Velká Oficiální™ soutěž o nejlepčejší RPG věc vůbec 2025!

Obecné diskuze nezávislé na herním systému či světě.
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor

Velká Oficiální™ soutěž o nejlepčejší RPG věc vůbec 2025!

Příspěvek od Markus »

Přátelé, kamarádi! Rok se s rokem sešel a opět nastává chvíle, kdy musíme rozhodnout, který výplod RPG scény je nejlepčejší. Cože? Že jste mysleli, že už jsme to rozhodli loni? Ale kdeže, to bylo jen první kolo! Teď budeme každý rok pokračovat dalším kolem a po 32 letech budeme mít dost účastníků na Ultimátní Finále, v němž se střetnou všichni vítězové všech 32 ročníků! Do té doby se ptám – co je nejlepčejší letos?

Obrázek

Jak to funguje
  1. Každých cca 24 hodin (jak budu mít čas) zveřejním zcela náhodně vybranou dvojici soutěžících – jeden pár z vyřazovacího pavouka se 32 tituly.
  2. Pomocí ankety v horní části diskuze hlasujte, co je podle váš lepčejší. (Musíte být přihlášení.)
  3. (Volitelné, ale silně žádoucí) Do diskuze napište, proč jste se tak rozhodli – kdo má vaše sympatie a proč.
  4. A tak až do hořkého konce.
Opět od vás očekávám, že budete rozhodovat s naprostou neznalostí jednotlivých titulů, protože první dojem, hlavní dojem! Suďte knihy podle přebalů, obrázků, názvů, svých žánrových a tématických sympatií a antipatií nebo klidně podle toho, co jste měli k snídani. Ale ať už se rozhodnete z jakéhokoli důvodu, pojďte se prosím o svoje předsudky podělit do diskuze. Demokratický proces rozhodne, kdo má pravdu! Loni jsme si taky užili slušnou dávku Internetového Dramatu a já doufám, že ani letošní ročník nezklame! Tak pojďme na to.

Obrázek

Předchozí vítězové:
:arrow? ročník 2024: Dark Sun Boxed Set (1991)
Markus

Re: Velká Oficiální™ soutěž o nejlepčejší RPG věc vůbec 2025!

Příspěvek od Markus »

A kryptobambulusmus se prodírá do dalšího kola!

vysledek22.png

To už máme pět semifinalistů, a zatím jsou to samá dobrodružství! Což skončí hned dneska, protože v tomhle kole se žádné dobrodružství neutkává. Máme tu proti sobě dvě plnohodnotné hry. A navíc žánrově ne úplně vzdálené (obojí je to s přimhouřenýma očima sci-fi) a pravidly taky celkem podobné (obojí to působí jako celkem crunchy hra orientovaná na boj).

První jsou Hvězdné války...

:arrow? Star Wars Roleplaying Game (Saga Edition) (2007)

Obrázek
Pokud vám to přijde jako něco úplně jiného... tak ne tak docela. Star Wars of Wizardů jsou založené na d20 a jde vlastně o takové D&D ve vesmíru. V téhle edici dokonce specifické tím, že hra má hodně společného se svým mladším bráškou, čtvrtou edicí D&D! Featy, taktické manévry, healing surges, encounter powers! Co víc si přát!
saga1.jpg
saga2.jpg
saga3.jpg
A proti nim ujetá postapo gonzo multižánrová sci-fi „s českou stopou“:

:arrow? Waste World (1997)

Obrázek
waste1.jpg
waste2.jpg
waste3.jpg

Pohleďte na ty screenshoty! Podivujte se množství lore, uslintávejte nad hojností a komplexitou pravidlových možností. A hlavně mi řekněte: co je lepčejší?

nejlepcejsi-23.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MarkyParky

Příspěvek od MarkyParky »

Nemám rád dojení značek, zejména pak ne jejich roubováním na mainstreamové systémy. Hlasuju proti StarWars.
tochalius

Příspěvek od tochalius »

Volím méně profláklé bikiny. (Nevolit bikiny zjevně nejde.)
Hraju OSE na Erillionu a píšu o tom.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Volund (mág, 6. ú) / Mourek Myšilov (kočičí zaříkávač, 4. ú) / Florian (hraničář, 3. ú)
Jerson
Inženýr z Ocelového města

Příspěvek od Jerson »

Odpad proti odpadu? Volím to, co není DnD.
Markus

Příspěvek od Markus »

Star Wars se svými prestižkami, featy a podobně mě upřímně děsí – moc si nedokážu představit, jak je to vůbec možné hrát ve chvíli, kdy jako GM budu mít na scéně třeba pět šest protivníků. (Nebo víc!) Asi to jsou souboje na celé sezení? O tom, že by bylo možné jen tak během minutky vytvořit nebo vybrat nepřítele, kterého zrovna potřebuju, se nedá mluvit ani náhodou. Tolik schopností a čísel! Jen vytvořit to musí trvat půl hodiny. A pak se v tom vyznat! A teď bych měl hrát třeba za pět takových NPC naráz... meh!

Mně tyhle orgie speciálních schopností stačily ve WFRP 4e, a ten mi pořád přijde jednodušší – a i tak je pro mě na hranici nehratelnosti, kdy to dávám jen se zatnutými zuby.

Waste World aspoň podle toho deníku přece jen vypadá o chloupek stravitelněji.
Vaarsuvis

Příspěvek od Vaarsuvis »

Jako fanda Falloutu mám jasno. $D

Třeba se podruhé stane nejlepjčeším lore-heavy postapo. :D
Jezus

Příspěvek od Jezus »

Já třeba lore-heavy věci moc nemusím, ale postapo má tu výhodu, že je jeho znalost dost volitelná. Nevíš, proč válčí tyrano-ještěrky s kyborgy? A vážně to potřebuješ vědět k tomu, abys mezi ně najel v džípu?

Co mám rád, je DnD stejně jako Star Wars (teda ty nemám rád stejně, ale taky :-) ). Jenže 4e je pro mě něco jako Epizoda 9. Je to prostě horší než písek, který se taky dostane všude...
Passingby

Příspěvek od Passingby »

Sazeč(i) Waste Worldu měli koukám docela smysl pro humor :D
waste-world-tidbits.png
Storymode Null
Persona Null
Infodump Alert
Infodump Warning
Help Unavailable
System Unstable

(A i když to asi nevyhraje, mohli bychom to vytlačit tak vysoko, že by si toho třeba všiml někdo, kdo na tom tehdy pracoval a podělil se o nějaké zajímavosti ze zákulisí. :) )
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Virťas

Příspěvek od Virťas »

Star Wars jsem hrál podle Sirienovy verze pro Fate, která je fajn a nemám důvod k tomu volit jinej systém, a Waste World je navíc super setting, takže mám jasno.
Hraju Fate.
MartinJ

Příspěvek od MartinJ »

Zjistil jsem, že moje láska ke Star Wars nepřekoná mou nenávist vůči D&D 5e
Bouchi

Příspěvek od Bouchi »

Passingby píše: 23. 4. 2025, 12:59 (A i když to asi nevyhraje, mohli bychom to vytlačit tak vysoko, že by si toho třeba všiml někdo, kdo na tom tehdy pracoval a podělil se o nějaké zajímavosti ze zákulisí. :) )
Případně může někdo zkusit vyzpovídat Martina Klímu, ALTAR to tehdy plánoval vydat česky.
Obrázek
Gimli

Příspěvek od Gimli »

Cokoliv radši než DnD 5e.
Hraju: Zapovězené země/Jeden Prsten
Markus

Příspěvek od Markus »

Uff, takhle velký výprask čtvrté edici Hvězdných válek jsem nečekal! Do semifinále tak postupuje postapo guláš Waste World!

vysledek23.png

Dnes přichází druhá šance pro Dračí doupě, jak se protlačit až do semifinále. Po Posvátném dubu, který roste v druhé větvi soutěžního stromu, přichází v téhle větvi pluskový Theurg. Jediná knížka, od které jsem nedokázal upir... zapůjčit si PDF, a abych si to za sedmdesát korun kupoval, zas tak rád Dračí doupě nemám, takže se musíte smířit s náhledy z bezplatně dostupné ukázky.

:arrow? Dračí doupě plus: Theurg (2004)

Obrázek
Ale moment... tohle je vlastně docela zajímavé. Všimněte si, že tady nesoutěží DrD+, ale konkrétně povolání Theurg. Což může být podstatné odlišení, protože pokud to chápu správně, v DrD+ je každé povolání úplně jiné a postavené na odlišných pravidel, v zásadě taková minihra ve hře. Jaký je konkrétně Theurg? To mi řekněte vy!
theurg1.jpg
theurg2.jpg

A proti Theurgově mysticismu a démonologické magii se postaví skuteční démoni, bohové a božstva z AD&D!

:arrow? Deities & Demigods (AD&D 1e) (1980)

Obrázek
Příručka bohů pro první edici AD&D, často přehlížená a opomínaná, ale – ano – tohle existuje, a dokonce se to někdy považuje za součást „základních pravidel“. Na tomhle je kromě výběru bohů zajímavé to, že je to prezentuje ve formátu standardního bestiáře, včetně včetně obranných a útočných čísel, počtu životů, speciálních útoků apod. Prý to nebylo kvůli tomu, aby s nimi hráči mohli bojovat, ale naopak aby viděli, jak marné by bylo s bohy bojovat... ale jelikož D&D je prostě D&D, asi tušíte, jak to většinou dopadlo. Kolik životů má Zeus? Dáte ho?
dieties1.jpg
dieties2.jpg
dieties3.jpg

Kdo zvítězí, astrální démoni, nebo bohové z jiných sfér?

nejlepcejsi-24.png
Virťas

Příspěvek od Virťas »

Obojí nestojí za nic, rozhodnul hod kostkou.
Hraju Fate.
tochalius

Příspěvek od tochalius »

Zatímco Theurg je nepoužitelná šílenost, Deities & Demigods jsou použitelná šílenost.
Hraju OSE na Erillionu a píšu o tom.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Volund (mág, 6. ú) / Mourek Myšilov (kočičí zaříkávač, 4. ú) / Florian (hraničář, 3. ú)

Zpět na „O hraní obecně“