Nájmy a bytová krize
Moderátor: Faskal
-
Re: Nájmy a bytová krize
Ale tuhle zprávu sis z toho ještě přečíst dokázal, ne?
Chudobou nebo sociálním vyloučením bylo loni v ČR ohroženo 11,3 procenta obyvatel, což je nejméně z celé Evropské unie. Vyplývá to ze zprávy evropského statistického úřadu Eurostat, podle které jsou tak na tom Češi lépe než sousední Němci či lidé ze skandinávských zemí EU.
-
Ne, je to za paywallem.
Tohle, předpokládám, považuješ za dobrou zprávu?LokiB píše: ↑1. 5. 2025, 12:01Chudobou nebo sociálním vyloučením bylo loni v ČR ohroženo 11,3 procenta obyvatel, což je nejméně z celé Evropské unie. Vyplývá to ze zprávy evropského statistického úřadu Eurostat, podle které jsou tak na tom Češi lépe než sousední Němci či lidé ze skandinávských zemí EU.
-
-
- pěšák
-
Tak ono to měření ohrožení chudobou a porovnání napříč státy (příjem pod 60% mediánu mzdy daného státu s nějakým přepočtem dle členů domácnosti) má určitě jistou vypovídající hodnotu, ale současně ... no dost to pokulhává.
Mimochodem když se zamyslím nad samostatně žijícími důchodci, které znám, tak z nich tak půlka padá do škatulky ohrožení chudobou, přitom jsou úplně v pohodě, a navíc často mají dost naspořeno z produktivního věku. Ještě člověku rvou prachy na přilepšení a těžko jim vysvětlit, žo to není potřeba. Až budu v důchodu já, tak jsem si jistá, že podle současné metodiky by byli chudobou ohrožení vlastně všichni důchodci.
Mimochodem když se zamyslím nad samostatně žijícími důchodci, které znám, tak z nich tak půlka padá do škatulky ohrožení chudobou, přitom jsou úplně v pohodě, a navíc často mají dost naspořeno z produktivního věku. Ještě člověku rvou prachy na přilepšení a těžko jim vysvětlit, žo to není potřeba. Až budu v důchodu já, tak jsem si jistá, že podle současné metodiky by byli chudobou ohrožení vlastně všichni důchodci.
Naposledy upravil(a) komi dne 2. 5. 2025, 10:48, celkem upraveno 1 x.
-
Statistika hezká, naštěstí existují i lidé, kteří se u ní nezastaví a jdou zkoumat, jak k ní dotyčný (zde Eurostat) došel:LokiB píše: ↑1. 5. 2025, 12:01Ale tuhle zprávu sis z toho ještě přečíst dokázal, ne?
Chudobou nebo sociálním vyloučením bylo loni v ČR ohroženo 11,3 procenta obyvatel, což je nejméně z celé Evropské unie. Vyplývá to ze zprávy evropského statistického úřadu Eurostat, podle které jsou tak na tom Češi lépe než sousední Němci či lidé ze skandinávských zemí EU.
Prokop, Daniel. Slepé skvrny. 1. vydání. Brno: Host, 2019, s. 33–34.Daniel Prokop píše: Už jste jistě také slyšeli. Chudých lidí je v Česku devět procent, což je nejméně v Evropě. Máme nejmenší nerovnosti, které se navíc neprohlubují. Domácnosti nejsou příliš zadlužené, je nízká inflace i nezaměstnanost. Zároveň dáváme velké prostředky na sociální ochranu. Neustálé stížnosti části obyvatel tak musí být důsledkem pomýlení, rovnostářského dědictví komunismu či obecně stěžovačné povahy nás Čechů.
(…)
Pokud by existovala soutěž o nejnesmyslnější a nejvíc zatemňující ukazatel v ekonomice a sociologii, relativní příjmová chudoba by ji nejspíš opanovala se suverenitou oštěpaře Jana Železného. Chudých je podle ní v Česku jen zhruba devět procent, tedy nejméně v Evropě — protože ve zbylých státech je to průměrně sedmnáct procent. Tuto informaci slyšíme co půl roku. A často na ni navazují další analýzy o tom, že čeští důchodci jsou výrazně méně chudí než třeba ti švýcarští.
Zcestovalému člověku to intuitivně nesedí. Vidí, že jsme zhruba na úrovni nejrozvinutějších států postkomunistického světa a těch chudších ze Západu. A má pravdu. Statistika je tu zavádějící. V čem je problém?
Eurostat považuje za příjmově chudé lidi žijící v domácnostech s příjmem do šedesáti procent národního mediánu. V Česku je ta hranice okolo jedenácti tisíc u samostatně žijícího člověka a dvacet tři tisíc u domácnosti dvou rodičů a dvou malých dětí. To je dost ostrá hranice — vyšších je většina individuálních důchodů i příjem, který dvěma lidem s dětmi zajistí minimální mzdy. Hlavně je však hranice po zohlednění rozdílů v cenách zhruba dvakrát nižších než v západním světě. Příjmově chudý Němec, Nizozemec a Švéd je tedy životní úrovní podobný středně příjmovému Čechovi.
Ukazatel příjmové chudoby má i další mouchy. Například vychází z příjmu před exekucemi. Kdyby byl počítán realisticky z příjmu po exekučních srážkách, chudých by hned bylo dvanáct až třináct procent. Zároveň ukazatel zahrnuje jen pravidelné příjmy — nelze tedy srovnávat české a západní důchodce, protože ti čeští mají pravidelný příjem z důchodového systému (většinou pár stovek či tisíc nad hranicí chudoby) a často nic navíc, kdežto západní důchodci mívají více naspořeno a nainvestováno, a jsou tedy chudí jen zdánlivě.
Hlavní potíž je však zmíněná nesmyslnost mezinárodního srovnávání. V roce 2012 Eurostat vypočítal příjmovou chudobu z mediánového příjmu na úrovni celé Evropské unie a po zohlednění rozdílných cen (v paritě kupní síly) dospěl k závěru, který mnohem více odpovídá zkušenosti našeho zcestovalého člověka. Příjmově chudých Evropanů bylo dvacet čtyři procent, v Česku třicet procent. Ze starších členů Evropské unie za námi skončily Řecko a Portugalsko. Po Slovinsku jsme si vedli nejlépe z nových a postkomunistických zemí Unie.
Možná si říkáte, že je to detail. Jeden nešťastný ukazatel. Ale měření se odrážejí ve slovech a ta ovlivňují přístup k chudým. Příjmovou chudobou pravicoví politici mnohokrát obhajovali svou (a)sociální politiku.
Online dostupné zde, vybrané pasáže zvýrazněny mnou.
-
Ano, Daniel Prokop, víc není třeba říkat. Všichni dopředu ví, co bude tvrdit. Stále dokola ten samý ideolog "máme se špatně" +"je třeba brát majetek bohatým". Pak pak tu ještě bývala Švihlíková, kterou už ale nikdo vážně nebere. Srovnatelné se Šichtařovou a Machem neblahé paměti.
-
To je ta zrádnost statistiky ... "co kdo osobně zná". Znám osobně ve své bublině převážně důchodce, kteří mají důchod nad 40 tisíc. A z lidí ohrožených chudobou, dle statistiky, znám dvě samoživitelky s dvěma dětmi, které nežijí s partnerem ve společné domácnosti.komi píše: ↑2. 5. 2025, 10:31 Tak ono to měření ohrožení chudobou a porovnání napříč státy (příjem pod 60% mediánu mzdy daného státu s nějakým přepočtem dle členů domácnosti) má určitě jistou vypovídající hodnotu, ale současně ... no dost to pokulhává.
Co bude za pár desítek let ... uvidíme, jaký bude medián příjmu

-
Že ty napíšeš něco podobnýho mi bylo jasný. Ostatní se ale třeba podívají i na to, co píše.
(Neříká máme se špatně, říká někteří z nás se mají hůř, než si myslíme. Neříká brát peníze bohatším, říká daňme chytřeji a ne/dávejme peníze tam, kde ne/jsou potřeba. Hlavně ale říká: čím vzdělanější jsou lidé, čím bohatší jsou nejchudší, čím méně exekucí a šedé ekonomiky, tím bohatší společnost je. Tj. boj proti chudobě a strukturálním nerovnostem je v konečném důsledku ekonomicky výhodná, jenže to ideologové pravé části spektra nechtějí slyšet.)
(Neříká máme se špatně, říká někteří z nás se mají hůř, než si myslíme. Neříká brát peníze bohatším, říká daňme chytřeji a ne/dávejme peníze tam, kde ne/jsou potřeba. Hlavně ale říká: čím vzdělanější jsou lidé, čím bohatší jsou nejchudší, čím méně exekucí a šedé ekonomiky, tím bohatší společnost je. Tj. boj proti chudobě a strukturálním nerovnostem je v konečném důsledku ekonomicky výhodná, jenže to ideologové pravé části spektra nechtějí slyšet.)
Naposledy upravil(a) tochalius dne 2. 5. 2025, 12:54, celkem upraveno 1 x.
-
V jaký bublině se to pohybuješ? Starobní důchod pobíralo v roce 2024 přes 2,3 milionů lidí, z toho nad 40 tisíc necelých 12 tisíc osob. Jestli znáš převážně takto vysokopříjmové důchodce, tak se možná o trochu míň divím tomu, co tu pořád dokola hlásáš, ovšem o to víc doporučuju nenechat se svádět svými anekdotickými zkušenostmi.
-
Když to nechceš vidět, tak to nevidíš. Říká obecně lidem podobně jako Okamura "máte se z velké části špatně a cesta k tomu, abychom se všichni měli lépe, je někomu jinému sebrat více peněz a z těch zajistit zlepšení vaší situace". To samé Švihlíková.tochalius píše: ↑2. 5. 2025, 11:38 Že ty napíšeš něco podobnýho mi bylo jasný. Ostatní se ale třeba podívají i na to, co píše.
(Neříká máme se špatně, říká někteří z nás se mají hůř, než si myslíme. Neříká brát peníze bohatším, říká daňme chytřeji a ne/dávejme peníze tam, kde ne/jsou potřeba. Hlavně ale říká: čím vzdělanější jsou lidé, čím bohatší jsou nejchudší, čím méně exekucí a šedé ekonomiky, tím bohatší společnost je. Tj. boj proti chudobě a strukturálním nerovnostem je v konečném důsledku ekonomicky výhodný, jenže to ideologové pravé části spektra nechtějí slyšet.)
Schválně, jak by ses tvářil, kdybych tu vytahoval Machovy staré teze o tom, co všechno placené státem je možné zrušit a kolik ušetřit, aby se všichni, zejména ti chudí, měli lépe. Měl to krásně zpracované v podobě prezentací, i klikacích dotazníků, aby se každý mohl vyjádřit a přesvědčit. Věřili mu to jen opravdu zažraní ankapové.
Ale tak fakticky - nesouhlasíš tedy s daty Eurostatu a jejich metodikou, která říká, že v ČR jsou lidé chudobou ohroženi nejméně?
A není to proto, že ti nevyhovuje slyšet, že jsme na tom celkem dobře, protože chceš apriori změnu a cokoli, co tvrdí, že situace není tak zlá, je vlastně brzdou změny, zatímco každý doomsayer, který říká, že se máme špatně, změnu akceleruje?
Pohybuju se převážně v bublině Praha - vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří celý život pracovali.tochalius píše: ↑2. 5. 2025, 11:44 V jaký bublině se to pohybuješ? Starobní důchod pobíralo v roce 2024 přes 2,3 milionů lidí, z toho nad 40 tisíc necelých 12 tisíc osob. Jestli znáš převážně takto vysokopříjmové důchodce, tak se možná o trochu míň divím tomu, co tu pořád dokola hlásáš, ovšem o to víc doporučuju nenechat se svádět svými anekdotickými zkušenostmi.
Tvoje představa, že mě to nějak znevýhodňuje v objektivním pohledu na věc, je jen snaha nastolit představu, že "ty to vidíš správně, protože máš objektivnější zkušenost", což je blbost, kterou snad vidíš i ty ... to je diskusní faul, na který se tu obvykle varovně mává ukazováčkem.
Ale je možné, že tvoje životní zkušenost tě natolik ochromila, že objektivnějšího pohledu schopen nejsi a pak to projektuješ i do druhých a předpokládáš, že ani toho také schopni nejsou. Bohužel.
-
Presne to se stalo, diky za to.
Vyvracet lzi a dezinformace je bohuzel narocna a nekoncici prace, zvlast na platformach kde vlastnici nechteji branit jejich sireni.
“Hard for me to believe gender is biological, if we need a whole police state to enforce it.”
― Someone on the Internet
― Someone on the Internet
-
Me na tom nejvic mrzi, ze ty debaty tu byvaly vlastne fajn, i kdyz se clovek trochu kousl s nejakou mistni konzervou, tak jsem z toho mel prijemny pocit takove te oldschool debaty, peak 2000s. Bylo hezky trochu vystrcit hlavu ze svy nazorovy bubliny. Od nejaky doby se mi do toho uz vubec poustet nechce...
Mimochodem duchod 40 tisic maji snad jen fizlove atp ne? Pochybuju ze treba moje mama (ucitelka) se necemu takovemu byt jen zdanlive priblizi.
Mimochodem duchod 40 tisic maji snad jen fizlove atp ne? Pochybuju ze treba moje mama (ucitelka) se necemu takovemu byt jen zdanlive priblizi.
"Listen here's the thing – I don't know what you kids are up to, but I do know one thing: laws are threats made by the dominant socio-economic, ethnic group in a given nation. It's just a promise of violence that's enacted and police are basically an occupying army, you know what I mean? You guys want to make some bacon?" - Bud Cubby
-
LokiB:
Já tím mým příspěvkem chtěla hlavně říct to, že ten práh jako část z mediánu je zvláštní ukazatel, zvlášť když se porovnává mezi státy. Tochalius to pak rozvedl a ozdrojoval, díky.
Co se týče důchodců, tak jsem upozorňovala na to, že důchodci, pokud to fatálně nepodcenili, tak mají mít prachy nejen od státu, ale i z různých pilířů, životních pojištění, bankovkách v matraci atp. Což předpokládám není do příjmů, které se použily pro výpočet té statistiky, zahrnuto. Což, ano, podložila jsem to osobními zkušenosti, ale opravdu jsem se nesnažila z toho dělat statistiku.
Já tím mým příspěvkem chtěla hlavně říct to, že ten práh jako část z mediánu je zvláštní ukazatel, zvlášť když se porovnává mezi státy. Tochalius to pak rozvedl a ozdrojoval, díky.
Co se týče důchodců, tak jsem upozorňovala na to, že důchodci, pokud to fatálně nepodcenili, tak mají mít prachy nejen od státu, ale i z různých pilířů, životních pojištění, bankovkách v matraci atp. Což předpokládám není do příjmů, které se použily pro výpočet té statistiky, zahrnuto. Což, ano, podložila jsem to osobními zkušenosti, ale opravdu jsem se nesnažila z toho dělat statistiku.
-
No jak bych se tvářil – přečetl bych si, co píše, a reagoval podle toho, co bych se dočetl.LokiB píše: ↑2. 5. 2025, 12:23
Schválně, jak by ses tvářil, kdybych tu vytahoval Machovy staré teze o tom, co všechno placené státem je možné zrušit a kolik ušetřit, aby se všichni, zejména ti chudí, měli lépe. Měl to krásně zpracované v podobě prezentací, i klikacích dotazníků, aby se každý mohl vyjádřit a přesvědčit. Věřili mu to jen opravdu zažraní ankapové.
S raw daty souhlasím, nesouhlasím s jejich interpretací. Proč, viz Prokop (a komi).Ale tak fakticky - nesouhlasíš tedy s daty Eurostatu a jejich metodikou, která říká, že v ČR jsou lidé chudobou ohroženi nejméně?
Nemyslím si, že je můj pohled z podstaty objektivnější, a rozhodně netvrdím to, co kladeš do uvozovek, když už jsme u těch diskusních faulů. Snažím se ale moje osobní, anekdotické zkušenosti konfrontovat i se zkušeností jiných osob, statistikou atd. Protože já taky žiju v Praze, mezi převážně vzdělanými lidmi bez finančních problémů. Jestli to děláš i ty, jedině dobře.Pohybuju se převážně v bublině Praha - vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří celý život pracovali.
Tvoje představa, že mě to nějak znevýhodňuje v objektivním pohledu na věc, je jen snaha nastolit představu, že "ty to vidíš správně, protože máš objektivnější zkušenost", což je blbost, kterou snad vidíš i ty ... to je diskusní faul, na který se tu obvykle varovně mává ukazováčkem.
Ale je možné, že tvoje životní zkušenost tě natolik ochromila, že objektivnějšího pohledu schopen nejsi a pak to projektuješ i do druhých a předpokládáš, že ani toho také schopni nejsou. Bohužel.
Taky myslím, no – estébáci, politici, nějací vysoce postavení manažeři, pár nejvyšších státních úředníků, možná soudci ústavního soudu? Podnikatelé to nebudou, např. Babiš má důchod 22 tisíc korun. Celkem má důchod přes 40 tisíc korun cca půl procenta starobních důchodců. Loki nám může říct, co ti jeho známí dělali.