Volba prezidenta

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Volba prezidenta

Příspěvek od Argonantus »

Mírné mračno kolem Pavla
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-sp ... o-40412392

bylo to celkem evidentní, nicméně ve prospěch Pavla mluví to, že tam byl jenom rok, v pozici studenta. Začal, když jsem z války odcházel.
Ježto je Pavel starší než já, začíná mne zajímat ten časový prostor před rokem 1988, co přesně dělal.

Jinak asi budu Pavla volit, přes tuhle prapodivnou kapitolu v jeho životopise. Všechny jiné možnosti jsou daleko horší. Nerudová a Středula mne začínají děsit tím, že jsou možná tím hledaným ruským koněm, nejspíš jen jeden z nich. Jasné vyjádření o Ukrajině od nich postrádám.

EDIT: Pitváním zajímavého článku vidím tento docela zlověstný odstavec:
Velitel výsadkové brigády, podplukovník Jiří Hudský, jeho žádost nepodpořil hlavně kvůli tomu, že Pavlovi podřízená rota měla problémy s odbornou zdatností a kázní.

„Navrhované kádrové opatření s kpt. Ing. Petrem Pavlem neodpovídá výsledkům, které jmenovaný prokázal ve funkci velitele roty,“ napsal Hudský. Žádost nepodpořil ani předseda místní organizace KSČ, ani náčelník politického oddělení brigády.

Přesto se Pavel do kurzu dostal, protože ho doporučil velitel Západního okruhu Mojmír Zachariáš. Doporučení připojili další tři vysocí generálové v čele s tehdejším náčelníkem generálního štábu Miroslavem Vackem.

Je možné, že Pavlovi k těmto doporučením pomohl jeho otec plukovník Josef Pavel, člen KSČ, agent vojenské kontrarozvědky (VKR) patřící organizačně pod StB, který působil po mnoho let v Táboře na tamním velitelství Západního vojenského okruhu.
- především mne zaujal ten velitel brigády; překvapuje mne, že tehdy něco takového existovalo. Asi by věděl Neferit, já se v parašutistech nevyznám.

- generál Mojmír Zachariáš je za mne nejděsivější figura ze všech, viz debaty o studené válce. Připomínám, že mu v případě války měl být svěřen celý front, tedy tři armády, včetně jedné ruské (22. z Milovic). Všichni ostatní českoslovenští činitelé by ze systému velení vypadli. Ničeho na světě bych se tak neděsil, jako doporučení této osoby - snad jedině doporučení generála Lorence, to je civilní obdoba.

- tatínek Pavla je samozřejmě jasný enemík, nicméně za tatínka nikdo nemůže. Rodinné dispozice lze změnit, znám podobně dramatické případy.

nevinné a možné vysvětlení je, že se Josef Pavel prostě znal s Mojmírem Zachariášem, což je vzhledem k organizaci skoro jisté (Zachariáš byl velitel ZVO a seděl v Táboře).
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Vallun »

Nerudová se o Ukrajině nevyjadřuje proto, že by se jí každý vysmál - počátek března zveřejnila podrobnou predikci, která se ukázala zcela mimozní, musela se za to omlouvat a jako údajná špičková ekonomka ztratila jakoukoliv odbornou kredibilitu...jejím hlavním argumentem se tak stalo to, že je česká Čaputová...

Já s ní mám větší problémy kvůli působení na MendelU - začínají se vynořovat "plzeňské rysy" jen se zatím každý bojí ukázat přímo na ní...navíc byla zvolena proto, že s tím jako bude bojovat...

Jinak s ní mám i přímou zkušenost z jedné soudní kauzy - Mendelovka se nechala ustanovit znaleckým ústavem ve složitém cukerném sporu. Zpracovala na to, co bylo možné, docela slušný posudek, jenže v den, kdy by jej měla Nerudová podepsat, tak obdržela její škola další tučnou dotaci od MZe... takže, aby to nevypadalo jako podjatost, nechala změnit závěr toho posudku na pravý opak - proti státu! Jenže příslušný profesor odcházel do důchodu, takže to v rámci výpovědi u soudu všechno vysvětlil...
No a aby z toho nebyl větší bordel, tak obratem nařídila se příslušných znaleckých kategorií vzdát - takže ve druhém paralelním sporu (stejní účastníci, jiné roky) nebylo lze posudek jako ZP provést...

Když jsem se jí na to ptal na fcb, tak se mi vysmála (no jo, vy na zemědělství mne nemáte rádi, protože tomu na rozdíl od vás rozumím..) a zablokovala mne...

