Ruská invaze na Ukrajinu

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6887
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Ruská invaze na Ukrajinu
Dobré drony, na které se dá teď přihodit:

:arrow? AerorozvědkaCZ/VozímDronyNaUkrajinu (stránka, twitter) - Vozí od začátku války a mají větší výrobní kapacitu než peněz za které mohou drony nakoupit. Mrkni na jejich stránky, záberů, kdy jejich drony sundají skřetí vozítka, je tam dost.
:arrow? Dárek Putinovi - operace Drönbumm (stránky) - Zrovna vybírají na operaci Drönbumm, 10 tun plastické trhaviny pro drony.
:arrow? Drony Nemesis (stránky) - Už se vybralo na 10k dronů (zatím jsou na 14k), sbírka pokračuje, cílí na 20k.
:arrow? NoelReports (twitter) - Noel co chvíli vybírá na konkrétní drony nebo vozítka pro nějakou jednotku, která to potřebuje. Teď ještě pár dní vybírají na drony a EW pro jednotky, co bojovaly u Avdijivky. Dostaneš slušivou nášivku, když daruješ víc než 100 E.
----------
:arrow? Constantine (twitter) - Kdo má morální zábrany posílat peníze na zbraně, je spousta možností jiných. Constantine teď třeba vybírá na bagr pro frontové ukrajinské jednotky, aby mohli rychleji budovat obranné pozice. Není to tak sexy jako drony, ale ten bagr je vážně potřeba a taky zachrání životy.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

Obrázek
Zdroj fotky @DefenceU, Caesar při práci.

:arrow? Situace na frontách je bez výrazných změn a posunů fronty, intenzita bojů oproti minulému měsíci trochu zeslábla.

- Bachmut - Skřeti dál útočí na Bachmut, ale už nemají sílu jít podél celé široké fronty. Namísto toho se soustřeďují na několik bodů, kudy se snaží prorazit. Ukrajinská obrana tam drží. Boj kolem Paláce kultury v Bachmutu (video).

Obrázek
Zdroj mapy @defmon3, bojuje se na jihu podél ulic Korsunskogo a Mariupolska, stejně jako kolem Paláce kultury a na severu kolem komplexu AZOM.

- Avdiivka - Skřetí pokusy obklíčit Avdiivku trochu zeslábly, ale do oblasti přesunují další posily a čeká se, že Avdiivka je po Bachmutu jejich další cíl. Objevily se zprávy, že sem přesouvají i oddíly vágnerovců. Skřeti tu používají granáty se slzným plynem shazovaným z dronů, následováné útoky.

-----------------
:arrow? "Co nám armáda Fridricha II. Velikého může říct o mordorské žoldnéřské organizaci", článek od War on the Rocks (článek). Podle něj Vágner PMC není ani žoldnéřská organizace ani trestné oddíly jak je chápeme, ale přirovnává je spíš k oddílům Freikorps, které během 18. století stavěli do pole bohatí oligarchové (a které byly často rekrutovány z vězňů) a které byly na svou dobu inovativní a více flexibilní, než rigidní pruská armáda. Doporučují k přečtení.

:arrow? "'Pracuji a potom pláču': Vyčerpaní zdravotníci u Bachmutu bojují o každý život", dobrý článek od Kyiv Independent o práci zdravotníků na frontě (článek).

-----------------
:arrow? Ukrajinci ostřelovali železniční uzel v Melitopolu, elektřina vypadla v severních a západních čtvrtích města a některých okolních obcích (zdroj).

:arrow? Skřetí milblogeři se bojí, že ukrajinská armáda akumuluje zdroje a čluny k překročení Dněpru a vylodění na východní straně (zdroj). Nejsou si jistí, zda má jít o hlavní úder nebo odvedení pozornosti.

:arrow? Post skřetího dobrovolníka, který odhaluje, jak ukrajinská strana naslouchá rádiovým a mobilním hovorům. Podle něj jsou Ukrajinci schopní slyšet skoro všechno a velmi rychle reagovat (překlad).

:arrow? Velký skřet podepsal dekret, který na okupovaných územích ruší věková omezení pro přijímání do vojenských jednotek (zdroj). Je možné zverbovat i lidi bez jakýchkoli dokumentů.
Což je něco, co jednoznačně dělá vítězící strana.

:arrow? Hackeři ze skupiny "Cyber Opposition" se nabourali do skřetích systémů a získali důkazy, že Sergej Atroščenko, velitel jednotky 75387 z 960. mordroského leteckého regimentu, narozený na Ukrajině, je ten zkurvysyn, který nařídil bombardovat Dramatické divadlo, porodnici a dětskou nemocnici v Maripolu (zdroj). Skupina dokumenty předala ICC.

------------------
:arrow? Ukrajinské Bradley, M113 a HMMWV zřejmě na cvičišti (video).

:arrow? Skžřetí BVP-1 vyřazeno zásahem řízené protitankové střely (video).

:arrow? Další skřetí BVP zničeno v Berestove, na severovýchod od Bachmutu (video).

:arrow? Ukrajinský dron zničil opuštěný skřetí T-72B hozeným granátem F-1 přímo d ootevřeného poklopu řidiče (video).
Moc pěkný táborák.

-----------------
:idea: Francie přesune na Ukrajinu již velmi brzy slíbený protiletadlový syst=m SAMP-T, který jako jeden z mála je schopný zasahovat balistické rakety (zdroj). Francie také zdvojnásobí počet střel ráže 155 mm, které slíbila a bude posílat 2000 kusů měsíčně.

:arrow? Spolu s tanky Challenger II dorazily na Ukrajinu i Challenger Armoured Repair and Recovery Vehicle (CRARRV), založené na trupu Challengeru I, jedna z mála opravárenských/záchranných vozidel schopných odtáhnout poškozený Challenger II (zdroj).

Obrázek
Zdroj fotky @Military_oO.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Ecthelion píše: 29. 3. 2023, 10:10 :arrow? Velký skřet podepsal dekret, který na okupovaných územích ruší věková omezení pro přijímání do vojenských jednotek (zdroj). Je možné zverbovat i lidi bez jakýchkoli dokumentů.
Což je něco, co jednoznačně dělá vítězící strana.
Vybavuje se mi ta doktrínová ikonka z HOI4... Non-discriminatory conscription...
Obrázek
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

Eleshar_Vermillion píše: 29. 3. 2023, 10:23Vybavuje se mi ta doktrínová ikonka z HOI4... Non-discriminatory conscription...
Obrázek
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3811
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Selhan »

Atroščenko je docela nomen omen.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Prehled sovetskych tanku, kdyby se v tom taky nekdo ztracel.
Uvod do ruskych tanku podle r/ncd
It's really not that complex, Russia has the t-34 which was a good tank design that was produced on mass and to increase the volume of production they lowered the build quility. The Russians fielded many different variants of the t-34 but none actually changed the issues the tank had. Leading to the perception that quantity was better than quility in some Russian leadership.

During the war the russian designed the t-44 which was supposed to fix the actual issues that plagued the t-34. Mainly the tank not preforming as designed by a shortcoming of build quality and design errors. By the time the design was ready the russian had also designed a new turret fitting the the same gun onto a t-34. So the design was never fielded.

The t54 was also designed during the war as an improvement to the t-34 and t-44 because fitting anything bigger than an 85 mm gun into the t-44 proved difficult. The t54 actually made it to production. The Russians made around 1500 different specifications of the t-54 so it was not really a smooth design process to say the least.

The t55 is really just a upgraded t54 which was motivated by making it survivable in a nuclear detonation. It also got all of the war thunder stat card improvements ie more hp, better gun thicker armour.

Once again the Russians wanted a bigger gun as they realised heat ammution might proof to be ineffective so they wanted a smoothbore gun. So came the t-62 what is essentially a t55 fitted with a 115 mm smoothbore gun.

After the t-62 also proved to be ineffective the morozov pushed for a quility tank to be build something that could surpass western tank design and so he designed the t-64 which had many improvements over the t-62 like the autoloader, 125 mm smoothbore, lower profile and great Armour for the time. However it still didn't fix the core issue of russian tank design I'll get to this later. The t-64 was designed and put into service to become Russia's next main battle tank. But it did have many of the important details right that make western tank so much better than their Russian counterparts.

while they were at it they also designed the t-72. Which removed all of the good details of the t-64 to make it cheaper in case Russia found itself in a ww2 situation again it would be prepared and could manage some quality instead of every tank produced being different to the one behind it at the line like the t-34. So yeah t-72 is a downgraded t-64

The t-80 is a improvement on the t-64 a actual new engine instead of a redesigned v-2. And lots of other well designed systems and for once a proper gearbox. Also newer version of the 125 and a different autoloader system leading to a much better fire rate.

The t-90 is a uparmoured t-72 where the designers tried to fix the mistakes of the t-72 design. Ie removing all of the nice bits and putting them back in on a budget.

That russian tank history in one bible text of a comment. The true fault of russian tank design is in the gearbox and engine. Because they haven't designed anything new since the 1940s. Which results in everything they design having to follow in the footsteps of its predecessor. I mean for fuck sake even the armada uses the same design
But nobody came.
Uživatelský avatar
PardGalen
Příspěvky: 2104
Registrován: 26. 2. 2006, 21:28

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od PardGalen »

#Russia has included #Hungary in the list of "unfriendly countries", said the Russian ambassador in #Budapest Yevgeny Stanislavov.
Jak se to jenom mohlo stát?
Always bring a gun to a puppet fight
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Uz tam je vetsina zemi sveta, nebo jeste ne?
But nobody came.
Uživatelský avatar
Resurrection
Příspěvky: 5415
Registrován: 26. 9. 2006, 11:34

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Resurrection »

Sosacek píše: 30. 3. 2023, 10:17 Uz tam je vetsina zemi sveta, nebo jeste ne?
Civilizovaneho ano:

https://en.wikipedia.org/wiki/Unfriendl ... cite_ref-6

(vlastne ten asi cely)
Secrets are power.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

Zejména Monako a Mikronezie jsou desivi nepřátelé.
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15028
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Pieta »

Já bych to nepodceňoval. Víš, jak je těžké zaútočit na Monako bez toho, že bys zároveň zaútočil na Francii?
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

:!: Turecký parlament jednomyslně schválil vstup Finska do NATO, všech 30 členů tak už souhlasilo a Finsku už chybí jen formální kroky (zdroj). Nejspíš bude přijato na nejbližším summitu NATO. Vstup Švédska Turci a Maďaři dál blokují, aby z toho něco pro sebe vytřískali (čeká se, že Turecko podepíše po volbách, které budou za dva měsíce a Švédsko by tak mohlo následovat v létě).

Obrázek
Zdroj fotky Aris Messinis, AFP.

----------------
:arrow? Situace na frontách:

- Bachmut - Jen malé změny. Na severu je většina komplexu AZOM zřejmě ve skřetích rukách, na jihu je situace komplikovanější a na jižních předměstích se tvrdě bojuje. Kolem Ivanivske a na západ od něj je situace pod kontrolou.

Obrázek
Zdroj mapy @NOELreports.

Obrana kolem Bachmutu (video). Ve městě včera sněžilo (video). Bachmut stále odolává (video).

- Avdiivka - Těžké ostřelování mordorským letectvem za posledních 24 hodin.

Ukrajinská armáda Javeliny a dělostřeleckou palbou zničila u Vodjane(na jihozápad od Avdiivky) skřetí obrněnou kolonu (video). Skřeti můžou odepsat 3 tanky (zřejmě T-80BV) a modernizované BVP-2M. Je tam i krásný vrh věží (tady i jako samostatné video).

----------------
:arrow? Mordor zařadil Maďarsko na seznam nepřátelských států (zdroj).
Takže to lezení do ruské řiti se Orbánovi nakonec nevyplatilo? Jsem v šoku.

:arrow? Ivan Rossomachin, obyvatel mordorské vesnice Noy Burets (v kirovské oblasti) byl v roce 2020 odsouzen za vraždu na 14 let ve vězení. Po začátku války byl ale zverbován vágnerovci a poté, co jeho kontrakt vypršel, vrátil se zpět domů. Týden tam obcházel opilý vesnicí a sekerou a videlmi vyhrožoval místním smrtí. Potom jeden z obyvatel sousední vsi našel svou matku ubodanou. Rossomachin byl zadržen pro podezření z vraždy (zdroj).

:arrow? Video z Doněcku z února 2023, skřeti ukrývají velké množství vojenské techniky pod mostem který využívají civilisté (video).

:arrow? Krásný vrh věží, skřetí T-72B3 po neúspěšném útoku v troskách Marjinky (video).

:arrow? Ukrajinský sebevražedný dron ladně přistál a dostrkal se až do otevřené věže skřetího tanku (video).

:arrow? Skřetí BVP-3 zničeno v záporožském směru (video).

:arrow? Zdá se, že meme se stalo skutečností a Ukrajinci na svoje Leo II namontovali cihly K1 ERA (fotka).

:arrow? Strykery a Cougary (video) a Mardery (video) v ukrajinských službách.

----------------
:idea: 15 vozidel MR-2 Viktor, na které vybrala peníze iniciativa Dárek pro Putina, byly včera předány ukrajinské straně (zdroj). Měly by pomoci především s obranou proti šáhedům. Dalších 100, které zaplatilo Nizozemí, se připravuje.

Obrázek
Zdroj fotky @praisethesteph.

:idea: Každá pátá střela ráže 155 mm, kterou západní samohybné houfnice tento rok na Ukrajině vystřelí, bude na sobě mít kód "1003M", který označuje Dubnicu nad Váhom (zdroj).

:idea: Japonsko schválilo dodatečné sankce proti Mordoru (zdroj). Zakázalo vývoz oceli, hliníku, letounů (včetně dronů) a dalších průmyslových produktů. Oznámilo také balíček humanitární pomoci Ukrajině v hodnotě 460 milionů dolarů (zdroj).

:idea: Norsko předá Ukrajině 12 dieseleových vlaků - 4 do léta, dalších 8 do konce roku (zdroj).

:idea: Nizozemí koupilo pro Ukrajinu 33 kontejnerů 30kVa/80kVa generátorů (v každém je okolo 20 generátorů) vyrobených v Kataru (zdroj).

Obrázek
Zdroj fotky @NOELreports.

:idea: Německé město Aalen darovalo na Ukrajinu hasičský vůz (zdroj). Bude teď zasahovat v Záporoží a je určen pro Melitopol po jeho osvobození.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Ecthelion píše: 31. 3. 2023, 09:32 :arrow? Krásný vrh věží, skřetí T-72B3 po neúspěšném útoku v troskách Marjinky (video).
Jako... Tohle nebyl standardní vrh... Rozumím-li správně principu disciplíny, tak vrh věží se realisuje typicky uvařením munice v karuselu autoloaderu ve věži. Tohle vypadalo, že měli ještě hromadu munice (jakože fakt hodně) v samotném tanku (který teda podle síly výbuchu asi Oryx na svůj blogísek zařadit moci nebude). Za mě je to další příklad ruské dopingu a nesportovního chování, hanba :evil:
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

Mimo karusel je další munice vzdycky. Asi polovina.
Jezus
Příspěvky: 2601
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Jezus »

Mimochodem ten název videa "Aftermath of a Ukrainian ambush on a Russian T-72B3 in the ruins of Marinka, Donetsk Oblast" vážně sedí. To jsou fakt ruiny. Postapo hadra :-(
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Argonantus píše: 31. 3. 2023, 10:51Mimo karusel je další munice vzdycky. Asi polovina.
To chápu, ale mně přišlo, že tam toho bylo fakt hodně. Podívej se, jak maličký na tom videu je ten bližší tank, a jaký mega výbuch to je. V tom éčkově postu je link na další podobné videu, výbuch taky solidní, ale tenhle byl úplně nesrovnatelný. Může to být typem munice (tank naložený HE namísto APFSDS?)?
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ecthelion, Vallun a 4 hosti