální" postupy (zapalování/sfoukávání svíček, recitace Pravd, pálení schopností postav, atd.), které rozhodně podporují tvorbu atmosféry.

Tragický příběh a konec tomu dodává jedinečnou atmosféru. 

Jediné, co bych malinko hře vytknul, že by tam imho mohla být lépe zpracovaná ta "gaming" stránka. Lehko Vás může překvapit, že hra skončí dřív, než stihnete vůbec použít nějakou schopnost (obzvlášť pokud Vám nepřejí kostky). A chybí tam to, že hra nemá žádnou mechanickou pomoc, když se člověk zasekne ve vyprávění/vymýšlení a nemá nápad (nějaké tahání tarotových karet, nebo tak by mohlo v těchto chvílích pomoct).

Ale doporučuji všema deseti svíčkama! (i když jsem dal jen čtyři hvězdičky)

5

Velice amtosférická hra, která si hraje se světlem a slovy. Není to na časté hraní, ale na občas si to zahrát. Hra může nabídnout zajímavý zaážitek, ale je potřeba mít i správnou partu a místo na hru.

4

Jde téměř o povídací hru, kde se ujmete rolí podle zasazení, které chcete hrát. Je libo strašidelná opuštěná nemocnice, středozápad USA, nebo něco na motivy filmu Dark City? V Ten Candles (Deset svíček) to není problém. Kromě jednorázového hororu na zaplnění jednoho večera na chalupě s tím ale zahrajete těžko něco jiného.

Pravidla jsou velmi jednoduchá a hra může díky nim vypadat skoro i jako vyvolávací seance. "Tyto události jsou pravdivé a my jsme stále na živu." je věta, která ve mě rezonovala velmi dlouho, když jsme ji nad ubývajícími svíčkami provolávali. Samotná pravidla by mohla být kratší a tím ještě více přístupnější.

4

Hra sa mnohými technikami a motívmi inšpiruje Polarisom, aj keď tieto vplyvy nie sú otvorene priznané. Je o čosi prístupnejšia a flexibilnejšia ako Polaris (až tak, že viacerí argumentujú, že je vhodná pre nováčikov - ja si myslím, že vyžadované hráčske skills sú dosť pokročilé). Limituje ju ešte stále trocha úzka a prevarená téma a aj to, že je určená na one shot.

Príručka je inak dobre spracovaná z hľadiska príkladov z hry a prevedenia mechanikami, akurát je rozťahaná až bieda.