Deadlands

Diskuzní sekce věnovaná konkrétním RPG hrám, příručkám a produktům.
Uživatelský avatar
RPG Fórum
Příspěvky: 106
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00

Deadlands

Příspěvek od RPG Fórum »

Obrázek

:arrow? Anotace rodiny Deadlands

Série her původně z divokého západu s prvky horroru, steampunku a fantasy. Její první edicí jsou Deadlands Classic (původní 1996, revidované 1999). Další „edice“ ve skutečnosti nevyšly jako samostatné hry, ale vždy jako rozšíření a herní svět pro jiné hry. Jsou to:

:arrow? Deadlands Classic (1996 a 1999, Pinnacle Entertainment Group, samostatná hra )
:arrow? GURPS Deadlands: Weird West (2001, Steve Jackson Games; rozšíření pro GURPS 3e)
:arrow? Deadlands d20 (2001, Pinnacle Entertainment Group; rozšíření pro d20)
:arrow? Deadlands: Reloaded (2005, Pinnacle Entertainment Group; rozšíření pro Savage Worlds Classic)
:arrow? Deadlands: The Weird West (2020, Pinnacle Entertainment Group; rozšíření pro Savage Worlds Adventure Edition)
Uživatelský avatar
Peekay
Příspěvky: 5532
Registrován: 4. 2. 2007, 12:11
Bydliště: Foxdale Manor, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Deadlands Classic collection

Příspěvek od Peekay »

Samgar píše: 27. 10. 2010, 02:17 Nenašel jsem topic k Deadlands Classic, tak jsem se rozhodl něco málo k tomu napsat. Pokud zde topic existuje omlouvám se, ale nevšiml jsem si ho. Následující text obsahuje i pár spoilerů, které hráči narozdíl od Marshala(DM,GM) nemusí vědět.

Deadlands je kombinací westernu,hororu a šílené vědy. Zakladá se na alternativní historii amerického kontinentu, která je shodná s naší až do roku 1863, kdy byla bitva u Gettysburgu a od té doby je vše jinak :-) Po USA se nám prohánějí supernaturálové a občanská válka zatím né a né skončit. Naši hrdinové mají několik silných vlastností "EDGE" (něco jako featy v dnd) a několik špatných vlastnosti "Hindrances"(alkoholismus,tuberkulóza,rasismus atd...). Postavy jsou poměrně křehké, asi podobně jako Warhammeru, i jedna dobře mířená kulka Vás může zabít.
Spousta lidí zná a hraje D2O a Savage Worlds verze, bohužel dle mého tu nejlepší a to sice Classic skoro nikdo :-( Jedná se o klasický skill-based systém, kde kořením hry jsou pokerové žetony(jejich barva určuje jejich sílu-něco jako force pointy,action pointy nebo fate pointy v jiných systémech,akorát maji navíc i hodnotu expů) a hlavně pokerová sada karet,která se využívá,jak na iniciativu,tak i nakouzlení. U kouzlení čím vyšší ruku vytáhnete,tím silnější efekt kouzla získáte-royal flush je obvykle oneshot bosse, černej žolík je backlash, zatímco červený je silnější kouzlo. Nové verze Deadlands pokerové karty už nezahrnují a tím ztrácejí určité kouzlo hry. Nahazování postavy se určuje také pomocí karet, čím silnější ruku natáhnete tím lepší staty máte, žolík znamená tajemnou minulost(červený zpravidla něco pozitivního a černý pak něco negativního).

Chtěl jsem se zeptat jestli ještě někdo z Vás hraje Classic Collection? Pokud ano, máte srovnání s Revised popřípadě Savage World?


Kedysi strasne davno som GMil jeden session Classicu, potom na to nadlho zabudol, potom som si kupil 10th Anniversary edition... a bol som dost prekvapeny, ze je to v Savageoch. Na povodnom sa mi omnoho viac pacil chargen a iniciativa, inak je to podla mna v podstate porovnatelny zazitok.
"Ve světě DrDII je mnoho mísat, která jsou plná démovů."
- Pieta

"When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up."– C. S. Lewis
Samgar
Příspěvky: 10
Registrován: 27. 10. 2010, 01:36

Re: Deadlands Classic collection

Příspěvek od Samgar »

Přiznám se, že jsem četl pravidla na Savage Worlds a Revised, ale nikdy jsem je nehrál. Právě nepřítomnost karetního balíčku mi přijde jako naprostá škoda. Karty Deadlandum dle mého dávají specifický feeling. Navíc příběh kolem Hucksterů a karet je unikátní,ale každopádně děkuji za odpověď dá mi to alespoň možnost znovu zvážit, jestli přece jen neotestovat Savage Worlds i bez karet.
Uživatelský avatar
Peekay
Příspěvky: 5532
Registrován: 4. 2. 2007, 12:11
Bydliště: Foxdale Manor, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Deadlands Classic collection

Příspěvek od Peekay »

Savage pouzivaju karty, minimalne na iniciativu. Savageove Deadlandsy ich navyse pouzivaju tusim aj pri dueloch (alebo tak nejako), a mam hmlisty dojem ze aj pri carovani nejako figurovali. Samozrejme nie az tak ako v povodnych Deadlandsoch, kde hrac Huckstera hral s GMom poker $D
"Ve světě DrDII je mnoho mísat, která jsou plná démovů."
- Pieta

"When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up."– C. S. Lewis
Uživatelský avatar
Aljen
Příspěvky: 5282
Registrován: 26. 2. 2008, 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Deadlands Classic collection

Příspěvek od Aljen »

Pri dueloch su urcite karty a mam dojem ze aj pre riesenie normalnych konfliktov je tam alternativny kartovy sposob (ale cital som to davno)
edit:
juuuj ale zahral by som si to velmi rad. Ten setting sa mi paci skoro tak ako Dark Sun ... teda HODNE :)
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!
Samgar
Příspěvky: 10
Registrován: 27. 10. 2010, 01:36

Re: Deadlands Classic collection

Příspěvek od Samgar »

Dark Sun,Deadlands a Eberron mám rád :-) Jak stojí v popisu u Deadlands: "It´s a brutal truth that there are two types of people in the Weird West: the quick and the dead.Of course, in Deadlands,that second option isn´t always as final as it could be...." :-D a to si myslim, že vystihuje tuhle hru dokonale Jinak úžasné povídky k k Deadlands jsou: The Good, the Bad, and the Dead, A Fist Full O' Dead Guys, For a Few Dead Guys More což je odkaz na Leoneho filmy :-)
Samgar
Příspěvky: 10
Registrován: 27. 10. 2010, 01:36

Re: Deadlands Classic collection

Příspěvek od Samgar »

Mimochodem vyšla série třech předpřipravených dobrodružství pro Deadlands Classic collection, kde se tvůrci inspirovali hráči. Pustili do oběhu první část a nechali si pak posílat od hráčů vyhodnocení jak dopadli. Podle toho pak dodělali další díly. Osobně si myslim, že předpřipravená dobrodružství pro Deadlands, jsou víc něž dobrá, alespoň většina :-) Nedají se hrát pořád chce to samozřejmě i trochu invence, nicméně mají grády a velmi zajímavé nápady.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Deadlands

Příspěvek od Markus »

Mocné nekro! Passingy začal zadávat anotace Deadlands. Nejdřív něco k celé rodině:

Obrázek

:arrow? Rodina Deadlands
Série her původně z divokého západu s prvky horroru, steampunku a fantasy. Její první edicí jsou Deadlands Classic (původní 1996, revidované 1999). Novým následníkem se stala edice Deadlands Reloaded (2006). Mezitím vyšlo i několik odvozených variant využívajících jiné systémy:
  • Deadlands Classic (1996 a 1999, Pinnacle Entertainment Group)
  • GURPS Deadlands – Weird West (2001, Steve Jackson Games; GURPS 3e)
  • Deadlands d20 (2002, Pinnacle Entertainment Group; d20)
  • Deadlands: Reloaded (2006, Pinnacle Entertainment Group; Savage Worlds)
  • Deadlands: The Weird West (2020, Pinnacle Entertainment Group; SWADE)
  • Vedle divokého západu vyšly i různé varianty Deadlands v jiných prostředích: Deadlands: Hell on Earth (1998, postapokalypsa),
  • Deadlands: Lost Colony (2002; sci-fi na cizí planetě), Deadlands: Noir (2012; dieselpunkové New Orleans).
Z původních Deadlands se vyvinula hra Savage Worlds.
A teď už původní hra:

Obrázek

:arrow? Deadlands (Classic) (1996)
Deadlands jsou RPG hra z divokého západu s prvky horroru, steampunku a fantasy. Indiánští šamani ve snaze vypudit bílé osadníky provedli rituál, který propojil Zemi se světem duchů a přivedl na ni mocné bytosti, které se živí negativními emocemi (hlavně strachem), jejich energií přetvářejí prostor kolem sebe (takže např. stromy jsou tam zakrslé a vypadají strašidelně, kusy skal připomínají mrtvoly nebo nestvůry atd.) a jejich cílem je proměnit Zemi v Peklo. Mrtví ožívají, magie je reálná a horníci pod zemí narazili na zvláštní rudu, která hoří lépe než uhlí, dají se z ní míchat alchymistické lektvary a může sloužit jako přísada pro čarování.

Systém je dovednostní a vedle standardní sady kostek (k4, k6, k8, k10, k12, k20) využívá i netradiční herní pomůcky: pokerové žetony tří barev po 50/25/10 ks (std. bílá/červená/modrá), několik žetonů dalších barev a dva až tři balíčky karet s odlišnými rubovými stranami. Při hodech se hází několika kostkami a aspoň jedna z nich musí přehodit cílové číslo. Karty se používají pro „nahazování“ vlastností postavy, iniciativu v boji a počítání akcí, úspěšnost a sílu kouzel. Žetony si hráči i GM můžou vyměňovat za bonusové kostky k hodům nebo za ně můžou zabránit zranění. Nepoužité žetony se na konci sezení převádí na zkušenosti, za které si hráč může zlepšovat postavu.

Pozdější příručky pokrývaly vedle hraničních oblastí na divokém západě i jižanské státy, Mexiko, severovýchod USA nebo města jako New York a New Orleans.

Edice označovaná jako Deadlands Classic existuje ve dvou dílčích variantách – původní Deadlands vyšly v roce 1996 v podobě jedné základní příručky, v roce 1999 vyšly v revidované podobě, která základní příručku rozdělila na dvě knihy: Weird West Player's Guide pro hráče a Marshal's Handbook pro vypravěče. Revidovaná verze začleňuje drobná vylepšení pravidel (nic zásadního) a taky obsah dřívějšího rozšíření The Quick and the Dead (1997).

Novým následníkem se stala edice Deadlands Reloaded (2006). Mezitím vyšlo několik odvozených her posunutých do jiných žánrů (např. noir nebo postapokalypsa) a taky varianty využívající jiné systémy – viz rodina Deadlands. Odvozením z Deadlands vznikla taky známá univerzální hra Savage Worlds.
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1596
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Deadlands

Příspěvek od Passingby »

Markus píše: 20. 6. 2022, 10:17 Mocné nekro! Passingy začal zadávat anotace Deadlands. Nejdřív něco k celé rodině:
Mmmm, já si myslím, že jsem už skončil, ty si myslíš, že jsem teprve začal... :think: :think: :think:

To je nějaká podprahová pozitivní motivace z těch korporátních příruček? :D

(Ale asi to tam dobouchám, když už to mám v hlavě.)
Za tento příspěvek děkují uživateli Passingby:
Markus
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Deadlands

Příspěvek od Markus »

Tak ponouknutí zjevně zabralo, protože Passingby doplnil i zbylé anotace. :) Aktualizoval jsem přehled v záhlaví. Za zmínku stojí, že jediná samostatná hra jsou původní Deadlands (alias Classic), všechny ostatní edice už byly jenom herní světy a adaptace pravidel pro nějakou jinou existující hru. Aktuálně vycházejí Deadlands jako herní prostředí pro Savage Worlds.
Odpovědět

Zpět na „Hry, systémy, světy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 6 hostů