Dračí doupě - obecná megadiskuze

Oficiální diskuze věnované Dračímu doupěti, nejstarší české hře na hrdiny.

Moderátor: Bouchi

Odpovědět
Lemmy
Master Discussion Killer

Dračí doupě - obecná megadiskuze

Příspěvek od Lemmy »

Obrázek
(anotace + seznam příruček a doplňujících modulů)

Pro ty, kterých zde chybí rozličný pokec o starém, dobrém, klasickém Dračím doupěti. Bavte se, diskutujte o čem chcete, ptejte se na co chcete, co se týká Dračího doupěte, nechtěl bych však, aby se téma zvrhlo v diskuze a pření, proč je jaký systém lepší než Dračí doupě, proč se vám Dračí doupě nelíbí apod. Kritiku si jistě můžete užít v jiných tématech do sytosti. $D
York

Re: Dračí doupě - obecná megadiskuze

Příspěvek od York »

Ještě když koukám na ta data a autory, tak dva zajímavý postřehy:

- u PPP verze 1.1 není uveden jako koordinátor Bouchi ani Martin Klíma.

- PPP verze 1.1 vyšly už v roce 1992, tj. pouhý dva roky od vydání úplně první verze začátečníků. A taky dva roky před vydáním PPZ 1.5, což je ta verze se spoustou velkejch změn.

edit: A PPP verze 1.2 mají rok vydání 1992, 1993 (netuším, jak to dokázali ;-)). Každopádně hodně brzo po PPP 1.1 a stále před PPZ 1.5. A v 1.2 už má chodec místo flétny meč, tj. je to v zásadě verze pokročilých, kterou si pamatujeme.
LokiB

Příspěvek od LokiB »

MarkyParky píše: 4. 12. 2024, 15:16 1.5 a 1.6 už je IMHO čistě domácí tvorba, bez jakékoliv návaznosti na DnD vzory nad rámec volné inspirace.
Ano, to je to, co tvrdím také. Jednak ztratilo smysl kopírovat, druhak noví autoři ani (A)DND ve vícero případech nehráli a neznali, třeťak jim "vlastní tvorba" přišla lepší a zajímavější a měli tu ambici, jít svoji cestou.

York: jsme zkažení moderní dobou, kde rok není žádná míra :D
Kdyby to stihli za 2 měsíce, tak je to opravdu úctyhodné. Za rok se toho dá stihnout strašně moc. Navíc playtesting byl tehdy ... no řekněme to takto: za týden playtestování jsi měl otestované všechno ;) (tedy měl jsi ten pocit, že ano)

Mám tu doma před sebou sadu:
DrD PPZ (1.0)
PPZ 1.1 PPP 1.1
PPZ 1.2 PPP 1.2
PPZ 1.5 PPP 1.5 PPE 1.5
PPZ 1.6 PPP 1.6 PPE 1.6
Bifi
Motivátor; Moderátor

Příspěvek od Bifi »

Okej, s tou voľnou inšpiráciou súhlasím. Ale koncept lupiča ako "deleného povolania" pre zlodeja na 6. úrovni? To by bola aká náhoda...
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre

Obrázek
Obrázek Obrázek
York

Příspěvek od York »

LokiB píše: 4. 12. 2024, 15:41 York: jsme zkažení moderní dobou, kde rok není žádná míra :D
Kdyby to stihli za 2 měsíce, tak je to opravdu úctyhodné. Za rok se toho dá stihnout strašně moc. Navíc playtesting byl tehdy ... no řekněme to takto: za týden playtestování jsi měl otestované všechno ;) (tedy měl jsi ten pocit, že ano)
Taky už mi není dvacet, no :) Jednak mi jde všechno pomalu a zároveň mám mnohem vyšší nároky na kvalitu toho, co dělám. Trochu si říkám, jestli ten agilní přístup z mládí nebyl nakonec lepší :think:
Vaarsuvis

Příspěvek od Vaarsuvis »

Bifi píše: 4. 12. 2024, 09:25 Som sa práve dozvedel, že koncept delenia povolaní na 6. úrovni medzi PPZ a PPP pochádza pôvodom z Unearthed Arcana, (...)
No, něco podobného mělo i BECMI/Cyclopedia, konkrétně v případě Companion pravidel (15. - 25. level):
  • Bojovník - měl na výběr mezi usedlým povoláním, tedy dostává tvrz a stává se baronem, nebo pokračuje jako potulné povolání bez majetku, ale dostává schopnosti a družinu: paladin (zákonný), rytíř (libovolné) nebo mstitel (chaotické)
  • Klerik - usedlý klerik s klášterem, nebo misionářem (bez majetku, ale i bez závazků), případně s neutrálním přesvědčením se může stát Druidem :D
  • Kouzelník - potulný kouzelník s družinou zvaný "Magus", kouzelník sloužící na dvoře šlechtice "Magist", nebo nezávislý "Wizard" ve své věži vedle dungeonu, ať už existujícího nebo si ho vytvoří sám :D
  • Zloděj - má na výběr mezi usedlým Cechmistrem, který buduje sítě ve městě (hmm, že by Sicco ?), nebo potulným Roguem (který má šanci nalézt mapu k pokladu)
Elfové, Trpaslíci a Hobbiti mohou jenom založit novou komunitu.
Za tento příspěvek děkují uživateli Vaarsuvis tito uživatelé (celkem 3):
Passingby, MarkyParky, Bifi
Passingby

Příspěvek od Passingby »

Měl jsem neplánovaně trochu čas, tak jsem proběhl ty Companions a Masters z BECMI a možná by přece jenom stáli za nějakou sofistikovanou komparitivní dračákologii, kdyby někdo během dlouhých zimních večerů opravdu neměl nic lepšího na práci :-D

Z DrD si tyhle věci vybavuju jenom hoooodně matně, ale třeba tyhle útržky by se překrývat mohly (přesněji, jsou mi lehce povědomé, což ale nemusí vůbec nic znamenat):

Player's Companion:
The Changing Game – výhled do budoucna, budování jména až cesta za nesmrtelností
New Armor and Weapons – meč bastard, zbraně se zvláštními efekty: foukačka, obušek, síť, bola atd.
Unarmed Combat – mega podsystém na dvě stránky
Cleric – tady je zajímavá vazba na státní zřízení (jejichž seznam je v DM sekci v nějaké DrD PPJ byl taky)
Druid – "retcon" BE pravidel, na druida se dá přejít už od 9. úrovně, i když je popsaný až v Companion

Masters Player's Handbook
Siege Equipment

Masters DM's Book
Intelligence of Creatures, Duration of Charm (Optional) – ta tabulka vypadá jako něco, co bylo u Zmam osobu, iirc
(A zdá se mi, že Artefakty se snad v nějaké podobé dostaly do PPE)
Naposledy upravil(a) Passingby dne 5. 12. 2024, 09:42, celkem upraveno 1 x.
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
LokiB

Příspěvek od LokiB »

Cyclopedia měla koncept "co dělá postava na vysokých úrovních".
Typicky byla rozhodující 9. úroveň, ale ne výhradně.

Cleric se mohl stát na 9. úrovni Druidem, jestliže byl Neutral., nebo se mohl stát majitelem panství, nebo potulným klerikem
Fighter se dělil na ty, co si začali budovat panství a na ty "potulné". A ti se pak mohli stát: Paladiny, Knighty, nebo Avengery
Magic User se dělal na: Independent Wizards, Magists, Magi
Thief na ty, co vlastní "panství" a jsou členy Guildym, a na potulne Rogues
Dwarf se nedělil ...stal se dwarf lordem
Elf se nedělil a stal se lord wizard (nebo lady maga)
Halfling se nedělil a na 8. úrovni se stal sheriffem
Druid ... u druidů to bylo specifické v tom, že na vysokých úrovních museli porazit v souboji jiného druida (který už na té vyšší úrovni byl), aby mohli postoupit a nahradit ho (druidství byla taková obdoba bitcoinu :))
Mystic se mohl stát mistrem ... a musel pak na vyšších úrovních podobně jako druid v souboji porazit a nahradit jiného mistra, aby mohl postoupit ... pak mohl budovat is vůj klášter
Passingby

Příspěvek od Passingby »

(A teda musím podotknout, že ty krabice BECM(I) jsou solidní chaos, i když lokálně se snaží tvářit stručně a přehledně, třeba číslovanými odstavci v pravidlech pro povolání v pozdějších boxech. Hlavně kvůli tomu, jak je rozdělené do 4 dílů – Immortals ignoruju – které většinou zpětně přidávají další obsah, pravidla a možnosti do těch předchozích. Klíma a Altar se docela střelili do vlastní nohy, když se rozhodli přeložit zrovna tohle :-D )
Verify you are a human.
LokiB

Příspěvek od LokiB »

Nemáte někdo pravidla původního DrD v textové podobě? Co jsem viděl různá PDFka, tak tam to je vysázení v textových polích a to je pro strojové zpracování nepoužitelné :(
Passingby

Příspěvek od Passingby »

LokiB píše: 7. 12. 2024, 12:29 Nemáte někdo pravidla původního DrD v textové podobě? Co jsem viděl různá PDFka, tak tam to je vysázení v textových polích a to je pro strojové zpracování nepoužitelné :(
Možná by pomohlo tohle?

Markyho Retroklon/Retrokostlivec
Bestiář

Obojí by někde v těch vláknech mělo mít vytahaná různá zdrojová data v tabulkách, nebo v nějaké podobné, relativně snad i zpracovatelné podobě. Ale je to jenom nejstarší PPZ (ty podklady asi znáš ;) ) a ani to tam nebude komplet.

Pokud ovšem nechceš full-text proto, abys ho mohl nacpat do LLM :vamp:
Verify you are a human.
LokiB

Příspěvek od LokiB »

Passingby píše: 7. 12. 2024, 16:45 Pokud ovšem nechceš full-text proto, abys ho mohl nacpat do LLM :vamp:
Dík, kouknu. Bingo ;)
david

Příspěvek od david »

dobrý den, chtěl bych se zeptat nemáte někdo původní pravidla Dračího doupěte z roku 1990? Rád bych je vytiskl dětem.
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Markus »

Marky...
MarkyParky píše: 23. 10. 2021, 21:18
... koukni prosím na dotaz v příspěvku výše. Nemáš 1.0 v PDFku? Asi už můžeme jeho zpřístupnění považovat za veřejnou službu. :)
LokiB

Příspěvek od LokiB »

Markus píše: 4. 2. 2025, 17:58 Marky...
MarkyParky píše: 23. 10. 2021, 21:18
... koukni prosím na dotaz v příspěvku výše. Nemáš 1.0 v PDFku? Asi už můžeme jeho zpřístupnění považovat za veřejnou službu. :)
Já jsem Markymu skenoval a posílal mojí verzi před nějakou dobou z původních DrD z roku 1990.
Ale není to sken na OCR, je to jen "dokumentační". Bohužel ta původní vazba není pro "skenování obsahu" vhodná, protože hrozí zničení vazby
MarkyParky

Příspěvek od MarkyParky »

No, hlavně Loki mi tenkrát psal, že mi to dává pro studijní účely, ale že to nemám šířit. Tak jsem to doposud nešířil, jen podle toho sepsal ten retroklon, aby byly mechaniky k dispozici bez originálních textů (a nebyl problém s autorskými právy).

Pokud se situace změnila a šíření nevadí, tak to můžu asi zkusit i nějak zPDFkovatět a nabídnout.
Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě“