Lankhmar/Nehwon

Diskuzní sekce věnovaná konkrétním RPG hrám, příručkám a produktům.
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Lankhmar/Nehwon

Příspěvek od Passingby »

Obrázek

Město Lankhmar a svět Nehwon z románů Fritze Leibera o Fafhrdovi a Šedém Myšilovovi (Fafhrd and Gray Mouser). Pro stolní RPG bylo zpracované v různých systémech - AD&D, RuneQuest a naposledy DCC.

Lankhmar a Newhon v RPGDB

Lankhmar v DCC
DCC Lankhmar Boxed Set

Lankhmar v AD&D
Hlavní příručky:
Lankhmar: City of Adventure (1E) (1985, TSR9162)
Lankhmar: City of Adventure (2E) (1993, TSR2137)

Doplňkové příručky k Lankhmaru:
Thieves of Lankhmar (1990, TSR9276, LNA1)
Rogues in Lankhmar (1994, TSR9461)
Cutthroats of Lankhmar (1995, TSR9470)

Velká kampaň po Nehwonu:
Nehwon (1990, TSR9305, LNA2)

Dobrodružství a sbírky dobrodružství:
Swords of the Undercity (1985, TSR9150, CA1)
Swords of Deceit (1986, TSR9170, CA2)
Wonders of Lankhmar (1990, TSR9295, LNR1)
Tales of Lankhmar (1991, TSR9329, LNR2)
Prince of Lankhmar (1991, TSR9318, LNA3)
Slayers of Lankhmar (1992, TSR9371, LNQ1)
Avengers in Lankhmar (1995, TSR9481)

Na netu o celé sérii moc informací není. Něco je na Wikipedii, data vydání, obálky a anotace mám víceméně odsud:
http://tomeoftreasures.com/tot_second_e ... nkhmar.htm
http://www.waynesbooks.com/lankhmar.html
Naposledy upravil(a) Passingby dne 23. 4. 2022, 19:49, celkem upraveno 2 x.
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Lankhmar/Newhon

Příspěvek od Markus »

Díky za to! Další milovník Lankhmaru? :)

Já jsem Lankhmar poznal teprve nedávno, protože vyšla adaptace a série dobrodružství pro DCC. Na popud toho jsem si přečetl Leiberovy povídky a jsou boží. Úplně pro mě předefinovaly představu toho, jak má vypadat fantasy dobrodružství – ten jeho styl mi vyloženě sedí. Líbí se mi, že se drží relativně realistického a uvěřitelného zasazení (často řeší velice přízemní detaily, teď jsem třeba četl jednu povídku, kde hrdina něco dedukuje z otisků kopit, šlápot okovaných bot a pachu dýmu přicházejícího z nedaleka), ale prokládá to prvky fantastična a všudypřítomného dobrodružství, objevování nových a zajímavých míst a věcí. Nemá to takovou tu grimdark estetiku typickou pro low fantasy, je to naopak dost lehká, nadsazená četba – v zásadě optimistická. On sám pro to zavedl termín sword & sorcery, právě aby tenhle žánr odlišil od jiných tehdejších proudů fantastiky (hlavně high fantasy).

Mimochodem, přijde mi ne nepodobný Zeměploše. Ostatně Pratchett na něj dělá narážku už myslím na první stránce své první knihy.

A samozřejmě jsou to především příběhy o „sympatických vyvrhelích“, což je podle mě pro RPGčka nebo minimálně pro dobrodružné D&D-like hraní zajímavější než Tolkien. Když to člověk čte, tak mu dochází, jak moc si rané D&D vypůjčuje právě z Leibera.

Takže u mě se potkalo zalíbení v jeho knihách se zalíbením v DCC a jeho dobrodružstvích, což mi dává moji ideální představu o fantasy dobrodružné hře.

Zajímavé je, že Lankhmar/Newhon vlastně není herní svět v tom pravém slova smyslu. Jako svět je to víceméně generické fantasy (akorát bez nelidských ras). Je to spíš o celkovém ladění, atmosféře, motivech.

