[HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Moderátoři: MarkyParky, Sarsaparillos, GM Brněnský drak

Odpovědět
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

[HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Orákulum »

Dobrý sluha, špatný pán

Zvonění na železnou tyč se rozléhalo mezi domky a chatrčemi. Edda bušil kladivem do zavěšeného prutu co mu síly stačily a na rudým světlem zalité prostranství mezi domky postupně jeden za druhým sbíhali jednotliví osadníci.

"Co se děje?"
"Nač ten poplach?"
"Hoří snad?"
ptali se ti méně chápaví.

Ti chápavější rovnou stočili zrak k úbočí souseda, který jim stejně tak dával obživu, jako byl neustávající hrozbou. Protože přestože byl čas západu slunce, bylo to právě odtamtud a nikoliv ze západního obzoru, odkud osvětlovala osadu rudá záře.

sopka.png

"Nový sopouch," pojmenuje konečně Edda důvod toho všeho slonu. "A lávový proud, který z něj vytéká, míří přímo k osadě." Druhou část věty ani nemusel dodávat, toho si všimli všichni - i ti méně chápaví, když je někdo upozornil, kam se mají dívat.

"Ne, nemíří k osadě, míří k řece," míní někdo jiný z davu, ale to hned vyvolá vlnu nevole: "To je snad ještě horší. Láva se valí pomalu. Jestli nám vezme jenom domy, postavíme nové. Ale jestli zničí zdroj naší obživy?"

Další hlasy se přidávají a lidé se začínají hádat o tom, kam vzdálený, avšak přibližující se proud žhavé zkázy vlastně míří. Edda opět zabuší kladivem do prutu, aby hádku přerušil: "Hej, lidi, nehádejte se... musíme se domluvit, dohodnout, co s tím uděláme ...", ale nikdo ho nevnímá. Lidé jen zesílí hlas, aby překřičeli zvonění železného prutu. "Aby jí všichni bohové sprali, kde je Cadigan, když jí potřebujeme," zakleje nakonec Edda a zanechá marného bušení.

Slunce na západě mezitím zcela zapadlo, ale v neuhasínající rudé záři lávy chrlené z nového vedlejšího sopouchu si toho nikdo nevšiml.

Tímto začíná úvodní událost naší kampaně.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

.... během západu slunce, kdesi pod soptící horou ....

Touhle dobou jsem měl už sedět Basiry - mé nejlepší kamarádky z dětství - za humny. Má domek kousek od osady, na skále nad ústím Šedé řeky. Je odtamtud skvělý výhled na přístav v ústí i zrádné vody před ním a mohla před náročnými plavbami číst vodu. Nechala si ho tak prý postavit. Je totiž jedna z mála, co vodě rozumí. Živí se jako lodivodka.

Mě se to hodilo. Před necelými dvěma týdny jsem na ni narazil na Novém kopci, když jsem hledal cestu do Šedého přístavu. Přestože jsme se desítky let neviděli, okamžitě jsme se poznali. Vyjevil jsem jí svůj záměr, ale hned zkraje mne zchladila a vysvětlila mi, že bych v Šedé řece nejspíš i teď po tolika letech nebyl vítaný.

O několik korbelů a vzpomínek později už byla k mým nápadům o něco vstřícnější a začali jsme trochu plánovat a ještě téže noci jsem byl uložený jako černý pasažér v jednom ze sudů na palubě Themona - knarru, který pomáhá Basira pomáhá provádět zrádnými vodami kolem Šedé řeky.

Od té doby se většinu času schovávám u ní doma, straním se dění v osadě a jen tu a tam vyrážím do různých míst na úpatí sopky, hledat stopy po ... zatím nevím čem. Doposud jsem nenašel odvahu vyjevit vesničanům či místní vůdkyni Cadigan, že jsem tady a jaké jsou mé záměry.

I dnes odpoledne jsem na jednu takovou výpravu vyrazil.

Ask the Oracle: Unlikely Viděl mne někdo? Rolled 20 vs. 25: Yes
Ask the Oracle: 50/50 Žena? Rolled 6 vs. 50: Yes
Ask the Oracle: Likely Viděla mě Yorath? Rolled 86 vs. 75: No


Naneštěstí mne tentokrát někdo v pustém terénu zahlédl. Zaslechl jsem ženský hlas, jak volá, ptá se kdo jsem. Přemýšlel jsem, jestli je čas konečně přiznat osadníkům svou přítomnost, ale zdála se být daleko a tak jsem se raději rozhodl ztratit se mezi kameny.

Face Danger - Podaří se mi uniknout? (Stín) Miss
Action Score 1 + 1 + 0 = 2 Challenge Dice 9, 8
Pay the Price [16] You are separated from something or someone.


Ztratil jsem se jí ... protože jsem se vlastně ztratil úplně. Ostrov se od mého dětství hodně změnil a navíc nejedno místo zahalují chuchvalce mlhy. A já ve spěch nedával pozor, kudy a kam vlastně prchám.

Teď zapadá slunce, já jsem nejspíš někde na opačné straně hory než leží osada a a sám. A za chvíli bude všude kolem tma.

Rychle si sedám a snažím se zachytit esenci posledních paprsků slunce ...

Světlonoš: Zachytím paprsky zapadajícího slunce? Weak Hit
Action Score 3 + 3 + 0 = 6 Challenge Dice 5, 7
Získávám 3 Světla.


Večerní světlo je ale slabé a jsem rád, že jsem zachytil alespoň trochu.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

... mezitím v přístavu ...

Zlatavá záře zalévá obzor od západu až k východu a dlouhé stíny se křižují mezi přístavními skladišti a rozestavěnými loďkami. Od zvlněného moře sem fouká ledový vítr a ze středu osady zní poplašné zvonění. Haleema stojí široce rozkročený na hliněném prostranství před dřevěnými moly, roztřesenýma rukama drží svou pracovní sekeru a šedavým popelem pomalovaná tvář je zkroucená zlostí. Jeho děti stojí se opodál choulí před větrem ke své matce, každý v rukou drží menší poloprázdný vak. Dvojice Strážců přešlapuje u mol a sledují je tvrdým pohledem.

"Pusť nás k lodím!" křičí na ně Haleema.
"Nemůžu, víš to," pokrčí Yorath stoicky rameny. "Každý, kdo chce opustit Šedou řeku musí mít povolení Cadigan. A tvá rodina ho nemá, víme to oba."
"Cadigan?! Jak si vůbec dovoluješ...?! Kdyby nebylo té ču..."
"Važ svá slova, Haleemo, nebo toho budeme oba litovat! Uklidni se, vem svou ženu a děti a vraťte se domů."
"Domů? Moc dobře víš, že už nemáme domov! Shořel, pamatuješ?! A co udělala Cadigan? Nic! Nechává nás tu živořit bez střechy nad hlavou! A podívej se, co se děje v hoře! No podívej! Varoval jsem vás, všechny jsem vás varoval! Ale poslouchal mě někdo? Ne. A teď nás bohové trestají a vy tu budete jen stát a koukat se na to? Jen přes mou mrtvolu!"
"Bohové trestají jen tebe, že sis zahrával s těmi salamandry," povzdechne si Yorath. "Přinesl sis zkázu na svůj dům sám, neviň z toho ostatní. Ale nechtěj po mně, abych tě teď soudila. Běž pryč, ráno přednesu tvůj požadavek Cadigan a vyčkáme na její rozhodnutí."
"Ráno už budu na širém moři," procedí Haleema skrze zuby a postoupí vstříc Strážcům.
"Varuji tě naposledy, Haleemo!" zvolá Yorath. "Poslechni rozum! Nebo svého přítele Tristana!"


Sklopím hlavu a přejedu si dlaní přes obličej. Přesně toho jsem se bál. Ale už je pozdě. Vystoupím ze stínu skladiště k ostatním tak pomalu, jak to jenom jde. Hledám vhodná slova, ale má ústa jsou jako Roztříštěná pustina - pustá a prázdná.

"Měj srdce, Yorath," povím nakonec. "Přišli o všechno, o dům, o Eleriho. Nechej je jít."
"Překvapuješ mě, Tristane," zakroutí Yorath hlavou. V jejím hlase cítím zklamání a hned mě to zamrzí taky. "Přísahal jsi strážit Šedou řeku, pamatuješ? A teď tu na nás budeš něco zkoušet?"
"Moji přísahu jsem splnil, když se obchodníci rozhodli, že už jsem na ně moc drahý," pokrčím rameny. "Teď tě žádám ve jménu života a oprávněného zármutku, abys Haleemově rodině dovolila jít svou cestou. Jestli na sebe přinesli hněv bohů, bylo by lepší, kdyby s ním odešli na jiný ostrov, co myslíš? Podívej se na nebe, možná máme poslední příležitost nechat je odejít."

🔀 Compel - Přesvědčím Yorath, aby je nechala odejít? (Srdce) - Weak Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 1 = 8 Challenge Dice 9, 7
✍ +1📈 + They ask something of you in return


"Máme poslední možnost zastavit chaos," zakroutí nesouhlasně hlavou Yorath a její ustaraný pohled zůstane viset na sopce v dáli. "Neměli bychom přilévat olej do ohně, ne teď. Pojď se mnou do osady, Tristane, a pomoz mi zabránit dalším střetům. Ne jako Strážce, ale jako... bývalý druh, co říkáš? Hned jakmile se situace uklidní, předneseme Cadigan Haleemův požadavek. Máte mé slovo. Ale Haleema se musí obrnit trpělivostí a zdržet se násilí. Mám i já vaše slovo?"

Položím Haleemovi ruku na rameno a jeho sekera klesne k zemi. Podívá se na mě nesouhlasně, ale přikývne. V jeho očích vidím, že nemáme mnoho času.

"Máš naše slovo, Yorath," kývnu. Nemám z toho vůbec dobrý pocit. "Musím se zastavit pro výzbroj, mám ji pořád ještě bezpečně uschovanou. Sejdeme se ve vsi, dorazím snad ještě před půlnocí."

Yorath mi už nevěnuje další pohled a kvapně vyrazí do osady. Druhý Strážce se opře a nespouští oči z nešťastné rodiny. Rozloučím se a vyrazím poklusem do tmy k úpatí hory. Vstříc spálenému Haleemovu domu, mé skrýši a další neklidné noci.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Brzy obloukem minu střed osady a dostanu se do úrodného údolí. Pokračuju mezi políčky a pastvinami proti proudu řeky. Burácející hora mi svítí na cestu a s každým krokem připomíná, že bych se měl spíš otočit a utíkat zpátky. Já ale musím ještě kus cesty za poslední ohrady, ke skalnaté pláni, kde stával Haleemův dům, po několik posledních let i můj domov.

S hrůzou sleduju nový lávový proud, který mi míří naproti. Už chápu ten povyk, tohle není dobré. Valí se pomalu a možná spíš směrem k řece než polím, ale ani celý spojený Kruh ho nezastaví. Ucítím úzkost a přidám do kroku.


Torzo ohořelého Haleemova domu se tyčí na spálené zemi proti rudému obzoru. Střídavě procházím po praskající krustě tuhnoucí lávy a bořím se do vysoké vrstvy popela. Hádám, že moje skrýš pod skálou zůstala mimo hlavní lávový proud a krumpáč nebo motyka mi bude stačit. Za doutnajícími trámy najdu trosky přístavku a v něm opuštěné nářadí, tvrdé dřevo násad zdá se žáru odolalo. Radši se tu moc nerozhlížím a spěchám s krumpáčem v ruce kousek po úbočí k místu, kde jsem se před lety rozloučil s minulostí. Aspoň do dnešního večera jsem si to myslel.

U skály během chvíle odkryju svrchní vrstvu tuhé hlíny a brzy narazím na kámen. Kleknu si a pustím se do ruční práce. V těžkých kamenných deskách, kterými jsem kdysi truhlu zakryl, je skrytý systém. Stačí jeden špatný pohyb a zhroutí se dolů a pohřbí pod sebou všechno vybavení. Tehdy jsem si říkal, že budu mít na případné vykopání truhly spoustu času. Dnes sotva vidím, ruce mi rychle chladnou a sopka ani neklidný Kruh nečeká. Snažím se nevnímat burácení ani ohnivé záblesky a napínám paměť, co mi hlava dovolí.

🔀 Secure an Advantage - Získám své vybavení (Rozum) - Strong Hit
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 4, 1
✍ Prepare to act: +2📈


Podaří se mi truhlu dostat bezpečně ven. Otevřu ji a začnu rychle přebírat odložené vybavení. Zub času se na lecčem podepsal, ale to důležité zůstalo v pořádku. Pod pečlivě naskládanou výzbrojí a výstrojí narazím i na objemný balík. Zatají se mi dech. Tuhle kůži jsem zakopal hned po příchodu do Šedé řeky a věřil jsem, že zůstane navždy pod zemí. Bojím se, co s ní probudím. Ale mám stejně velký strach, že to bez ní prostě nezvládnu.

🔮 Jakou kůži Tristan má (viz BIND, psti po dvacítkách, odds nehrají roli)?
🎲Rolled 53 = srna-srdce


Opatrně ji rozbalím. Magii necítím žádnou a ani na nebi se nic nepohne. V pořádku, na to přijde čas později. Teď bych měl vyrazit do vsi za Yorath.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

.... na opačné straně sopky ....

Potřebuji se zorientovat. Uvolním trochu esence světla do dlaní, abych viděl svah před sebou a začnu zvolna stoupat vzhůru do svahu. Jsem si sice vědom, že dva jasné body mohou být vidět z velké dálky, ale protože nikde nevidím světla osady, předpokládám, že kolem už široko daleko nikdo není. A za chvíli by mohlo jít o život, takže za tu trochu rizika to stojí.

🔀 Zajistit výhodu (ostří) Vyšplhám někam výš, odkud se půjde zorientovat? Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 2 = 10 Challenge Dice 10, 6
✍ Krátkodobá výhoda: +1📈

A jdu vyzkoušet našeho společného GMa ...
🔮 Kam vyšplhám? Jak ta krátkodobá výhoda vypadá?
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Orákulum »

Myricku,

cesta sopečným svahem není snadná. Vyvrhnutá láva i popel tu ztuhly do bizarních skalních útvarů, které tě matou svými nepředvídatelnými tvary a mihotavými stíny. Když vystoupáš na menší rovinku k bublajícímu jezírku vařící vody, na chvíli si odpočineš. Máš čas se vydýchat a prohlédnout si alespoň konturu opuštěného pobřeží pod tebou.

Světlo z tvých dlaní a zvuk klokotající vody po chvíli doplní ostrá vůně. A není to síra z jezírka, je to... spálenina. Ostrý zápach spáleného nebo možná jenom pečeného masa. S dalším poryvem větru se vůně ztratí, ale za okamžik ji ucítíš zase. Její zdroj je určitě nedaleko a ať už je to cokoliv, tady v temné pustině to musí být něco zajímavého, odkud určitě najdeš lehce cestu dál.

