Nájmy a bytová krize
Moderátor: Faskal
-
Re: Nájmy a bytová krize
Jako myslíš tu nepočetnou menšinu co umí python a nainstalovat CUDA?
-I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.
-If violence isn't solving your problems then you aren't using it enough.
-Jestliže je hlad nejlepší kuchař, pak je smrt nejlepší lékař!
-If violence isn't solving your problems then you aren't using it enough.
-Jestliže je hlad nejlepší kuchař, pak je smrt nejlepší lékař!
-
- černá eminence
Já bych třeba řekl, že na něm není přirozené z podstaty vůbec nicMarkyParky píše: ↑29. 4. 2025, 17:01 K debatě LokiB vs Jezus.
Ten proces se jmenuje kulturní evoluce, je to normální přirozený výběr memů a memplexů a přirozené na něm je úplně všechno.

Jinak exponenciální nerovnost je třeba, když 20 nejbohatších domácností v USA vlastní víc než spodních 50 % populace. A když v roce 2024 jejich majetek narostl o tisíc miliard dolarů. Spíš než "exponenciální nerovnost" bych tomu říkal "nesoumeřitelnost". Že by to nějak souviselo s jejich unikátně tržně obchodovatelnými schopnostmi, si troufám pochybovat.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
-
Souvisí to holt s jejich unikátním výskytem v časoprostoru. Chceš-li, umět se narodit ve správnou dobu na správnemém místě.
Kulturní evoluce je přirozená, ve všech smyslech toho slova, včetně toho kořene, i my lidi jsme taky kus přírody, kulturní evoluce je vlastní i jiným živočišným druhům schopných žít ve společenstvích, v určité míře se dá pozorovat už od ptáků. Je to "zabudovaná", nedílná a přirozená feature dostatečně komplexního života.
Kulturní evoluce je přirozená, ve všech smyslech toho slova, včetně toho kořene, i my lidi jsme taky kus přírody, kulturní evoluce je vlastní i jiným živočišným druhům schopných žít ve společenstvích, v určité míře se dá pozorovat už od ptáků. Je to "zabudovaná", nedílná a přirozená feature dostatečně komplexního života.
-
Jak už jsem řekl - nechceš, nepotřebuješ víc stavět... jen v Praze máš 35 000 dlouhodobě prázdných bytů...a pokud víš, že asi více než 1/3 nových bytů bude taky prázdná, tak je nesmysl stávající problém ještě navyšovat...dlouhodobě obyvatel ČR přibývá jen velmi pomalu...a čeká se ještě pokles přírůstku, nebo dokonce celkový pokles...ekologické náklady na prázdný byt jsou navíc nenulové, jak při stavbě tak poté...
Ale především, ta premisa je zcela milná po technické stránce -automatizace řízení samozřejmě pomůže a je vítána. Ale tam není skutečný problém - problém je v dotčení práv sousedů a ochrany životního prostředí... a to musíš řešit chytře, subtilně a nelze čekat velké jasné a okamžité efekty...proto to politiky nezajímá...
https://archiv.hn.cz/c1-67717430-cesi-u ... 2fm44dCvvw
Vallun píše:I když pominu, že firmy těžko na něco cílí
Firma, přesněji obchodní firma, je název podnikatele (§ 493 OZ). Nic víc, název podnikatele žádné plány nemá...To myslíš vážně??? Řízení všech firem se řídí čtvrtletními a ročními plány, které na něco cílí. Ve výsledku na minimální roční zisk nebo růst obratu.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
-
- černá eminence
Nět. Kulturní evoluce je přirozená ve smyslu, že jest přirozené, aby se na daném duševním stádiu děla. Ale řídí se kvalitativně odlišnými zákonitostmi než evoluce přírodní, např. proto, že je z velké části vědomá. Sociální inženýrství, "inženýrství lidských duší",... to je všechno realita po tisíce let, říká se tomu civilisace. "Stát", "firma", "živnostník", "podnikatel", "zaměstnanec", "trh"... to jsou všechno vymyšlené/artificiální sociální a kulturní konstrukty. Pochopitelně některé z nich podléhají zákonistostem, jež lze přiblížit či přirovnat zákonitostem biologické evoluce, ale je potřeba znát hranice takové metafory, než ta začne být zavádějící.Cor píše: ↑29. 4. 2025, 18:53Kulturní evoluce je přirozená, ve všech smyslech toho slova, včetně toho kořene, i my lidi jsme taky kus přírody, kulturní evoluce je vlastní i jiným živočišným druhům schopných žít ve společenstvích, v určité míře se dá pozorovat už od ptáků. Je to "zabudovaná", nedílná a přirozená feature dostatečně komplexního života.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
-
Promiň, píšeš velký zdi textu, v kterých se snadno ztrácí a obtížně hledá smysl vyjádření, viz třeba text výše ... krom toho je tu myšlenková bariéra významu slova "přirozené", kterou si nepřekleneme ani s Markyho pomocí nebo s Elesharovou nepomocí.Jezus píše: ↑29. 4. 2025, 16:26 Pokud ne a žádá si "umělou kultivaci" (umělci, rodiči a diskusí v hospodě), pak se Čína ani Rusko nevymaní z diktatur právě nikdy (alespoň v našem životě), ježto oba režimy všechny tyto prvky kultivace tvrdě (nepřirozeně) potlačují či je otáčí. Máš pravdu, že je absurdní si myslet, že se ten režim změní díky kultivaci myšlení.
Ne, tohle zrovna není příklad exponenciální nerovnosti ... to je příklad velké nerovnosti, ale exponenciála v něm nehraje žádnou roli.Eleshar píše:Jinak exponenciální nerovnost je třeba, když 20 nejbohatších domácností v USA vlastní víc než spodních 50 % populace.
-
A máš nějakou představu o těch zákonitostech, kterými se kulturní evoluce řídi? Protože u té "přírodní" nějaké představy a teorie máme a každý z nás asi o nějakých slyšel.Eleshar_Vermillion píše: ↑29. 4. 2025, 21:01 Kulturní evoluce je přirozená ve smyslu, že jest přirozené, aby se na daném duševním stádiu děla. Ale řídí se kvalitativně odlišnými zákonitostmi než evoluce přírodní, např. proto, že je z velké části vědomá. Sociální inženýrství, "inženýrství lidských duší",... to je všechno realita po tisíce let, říká se tomu civilisace. "Stát", "firma", "živnostník", "podnikatel", "zaměstnanec", "trh"... to jsou všechno vymyšlené/artificiální sociální a kulturní konstrukty. Pochopitelně některé z nich podléhají zákonistostem, jež lze přiblížit či přirovnat zákonitostem biologické evoluce, ale je potřeba znát hranice takové metafory, než ta začne být zavádějící.
Ty méně šťastní z nás slyšeli i o marxistické dialektice a nevyhnutelnosti historického vývoje společnosti ke komunismu, ale to, předpokládám, na mysli nemáš.
A když říkáš vědomá ... máš tím na mysli vědomí jednotlivce, který jde zastřelit arcivévodu, nebo vědomí společné či společenské, které ho k tomu (v podstatě bez ohledu na jeho vědomí a vůli) nasměrovalo a dovedlo?
-
LokiB - já sice nejsem matematik, ale exponenciální nerovnost ve statickém modelu je docela divočina...
možná rozložení bohatství blízké exponenciální křivce...?

Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
-
To první je přesně to, co říkám já

-
York: Exponenciální růst je jasně matematicky definovaný. Nikomu neroste příjem ani majetek s konstantním exponentem. Obojí roste jen nelineárně.
I tvá definice mzdy není pravda. Začínal jsem s nadprůměrnou mzdou. Byly roky, kdy mi nerostla, byly roky, kdy mi klesla, byly roky, kdy mi rostla mírně a byly roky, kdy mi rostla skokově. Dnes mám příjem z práce zhruba sedminásobný než na začátku a jsem teprve v polovině svého pracovního procesu. Ani náklady nemám fixní. S každým dítětem byly skokově vyšší. Hypotéka v 27 letech byla přes 20 tisíc, dnes 6 tisíc. Za 2 roky bude skoro 50 tisíc. Náklady na investice mám taky nelineární.
U majetku mícháš jeho hodnotu s příjmy. Hodnota mého bytu nelineárně vzrostla, ale příjem z něj nemám žádný. Hodnota investic mne taky (z podstaty) roste nelineárně. Příjem z majetku rozhodně není exponenciální, jak píšeš. V posledním odstavci to navíc sám přiznáváš, že příjem ze mzdy je větší než z majetku, což by u exponenciálního růstu bylo přesně naopak.
A nakonec po šedesátce si to nastavím tak, abych příjem z investic měl větší než z práce, ale stále budu cílit na nekonečný horizont.
A tipuji, že to tak nemám jen já. Nikdo nemá konstantní, pomalý růst příjmu z práce a fixní náklady. Nikomu neroste majetek exponenciálně.
I tvá definice mzdy není pravda. Začínal jsem s nadprůměrnou mzdou. Byly roky, kdy mi nerostla, byly roky, kdy mi klesla, byly roky, kdy mi rostla mírně a byly roky, kdy mi rostla skokově. Dnes mám příjem z práce zhruba sedminásobný než na začátku a jsem teprve v polovině svého pracovního procesu. Ani náklady nemám fixní. S každým dítětem byly skokově vyšší. Hypotéka v 27 letech byla přes 20 tisíc, dnes 6 tisíc. Za 2 roky bude skoro 50 tisíc. Náklady na investice mám taky nelineární.
U majetku mícháš jeho hodnotu s příjmy. Hodnota mého bytu nelineárně vzrostla, ale příjem z něj nemám žádný. Hodnota investic mne taky (z podstaty) roste nelineárně. Příjem z majetku rozhodně není exponenciální, jak píšeš. V posledním odstavci to navíc sám přiznáváš, že příjem ze mzdy je větší než z majetku, což by u exponenciálního růstu bylo přesně naopak.
A nakonec po šedesátce si to nastavím tak, abych příjem z investic měl větší než z práce, ale stále budu cílit na nekonečný horizont.
A tipuji, že to tak nemám jen já. Nikdo nemá konstantní, pomalý růst příjmu z práce a fixní náklady. Nikomu neroste majetek exponenciálně.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
-
- černá eminence
Ano, mám celkem solidní odbornou představu o vývoji určitého segmentu lidského bytí.
Třeba i vědomí jednotlivce, který nechá zavraždit každého, kdo vyslovuje jinak slovo "ciciri".A když říkáš vědomá ... máš tím na mysli vědomí jednotlivce, který jde zastřelit arcivévodu, nebo vědomí společné či společenské, které ho k tomu (v podstatě bez ohledu na jeho vědomí a vůli) nasměrovalo a dovedlo?
-
Přesně tak. Hodnota majetku extrémně bohatejch lidí neroste primárně tak, že by každej měsíc za část svejch příjmů nakoupili novej majetek, ale tím, že roste cena majetku, kterej už vlastněj. Musk vlastní zhruba stejnej podíl Tesly (doufám, že mě zas budeš chytat za slovo), ale jeho cena je někde úplně jinde. Proto na ně taky velmi špatně funguje daň z příjmu.
Když jsem dával příměr se zhodnocením majetku o 5% za rok, tak to bylo ve skutečnosti zavádějící, protože superboháči se nestávaj z průměrnejch investorů, ale z těch, kteří trefili terno.
To je vskutku fascinující míra nepochopení. Upřesňoval jsem srovnání dvou skupin, z nichž jedna zvyšuje svůj majetek primárně ze svý mzdy a druhá skrze majetek. Ano, by definition ta první zvyšuje svůj majetek primárně ze svý mzdy. A když srovnávám tempo růstu majetku, tak samozřejmě mluvím o trendu u těhle dvou skupin, ne o tvejch osobních životních zkušenostech

-
Eleshar: Asi se míjíme. Netvrdím, že kulturní evoluce se řídí stejnými zákonitostmi jako biologická evoluce. Jsou to jiné dimenze/roviny. Pohyb litosférických desek a průlet komety se taky řídí jinými zákonitostmi a nejde o umělé nebo nepřirozené procesy. Kulturní evoluce je přirozený proces, ano řídí se trochu jinými pravidly...a ano, není jednoduché je rozklíčovat, protože "dimenze kultury" je "vyšší" (ve smyslu, že vzniká z těch "nižších"), než "dimenze jednotlivce".
Každopádně, moje pointa se dá vlastně shrnout slovy, že je naprosto přirozené, že (i) lidé zhotovují umělé ba až nepřirozené věci a konstrukty, nemůžou si pomoct, je to v jejich přirozenosti.
Každopádně, moje pointa se dá vlastně shrnout slovy, že je naprosto přirozené, že (i) lidé zhotovují umělé ba až nepřirozené věci a konstrukty, nemůžou si pomoct, je to v jejich přirozenosti.
-
Je to tu fakt hrozný ... akorát že vůbec.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesk ... domaci_dyn
Jenže co s takovou zprávou v místním narativu, že ... daleko víc rezonuje pofidérní "důstojný příjem" než takováto tvrdá data.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesk ... domaci_dyn
Jenže co s takovou zprávou v místním narativu, že ... daleko víc rezonuje pofidérní "důstojný příjem" než takováto tvrdá data.