Bunnies & Burrows
-
- Vrchní krutovládce; Administrátor
Bunnies & Burrows

Jedno z legendárních prvních RPG (1976), inspirované románem Watership Down z roku 1972. Šlo první RPG hru, ve které hráči mohli hrát za jiné postavy než za humanoidy, první s podrobnými pravidly pro bojová umění a první, ve kterém se objevily zárodky dovednostního systému. Hrači hrají inteligentní králíky a během hry se setkávají hlavně s ostatními zvířaty. Jedinými nestvůrami, které se ve hře můžou objevit, jsou lidé, jejichž myšlení a motivace jsou pro králíky zcela nepochopitelné. Hra byla lehce rozšířena druhou edicí (1982), aniž by se výrazně změnila. (První i druhou edici klasifikujeme jako stejnou hru.)
Další verze Bunnies & Burrows nevyšla jako samostatná hra, ale jako rozšíření pro GURPS nazvané GURPS Bunnies & Burrows (1992).
Po dlouhé době vyšla ve spolupráci s původními autory třetí edice Bunnies & Burrows (2019), která zachovává jádro pravidel, ale dál hru rozšiřuje a především modernizuje její grafické zpracování.
-
Re: Bunnies & Burrows
Tímto děkuji Iwas Passingy za zadání anotace téhle legendární hry a napravení historické křivdy, že o ní až doposud nebyly žádné informace v češtině. Teď jsou! 
EDIT: Jo a ta hra má zjevně nekonečnou popularitu. V roce 2019 vydali původní autoři třetí edici!

EDIT: Jo a ta hra má zjevně nekonečnou popularitu. V roce 2019 vydali původní autoři třetí edici!
-

Však tu třetí edici jsem v anotaci zmínil

Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
-
Doplním, že knížka Watership Down vyšla česky jako Daleká cesta za domovem poprvé tuším v roce 1986 (z toho roku jsem měl své vydání, které se mi po nějakém zapůjčení již nevrátilo). Svým způsobem je to velmi alternativní "zvířátková" fantasy v našem světě a už když jsem ji četl poprvé, tak mne uchvátila. Pak jsem se k ní vrátil na konci 90. let jako dospělý a již tehdy jsem měl pocit, že by se z tohoto "settingu" dala udělat skvělá RPG, anichž bych tušil, že již existuje. Kdyby to někdo chtěl zkusit v rámci Sirotčince jako one shot (KDolecek
), tak bych se hned přihlásil.

-
Díky, doplnil jsem do anotace (jinak 2018 to znovu vydalo Argo). Podle knížky je dokonce i animovaný film z roku 1978 (ČSFD, Youtube).
A zaujal mě tenhle odstaveček:
A zaujal mě tenhle odstaveček:
Pár ukázek z pravidel. Má to takový samizdatový feeling2. vydání Bunnies & Burrows z roku 1982 píše: A word of warning at this point; it is absolutely impossible to foresee what players will do in the game. The best-laid traps will be avoided, players will do what you least expect, and they often show startling lack of logic (at least according to your personal logic rules!). So save yourself the headaches of laying out too much detail of the future of the game; it's more fun to let the game evolve for you as well as them anyway.
------
Zde je dobré upozornit na to, že nikdy nelze přesně odhadnout, co hráči ve hře udělají. Pasti můžeš umístit sebelíp a oni se jim vyhnou, jindy udělají to, co by tě ani nenapadlo a často bude jejich chování chybět jakákoliv logika (tedy, nebudou se řídit tím, co považuješ za logiku ty!). Proto šetři své síly a hru nikdy nepřipravuj moc daleko dopředu - když hru necháte, ať se přirozeně vyvíjí, bude tě to bavit stejně jako je.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Verify you are a human.
-
Když jsem se začínal zajímat o RPG, o Bunnies & Burrows se vždycky mluvilo jako o příkladu divné staré hry, kterou nikdo nikdy nečetl ani nehrál, a především nechápal, co se na tom vůbec dá hrát.
Před pár lety vyšli králíci v nové verzi. Od Frog God Games (vydavatelé Swords & Wizardry). Oldschooloví králíci. S bojovými uměními. A taktickými mapami. A realistickým prostředím.

Bunnies & Burrows (3e) (2019)

Před pár lety vyšli králíci v nové verzi. Od Frog God Games (vydavatelé Swords & Wizardry). Oldschooloví králíci. S bojovými uměními. A taktickými mapami. A realistickým prostředím.

Třetí edice Bunnies & Burrows je moderní oživení klasické hry Bunnies & Burrows (1976) – prvního RPG, ve kterém se hráči vžili do role inteligentních zvířat, konkrétně králíků (obyčejných, ne antropomorfních). Musejí se vypořádat s realistickými nebezpečími, přičemž jedinou skutečnou „nestvůrou“ ve hře je člověk. Kromě něj však králíky ohrožují i predátoři, pasti nebo přírodní nástrahy. Zranitelná pozice hráčských postav v potravním řetězci motivuje řešení problémů před bojem.
Jednoduchý systém zůstává z velké části nezměnění. Postavy popisuje osmi základními vlastnostmi, které se určují náhodným hodem 3k6. Králíci mají povolání (běžec, zvěd, šaman...), od kterého se odvíjí pár jednoduchých speciálních schopností, které se mnohdy – kupodivu – dají označit za „bojová umění“. Nová edice dává jako alternativní možnost zajíce, čipmanky, skunky a jiná drobná zvířátka. Pravidla se věnují důležitým tématům, jako jsou obydlí, péče o srst, spánek, hledání potravy, nemoci a setkání s jinými tvory. Kniha obsahuje pestrý výběr navržených setkání, pár ukázkových scénářů i několik miniher. K dalším doplňkům patří taktické mapy a žetony.