Myricku, vydáš se rychle za zdrojem té vůně, než ji vítr definitivně odnese, nebo uděláš něco jiného?
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Jako první mě potěší myšlenka, že možná nevynechám večeři a nebudu hladovět. Pak mi dojde, že by to mohlo být nebezpečné, ale uvědomím si, , že když já cítím vůni, jsem po větru a zdroj pečené vůně neucítí mě.

Ztlumím záři na rukou a chvíli počkám, aby si můj zrak přivykl. Pak pokračuji po čichu. Obezřetně. Mžourám při tom do tmy a hledám zdroj...

🔀Shromáždit informace - Copak je zdrojem té vůně? Weak Hit
🎲Action Score 5 + 3 + 0 = 8 Challenge Dice 6, 9
✍️the information complicates your quest or introduces a new danger. +1📈

Putovní GM, co je zdrojem?
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Orákulum »

Myricku,

pokračuješ přítmím mezi ostrými skalisky rovnou za nosem. V průrvě před sebou zahlédneš mihotavé světlo, silnější než tvé dlaně, ale rozptýlené. A když se protáhneš průrvou, pochopíš, odkud se bere to světlo i zápach spáleniny.

V souvislé lávové krustě uvidíš trhlinu, kterou protéká zvolna tuhnoucí magma. Na hraně trhliny leží tělo, od pasu dolů je ohořelé a doutná, spodní část nohou chybí úplně. Podle dlouhých havraních vlasů a zdobeného štítu ležícího vedle poznáš, že je to Sadia, Strážkyně z Šedé řeky, na kterou tě upozorňovala Basira. Sadia měla za úkol provádět průzkum na úpatí sopky a hledat nové sopouchy a lávové proudy. Pravidelně těmito místy procházela a zakreslovala své objevy do podrobných map. Tentokrát nejspíš přehlédla nestabilní terén, který se pod ní propadl a stál ji život.

Když se trochu rozkoukáš a uvědomíš si, že její pouzdro s mapami stále leží pod jejími zády, zahlédneš i mohutný šedivý stín, který se vlní opodál. Zahlédneš taky odlesk dvou zářících bodů a uslyšíš táhlé kňučení. Musí to být Leno, její pes, který ji na průzkumech doprovázel. Věrně sedí po boku své paní a nehnutě zírá na její bezvládné tělo.

Myricku, máš možnost se opravdu zorientovat v okolí a najít cestu, kam potřebuješ. Ale nevíš, kolik času ti zbývá, než se k mapám dostane oheň. A věrný pes, který tě nezná, může být nebezpečný.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

... v osadě ...

Zpátky k osadě se vracím s plnýma rukama a těžkým srdcem. Přišla konečná zkouška síly a jednoty Kruhu? Přežije Šedá řeka tuhle zimu, nebo alespoň noc? Nebo se dnes jenom rodí další Zlomení, jizvy na tváři Železných zemí?

S každým krokem přibývají v dáli na pobřeží další a další světla. Když procházím ještě nesklizenými poli a kolem prvních domů, je na nohou už určitě každý muž, žena i dítě. Doufám, že nejdu příliš pozdě.

🔮 Je situace lepší nebo horší? 🎲 Rolled 87 = Horší, ale ne zoufalá
🔮 Action and Theme 🎲 Mourn Greed


Přidávám do kroku a na náves doběhnu. Jsou tu možná opravdu všichni. V hloučcích a skupinkách, pokřikují na sebe, mávají narychlo popadnutými nástroji, vzpínají ruce k moři a zemi.

"Proč se tu pořád hádáme? Musíme něco udělat s tou sopkou!" volá zoufale Edda.
"A co chceš dělat s lávou?" okřikne ho někdo, "obětovat vlnám, aby nám přišel sám příliv na pomoc?"
"Nikdo nám nepomůže! Zasloužíme si trest!" Přepadne mě zoufalství - podle hlasu poznám Haleemu. Odtrhne se od své ženy, vyleze na prázdný sud a roztáhne doširoka ruce.

"Přeorali jsme půdu, oplotili pláně, vylovili moře! To vše ve jménu obchodu, a co z toho máme? Jistě, že se na nás sopka zlobí! Pořád obchod, obchod, ale kdy jsme zapomněli na úctu a zvyky? Kdy jsme prodali pokoru? A co budeme dělat, když přijdeme o obživu? Když nebude sklizeň a dobytek nebude mít co žrát? K čemu nám pak budou obchodníci? Proč by nás měla vést Cadigan, když odsud bude moct odvážet jen mrtvé?! Jak tohle všechno mohla vůbec dopustit?! A proč se před námi schovává? Doveďte někdo Cadigan, chceme odpovědi!"

Proderu se davem dopředu a strhnu ho dolů. Ožene se po mně pěstí, ale je v ní pořád ještě víc zoufalství než síly. Zkroutím mu ruku za zády a odstrčím ho od sebe. Utrhnu z mojí vesty korálek z černého železa s runou ᛒ a nastavím ho v dlani před Haleemu.

"Haleemo, před lety jsi mi nabídl novou cestu i domov a nikdy ti to nezapomenu. Přísahám na železo, že na oplátku odsud dostanu v pořádku tebe i tvou rodinu. Ale prosím, buď trpělivý! Nedovol tvému žalu, aby jsi následoval Eleriho tak brzy!"

Navléknu železný korálek na tkanici a pár pohyby si ho vpletu do vousů. Dělal jsem to už tolikrát, ale dnes se mi třesou ruce. Je to tak dávno. A zároveň mi to připomene ten poslední železný korál, který tam ještě zbývá. Zapomenutý, roky přehlížený kus kovu, který už zarostl a svět na něj nejspíš zapomněl, ale mě pořád každý den táhne strašlivou tíhou dolů.

🔀 Swear an Iron Vow - Dosanu Haleemu a jeho rodinu v pořádku z Šedé řeky (Srdce, Dangerous) - Weak hit
🎲 Action Score 4 + 2 + 0 = 6 Challenge Dice 1, 10
✍ +1📈 + you are determined but begin your quest with more questions than answers, envision what you do to find a path forward
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 310
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

.. u mrtvé Sadie ...

V hlavě mi okamžitě proběhne, že ta zkušená ženská nejspíš udělala chybu, protože se v šeru hnala za mnou.

Jsem na sebe přísný, ale dám si -1 vůli za tohle zjištění.
🔀Přetrpět stres Miss
🎲Action Score 1 + 4 + 0 = 5 Challenge Dice 6, 8
✍️Utrpím navíc -1📉


To mě na chvíli paralyzuje. Konečně se proberu. Ona tu umřela, ale já tu zkysnout nemusím. S těžkým hlasem se otočím ke zlověstnému stínu pes, který se celou dobu ani nehnul.

"Hodnej pesan. Nojo, já vím, že je to těžký. Panička to má za sebou, ale já bych tu nerad skončil taky. Necháš mě vzít těch pár věcí, co má u sebe viď?"

🔀Vynucení Chci, aby mě pes nechal vzít si ty mapy. Weak Hit
🎲Action Score 4 + 2 + 0 = 6 Challenge Dice 1, 8
✍️Udělá, co chci +1📈, ale bude chtít něco na oplátku.


Natáhnu ruku k mrtvé Sadii a pes zvedne hlavu. Ve tváři má smutný výraz a ocas se mi párkrát hne zleva doprava. Pak udělá několik těžkých kroků ke mě a sedne si u mé nohy. Smutně zakňučí.

Oddechnu si, že není agresivní, ale zároveň si uvědomím, že ho tu nemůžu nechat. Budu ho muset vzít zpět do osady ... a i když se mi to podaří udělat nějak nenápadně, stejně to vyvolá otázky.

Skloním se k němu a dotknu se přesky na svém opasku. "Já si tě vzít nemůžu, kamaráde. Se mnou bys neměl šťastnej život. Ale když už jsi přišel o paničku kvůli mě, nenechám tě v tom. Přísahám, že ti nějaké místo k žití najdu."

🔀Skládám železnou přísahu: Najdu psovi nový domov.Weak Hit
🎲Action Score 4 + 3 + 0 = 7 Challenge Dice 5, 7
✍️Jsem odhodlaný, ale mám víc otázek než odpovědí. +1📈
Obtížnost Troublesome - 3 tiky/milník.


Jenže jak to udělat? Nemůžu jen tak přijít do osady - nikdo doposud neví, že tu jsem. A i když by se mi podařilo nějak do osady dostat samotného pesana, vyvolá to otázky, hodně otázek. A ztíží mi to pozdější přiznání mé přítomnosti. Basiře ho taky neudám - pes není zvíře na moře a nemůže zůstávat doma dlouhé dny sám, bez ní.

Ale tohle budu řešit později. Teď se odsud musím dostat.

Sehnu se k Sadii a seberu její mapy. Začnu sbírat okolní kameny a vršit kolem ní mohylu. A pak mne něco napadne ... třeba by mi mohla poradit ona. Už jednou se mi podařilo s mrtvou hovořit.

Sáhnu do své torny a vyndám několik svíček.

🔀Poselství: Chci promluvit s mrtvou o tom, co s jejím psem. Strong Hit
🎲Action Score 6 + 3 + 0 = 9 Challenge Dice 2, 7
✍️Duch se zjeví a můžete pár minut vést rozhovor. Vyhodnocuj vhodné tahy (máš +1🎲).


S obavami je rozkládám, pesan mě se smutným kňučením stále sleduje. Jednu po druhé je zapálím....

🔮Byla to opravdu ona, kdo mě sledoval? Rolled 6 vs. 75: Yes

Prosím laskavého putovního GMa, aby mi zahrál první reakci přivolaného ducha.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

... v osadě ...

V Haleemově popelem pomalované tváři zahlídnu bolest, opravdovou a upřímnou. A dav kolem nás mezitím propukne v bouřlivou hádku.

Mnoho provolává jméno Cadigan a stejně jako Haleema se dožadují odpovědí. Jiní jim spílají a volají po potrestání buřičů. Další se marně snaží domluvit postup u samotné sopky. A slyším samozřejmě i ty, kteří odevzdaně čekají na znamení bohů. Všichni něco chtějí a většina z nich čeká, že to za ně udělá někdo jiný.

🔮 Přijde už Cadigan? Rolled 69 vs. 75: Ano

"Nestůj tady tak, máme problém," sykne na mě Yorath a zatáhne mě za loket stranou. Do rukou mi strčí kopí. Patří Strážcům, dřevo toho už hodně pamatuje a nejspíš jsem ho už kdysi držel v rukách. Štít nečekám, už na něj nemám právo. "Cadigan je tady. A ty jsi mi slíbil, že mi pomůžeš sjednat pořádek!"

Vytrhnu se jí a rozhlédnu. Rozhádaný dav se skutečně rozestupuje a do středu shromáždění míří v doprovodu několika mužů a pochodní Cadigan. Ruch utichá, všichni čekají, co poví. Zahlédnu Haleemu, jak se dere dopředu. Yorath mi ukáže na několik nejhlasitějších nespokojenců. Nevím co dřív. Děje se toho příliš mnoho najednou. Zavřu oči a představím si, že stojím uprostřed zasněženého lesa. Jsem obklopen stromy, mezi kterými krouží smečka vlků. Mají oči křičících vesničanů, Cadigan, Yorath i Heleemy. Co bych s nimi udělal?

🔀 Secure an Advantage - Vymyslím způsob, jak pomoct Yorath i Haleemovi (Rozum) - Miss
🎲 Action Score 2 + 2 + 0 = 4 Challenge Dice 7, 8
✍ Pay the price

🔮Pay the Price - A surprising development complicates your quest.

Milý náhodný GM, jaký překvapivý vývoj mi situaci zkomplikuje?
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Orákulum »

Tristane,

nejde jen o vlky, ale i o samotné stromy - v bouři se ohýbají a div, že tě netlučou větvemi.

Zatímco se lidé nejblíže Cadigan a její družině snaží ustoupit vzad, udělat jí místo a prokázat úctu, hlouček nespokojenců pokřikuje a tlačí se naopak vpřed, možná i schválně strká do lidí před sebou, ti naráží do dalších, ti strkají nervózně zpět...

Dav lidí kolem družiny Cadigan se tak začíná stahovat a Yorath proto musí občas někoho postrčit zpět štítem - v zásadě aby mu pomohla couvnout proti lidem, co jej tlačí zezadu. Jenže podobných ohnisek neklidu je víc - třeba to, co ti ukázala, takže je třeba, abys podobným způsobem pracoval s ratištěm svého kopí, jinak se dav na tvé straně zhroutí a bouře těl zaplaví Cadigan.

A chaos by mohl někdo využít k unáhlenému činu vedenému zoufalstvím. Skoro jako by to tak někdo snad plánoval či využíval tuto příležitost...

Yorathin úkol bys ale snad ještě zvládl, nebýt smutkem napůl šíleného Haleema. Ten se dere v před, ale dav mu spíš ustupuje, lidé bojící se boží odplaty ho podporují, někteří si dokonce už stihli posypat hlavy popelem a začernili jím tváře... Teď ho povzbuzují, aby to, co vykřikoval před chvílí, vmetl do tváře přímo vůdkyni.

Na Haleemově straně tak není dav tak divoký, není tam třeba zasahovat, ale když tam nebudeš, dostane se Haleema přímo před Cadigan a zahodí tak možnost přednést jí svoji žádost k opuštění ostrova ráno a v klidu.

Tristane, zkušená strážkyně měla pravdu - k udržení pořádku je strážců málo. A ty nemůžeš být na dvou místech současně - pomoci oběma lidem, kterým jsi svoji pomoc slíbil. Co si vybereš? Co uděláš?
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Otočím kopí napříč a ze všech sil vytlačím co nejvíce lidí dozadu, až prvních pár z nich spadne a jako lavina strhnou ostatní. To dá Yorath aspoň trochu času. Stáhnu kopí k tělu a začnu se prodírat za Haleemou. Nenechám ho zničit si život.

GM, co překvapivého se stane?
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Orákulum »

Haleema se dere v před. Poslední z lidí před ním mu zkouší bránit a trochu se blýsknout před procházející Cadigan - co když pak vyjednají lepší podmínky - ať už obchodu či opouštění ostrova? Jenže těch, co postrkují Haleemu vpřed je víc - příliš dlouho na ni čekali, nervozita, strach a frustrace narůstaly a chtějí se teď vybít. A když je tu teď konečně někdo, kdo promluví místo nich, chtějí, aby se tak stalo...

