Dech draka
Moderátor: Bouchi
-
Dech draka

Dech Draka byl český časopis vydávaný nakladatelstvím Altar a specializovaný na hry na hrdiny, deskové a karetní hry. Nejvíc se zaměřoval na Dračí doupě – v každém čísle dokonce vycházelo pro Dračí doupě nové dobrodružství (tzv. „jeskyně“). Vycházel od roku 1994, nejdřív ve fyzické podobě, mezi lety 2007 a 2013 pak jako příloha časopisu Pevnost. V roce 2013 skončil.

Naposledy upravil(a) Bouchi dne 20. 2. 2012, 08:02, celkem upraveno 3 x.
-
Re: Dech draka
obecne ani nevim, jaky je potencial dechu draka v dnesnim formatu a rozsahu na samostatbny casopis, spise si ho zelbohu dneska dokazu predstavit jako ezin ci pdf magazin za rozumne predplatne (napr. za smsku a pod)
-
Konec Pevnosti? To slyším poprvé. Ale vlastně mě to nepřekvapuje.Byl to takový pel-mel. Nabízel toho spoustu, ale vlastně nic pořádně. Jací čtenáři měli být jeho cílovou skupinou?
- Čtenáři fantasy a sci-fi povídek? Pro ně je tu kvalitnější XB-1.
- Filmoví fanoušci? Pro většinu stačí recenze na CSFD a existují lepší časopisy s recenzemi filmů.
- Pro fanoušky RPG, respektive DRD? Případní čtenáři Dechu draka již dávno konvertovali k Drakkaru.
- Fanoušci Asterionu? Ti mají svůj web a vychází pro ně celá knižní řada.
Pevnost dojela na to, že si nedokázala vytyčit jasnou cílovou skupinu a dělat pro ni maximum. Vždyť i ve starém Dechu draka byla vždycky na konci hotnotící rubrika.
Dech draka však imho neumírá s Pevností. Ten imho umřel už sloučením s Pevností. V tuto chvíli má navíc velkého konkurenta - Drakkar. Do budoucna by si DD měl vytyčit jasnou cílovou skupinu a být pro ni tím nejlepším časopisem. Jinak skončí definitivně; stejně jako třeba Zlatý drak, který byl první, ale nedokázal být nejlepší, tak skončil.
Že mohou být dva podobně zaměřené časopisy oba nejlepší, je možné. Viz Dech draka a Šavlozubá veverka v 90. letech. Oba časopisy byly zaměřeny na hráče DrD, ale oba byly jiné a oba úspěšné (seriózní vs. úsměvně hračičkový). Dech draka bude muset opět definovat svou identitu a najít své čtenáře.
- Čtenáři fantasy a sci-fi povídek? Pro ně je tu kvalitnější XB-1.
- Filmoví fanoušci? Pro většinu stačí recenze na CSFD a existují lepší časopisy s recenzemi filmů.
- Pro fanoušky RPG, respektive DRD? Případní čtenáři Dechu draka již dávno konvertovali k Drakkaru.
- Fanoušci Asterionu? Ti mají svůj web a vychází pro ně celá knižní řada.
Pevnost dojela na to, že si nedokázala vytyčit jasnou cílovou skupinu a dělat pro ni maximum. Vždyť i ve starém Dechu draka byla vždycky na konci hotnotící rubrika.
Dech draka však imho neumírá s Pevností. Ten imho umřel už sloučením s Pevností. V tuto chvíli má navíc velkého konkurenta - Drakkar. Do budoucna by si DD měl vytyčit jasnou cílovou skupinu a být pro ni tím nejlepším časopisem. Jinak skončí definitivně; stejně jako třeba Zlatý drak, který byl první, ale nedokázal být nejlepší, tak skončil.
Že mohou být dva podobně zaměřené časopisy oba nejlepší, je možné. Viz Dech draka a Šavlozubá veverka v 90. letech. Oba časopisy byly zaměřeny na hráče DrD, ale oba byly jiné a oba úspěšné (seriózní vs. úsměvně hračičkový). Dech draka bude muset opět definovat svou identitu a najít své čtenáře.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
-
Konec Pevnosti nijak nesouvisí se zájmem čtenářů a s prodejností (podle mých informací byla v černých číslech).ShadoWWW píše:Pevnost dojela na to, že si nedokázala vytyčit jasnou cílovou skupinu a dělat pro ni maximum.
Pevnost končí kvůli vydavatelce, podrobnosti zatím nemůžu napsat. (Redakce naopak dělá všechno pro to, aby mohla pokračovat s jiným vydavatelem, ať už pod původním nebo novým názvem.)
Zlatý drak byl primárně zpravodajem Hexaedru a jelikož s rozšířením internetových možností Hexaedr v původní podobě ztratil smysl, skončil i Zlatý drak.ShadoWWW píše:Jinak skončí definitivně; stejně jako třeba Zlatý drak, který byl první, ale nedokázal být nejlepší, tak skončil.
-
- Inženýr z Ocelového města
-
Vychází ještě Dech draka v Pevnosti, nebo už ho kompletně odpískali?
Kostka, http://www.d20.cz
-
kde seženu dechy draka ?? starý i nový, papírový i elektronický, zdarma i placený. Předem díky za odpověď 

Altar a AukroNávštěvník píše:kde seženu dechy draka ?? starý i nový, papírový i elektronický, zdarma i placený. Předem díky za odpověď

-
Omlouvám se, že nekruju staré vlákno ale nevíte někdo v jakém DD bylo dobrodružství nomen omen? Byla to taková detektivka.. našel jsem archiv DD ale nějak to tam nemůžu najít přes vyhledávání a nechce se mi procházet 200 stránek archivu
díky
díky
-
-
haha
předpokládám že volně stažitelná verzev pdf nikde neni? Jsem všechny moje DD vyhodil pár let nazpět kdy jsem fakt netušil , že ještě někdy bud DnD/DrD hrát 

-
Ahoj, archiv je nedostupný (jednotlivé roky jsou prázdné, bez obsahu). Můžete ho prosím zase zprovoznit? Kdyby s tím byl technický problém, můžu zajistit hosting a správu. Děkujeme. https://dechdraka.altar.cz/Bouchi píše: ↑24. 1. 2009, 10:19 Na webu Dechu draka najdete postupně doplňovaný online archív starších textů včetně celých čísel ve formátu PDF.
-
Některé roky jsou prázdné, zkrátka proto že obsah ještě nebyl vytvořen, jsou předpřipravené pro doplnění.
-
Díky, proklikal jsem některé náhodně a zrovna jsem trefil ty prázdné. Kdybych mohl s převodem na web nějak pomoct, tak jsem k dispozici.
-
- Vrchní krutovládce; Administrátor
Začal jsem v databázi postupně evidovat dnes už historická čísla Dechu draka. Tady najdete jejich přehled. U každého jsem napsal i obsah (prostě jsem přepsal "obsah" z úvodu čísla), což by mělo znamenat, že to někde bude pro příští generace zaindexované a vyhledatelné třeba Googlem.
Zatím jsem skončil na začátku roku 1995 a nemám sílu pokračovat. Jestli to někdo chcete převzít, myslím, že podle zavedeného mustru si s tím snadno poradíte.
Při té příležitosti chci upozornit na ShadoWWWův archiv naskenovaných čísel, bez kterého by tohle nebylo možné.
Zatím jsem skončil na začátku roku 1995 a nemám sílu pokračovat. Jestli to někdo chcete převzít, myslím, že podle zavedeného mustru si s tím snadno poradíte.
Při té příležitosti chci upozornit na ShadoWWWův archiv naskenovaných čísel, bez kterého by tohle nebylo možné.