Středula - je divný pták, tváří se docela sympaticky, ale pak mu v DVTV Veselovský maximálně vlídně a taktně říká, že něco, co tvrdí, není možné...a on místo argumentů začne dupat a opakovat, a já si myslím, že je a je a je a je, dup dup dup. Pokud ho skřeti nemají už teď, tak ho budou schopní koupit:/

Petr Pavel - naprosto chápu lidi, kterým vadí jeho komunistická minulost. Mne vadí taky, jenže - mám nějaké známé a kamarády z armády, někteří z nich s ním přímo spolupracovali - volit ho budou všichni do jednoho, ne proto, že je z oboru, ale proto, že mu věří.
Navíc věřit panu Benešovi je těžké - evidentně prošel stejnými prověrkami jako PP, ale na rozdíl od něj už neprošel nejvyššími prověrkami NATO... a o některých věcech buď zjevně neví, nebo je schválně zapomíná... Pokud Pavel mluví o tom, že se připravoval na to být lepší v plazení blátem, tak má/nebo minimálně může mít pravdu, v té době se začala prosazovat koncepce vyvinutá Brity a používaná v jejich týmech DETT - elitní vojáci by měli být schopní nejen průzkumu - tedy v maskáčích z křoví počítat tanky, ale i základních policejních metod - projít okolo hlídky v civilu, nakouknout do nepřátelské hospody a pod - v tom je vyškolila IRA..., která to údajně převzala právě z bondovek :D

Na druhou stranu - reakce PP je taky trochu na facku - "je to kampáááň, je to kampaaaň"...kde jsme to jen slyšeli?? jen trochu horší češtinou...

EDIT k Argovu EDITU - čekal jsem, že Zachariáš neprojde bez povšimnutí... hodnotím to stejně (kdo ví, zda o tatínkově podpoře vůbec věděl) - jen k tomu postoji Hudského jsem slyšel i trochu jinou verzi - ambiciozní PP se přihlásil sám k velení problémové roty, protože se chtěl předvést tím, že jí dá do pucu - a Hudský o něj nechtěl za živého boha přijít, protože sám toužil po povýšení...

EDIT2: na doplnění - ostatní kandidados

Pavel Fischer - trochu moc konzerva i na mne, ale asi by jinak ušel (tzn. nemá vazby na mafii ani na skřety - kromě toho, je to skoro totéž...)

Karel Janeček - magor, konkurz na šaška je vedle...ale asi bych ho přežil, přijde mi, že je příliš vyšinutý na to, aby s ním chtěli mít skřeti něco společného (nebyl by spolehlivý), nicméně postoj ke covidu je varující...

Marek Hilšer - je to doktor, milý, hodný, ale lékařů v politice je moc...

Zima - fuj, nebrat, potenciální skřet, a nemám rád sníh...

Vitásková patří za mříže a Olbert taky; Březina je nevyhraněný superpopulista, Skála - darmo mluvit, Diviš - trochu rychlokvaška, ale pocit z něj mám z těch ocáskovejch kandidátů nejlepší... ostatní blíže neznám, nemám z nich žádný dojem...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Resurrection
Příspěvky: 5415
Registrován: 26. 9. 2006, 11:34

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Resurrection »

Pokud nebude kandidovat Babiš, tak je to trochu jedno. Středula šanci nemá, Nerudová asi spíš taky ne (což je podle mě škoda). Mě by se nejvíc líbil Hilšer, ale bohužel to je asi taky bez šance.

Ohledně Pavla, ten článek je jasná politická objednávka, takže i kdyby to byly technicky pravdivé informace, tak jsou pečlivě vybrány tak, aby to vytvářelo nějaký dojem. Považuji za krajně nepravděpodobné, že by ho pustili k čemukoliv v NATO, kdyby kolem něj byl byť jen stín pochybnosti. Vysvětlení se samozřejmě nabízí i v těch vybraných informacích, tedy dost průhledná tlačenka od tatínka.
Secrets are power.
jjelen
Příspěvky: 2503
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od jjelen »

Resurrection píše: 22. 10. 2022, 10:45Ohledně Pavla, ten článek je jasná politická objednávka,
Také si myslím, podobných "neznámých skutečností" bude vyplouvat čím dál víc...
Osobně dám přednost kandidátovi, kolem kterého budou pochybnosti před takovým, u kterého je mít naopak vůbec nebudu :-)=
Jinak Babiš kandidovat vůbec nemusí, teď se mluví třeba o Stropnickém jako jeho možném koni, případně si dovedu předstvit nějaký deal mezi ním a třeba Středulou (ale do vztahů těhle dvou pánů moc nevidím, možná S. křivdím... rozhodně z něj ale dobrý pocit nemám)
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Argonantus píše: 22. 10. 2022, 09:16 Mírné mračno kolem Pavla
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-sp ... o-40412392
bylo to celkem evidentní, nicméně ve prospěch Pavla mluví to, že tam byl jenom rok, v pozici studenta. Začal, když jsem z války odcházel.
Za mě spíš v jeho prospěch svědčí ta funkce v NATO. Jestli Američani věděli, kdo je Klaus, určitě věděli, kdo je Pavel, a kdyby s tím měli problém, tak by se takhle vysoko nikdy nedostal.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Jinak Nerudová k Ukrajině a Rusku:
https://twitter.com/danusenerudova/stat ... 7392926720
https://www.kurzy.cz/zpravy/657065-danu ... -eu-video/

Za mě asi jo. Mám k ní podvědomý odpor, protože je to ekonomka, ale pokud bude v druhém kole s Pavlem ona, budu happy.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Vallun »

Eleshar - ona má sem tam silové prohlášení, ale nějak nevím, nakolik je autentické, třeba ta poměrně radikální obhajoba Mašínů... mne je to sympatické, ale u ní mi to přijde zvláštní a trošku přepálené...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Argonantus »

Nerusová většinou chrlí příšerné bezobsažné fráze. A kancelář Havel Holásek je pro mne taky jistý symbol. Takže ne, zvažoval bych ji jen v souboji s podezřelejším kandidátem.

Jinak Nerudová je v tuhle chvíli zřejmě druhý nejsilnější kandidát, takže šanci má zřejmě značnou (a ve hře je zřejmě furt ten Středula, Fischer spíš už ne; tomu stojí jasně na noze, že kandiduje podruhé.)

Jinak s Pavlem se mi to nejeví politická objednávka, protože by to šlo podat daleko jedovatěji. Že to vyplave bylo prakticky jisté, jen otázka času. Na každého kandidáta je někdo přirozeně naštvaný, a může to být horší https://nazory.aktualne.cz/komentare/ne ... 47ab5f122/
(odkázaný text Moniky Le Fay zmizel děsivou rychlostí, moc nevím, co si o tom myslet)
Jezus
Příspěvky: 2601
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Jezus »

Mě spíš fascinuje, jak je těžké zjistit, jestli se teda Pavel plazil spíš tím bahnem, nebo školil na toho rozvědčíka, co pomáhá sovětským diplomatům počítat tanky a zjišťovat výrobní kapacity, případně najímat spolupracovníky. Že v tom druhém mají Rusové tradici, jsme zjistili po Vrběticích (a samozřejmě se o tom šuškalo).

Fascinuje mě to proto, že by to nemělo být přece tak těžké - ty věci byly tajné, ale záznamy snad jsou, pamětníci taky. A tajné byly i seznamy spolupracovníků STB... To je vážně tak těžký zjistit, jaké "obor" studoval a co bylo jeho náplní? To musí novináři spoléhat na vyprávění jednoho spolužáka? Takhle teď vypadá investigativní žurnalistika?

Mě to zase tolik neva, ale připadá mi to zajímavé, že tohle téma někdo víc nepitvá (ale tak třeba teď začne). Jinak pro mě víc než to, co člověk dělal před třiceti lety, je důležitější právě to, co dělal těch posledních třicet let. A to vypadá docela působivě.

Ad Březina: Co se Ukrajiny týká, tak rozhovor pro Reflex mi úplně stačil. Pokud chcete přeskočit nějaký egotrip (což lze u sebepředstavování kandidáta pochopit) a pak trapný moment, kdy má vlastní fakta a redaktor mu to dává sežrat, skočte rovnou na 42. minutu a poslouchejte do konce. Ale doporučuji mít buď do čeho praštit nebo kam zvracet (nebo ve větě je slučovací, nikoli vylučovací).
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Vallun »

Jezus píše: 22. 10. 2022, 18:12Mě spíš fascinuje, jak je těžké zjistit, jestli se teda Pavel plazil spíš tím bahnem, nebo školil na toho rozvědčíka
Nesmyslná dichotomie - z hlediska vykonávání úřadu prezidenta v tom není rozdíl:), z hlediska příchylnosti ke Straně taky ne:( a u něj ještě nebylo rozhodnuto, na co se bude hodit nejvíc
co pomáhá sovětským diplomatům počítat tanky a zjišťovat výrobní kapacity, případně najímat spolupracovníky. Že v tom druhém mají Rusové tradici, jsme zjistili po Vrběticích (a samozřejmě se o tom šuškalo).
Obojí dělají všechny státy světa - i my nyní máme svou rozvědku:) To není nic špatného nebo problematického...
To je vážně tak těžký zjistit, jaké "obor" studoval a co bylo jeho náplní?
Co studoval, přiznal velmi přesně sám - elitní zpravodajskou školu, tam ale chodí vícero důstojníků s různými budoucími osudy... jak klasičtí špioni, tak asistenti velvyslanců, tak velitelé průzkumných jednotek - zařadí Tě tam, kam se nejvíc hodíš podle osobnostních schopností.
Mě to zase tolik neva, ale připadá mi to zajímavé, že tohle téma někdo víc nepitvá (ale tak třeba teď začne).
Mne přijde, že na 35 let starou historii se to pitvá až dost (jsou o tom třeba asi 4 videa DVTV) :) generál PP to přiznal, popsala byť si to třeba trochu narůžověl, tak nic podstatného nezamlčel...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
midewiwin
Příspěvky: 4816
Registrován: 18. 12. 2006, 09:56

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od midewiwin »

Jezus píše:To je vážně tak těžký zjistit, jaké "obor" studoval a co bylo jeho náplní?
Od září 1988 do července 1991 absolvoval tříleté postgraduální studium na Vojenské akademii v Brně (obor velitelsko-štábní, zpravodajský).
Neboli před převratem se "na špiona" /jak tvrdí zasvěcenci/ školil kratší dobu než po něm. Ten první rok byl údajně věnován jazykové přípravě, obsah další výuky mi není znám, ale asi by se to dalo dohledat aspoň rámcově.
Čas neexistuje.
Uživatelský avatar
Pan Bača
Příspěvky: 296
Registrován: 7. 12. 2005, 14:45
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Pan Bača »

Jezus píše: 22. 10. 2022, 18:12 Ale doporučuji mít buď do čeho praštit nebo kam zvracet (nebo ve větě je slučovací, nikoli vylučovací).
Ehm, ale pak tam nepiš to buď, ve spojení s nebo se jedná o dvojitý spojovací výraz a čárce se nevyhneš (konec jazykového okénka).

Jinak souhlasím.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Argonantus »

Mimo veškerou pochybnost byl Pavel ten rok u VKR, čímž je jasně dáno, že se tam neplazili, ale učili se vyhazovat do povětří různé Vrbětice a skrývat se v konspiračních bytech, přesně jak popisuje jeho kolega.
Pavel nic nevyhazoval, ježto byl pouze student, jediný rok.

A to vše se stalo tak, že se narodil na té nesprávné straně, jeho tatínek byl rozvědčík, zřejmě dost vysokého levelu.
Že mu pomáhali ve studiu tatínkovi známí, to bylo tehdy tak nějak normální a považoval bych to za nejmenší problém.

Znal jsem podobných lidí plno, cesta na opačnou stranu pro ně byla docela složitá, přesto to dokázali a není třeba je kvůli tomu odepisovat. Když se narodíš v rodině významného komunisty, chvíli trvá, než zjistíš, že jsi na blbé straně. Leckdo to nezjistí nikdy.

Březinou se nezabývejte. Výrobce dlaždic dospěl k tomu, že by mohl být i prezidentem; hard verze Babiše. Stát jako bagr II.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Vallun »

Argonantus píše: 22. 10. 2022, 19:00Mimo veškerou pochybnost byl Pavel ten rok u VKR, čímž je jasně dáno, že se tam neplazili, ale učili se vyhazovat do povětří různé Vrbětice a skrývat se v konspiračních bytech, přesně jak popisuje jeho kolega.
Určitě, ale tento výcvik podstupovali i nejlepší důstojníci určení k velení těm, co se plazí bahnem, protože ono to na sebe tak nějak navazuje a je dobré, aby se to umělo všechno...

Primárně to znamená, že musel být sakra dobrý, protože neschopné tam nebrali ani přes tlačenku...

Ano, Březina je další bagrista, ale z béčkových kandidátů nejzřetelnější...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Volba prezidenta

Příspěvek od Argonantus »

No a je tu protinázor
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kand ... omaci_wass
i když za mne v tom není už nic nového, co by člověk nečekal.
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: MarkyParky, Pieta a 11 hostů