Haleema vyletí z davu, ale je to Tristan, kdo jej zachytí, aby neskončil v cestě před procházející Cadigan. Sice na ni sípavě křičí, ale ona může předstírat, že jeho selhávající hlas v okolním ruchu neslyší nebo že má teď naléhavější povinnosti než jednoho blázna - a díky tomu se k jejím uším nedonese, to nejhorší, co pro ni Haleema vzteky bez sebe měl.

Cadigan tak mine Tristana, který uklidňuje svého přítele a zpoza hromady popadaných lidí vyletí jejím směrem... mince. Drobný měděný penízek s roztřepeným okrajem, nevalné hodnoty, spíše vzácný tím, že se málokdy používá - zboží se obvykle mění za zboží, snad jen ten kousek, co vždycky chybí či přebývá... A následuje ho další. A za ním dřevěný korálek, pak kostěný knoflík...

"Tady máš naše peníze!" křikne někdo.
"Náš majetek, o to jediné ti kdy šlo!"
"Tak už máš dost?!"
"Zaprodala jsi nás svojí chamtivosti! Nenasytná... couro!"

Začíná toho pršet více a více, a protože si nemůže být Yorath jistá, že mezi věcmi, co Cardigan lidé vrací nebude i kámen, přesune se na házející stranu davu - kde chybí Tristan - a pozdvihne svůj štít...

... jenže tím opustí své místo na druhé straně. A když o její štít cinkne stříbrná náušnice, která se zaleskne ve světle pochodní Cadiganiných družiníků, pár lidí z davu se vrhne po kolenou do bláta. Ne všichni obyvatelé Šedé řeky žijí v dostatku a mohou si dovolit přepych hrdosti.

A pak někdo strčí někoho za nimi. A ten zakopne o klečící... Lidé ze strany, kterou ještě před chviličkou Yorath úspěšně držela, se vyvalí jako polom. Povalí muže s pochodní po straně Cardigan. A pak přes ně začne někdo lézt. Pochodeň je zadušena v blátě.
Stále sem tam cinkne ozdoba či mince. Tu a tam dokonce stříbrná.

"Proč jí to dáváte, měli bychom si to od ní naopak vzít!" vykřikne někdo.
"Její pýcha urazila bohy! Ať se kaje! Ať se poníží!"

Teď už jdou lidé i z druhé strany, jeden mladík právě podběhl stále ještě zdvihnutý štít Yorath. Ona se po něm ožene. Toho využije mladá dívka a oběhne strážkyni z druhé strany. Někdo srazí Cardiganinu družiníkovi druhou pochodeň. Někdo se pokusí strhnout Cadigan ozdobný řetěz z hrudi. Cadigan mu úderem spodku dlaně zlomí nos. Její družiníci se na něj vrhnou pěstmi i kopanci.

Část davu se vrhne na dotírající buřiče - ty skutečné i ty domnělé. Cadigan má mezi lidmi stále příznivce, ale teď není moc poznat, kdo je kdo.

Cadigan couvá. Se zbývajícími dvěma pochodněmi pospíchá zpět, stále ještě otevřenou uličkou, zatímco si v houstnoucí tmě začínají výtržníci vybíjet zlost na dvou jejích mužích, co kryli její ústup. A na Yorath.

Všichni mají zatím dostatek soudnosti, aby nesáhli ke zbraním, i když Yorath proti přesile neváhá využívat svého postavení strážkyně - a tvrdých okrajů svého štítu.

Tristane, je překvapivé, že věc eskalovala tak rychle - bývá zvykem nechat vůdkyni říci, co má na srdci a všichni přece čekali, že začne organizovat lid, aby se nějak pokusil alespoň pozměnit směr proudu lávy... Jako by to někdo podpořil, aby Cardigan nemohla projevit svoji autoritu a naopak byla vina chaosem.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 296
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Dobrý sluha, špatný pán

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Držím Haleemu za loket a táhnu ho i tlačím ven z davu. Nebrání se, jakmile ztratil z očí Cadigan, jeho hněv ztratil svůj účel. V očích se mu lesknou slzy. Žádný trest pro Cadigan mu syna nevrátí, Haleema to ví, ale i tak to chtěl prostě zkusit. Nemám mu to za zlé.

Dereme se mezi lidmi směrem k nejbližšímu stavení. Jsme jako loďka na vzedmutém moři a vlny s námi hází ze strany na stranu. Cítím dupance na svých nohou, tupé údery do zad a cizí lokty v obličeji. S každým dalším nárazem jen přidávám do kroku a hrnu se bez váhání vpřed.

🔀 Face Danger - Dostanu nás mimo dav (Železo) - Miss with a Match
🎲 Action Score 2 + 3 + 0 = 5 Challenge Dice 9, 9
✍ Pay the price + Ztrácím nervy -1 vůle
Zapomněl jsem hodit Endure Stress, takže to dohazuju až zpětně a dělám dál nějaké edity.

🔮 Pay the Price - A new danger or foe is revealed.

🔀 Endure Stress (Vůle) - Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 4 + 0 = 9 Challenge Dice 8, 6
✍ Embrace the darkness: Take +1📈


Ztrácím nervy. Takhle se odsud nikdy nedostaneme. Přivřu oči a soustředím se na jediný bod před sebou, na místo, kde je dav řidší a naše cesta volná.

V tu chvíli je ale zahlédnu - skupinku lidí v kapucích, pod kterými mají nasazené jednoduché kožené masky. A v rukách se zalesknou tasené dýky. Šikovně uhýbají nástrahám zmatku a hbitě postupují ke Cadigan. Na okamžik se jeden z nich ohlédne a naše pohledy se setkají. Je to jenom krátká chvíle, ale vím, že ví, že o něm vím. Zatáhne svého druha za kapuci, ukáže směrem na mě a oddělí se od skupiny směrem k nám. A hned mi zmizí z očí.

Popadnu Haleemu za ramena a zkouším ho tlačit před sebou. Vrah je nám v určitě v patách a je rychlejší než my. Není otázkou jestli, ale kdy.

Nepřítel je Dangerous: 2 postup za zranění, dává 2 zranění
Pro přehlednost tu budu pro jednou vést pokrok 🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑

🔀 Enter the Fray - Jsem přepaden vrahem (Rozum) - Miss
🎲 Action Score 2 + 2 + 0 = 4 Challenge Dice 6, 9
📈 Mám 7 hybnost => Pálím hybnost, ruším kostku 6 a mám z toho Weak hit + Obnova hybnosti
✍ Bolster your position: Take +2📈 + Nepřítel má iniciativu


Dnešní noc je krátká a už jsem toho zažil více, než za celé letošní léto dohromady. Jedna další šelma mě tolik nepřekvapí. A když se mi mihne maska s kapucí v zorném poli, jsem připravený.

Odstrčím Haleemu od sebe, otočím se a koncem kopí odrazím výpad dýkou. Stačilo málo. Vrah se na okamžik zarazí, čekal snazší zásah. A určitě se pokusí tlačit dál, dokud je blízko u mě. Zkusím mu to zkomplikovat. Ustupuju dozadu a snažím se mezi nás dostat svoje kopí alespoň na polovinu délky. Ani tady na okraji davu to není úplně jednoduché.

🔀 Face Danger - Ustupuju dotírajícímu vrahovi (Železo) - Weak hit
🎲 Action Score 3 + 3 + 0 = 6 Challenge Dice 9, 1
✍ Jsem zraněný: 1 zranění + Kopiník: Můžeš hned provést Strike nebo Clash a k hodu máš +1🎲

🔀 Endure Harm (Zdraví) - Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 4 + 0 = 8 Challenge Dice 10, 2
✍ You press on


Vrah se mrštně vyhne kopí a sekne mi přes ruku dýkou. Ucítím bolest, ale kožený rukáv většinu síly zastavil. Trhnu boky a namířím špičku kopí na koženou masku a dostanu se od něj na vzdálenost natažené paže. Vrah se dvakrát ožene do prázdna. Spěchá, se svědkem nepočítal a čím víc času mi dá, tím spíš si nás všimne někdo další. A varuje Cadigan. Zkusím toho využít.

Zezadu do mě pořád vráží nějací lidé, tak nechám kopí párkrát klesnout a nabídnu tím vrahovi příležitost. Když vyrazí proti mně, provedu krátký výpad.

🔀 Clash - Zpomaluji vraha výpadem kopí (Železo) - Strong Hit
🎲 Action Score 3 + 3 + 1 = 7 Challenge Dice 1, 4
✍ Dávám zranění +1 = 3 + Mám iniciativu
🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑


Švihnutí čepele mi zajede do vousů. Chybělo málo, ale dál se vrah prostě natáhnout nemohl. Moje kopí má zaražené hluboko do stehna a ve dvou úzkých štěrbinách masky vidím bolest. Musím do rychle dokončit. Jednou rukou se opřu do kopí a zatlačím ho k zemi, přitom se k němu přisunu, nakloním a druhou rukou vyrazím dopředu a chytím jeho zápěstí s dýkou. Zkroutím ho a přiložím mu jeho vlastní nůž na krk.

🔀 Strike - Smrtelně ho zraním (Železo) - Strong Hit
🎲 Action Score 2 + 3 + 0 = 5 Challenge Dice 4, 2
✍ Dávám zranění +1 = 3 + Mám iniciativu
🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕


V kožené masce se objeví tenká dlouhá škvíra, kterou začne pomalu vytékat krev. Nevím přesně, kam jsem zasáhl, ale vrahovi se podlomí nohy a klesne k zemi. Kleknu k němu a snažím se ho svým tělem před náhodnými pohledy davu. Stáhnu mu masku dolů.

🔀 End the Fight - Strong Hit
🎲 Action Score 10 Challenge Dice 8, 2
✍ Vrah je mrtvý

Pokud půjde okolo nějaký GM s nápadem, co nebo koho pod maskou Tristan uvidí, může to tu nechat. Jinak budu později pokračovat sám.
Odpovědět

Zpět na „[PBP] Železné přísahy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů