Recepty bez zvířat
Moderátor: Faskal
- Vallun
- Příspěvky: 32275
- Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
- Bydliště: Velká Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
MArkus - vtipné taky je, že těchto 9 porcí bys měl ideálně vtěsnat do období 8 hodin
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Re: Recepty bez zvířat
Myslím, že spíš cca 16 a to už relativně vychází, i když 9 porcí se mi pořád zdá moc (ale 2h pauza mezi jídlama mi přijde ok)...
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
- Vallun
- Příspěvky: 32275
- Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
- Bydliště: Velká Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
fakt osmi, ideálně máš 8 hodin jíst a 16 hodin nechat žaludek pracovat a odpočívat:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
- Eleshar_Vermillion
- černá eminence
- Příspěvky: 18507
- Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
- Bydliště: Praha
Re: Recepty bez zvířat
Tak možná těch 8 hodin nemusí být bezprostředně u sebe...?
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
- Vallun
- Příspěvky: 32275
- Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
- Bydliště: Velká Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
právě, že musí - to je pointa..
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
- Quentin
- Noob of The Round Table
- Příspěvky: 9334
- Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
Jasně, 4/9 done Ale samozřejmě chceš rozmanitou stravu.Markus píše: ↑3. 6. 2023, 21:13Bifi, můžeš prosímtě uvést příklad třeba těch devíti různých porcí, cos snědl dneska a co třeba včera? Čistě jenom jako ukázka toho, v jakých intencích mám uvažovat. Mám na tohle asi málo fantazie. (Asi bych furt dokola jedl jablka.)
Devět různých, nebo prostě devět? Tj. čtyři jablka jsou 4/9 splněno?
Zkusíme postavit dva dny jen z uvedených receptů:
1. den
Ovesná kaše 2/9
(jablko, rozinky a třeba sušené švestky, ať si to můžeme započítat)
Fazolový salát 6/9
(počítám polovinu, protože recept je na dvě porce; 1,5 rajčete, paprika, 0,5 okurky, 0,5 cibule, rukola)
Pomeranč jako snack mezi obědem a večeří. 7/9
Smoothie 10/9
(špenát vyměníme za jahody, už jsme měli rukolu k obědu; 2 banány, jahody)
Když započítáme luštěniny (fazole), tak jsme na 11/9
2. den
Ovesná kaše 2/9
(jablko a banán)
Noky se špenátem 5/9
(opět polovina; cibule, česnek a půlka špenátového protlaku)
Velký grep nebo třeba dvě hrušky jako snack mezi obědem a večeří. 7/9
Batátová kaše s marinovaným tofu 9/9
(velká sladká brambora)
Když započítáme luštěniny (tempeh a tofu), tak jsme na 10/9
---
Pokud se luštěniny nepočítají jako zelenina, tak asi 9/9 každý den nedávám. Jím víc obiloviny, luštěniny, ořechy a semena (všechno taky součástí vyvážené stravy) a často polotovary (mražené pizzy, ikea kuličky etc.) a občas jsem línej vařit a dám si jen něco snadného jako PB&J, ale více či méně, když máš aspoň nějaké ambice jíst zdravě (čti: whole food plant based), tak to vcelku přirozeně na těch 9 porcí zeleniny a ovoce vyjde.
Nejlépe to půjde se saláty. Sotva je tvůj talíř/miska 50+% zelenina nebo ovoce, tak jsi za vodou. Já pořád jím celkem běžná jídla, protože na saláty neumím nakupovat, přijde mi to drahé (těstoviny a čočka budou vždycky dostupnější než papriky a kale). Ale i obyčejné těstoviny, když je začneš na dvou cibulích, přiliješ půl litru rajčatového protlaku a zamícháš do nich brokolici, tak ti odtikají hafo porcí.
Ovesná kaše taky lze snadno navýšit. Sotva množství ovoce převýší množství vloček, tak je to vynikající (broskve/nektarinky jsou nejlepší). Jen jsem línej a chudej na to, abych doma udržoval (a nenechal zkazit) tolik čerstvého ovoce.
Naposledy upravil(a) Quentin dne 4. 6. 2023, 08:25, celkem upraveno 4 x.
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Re: Recepty bez zvířat
Zkoušel jsem tvoji vločkovou kaši (lehce upravenou - horkou vodou zalitý vločky se mi špatně koušou, takže jsem je chvilku povařil, přidal rozinky, jabko a skořici a lehce přisladil stévií) a dobrý, sním díky tomu jabko, který si jinak kupuju sotva jednou za měsíc. Zkusim i jiný ovoce (meruňky by mohly bejt fajn, zrovna jim začíná sezóna).
- Vallun
- Příspěvky: 32275
- Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
- Bydliště: Velká Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
pokud netrváš na vege ale stačilo by vegetarian, tak je to lepší s mlékem...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
- Bifi
- Motivátor; Moderátor
- Příspěvky: 7484
- Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
- Bydliště: hanzové mesto Brémy
Re: Recepty bez zvířat
Štyri jablká sú splnené 4/9 denného oného (BTW vraj bobuľové ovocie možno rátať za "hustejšie" než jeho objem).
Tak ja obvykle už k raňajkám zjem trebárs jednu mrkvu, jednu červenú papriku a pol feniklovej buľvy (BTW surový petržlen je hrozne dobrý) - alebo jedno jablko, jednu hrušku a hrozienka/čučoriedky/sušenú aróniu/morušu, banán čoraz zriedkavejšie. Desiata je často nejaký zeleninový snack, teda surová mrkva, kaleráb a tak. Významnou porciou obeda je varená zelenina alebo veľký šalát (trebárs z červenej repy, orechov atď., varený tuřín alebo listová zelenina). Olovrant mávam často zo sušeného ovocia (slivky, marhule, figy, datle). Večera viď obed. K tomu vždy dostatok orechov, semien a olejov (prípadne olivy alebo avokádo). Chlebu sa vyhýbam, občasne mávam cestoviny, ale uprednostňujem varenú pohánku, jačmeň, pšeno, ovos (sušené ovocie, luštěniny a sladké zemiaky sú tiež dobré zdroje sacharidov). Ako zdroj bielkovín slúžia spomenuté orechy, potom rôzne luštěniny (sóju nemôžem) a občasné vajce alebo vegánsky proteínový šejk na báze hrachu a ryže natural, či kozí/ovčí syr. Chcem začať viac zapájať klíčky a krátko kvasenú zeleninu (bielu reďkovku, kaleráb, bielu a červenú repu, mrkvu, kapustu, zázvor atď. s morskou soľou a zaťažiť - už po pár hodinách sa tam niečo deje).
Výrazne podstatnejšia než snaha o vybalansované makro- a mikroživiny či rátanie kalórií je však črevná mikroflóra a ďalšie návyky okolo jedenia:
:: nejesť žiadne procesované potraviny (ten šejk je napr. už za hranou)
:: nejesť v strese, jesť pomaly a sústredene, dlho prežúvať
:: jesť v pravidelných časoch
:: prerušovaný pôst (intermittent fasting): v ideálnom prípade je medzi posledným jedlom dňa a prvým jedlom nasledujúceho dňa 14+ hodín
:: raňajky, resp. prerušenie pôstu, by mali obsahovať dostatok bielkovín
:: jesť veľa kvasenej zeleniny, fermentovaných výrobkov (napr. vegánske kokosové a ovsené jogurty), miso
:: jesť podľa možnosti aj kožu ovocia a zeleniny (nešúpať)
:: vyhýbať sa procesovanému cukru (aj ovocným šťavám a džúsom), alkoholu, mäsu
:: rôznorodosť v rastlinných zložkách stravy (vraj sa to dá predstaviť tak, že vláknina každej rastliny podporuje iný kmeň črevných baktérií) - stačia už len malé množstvá vecí, ktoré človek bežne nejedáva... takto baví aj nakupovanie, napr. raz nájdem v tureckom obchodíku nejaké sušené bobule alebo neobvyklý druh fazúľ, inokedy vezmem rebarboru alebo špargľu, egreše alebo ríbezle, listy aloe od sestry, vlčí bôb, čierny koreň, okru, chren, mangold, pak choi alebo ružičkový kel, chia semená alebo quinou či amarant, čerstú šalviu či mätu, jedlé kvety... človeka potom baví všelijaké experimentovanie... (aj s "odpadnými" produktmi, napr. do polievky pridávam kalerábové listy, všelijako využívam vodu z luštěnin alebo namočených orechov či sušeného ovocia) - a nezabudnúť na rôzne koreniny a bylinky
:: čierna káva, čaj, čokoláda s vysokým objemom kakaa
:: pohyb a čerstvý vzduch
:: spánok a vyhýbanie sa stresu
Vtedy začnú lepšie fungovať aj žľazy s vnútorným vylučovaním, zvyšuje sa absorpčná schopnosť tenkého a hrubého čreva (tým pádom človek musí menej jesť), znižuje sa výskyt zápalov (lebo lepšie funguje črevná stena ako bariéra voči neželaným látkam v krvi), zlepšuje sa mentálny výkon a psychická rovnováha.
Najťažšie je nájsť niečo prijateľné v "táckarňach" a menzách. V normálnom svete budú v menu trebárs nejaké vegánske cestoviny alebo niečo ázijské. Inak so zásobou sušeného ovocia, orechov, jabĺk a mrkvy sa dá cestovať aj dva dni.
Tak ja obvykle už k raňajkám zjem trebárs jednu mrkvu, jednu červenú papriku a pol feniklovej buľvy (BTW surový petržlen je hrozne dobrý) - alebo jedno jablko, jednu hrušku a hrozienka/čučoriedky/sušenú aróniu/morušu, banán čoraz zriedkavejšie. Desiata je často nejaký zeleninový snack, teda surová mrkva, kaleráb a tak. Významnou porciou obeda je varená zelenina alebo veľký šalát (trebárs z červenej repy, orechov atď., varený tuřín alebo listová zelenina). Olovrant mávam často zo sušeného ovocia (slivky, marhule, figy, datle). Večera viď obed. K tomu vždy dostatok orechov, semien a olejov (prípadne olivy alebo avokádo). Chlebu sa vyhýbam, občasne mávam cestoviny, ale uprednostňujem varenú pohánku, jačmeň, pšeno, ovos (sušené ovocie, luštěniny a sladké zemiaky sú tiež dobré zdroje sacharidov). Ako zdroj bielkovín slúžia spomenuté orechy, potom rôzne luštěniny (sóju nemôžem) a občasné vajce alebo vegánsky proteínový šejk na báze hrachu a ryže natural, či kozí/ovčí syr. Chcem začať viac zapájať klíčky a krátko kvasenú zeleninu (bielu reďkovku, kaleráb, bielu a červenú repu, mrkvu, kapustu, zázvor atď. s morskou soľou a zaťažiť - už po pár hodinách sa tam niečo deje).
Výrazne podstatnejšia než snaha o vybalansované makro- a mikroživiny či rátanie kalórií je však črevná mikroflóra a ďalšie návyky okolo jedenia:
:: nejesť žiadne procesované potraviny (ten šejk je napr. už za hranou)
:: nejesť v strese, jesť pomaly a sústredene, dlho prežúvať
:: jesť v pravidelných časoch
:: prerušovaný pôst (intermittent fasting): v ideálnom prípade je medzi posledným jedlom dňa a prvým jedlom nasledujúceho dňa 14+ hodín
:: raňajky, resp. prerušenie pôstu, by mali obsahovať dostatok bielkovín
:: jesť veľa kvasenej zeleniny, fermentovaných výrobkov (napr. vegánske kokosové a ovsené jogurty), miso
:: jesť podľa možnosti aj kožu ovocia a zeleniny (nešúpať)
:: vyhýbať sa procesovanému cukru (aj ovocným šťavám a džúsom), alkoholu, mäsu
:: rôznorodosť v rastlinných zložkách stravy (vraj sa to dá predstaviť tak, že vláknina každej rastliny podporuje iný kmeň črevných baktérií) - stačia už len malé množstvá vecí, ktoré človek bežne nejedáva... takto baví aj nakupovanie, napr. raz nájdem v tureckom obchodíku nejaké sušené bobule alebo neobvyklý druh fazúľ, inokedy vezmem rebarboru alebo špargľu, egreše alebo ríbezle, listy aloe od sestry, vlčí bôb, čierny koreň, okru, chren, mangold, pak choi alebo ružičkový kel, chia semená alebo quinou či amarant, čerstú šalviu či mätu, jedlé kvety... človeka potom baví všelijaké experimentovanie... (aj s "odpadnými" produktmi, napr. do polievky pridávam kalerábové listy, všelijako využívam vodu z luštěnin alebo namočených orechov či sušeného ovocia) - a nezabudnúť na rôzne koreniny a bylinky
:: čierna káva, čaj, čokoláda s vysokým objemom kakaa
:: pohyb a čerstvý vzduch
:: spánok a vyhýbanie sa stresu
Vtedy začnú lepšie fungovať aj žľazy s vnútorným vylučovaním, zvyšuje sa absorpčná schopnosť tenkého a hrubého čreva (tým pádom človek musí menej jesť), znižuje sa výskyt zápalov (lebo lepšie funguje črevná stena ako bariéra voči neželaným látkam v krvi), zlepšuje sa mentálny výkon a psychická rovnováha.
Najťažšie je nájsť niečo prijateľné v "táckarňach" a menzách. V normálnom svete budú v menu trebárs nejaké vegánske cestoviny alebo niečo ázijské. Inak so zásobou sušeného ovocia, orechov, jabĺk a mrkvy sa dá cestovať aj dva dni.
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
- Markus
- Vrchní krutovládce; Administrátor
- Příspěvky: 20871
- Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
- Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
Rizoto (to italské krémové, ne české sypké)
Základ je vždycky stejný:
- Najemno nakrájet nějakou podkladovou zeleninu: minimálně cibule, hodí se pár stroužků česneku na plátky (nedrtit! zhořkl by!), já rád přidám jeden dva řapíky celeru
- Zeleninu na olivovém oleji opékat*, dokud nezesklovatí. (*Jak se tom říká správně? Anglicky je to „sauté“.)
- Zasypeme rýží arborio (bez ní to nejde, je hodně škrobová, z obyčejné rýže to neuděláte)
- Rýži velmi krátce opražíme – pozor, ať se nepřipálí
- (Volitelně:) Podlijeme deckou bílého vína a mícháme, dokud se nevyvaří.
- Rýži zalijeme trochou...
--- (A) poctivá varianta: vývaru (v tomhle tématu samozřejmě zeleninového)
--- (B) jednodušší varianta: vroucí vody, do které rozmačkáme kostku bujónu
- Za průběžného míchání vaříme, cca 20 minut. Voda/vývar se bude postupně vsakovat do rýže, takže bude nutné dolívat. Dolíváte a mícháte tak dlouho, dokud rýže nebude al dente a celková konzistence bude krémová. V tuhle fázi máte to na obrázku nahoře (bez zdobení).
Solit spíš nesolím, protože bujón bývá slaný dost a vývar nejspíš taky. Většinou to uvařím úplně bez solení a dosolím až nakonec, lepší než to kvůli bujónu přesolit.
Co k tomu:
Do hotového základu naházíte libovolné další přísady, které jste si připravili bokem. Většinou už je budete mít vařené, takže už je jenom prohřejete a dál nevaříte. Lze experimentovat. Moje oblíbené:
- Kostičky upečené dýně + rozmarín
- Listový špenát (udělaný bokem, už hotový), k němu se hodí třeba hrášek nebo žampiony
- Červená řepa – buď upečená bokem, nebo ji můžete vařit spolu s rýží, ale v tom případě ji nebudete házet na konci, ale už na začátku + taky rozmarín
- chřest a hrášek
- (Ale v zásadě do toho můžete naházet úplně cokoli.)
Mlíčňáci na úplný závěr rozmíchají v rizotu hrst nastrouhaného parmazánu (nebo Grany Padano nebo Gran Moravie) a tak lžíci másla, čímž se krémová konzistence dostane na nový level. Další parmazán se pak strouhá při podávání navrch.
- boubaque
- bubák; Moderátor
- Příspěvky: 6644
- Registrován: 2. 10. 2006, 19:49
- Bydliště: Brno/Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
Přihodím taky jeden líný recept:
Nudle-tofu-žampiony
Cca 5 mm široké rýžové nudle (na pho) uvaříte podle návodu (trvá max. 5 minut). Pokud chcete plnější chuť, vařte ve vývaru nebo s bujonem (vývar se pak dá použít jako polívka nebo na další vaření). Pokud chcete lákavější barvu (Zdeňka mívala problém s bledými rýžovými nudlemi), vařte se špetkou kurkumy.
Nakrájejte si bílé tofu na plátky, zakapejte sojovkou a osmahněte na spíš menší vrstvě oleje. Žampiony nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji po tofu (se stečenou sojovkou), dokud nezměknou a nepustí vodu, případně ještě kápněte sojovku nebo dosolte podle chuti.
Hotovo.
-----
Mimochodem, k Markusovu receptu, pokud to nevíte, pravý parmazán ani grana padano (narozdíl od gran moravia) nejsou nejen vegan, ale ani vegetariánské. Bacha na to. (Není v nich maso, ale musíte zabít tele, aby mohly mít značku a jméno.)
Nudle-tofu-žampiony
Cca 5 mm široké rýžové nudle (na pho) uvaříte podle návodu (trvá max. 5 minut). Pokud chcete plnější chuť, vařte ve vývaru nebo s bujonem (vývar se pak dá použít jako polívka nebo na další vaření). Pokud chcete lákavější barvu (Zdeňka mívala problém s bledými rýžovými nudlemi), vařte se špetkou kurkumy.
Nakrájejte si bílé tofu na plátky, zakapejte sojovkou a osmahněte na spíš menší vrstvě oleje. Žampiony nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji po tofu (se stečenou sojovkou), dokud nezměknou a nepustí vodu, případně ještě kápněte sojovku nebo dosolte podle chuti.
Hotovo.
-----
Mimochodem, k Markusovu receptu, pokud to nevíte, pravý parmazán ani grana padano (narozdíl od gran moravia) nejsou nejen vegan, ale ani vegetariánské. Bacha na to. (Není v nich maso, ale musíte zabít tele, aby mohly mít značku a jméno.)
Když se kácí les, lítají kopí — sv. Vojtěch
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
- Vallun
- Příspěvky: 32275
- Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
- Bydliště: Velká Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
gastronomicky se mu u nás říká srbské rizoto;)
nejčastěji se říká "nechat zesklovatět"- Zeleninu na olivovém oleji opékat*, dokud nezesklovatí. (*Jak se tom říká správně? Anglicky je to „sauté“.)
a tady platí, že v pochybnostech spíše méně pražit...
má li to být dobré rizoto, je to nezbytné:)- (Volitelně:) Podlijeme deckou bílého vína a mícháme, dokud se nevyvaří.
jako, chápu, že jsme v tématu, kde jsme, ale rizoto je tak úžasná věc, že cpát k tomu cokoliv z toho mi přijde jako...Lze experimentovat. Moje oblíbené:...
Aby to bylo skutečné rizoto je parmezán samozřejmě zcela nezbytný...:pMlíčňáci na úplný závěr rozmíchají v rizotu hrst nastrouhaného parmazánu (nebo Grany Padano nebo Gran Moravie) a tak lžíci másla, čímž se krémová konzistence dostane na nový level.
a imho rizoto je u mne už za hranicí "líných" receptů - minimálně tím, že vyžaduje vcelku dost času... nicméně rozhodně to stojí za to:)
Už jsem zmiňoval, že kdysi žena udělala rizoto z archivního ryzlinku...a bylo o to skvělejší:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Re: Recepty bez zvířat
Carpaccio z červené řepy:
Vařenou červenou řepu /ne úplně doměkka/ nakrájím na velmi tenké plátky, rozložím je hezky na talíř, ozdobím rukolou a slunečnicovými semínky a pokapu zálivkou z medu a hořčice.
V původním receptu je tohle carpaccio přílohou k jemně vyuzeným filetům ze pstruha, ale je to jedlé i bez té ryby.
Vařenou červenou řepu /ne úplně doměkka/ nakrájím na velmi tenké plátky, rozložím je hezky na talíř, ozdobím rukolou a slunečnicovými semínky a pokapu zálivkou z medu a hořčice.
V původním receptu je tohle carpaccio přílohou k jemně vyuzeným filetům ze pstruha, ale je to jedlé i bez té ryby.
Čas neexistuje.
- Vallun
- Příspěvky: 32275
- Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
- Bydliště: Velká Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
bez oleje?pokapu zálivkou z medu a hořčice.
je tohle carpaccio přílohou
Bez ryby tedy za mne lepší:)k jemně vyuzeným filetům ze pstruha, ale je to jedlé i bez té ryby.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
- Quentin
- Noob of The Round Table
- Příspěvky: 9334
- Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Recepty bez zvířat
(ilustrace odsud)
Quentin neumí vařit & další hříchy proti gastronomii
(laziest vegan feeding guide)
Epizoda I - Ovesná kaše
Epizoda II - Líný bramborový salát
Epizoda III - Fazolový salát
Epizoda IV - Špenátové smoothie
Epizoda V - Noky se špenátem
Epizoda VI - PB&J
Epizoda VII - Rychlé burrito
Epizoda VIII - Fazolové brownies
Epizoda IX - Batátová kaše
Epizoda X - Ovocný salát
Nedávno jsem v Lidlu koukal na mražený jablečný závin (stačí strčit do trouby a za chvíli máte luxusní několikadenní dávku cukru na stole) a všiml jsem si na cenovce přepočet na kila a bylo to něco jako 120 kč/kg. Řekl jsem si, že bude asi rozumnější vybrat levnější a zdravější způsob, jak zahnat chuť na sladké.
Suroviny
Quentin neumí vařit & další hříchy proti gastronomii
(laziest vegan feeding guide)
Epizoda I - Ovesná kaše
Epizoda II - Líný bramborový salát
Epizoda III - Fazolový salát
Epizoda IV - Špenátové smoothie
Epizoda V - Noky se špenátem
Epizoda VI - PB&J
Epizoda VII - Rychlé burrito
Epizoda VIII - Fazolové brownies
Epizoda IX - Batátová kaše
Epizoda X - Ovocný salát
Nedávno jsem v Lidlu koukal na mražený jablečný závin (stačí strčit do trouby a za chvíli máte luxusní několikadenní dávku cukru na stole) a všiml jsem si na cenovce přepočet na kila a bylo to něco jako 120 kč/kg. Řekl jsem si, že bude asi rozumnější vybrat levnější a zdravější způsob, jak zahnat chuť na sladké.
Suroviny
- jablko
- banán
- pomeranč
- hrstka vlašských ořechů
- Suroviny nakrájet na kostičky, smíchat a jíst
- Lze použít libovolnou kombinaci ovoce; hrozny, jahody, ananas, broskve, nektarinky, hrušky, kiwi… Zkuste experimentovat. Já jsem skončil u této varianty, protože jablka dodávají crunch, pomeranč svěžest a zralý banán se mírně rozmatlá a všechno osladí.
- Často přidávám skořici, ale neuvádím ji do receptu, protože by to mohlo za chvíli vypadat, že ji přidávám do všeho sladkého
- Při hledání ilustrační fotky jsem narazil na recepty se šlehačkou nebo jogurtem. Oboje seženete i veganské, takže hurá do toho, dejte vědět, jak to funguje.
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů