Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Obecné diskuze nezávislé na herním systému či světě.
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7484
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Příspěvek od Bifi »

Ako píšem v názve vlákna. Nejde mi len o kritiku nadužívania alebo vágneho používania slovného spojenia "komplexná motivácia" :D , ale o:

:arrow? štruktúru toho, čo ako GMovia alebo hráči vnímate ako komplexnú motiváciu u NPC (viacero faktorov vstupujúcich do rozhodovania, záložné plány, viackrokové plány...)
:arrow? akým spôsobom vzniká (pri príprave jednorazovo, pri príprave postupne, emergentne pri hre...)
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16377
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Příspěvek od MarkyParky »

U mě:
Komplexita vzniká emergentně, interakcí jednoduchých prvků.

Abych byl schopen udržet a managovat NPC, musí být jednoduché. Má motivaci, impulz na jedno sousloví, max větu.
Komplexitu do hry dostanu tím, že takové NPC nenechám existovat sólo, ale mám jich víc a nechám je interagovat navzájem (ideálně skrze hráče, kteří do toho vnesou vlastní prvek nestability a nepředvídatelnosti).

Co se týká vícekrokových plánů, tak nemám je moc rád, ale některá NPC by bez nich nefungovala. Pro ně pak i v non PbtA her tu formu hrozeb z AWčka:

Impulz - motivace postavy, inspirace pro bezprostřední reakce, je na jednu větu - viz výše.
Dlouhodobý plán si založím jako hodiny s předskriptovanými kroky.
Za tento příspěvek děkují uživateli MarkyParky:
Quentin
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2664
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Příspěvek od Vitus »

U mne je to různé podle toho, o jaké NPC se jedná:

- pokud se jedná o náhodné NPC, vytvořené během hry, pak motivace tohoto NPC vzniká během hry, podle potřeby situace (tedy si ji třeba i zpětně projektuji, pokud je to potřeba, například až na základě vývoje primární interakce s hráčskými postavami)
- pokud se jedná o vázané NPC k místu nebo události, většinou vytvořené během přípravy na další herní seanci, pak podle míry očekávané interakce si buď základní motivaci připravím předem a pak ji třeba upravím nebo doplním během hry,
- pokud se jedná o klíčové NPC v širším kontextu běhu světa, u kterého je jasné, že jeho motivace patří mezi hybatele dění (a tedy návazně může ovlivnit i reakci hráčských postav na jiná NPC, událost, místo, objekt, informaci a podobně), pak se ji snažím mít zachycenu již při přípravě zápletky tak, abych pak neměl problém odvodit si během hry například záložní plán (výjimkou jsou NPC, jež mají předem připravený například špatný záložní plán alias potřebuji u nich nějakou slabinu - tu si samozřejmě musím připravit taky :)).
- pokud se jedná o NPC, jež se (z nějakého důvodu) začalo do hry vracet (ať už jako přítel či nepřítel hráčských postav), pak se původní motivaci u tohoto NPC snažím v rámci přípravy hry rozvinout postupně na úroveň klíčových NPC

EDIT: Pro lepší orientaci si pro vázaná a klíčová NPC připravuji vztahové mapy, pokud je to potřeba, nebo si pro NPC jednající způsobem "one-man-army" udělám třeba nějaký jednoduchý co-když diagram, ale to všechno závisí od toho o jakou zápletku se jedná, kde se odehrává atp.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Příspěvek od Markus »

Pro mě komplexní NPC, pokud vůbec nějaká mám :) , vznikají - jako většina herních prvků - postupným bastlením.

Ze začátku jsou dvě možnosti, buď (a) to NPC vlastně nemám nijak promyšlené dál než za nějakou výraznou charakteristiku a jeden cíl; nebo (c) od autora modulu dostanu nějaké obsáhlejší zadání. Ono je to ve výsledku celkem jedno, protože ta postava začíná konkrétní obrysy dostávat hrou. Prostě jakmile se octne na scéně, začnu za ni jednat... a pak se dějou věci.

Sám nejsem schopný předem říct, jaké NPC ve hře bude. Vstupuju jen s nějakou představou, ale pravidelně se mi stává, že ta postava začne v interakci s hráčskými postavami žít vlastním životem. Nebo se poddám nějakému chvilkovému nápadu a celé se to vyvíjí jiným směrem. Nebo mimoděk dělám nějaká gesta nebo mimiku, které nějak vyznívají, a hráči podle toho jednají, a já jednám podle hráčů... nakonec to NPC často moc nepřipomíná tu původní představu, s jakou jsem do hry šel. Pokud dostanu nějaké zadání od autora modulu (což mám rád), tak se mi běžně stává, že NPC ve výsledku vyznívá dost jinak, polovinu informací od autora vyhazuju nebo je nikdy nedostanu do hry. Zkrátka... je to organické a žije si to vlastním životem.

Komplexitu to získává hrou.

Na prvním sezení to NPC bude spontánně hrané, povrchní, omezím se na jednu důležitou charakteristiku nebo jeden cíl, protože víc stejně nemám šanci dostat do hry.

Mezi sezeními se potom doma zamyslím nad tím, jestli chci NPC dostat do hry a jestli rozvinu nějakou jeho další stránku. Jak se zachová v reakci na dění? Má nějaké zajímavé kontakty? Nějaký nový cíl?

A tak pořád dokola.

Ale já jsem obecně dost pevně zarytý v herní filozofii, že nic mimo odehrané věci neexistuje. Nic, co nezaznělo ve hře, neexistuje jinak než v nějaké Schrödingerovské bublině možností. Teprve odehrání z toho dělá herní fakt. Takže se mi všechno, včetně NPC, vyvíjí až odehráváním.

Představa, že mám nějakou NPC dopodrobna komplexně připravenou předem a skutečně se mi tu komplexitu podaří dostat do hry tak, jak byla naplánovaná, aniž bych to nějak spontánně/nezamýšleně zbastlil do úplně jiné podoby, je mi dost cizí. Prostě tak neuvažuju.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16377
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Příspěvek od MarkyParky »

Markusi,
proč ti tenhle přístup funguje u NPC, ale když ho úplně stejně popíšu u nějakých jiných aspektů jako zápletky, původ pokladů, zmínky vzdálených lokací a podobně, tak hned startuješ, že je to improvizace a nemá to potřebnou hloubku?

V čem je ten rozdíl?
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Příspěvek od Markus »

V tom, že si nerozumíme?

Já obecně nepřipravuju děj (ono to ani moc nejde) a chování a vlastně i jemné charakteristiky NPC (nad rámec základních pevně daných vazeb) spadá do kategorie “děj”.

Mám ale rád komplexní připravené prostředí. To je něco jiného. Rozmístění překážek, vyrobené magické předměty, zabydlená mapa, narafičené stopy, nakreslené spletité mapy s tajnými chodbami, mnohočetnými cestami a skrytými pokladnicemi… a ostatně i nějaké základní evokativní charakteristiky NPC - to všechno chce promyslet předem, protože tak, aby to pro mě bylo uspokojivé, to spontánní improvizací nejde.

EDIT: A taky protože vžít se do NPC a nějak spontánně ji hrát je snadné. Ale nemůžu se stejným způsobem vžít třeba do záhady a spontánně ji hrát tak, aby nebyla plytká.
Za tento příspěvek děkují uživateli Markus:
MarkyParky
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16377
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Příspěvek od MarkyParky »

Aha. Pro mě je NPC z kategorie prostředí, ne z kategorie děj, no.

A naopak je pro mě snazší poslouchat nápady hráčů, koukat do map a neustále na pozadí "přepočítávat" a seskládávat nové a zajímavější/hlubší verze záhad, než spontánně hrát se vší parádou NPCčka (kde nemám ten čas si to rozmyslet a musím to střelit rovnou). Tzn. i to NPC je pro mě z hlediska projevu nástřel/improvizace, ale jeho intriky na pozadí/vztahy/reakce na události generuju průběžně jako jednu další z mnoha věcí k řešení.

Ale to je holt osobní věc, ne objektivní. Dík za vysvětlení.
Uživatelský avatar
Sparkle
Příspěvky: 4137
Registrován: 11. 11. 2008, 00:27
Bydliště: Aštarova flotila

Re: Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Příspěvek od Sparkle »

Komplexní motivace NPC bude (asi, hádám) taková, která se nedá sfouknout jednou či dvěma větami v popisu. Je ji potřeba rozvést pořádně, aby z toho GM pochopil a vydedukoval, jak ta postava uvažuje a jak bude reagovat na různorodé akce družiny.
Nevím, jak to mají ostatní, ale já když vymýšlím stěžejní NPC, tak se ho snažím vymyslet minimálně tak, abych věděla, jak s ním reagovat na kompendium obvyklých hráčských akcí (snaha zabít ho / přátelský pokec / intimidace / snaha podplatit / svádění / chtěli ho okrást a on to zjistil / snaha ho odradit od jeho plánů...) což u některých postav je triviální a u některých se nad tím musím fakt zamyslet. Ultimátním cílem je, aby si hráči dokázali k tomu NPC vytvořit vztah a činit k němu informovaná rozhodnutí. Tedy aby z NPC nevylezl nevěrohodný a těžko představitelný paskvil nebo nějaká Mary Sue.
Za tento příspěvek děkují uživateli Sparkle:
Vitus
If you tell me I should be like 'Mercer', you get your wish: you won't be playing at either of our tables.
Neviditelná kniha - oficiální svět pro Dračí doupě / Drd II
Fate: Rozcestí česká mutace 4. edice Fate RPG v knižním vydání
Doplněk pro získávání zkušeností - alternativní pravidla "expení" pro Dračák / DnD / Hlídku / Fate a další systémy
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3810
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Čo je pre vás komplexná motivácia u NPC?

Příspěvek od Selhan »

Hm, popravdě to není koncept se kterým bych nějak pracoval. Asi to má znamenat nemít místo NPCček jen ploché, klišovité karťáky, co mají přesně naskriptovaný quest nebo interakci a nic víc? Vezír, který je zlý, starosta který chce najít svou ztracenou dceru?
Ale já mám teda podezření, že to není zas tak dobrý cíl, respektive že na jednoduchých NPC není nic špatného. Stejně se do hry zas o tolik víc nedostane. Samozřejmě, je třeba aby to nebyla nuda, ale nejsem moc přesvědčený, že nejlepší způsob jak se vyvarovat nudě je přidat enpécéčkům víc backgroundu - jde spíš o kvalitu než kvantitu, ne?
Na druhou stranu, záleží samozřejmě na hře a žánru, ta hranice bude jinde u dobrodružného pulpu a u psychologického rodinného dramatu.

A taky je možné že to špatně chápu a má jít o to aby komplexní motivace nabízela celá hra, tedy aby spolu motivace enpécéček nějak intereagovaly - to je samozřejmě dobrý tip. Souvis je super věc.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Odpovědět

Zpět na „O hraní obecně“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti