Dračí doupě II (základní příručka, původní)

Dračí doupě II (základní příručka, původní)

Vložil(a) Markus dne
2
Průměr: 2 (6 hlasů)
2011
První vydání základních pravidel Dračího doupěte II

První vydání Dračího doupěte II vyšlo v roce 2011. Oproti předchozím hrám z rodiny Dračí doupě nejsou pravidla koncipovaná jako samostatné příručky pro hráče a Pána jeskyně, ale jako jedna kompletní kniha se vším všudy, od pravidel pro hráče přes rady pro Pána jeskyně až po stručný bestiář a ukázkové dobrodružství.

V roce 2017 byla tato původní pravidla nahrazena revizí nazvanou „přepracované vydání“, která výrazně upravila základní vyhodnocovací pravidla (především mechaniku vyčerpání) a schopnosti povolání a přepsala značnou část příručky.

Určeno po hru
Kategorie produktu
Vydavatel

Obsahuje tyto produkty

Průměrné hodnocení Název Vydáno Kategorie Jazyk
4
Průměr: 3.5 (2 hlasů)
Hodnota
70.00
Návrat do Bílého hradu 2011 Dobrodružství Výukové dobrodružství pro Dračí doupě II Čeština

1

Původní (!) vydání DrDII byla příšernost.

Stranou toho, že původní nerevidovaná pravidla byla totálně dysfunkční bordel (což... je HODNĚ velké "stranou", viz moje recenze) byl bordel ve výkladu pravidel (někerá byla roztahaná na 3 místech příručky bez cross-referencí), neskutečně bolestivá absence rejstříku, pro čtení přívětivá, ale pro herní použití nepřehledná grafika nadpisů a mnohé další problémy.

V komunitě, resp. v té její části, která nepatřila k nekritickému autorskému fanklubu, se o téhle knížce mluvilo jako o zákazníky placené alfaverzi (což vzhledem k pozdější Revizi pravidel i příručky - byla bolestivá pravda, ale Altar to alespoň vyvážil nabídnutím Revidovaného PDF zdarma, což nebylo špatné omluvné gesto).

3

Původně jsem hodnotil tuto hru v době po jejím vydání a po odehrání pár sezení poměrně kladně a s nadšením. Měl jsem tehdy pocit, že mi přišla do rány. Chtěl jsem tehdy hrát fantasy, ale pokud možno na nějakém moderním enginu, který dává větší důraz na vyprávění a míň na číslíčka. Tenhle cíl pravidla deklarují a snaží se o jeho naplnění. Nicméně dnes s odstupem času je třeba říct, že původní verze pravidel nebyla tak úplně dopilovaná. To co jsem si kdysi myslel, že si sedne při delším hraní, se ukázalo být jako trvalý problém. Nepřidala tomu ani špatná struktura příručky. Mnoho z těchto potíží odstranila verze 1.1. Původní verze už tak vlastně nemá opodstatnění, jelikož změny provedené při revizi jsou tak rozsáhlé, že obě vydání této hry lze označit do velké míry za vzájemně nekompatibilní.