===

Díky za zadání těch dvojkových produktů do databáze. Stojí něco z toho za pozornost? :) Můj soukromý tip je, že dobrodružství budou nic moc railroady a že ty settingové knížky budou především faktografické popisy města ulici za ulicí, s nulovým ohledem na to, co využiju ve hře. Ale říkejte mi třeba bručoun, rád se budu plést.

Musím tam zadat tu řadu pro DCC, je tam z toho zatím jen pár, chybí většina dobrodružství. Až je ostudné, jak to teď válcuje AD&D 2e.
Za tento příspěvek děkují uživateli Markus:
Muzzug
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Lankhmar/Newhon

Příspěvek od Markus »

The original Lankhmar stories are very AD&D. Lankhmar is a sprawling city state of commerce, intrigue, shadowy gods and corrupt organisations. Yeah, very much 1930s New York except in fantasyland. The two protagonists are these irresponsible but lovable assholes drawn to loot, adventure, easy living and disreputable women. Their adventures feature clashes with Lankhmar's Thieves' Guild (the original concept for these organisations, modelled more on the mob than any historical precedent), getting sent on improbable quests by shady patrons "just because", stealing stuff that catches their fancy and acting very much like, well, player characters. Not all of it makes sense, and not all of it is in the same tone - it switches from playful to grim to philosophical to playful again. The original stories are picaresque and have only a bare connection between them; they were later fitted into a more novel-like structure that gave the heroes a backstory and all that. Much like Elric, actually.

From the three Lankhmar supplements TSR has published, the first is the best, the second is mostly identical but omits a few of the first's nicer details while adding bad art, and the third, from what I have heard, has been sanitised in a misguided attempt to appeal to beginners. It is mostly interesting as a city guide to set adventures in, and has a splendid city map. The rest of the world, as Skiorht has written, is more sketchy, but it has been that way in the original stories, too. Nehwon (the reverse of "Nowhen") is fairly arbitrary and ill-defined. All this stuff is largely system-neutral. I have played it under AD&D, where it wasn't a perfect fit but worked well enough as its own thing; it would fit well modern D&D editions with some changes.

The supplements are mostly poor, written by people who had never read the original stories (Dale "Slade" Henson, I am looking at you). Get the city if you are interested, and for mood, either the Leiber stories (except the horrible last book), or Mike Mignola's graphic novel, which is just the perfect adaptation. At the very least, read Ill Met in Lankhmar, which is really the key text to the world.
Když to říká Melan, tak to musí být pravda.
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Lankhmar/Newhon

Příspěvek od Passingby »

TL;DR Sepisoval jsem to dlouho, Markus mě předešel :D Já s knížkama srovnávat nemůžu, nečetl jsem je. V rukách jsem měl akorát základní příručku a ve hře jsem ji nikdy nepoužil, zbytek neznám. Anotace jsou sepsané podle blurbů na obálce, ale to jsem myslím psal už v prvním příspěvku.
Markus píše: 22. 11. 2021, 11:26 Díky za to! Další milovník Lankhmaru? :)
...
Knížky jsem nečetl, v té době v češtině myslím ani nebyly :D Od čtení fantasy knížek s barevnejma obálkama mě tehdy odradilo první Dragonlance, kde bylo na každé stránce cítit, že je to napsaný podle AD&D a v knížce to moc nedávalo smysl (přesvědčení, kouzlení, atd.)... Ale Lankhmar podle příručky vypadal dobře - žádná přehnaná magie na každým rohu, žádný hromady úleťáckejch ras, který se liší hlavně tím, že jim odkněkud vyrůstá něco navíc a že mají na první pohled jinou barvu.
Markus píše: 22. 11. 2021, 11:26 Díky za zadání těch dvojkových produktů do databáze. Stojí něco z toho za pozornost? :) Můj soukromý tip je, že dobrodružství budou nic moc railroady a že ty settingové knížky budou především faktografické popisy města ulici za ulicí, s nulovým ohledem na to, co využiju ve hře. Ale říkejte mi třeba bručoun, rád se budu plést.
Já měl fyzicky akorát tu základní příručku. Ta mi tehdy přišla relativně použitelná, ale nikdy jsme podle toho nehráli (sběratelský syndrom :wink: ). Zpětně mám dojem, že to asi bylo pojaté jako takový městský sandbox. Myslím, že tam byly i nějaké podklady pro náhodná setkání a události, ale už moc nevím. Našel jsem aspoň nějaké ukázky map... V tom prvním je i jeden "geomorph" - čtvercový modul vnitřních uliček, který si GM může vložit tam, kde se mu to hodí. Už si nepamatuju, jak to bylo v té verzi pro 2e, ale u verze pro 1e to, zdá se, bylo v samostatné brožurce (mohla by být na archive.org) a u každého geomorphu byl prostor na poznámky (jaké lokace si tam GM umístil, náhodná setkání atd.)
https://vintagerpg.tumblr.com/post/1747 ... mar-is-the
https://www.belloflostsouls.net/2020/08 ... nture.html

Než se o Slunovratu definitivně zavřela zem nad Pokladnicí, stihl jsem ještě hodně zběžně nakouknout i do některých dobrodružství, ale hodně rychle jsem je zase zavřel... (A už je nemám.) Hromady textu, docela málo map nebo herních obrázků a podle všeho typická "protahovačka" (nachystaným příběhem se zápletkou) aka railroad. Ale to je můj odhad, třeba ti Avengers jsou prý nelineární, i když mají pevnou timeline na události...
Markus píše: 22. 11. 2021, 11:26 Mimochodem, přijde mi ne nepodobný Zeměploše. Ostatně Pratchett na něj dělá narážku už myslím na první stránce své první knihy.
Když jsem hledal podklady pro anotace tak jsem někde našel, že Ankh-Morpork vznikl jako parodie na Lankhmar. :D Ale nemůžu soudit...
Markus píše: 22. 11. 2021, 11:26 Musím tam zadat tu řadu pro DCC, je tam z toho zatím jen pár, chybí většina dobrodružství. Až je ostudné, jak to teď válcuje AD&D 2e.
Jo, sorry :D Ještě jsem přemýšlel, že bych pro to zadal hru (Lankhmar/Newhon pro AD&D), abych to nějak seskupil a aspoň částečně oddělil od zbytku, ale samostatná hra to není, protože to vyžaduje základní pravidla AD&D.

(Jinak teď koukám, že s těma Avengers in Lankhmar jsem se tak úplně netrefil, takže to budu muset přepsat.)
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Lankhmar/Newhon

Příspěvek od Passingby »

A ten první příspěvek ještě přepíšu, ať tam je i to DCC Lankhmar... Vlákno má být obecně ke světu, ne jenom k AD&D adaptaci.
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Lankhmar/Newhon

Příspěvek od Markus »

Tak koukám, že je ještě Lankhmar pro čtvrtý Runequest (of all games), což je teda zajímavá kombinace, ale asi budu radši konzumovat obojí zvlášť.

A Lankhmar pro Savage Worlds, což... jde asi úplně mimo mně.

Uvádím do počtu, za mě vede DCC. :)
Uživatelský avatar
mrakømrak
Příspěvky: 19
Registrován: 24. 10. 2020, 10:13

Re: Lankhmar/Newhon

Příspěvek od mrakømrak »

Fritz Leiber je dlouho můj oblíbený spisovatel, a jsem rád za tenhle TTRPG svět. Neplánujete nějaký překlad do češtiny?
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Lankhmar/Newhon

Příspěvek od Passingby »

Mrakomrak: Já určitě ne.
Markus: Klidně si do toho prvního příspěvku přidej i ty DCC produkty, mně se to už nechtělo znova procházet a kopírovat linky.

TSR to dokonce v roce 1996 vydalo i jako samostatnou krabici s přizpůsobenými pravidly AD&D.
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: Lankhmar/Newhon

Příspěvek od ShadoWWW »

Na Discordu píšou, že na imago by se měl DCC Lankhmar objevit co nevidět.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Odpovědět

Zpět na „Hry, systémy, světy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů