Copak Češi někdy napsali něco dobrého?
Moderátor: Faskal
- Vallun
- Kontaktovat uživatele:
Re: Copak Češi někdy napsali něco dobrého?
Hlubiny města
- editoři K. Sněgoňová a L. Vavrečka, Epocha 2023
15 příběhů jejichž pojítkem je to, že se odehrávají a snad dokonce i více týkají města....
Kromě očekávaných perel (Kadlečková) zaujal třeba Dalibor Vácha - vystižením feelingu prvorepublikových příběhů; Petr Stančík příběhem téměř argovským; a sám editor Vavrečka zručně odvyprávěným byť banálním českým příběhem z Říma.
Míša Merglová měla skvělý nápad docela dobře sepsaný, ale nepohlídala si v některých případech jersona (uvěřitelnost, logičnost).
Vítězem se ale za mne stává Vilém Koubek - není nejzručnějším spisovatelem, ale pro nejzajímavěji ztvárnil zadání. To se povedlo i Stančíkovi a Sněgoňové, která své vyprávění ale přinejlepším uspěchala.
- editoři K. Sněgoňová a L. Vavrečka, Epocha 2023
15 příběhů jejichž pojítkem je to, že se odehrávají a snad dokonce i více týkají města....
Kromě očekávaných perel (Kadlečková) zaujal třeba Dalibor Vácha - vystižením feelingu prvorepublikových příběhů; Petr Stančík příběhem téměř argovským; a sám editor Vavrečka zručně odvyprávěným byť banálním českým příběhem z Říma.
Míša Merglová měla skvělý nápad docela dobře sepsaný, ale nepohlídala si v některých případech jersona (uvěřitelnost, logičnost).
Vítězem se ale za mne stává Vilém Koubek - není nejzručnějším spisovatelem, ale pro nejzajímavěji ztvárnil zadání. To se povedlo i Stančíkovi a Sněgoňové, která své vyprávění ale přinejlepším uspěchala.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
- Vallun
- Kontaktovat uživatele:
Vallun píše: ↑24. 8. 2023, 00:23 Právě tak začíná jeden z nepříliš optimistických příběhů v Hlubinách města
Nikoliv.
M. Merglová - Špatný den
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Jak se mnohokrát probíralo, nakolik má na prodeje RPG produktů dopad pouhé sběratelství, tak na prodej knih v Česku evidentně velký.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Dobrý článek.
Pro mě osobně není hlavní překážkou ve čtení, že bych si nedokázal knihu každý den na chvíli otevřít, ale že jsem línej si knihu sehnat. Takže když mi manželka nic nepřinese z knihovny, tak nečtu.
Pro mě osobně není hlavní překážkou ve čtení, že bych si nedokázal knihu každý den na chvíli otevřít, ale že jsem línej si knihu sehnat. Takže když mi manželka nic nepřinese z knihovny, tak nečtu.
Mám rád, když tuzemští spisovatelé využívají místní reálie. Třeba proto, že New York nebo Paříž může "vytěžit" kdekdo, kdežto Šumavu a snad i tu Prahu mimo "našince" tolik lidí nezná.
Samozřejmě, ne vždy se povede, někdy sice autor oznamuje čtenářům že postavy se pohybují po Praze (Kokořínsku, Golčově Jeníkově...) což je vše, co si autor z dané lokace vezme.
A pak máme autory, co reálie dovedou vytěžit o poznání víc. Třeba jakýsi Studnička.
Prokousal jsem se skoro do konce jeho Hororů s TGM a jsem absolutně nadšen, minimálně z některých povídek.
Ale možná je to jen tím, že mi je servírováno "co mám rád",* a vlastně je to taky takový nablblý fanservis (na který jinak třeba u komiksových filmů nadávám)...?
*
Samozřejmě, ne vždy se povede, někdy sice autor oznamuje čtenářům že postavy se pohybují po Praze (Kokořínsku, Golčově Jeníkově...) což je vše, co si autor z dané lokace vezme.
A pak máme autory, co reálie dovedou vytěžit o poznání víc. Třeba jakýsi Studnička.
Prokousal jsem se skoro do konce jeho Hororů s TGM a jsem absolutně nadšen, minimálně z některých povídek.
Ale možná je to jen tím, že mi je servírováno "co mám rád",* a vlastně je to taky takový nablblý fanservis (na který jinak třeba u komiksových filmů nadávám)...?
*
Spoiler
Válka s mloky jako military sci-fi? yes! Lovecraft meets Hašek? - ok, tady má nemalá očekávání zůstala nenaplněna... a hlavně Spis 07-c, v němž oddíl drsňáckých legionářů vracejících se z války potká v Tatrách hele, fakt bacha SPOILER pojídače mrtvých/predátory
- Eleshar_Vermillion
- černá eminence
Horory s TGM... to je něco jako Abraham Lincoln Vapire Hunter?
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Nabízelo by se toEleshar_Vermillion píše: ↑19. 10. 2025, 00:02 Horory s TGM... to je něco jako Abraham Lincoln Vapire Hunter?
Ale ne, Masaryk se myslím vůbec neobjeví,* a nemalá část povídek se ani neodehrává za první republiky, ale třeba v současnosti. Název je vlastně trochu matoucí (ale zase mě zaujal, za což jsem rád)
* jenom Čapek