Minecraft

Diskuze o jiných hrách, než jsou stolní RPG.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Minecraft

Příspěvek od Markus »

Obrázek

Hráli jste si s Legem a podobnými stavebnicemi?
Máte rádi prolézání jeskyní?
Zbožňujete, když se krčíte v koutku před blížící se hordou zombíků?

Pak ještě nechápu, proč nehrajete Minecraft, jednu z nejchytlavějších her, které na PCčku najdete!

Obrázek

Minecraft je hra s velmi jednoduchou premisou: jste panáček ve světe, který je celý vyrobený z kostiček, vy ty kostičky můžete rozebírat a zase z nich skládat fantastické hrady, mosty, majáky, magmapády... a přitom bojovat o holý život.

Existují dva herní režimy, ale jsou to spíš samostatné hry:

:arrow? Minecraft Classic, což je browserová hra zdarma. Octnete se ve vygenerované krajině, máte neomezené množství kostiček a stavíte si, co chcete. Nic extra zajímavého, což ovšem lidem nezabránilo v tom, aby z kostiček nepostavili některé šílené výtvory, jako např. obrovská města nebo model Země.

:arrow? Minecraft Alpha (dřív zvaný Survival, je placený, ale stojí za to) je ten skutečný Minecraft! Stanete se Robinsonem fantastické, nekonečné krajině, máte holé ruce a vše je na vás. V tomto režimu si musíte všechny kostičky poctivě obstarat, takže kácíte stromy, kopete hlínu, hrabate písek, pálíte cihly, vyrábíte papyrus, atd. K tomu všemu si vyrábíte vlastní nástroj a jelikož nejlepší nástroje jsou ze železa, časem se pustíte do prozkoumávání extrémně rozsáhlých jeskyních komplexů, v nichž se můžete ztratit třeba na celé hodiny.

Ale pozor! Jakmile padne noc, hra se mění! Z hlubin tmy přicházejí kostlivci, zombie, obří pavouci a obávání creepeři a usilují vám o život! Doufám, že jste si přes den stihli obstarat luk a šípy, meč, možná dokonce i nějakou tu zbroj. A modlím se, aby váš extravagantní zámek s vodopádem měl pořádné hradby a pevné dveře. Že ne? Inu, hodně štěstí!

Zkrátka a prostě: Minecraft je kombinací dobrodružné akce s Legem. A to ještě není všechno! Budujte vlastní horské dráhy, vydávejte se na dlouhé plavby, experimentujte s mechanismy, opevněte se pastmi a dynamitem! Postavte si pyramidu, stromový palác, kaktusovou plantáž, zlatý monument vaší velkoleposti! Dejte se vyděsit k smrti, až se k vám neslyšně připlíží creeper a vyhodí vás do povětří!

A už jsem zmínil, že se to dá všechno hrát ve více hráčích? :-)=

Podívejte se na tenhle trailer

Obrázek

Jak začít?

Na této stránce si tu hru kupte. Stojí 10 Euro(*) a garantuji vám, že je to nejlepších 10 Euro, které kdy utratíte za počítačovou hru. Ba co víc, budete mě proklínat, do čeho jsem vás to navezl, protože najednou zjistíte, že chodíte spát v šest hodin ráno a že nevíte, kam zmizel předchozí den. Hra je momentálně v Alfa fázi, což znamená, že není dokončená, ale stále se na ní pracuje. Nezoufejte, to je dobře! Už teď je doslova nabytá skvělým obsahem, je úžasně zábavná, a autor každý pátek přidává aktualizaci s novými a novými herními elementy. O čemž snad svědčí to, že v tuto chvíli ji má koupeno už asi 70 tisíc lidí.

(*) Dočasně. Někdy letos na podzim se plánuje zdražení na plnou cenu 20 Euro. Pokud koupíte teď, máte to levněji!

Ano, a čtete správně, vyvíjí to všechno jeden člověk, Švéd. Na hře pracuje něco málo přes rok a když si spočítáte, že prodal 70 tisíc kopií za 10 Euro a každodenně prodá třeba i dalších 1000 kopií... :eyecrazy:

Obrázek

Co teď?

Hrajte! (Ve druhém příspěvku pošlu tutorial). Budujte! Posílejte screenshoty vašich výtvorů (já jsem trapně postavil jenom ten hrad, co vidíte tady na obázku, a potom dlouhou železnici hluboko do podzemí). Nadávejte, že jsem vám ukradl veškerý volný čas.

A pro Krista živého, založte někdo dedikovaný server, ať můžeme hrát v jednom světě! O-)
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Minecraft

Příspěvek od Markus »

Markusův tutorial

Není moc co vysvětloval, ta hra má primitivní principy:
:arrow? Jakoukoliv kostičku můžete rozbít a zase ji postavit jinam
:arrow? Kostičky se dají v inventáři různě kombinovat (říká se tomu výroba - crafting), čímž vznikají jiné kostičky a předměty. Recepty jsou dost jednoduché na to, aby se daly najít experimentem, ale jestli jste líní jako já... a hlavně když nevíte, co ta hra umí... tady je jejich seznam.
:arrow? Většina kostiček jde rozbít rychle, ale s nástroji to jde snáz. Sekera = na dřevo, krumpáč = na kámen, lopata = na hlínu, atd. Na některé kostičky (hlavně na rudy) musíte mít nástroj... pokud rozbitá kostička mizí místo aby vám šla do inventáře, potřebujete kvalitnější nářadí.

Ze všeho nejdřív pokácejte holýma rukama strom a posbírejte kulatinu. Otevřete inventář (I) a všimněte si výrobního okýnka (crafting). Okýnko v inventáři má jenom 2x2 políček, což znamená, že v něm vyrobíte jen omezenou škálu předmětů. Začněte tím, že do něj přetáhnete kulatinu a naštípáte ji na plaňky. Polovinu planěk si schovejte do batohu, druhou polovinu dál naštípejte na klacíky (recept = dvě plaňky nad sebou). Ze zbylých planěk vyrobte dílnu (recept = čtyři plaňky ve čtverci).

Gratuluji! Právě jste vyrobili nejdůležitější věc ve hře. Dílna už má 3x3 políčka na výrobu, a proto se v ní dá vyrobit úplně všechno. Položte ji někam na zem, klikněte pravým tlačítkem a pokochejte se tím, že má skutečně 3x3 políčka. :) Pak si vyrobte dřevěný krumpáč.
Obrázek

S pomocí krumpáče natěžte pár kamení a z kamení si vyrobte kamenné nářadí (je mnohem lepší než dřevěné). Krumpáč, sekeru, lopatu, možná i pro jistotu meč. Je dost možné, že budete muset pokácet víc stromů. Gratuluji! Pochopili jste, jak se hraje Minecraft. Teď experimentujte, prozkoumávejte okolí, postavte si jednoduchý domeček, do kterého si nastěhujte dílnu (navíc se vám domeček bude hodit, až padne tma).

Pár rad do budoucna:
:arrow? Pro kvalitnější nářadí budete časem chtít železo... to se ale nachází hluboko pod zemí. Hledejte vchody do jeskyní.
:arrow? Taky asi budete chtít zbraně a zbroje. Zbroje se nejsnáz vyrobí tak, že zabijete krávu a posbíráte kůži, co s ní vypadne. Ale lepší je to ze železa.
:arrow? Železnou rudu musíte nejdřív roztavit v peci. Pec se vyrábí úplně stejně jako dílna, akorát z kamene. Je v ní nutné topit uhlím. Kromě železa se v ní dají tavit i jiné rudy, jíl (vytváří cihly), písek (vytváří sklo), atd.
:!: :!: :!: Kde je světlo, tak se rodí zvířata. Kde je tma (= v podzemí nebo v noci), tam se rodí příšery :!: :!: :!: Osvětlete si svůj domov pomocí pochodní, ať se v něm nemůžou líhnout potvory! Pochodně se vyrobí s jednoho klacíku a jednoho uhlí.
:arrow? Když vás sejmou příšery, ubívají vám životy. Životy se doplňují jídlem.

A to je všechno, co potřebujete vědět! Experimentujte! Recepty jsou snadné, takže když víte, co chcete, dají se jednoduše vydedukovat. Jinak ale kompletní seznam receptů je tady. POZOR! Můžete si tím snadno prozradit všechna překvapení. Prohlížet si seznam je ještě v pohodě (aspoň víte, co všechno je ve hře možné), ale kromě receptů bych bych doporučoval nečíst žádné další stránky na herní wiki. Vážně... překvapení je super věc, nechcete si ho přece pokazit.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Minecraft

Příspěvek od Vallun »

Markus - vypadá to dost dobře:) Ještě, že nemám jak platit do zahraničí;)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Minecraft

Příspěvek od Markus »

Sakra, Vallune, vzmuž se a pořid si kreditku! :) Potřebuju někoho, kdo to bude hrát taky.
(Vkládám velké naděje do Ilgira :>;o) )
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Minecraft

Příspěvek od Vallun »

Hmmm, tak až skončí jistý pracovní fofr, tak to zvážím...:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
BlueWolf
Příspěvky: 203
Registrován: 21. 6. 2008, 08:47
Bydliště: Haniska pri Košiciach, Slovensko, Zem

Re: Minecraft

Příspěvek od BlueWolf »

:clap: Čakal som kedy to niekto postne... Výborná hra!!! Už len čakám na funkčný multiplayer a potom hurá vytvoriť RP server (alebo ešte lepšie nejaký pekný nájsť). Dúfam tiež že po funkčnom multiplayeri sa na nete objavia aj nejaké predpripravené mapy pre servery na ktorých už budú hrady a podobne aby mohli proti sebe bojovať dve frakcie bez dlhého čakania na postavenie decentných hradov ktoré by stálo za to zničiť.
fruth
Příspěvky: 2
Registrován: 4. 9. 2010, 23:59

Re: Minecraft

Příspěvek od fruth »

Čekla jsem děsnou dobu než o tom někdo na československém netu začal psát,je to úplně skvělý a kdykoli si budete chtít zahrát ve více hráčích tak jdu do toho.
fruth
Příspěvky: 2
Registrován: 4. 9. 2010, 23:59

Re: Minecraft

Příspěvek od fruth »

spíš by byl dobré vytvořit nějaký česko slovenský server
BlueWolf píše::clap: Čakal som kedy to niekto postne... Výborná hra!!! Už len čakám na funkčný multiplayer a potom hurá vytvoriť RP server (alebo ešte lepšie nejaký pekný nájsť). Dúfam tiež že po funkčnom multiplayeri sa na nete objavia aj nejaké predpripravené mapy pre servery na ktorých už budú hrady a podobne aby mohli proti sebe bojovať dve frakcie bez dlhého čakania na postavenie decentných hradov ktoré by stálo za to zničiť.
Uživatelský avatar
lordfrikk
Příspěvky: 10
Registrován: 19. 9. 2010, 18:45

Re: Minecraft

Příspěvek od lordfrikk »

Asi před týdnem jsem si to koupil, hraju celkem často... Ale multiplayer zatím není dopilovaný a hodně základních věcí tam chybí takže takřka výhradně jenom singleplayer. Aspoň mi to tam nikdo neničí :D
Uživatelský avatar
BlueWolf
Příspěvky: 203
Registrován: 21. 6. 2008, 08:47
Bydliště: Haniska pri Košiciach, Slovensko, Zem

Re: Minecraft

Příspěvek od BlueWolf »

Kto sleduje aktuálne dianie, určite postrehol že po včerajšom update spadol hlavný server pretože nevydržal nápor používateľov ktorý sťahovali novú verziu. Samozrejme problémy so serverom tu boli už aj predtým no ako tak to šlo. Teraz však beží server len v "núdzovom režime" a ak som správne rozumel nedokáže prijímať nové registrácie ani rozlišovať registrovaných užívateľov od neregistrovaných (prípadne tých čo nezaplatili) a tak až do vyriešenia problému je Minecraft free-to-play.

Čo sa týka multiplayeru... vzniká mnoho RP serverov, ktoré vyzerajú lákavo, no väčšina z nich je súkromná a aj keby ma do nejakého vybrali pochybujem že by som vedel dostatočne dobre rozprávať anglicky. Neviem aká veľká je česko-slovenská komunita, ale stále tajne dúfam že raz sa vytvorí nejaký CZ/SK server, kľudne aj non-RP.
Uživatelský avatar
Aljen
Příspěvky: 5282
Registrován: 26. 2. 2008, 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Minecraft

Příspěvek od Aljen »

fiiha to vyzera zaujimavo.

Aj ked nechapem ako vytvorili tie stavby. Lietat sa tam asi neda ze?
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!
Uživatelský avatar
BlueWolf
Příspěvky: 203
Registrován: 21. 6. 2008, 08:47
Bydliště: Haniska pri Košiciach, Slovensko, Zem

Re: Minecraft

Příspěvek od BlueWolf »

Nie bez hackov (ale nemám s inimi moc skúseností), ale dá sa postaviť lešenie a potom od hora dole zbúrať tak aby ostala len stavba.
Uživatelský avatar
Aljen
Příspěvky: 5282
Registrován: 26. 2. 2008, 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Minecraft

Příspěvek od Aljen »

A mozes nejak v hre menit pohladyalebo je to vyhradne 1st person?
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!
Uživatelský avatar
BlueWolf
Příspěvky: 203
Registrován: 21. 6. 2008, 08:47
Bydliště: Haniska pri Košiciach, Slovensko, Zem

Re: Minecraft

Příspěvek od BlueWolf »

V Alphe (normálne platená verzia) tuším s F5 prepneš na pohľad tretej osoby. A v creative mode sa to asi nedá (pri stlačení F5 sa spustí dážď a pohľad sa nezmení). Ale ja to veľmi nevyužívam, pretože sa potom dosť nepohodlne zameriava.
Uživatelský avatar
Aljen
Příspěvky: 5282
Registrován: 26. 2. 2008, 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Minecraft

Příspěvek od Aljen »

Na pozretie si svojho megavytvoru z vysky by to bolo celkom vhodne nie?
zakazdym si stavat lesenie ... mno
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!
Odpovědět

Zpět na „Ostatní hry“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů