Investování, burza a hazard

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
ilgir
pěšák
Příspěvky: 10160
Registrován: 22. 1. 2007, 13:48
Bydliště: nejkrásnější město světa

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od ilgir »

Způsobů, jak vydělat ten "první milion" je docela dost. Třeba vystudovat medicínu a dát se na zubní chirurgii, jako můj švagr. Nebo se nechat zaměstnat na sales pozici v korporaci a pár let pořádně makat, jako spousta mých známých z byznysu. Pak už je to jenom o tom, do čeho investovat. Pokud už nezačínáte s vlastním bydlením, tak je volba jasná - do vlastního bydlení.
Eleshar_Vermillion píše: 28. 3. 2023, 10:20 Dávat to jako důkaz, že "všechno jde, když se chce", je cosi, na co jsem alergický.
Oblíbené rčení mé matky. (Která mimochodem byla zhruba do svých 40 let naprosto finančně negramotná, jak to bylo u revoluční generace zvykem.) Taky ho nemám moc rád. Na to, aby člověk vydělával a investoval, musí mít značnou úroveň sebekázně a to prostě není samozřejmost, to je talent formující se už v dětství, podobně jako hudební sluch nebo empatie. Dá se to trénovat i v dospělosti, to jistě, ale vlohy z dětství jsou rozhodující.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Jerson »

Hodně těch způsobů jak vydělat (milión nebo i víc) začíná "zvolit si před dvaceti lety jiný směr a mít štěstí". Občas to zahrnuje i to nemít rodiče (nebo alespoň jednoho) finančně úplně blbého.

A v souladu s Derekem Mullerem si myslím, že to štěstí je naprosto zásadní parametr, který od sebe odděluje těch 5 % úspěšných dříčů od 95 % neúspěšných dříčů (nepočítaje od hromady lidí, kteří se moc nepředřou).
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Souhlas s Jersonem. Já třeba u sebe šance na vybudování si dostatečného finančního polštáře na rozumný pasivní příjem určitě vidím, když se mi podaří najít si... vlastně stejnou práci, kterou mám teď, jen u jiného zaměstnavatele, což sice momentálně určitě není jednoduché, ale není to kompletně nerealistické. Pochopitelně vnímám, že to, kam jsem se dostal, jsem si nějakým způsobem zasloužil a odedřel, ale taky vnímám určité neuralgické body, během nichž jsem měl prostě štěstí a dostal jsem se k příležitostem, ke kterým se jiní nedostali (a čert vem, jestli by v nich obstáli, důležité pro mě je, že já bych v nich neobstál určitě prostě proto, že bych je nedostal).

Momentálně mám nějaký polštář, se kterým si říkám, že bych měl něco dělat, ale vlastně to vidím podobně jako ten Argův původně citovaný člověk - trading považuju v souladu se jménem tématu za jinou formu hazardu, takže mi dává smysl jít do něčeho +/- konservativního a prostě to držet dlouho. Což je problém, protože ty prachy budu nejspíš v horizontu několika let (možná dvou, možná 10) potřebovat a velmi pravděpodobně mi ani tak nebudou stačit.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Argonantus »

Takže zas ukecanější post.

Eleshar
„dávat to jako důkaz, že „všechno jde, když se chce“, je cosi, na co jsem alergický.“
This. Na této větě se láme chleba mezi námi, a vlastně mezi pravicí a levicí.
Já bych ji formuloval jen malinko opatrněji –
„když se chce, tak jde leccos.“
Ale být na ni alergický, to fakt nevidím důvod.

Asi se shodneme (možná po kratším zbytečném flame), že úspěch je jakýsi součet schopností a činů dotyčného, tedy toho, co ovlivnit vůlí zjevně lze, a štěstí jednak v předpokladech, jednak při samotném životě, tedy toho, co ovlivnit naprosto nelze nijak.
Věčné kočkovanice pravých a levých jsou velmi často na téma, že pravice poukazuje na to, že sklenice je poloplná, stačí jen trochu zabrat a bude plná úplně, a levice zase na to, že sklenice je způlky prázdná a kdybych se na hlavu postavil, plná být nemůže.
Absolutizace kvantifikátorů těmto debatám nikdy nepomáhá.

Ve tvém případě mi to zní velmi zvláštně, neb ses narodil uprostřed jednoho z nejžádanějších měst světa, máš zatraceně dobré vzdělání, a fakt nechápu, proč by ti svět neměl ležet u nohou. Kdybys byl z Rumburka z rodiny zatížené insolvencí a tvoje perspektiva by byla práce v místní textilce, která stejně nejspíš zkrachuje, tak by byl ke stížnostem na velmi prázdnou sklenici jasný důvod.

Stran těch nemovitostí – je tady na to vedle docela masivní debata speciál, kde jsem napsal všechno důležité, co o tom vím, takže sem to moc tahat nechci, i když je to investování taky. Možná jen poznamenám, že si zkus zjistit, kolik lidí tady na rpgf během naší mocleté debaty nemovitost koupilo, většinou všichni s lautr stejnými předpoklady, jako máš ty, možná horšími. Můžeš dále defenzivně tvrdit, že sklence je poloprázdná (to je tak nějak vždycky, věř nebo ne), nebo zkoušet vážně dumat nad tím, jak ji naplnit, zaručeně to za tebe nikdo neudělá.
„ti, co byli bohatí už předtím“
Většinou je to komunistická vyprávěnka na téma „dříve bylo lépe“, rozuměj za komunismu. Bohatí jsou dnes lidi údajně hlavně proto, že byli bohatí už předtím. To byli fakt boháči, měli i Ladu 1500.

Za komunismu se opravdu bohatí lidé skoro nevyskytovali. Byly to divné rarity, jako super umělec, vyvážený do zahraničí a tím pádem placený v devizách (Karel Gott), super sportovec, vyvážený do zahraničí a placený v devizách (Jan Kodeš), umělec, který svými bytostně kapitalistickými schopnostmi ovládl scénu a dodával do systému lavinu svého celkem spotřebního umění (Martin Kratochvíl), starožitník, co kšeftoval s uměním a tak trochu se zahraničím, a hrozilo mu imrvére zavření, kdyby moc vydělal (všichni mně známí starožitníci v Praze). Typický případ byl taky zaměstnanec PZO, co směl obchodovat v zahraničí (Babiš, nejznámější exemplář), tady se posouváme ještě dál k hranici podezřelého a lehce ilegálního, protože to konto v zahraničí, co všichni měli, mít vlastně nesměli; navíc byli šmahem v seznamech StB (nevím, zda úplně všichni, v tom nemám jasno, ale určitě kdekdo). Pak jsou zelináři a řeznici a taxikáři a číšníci – ti už bohatli vysloveně ilegálně, legálně to nešlo. A samozřejmě vexláci, umělý výtvor řízené ekonomiky a oddělené měny; v normálním světě nemohou ani vzniknout.
Naživo jsem potkal do revoluce asi dva nebo tři bohaté týpky, jediného z nich pravidelně.

Jinak v této debatě mne tahle kategorie moc nezajímá, ježto je kontraproduktivní k otázce, jak zbohatnout investováním, což je jádro debaty. Zbohatnout snadněji lze, když už bohatý jsem, to by fakt blbej neřek. Pokud máš 150 000 pravidelného příjmu měsíčně, pak už ti žádných rad netřeba, prostě z toho ten milion za rok nebo za dva vypadne skoro zákonitě.


Midewiwin:
Causa pána, co podniká na zahradě je prostě klasický podnikatelský american dream (tam je v tom vždycky garáž). Ano. Dobrá polovina mých kamarádů, ilustrovaná mojí literární invencí, se pohybovala po podobné trajektorii, nikdo z nich nebyl bohatý, teď jsou na tom dobře vlastně úplně všichni, nikdo nebyl neúspěšný. Námitka, že se všichni pohybovali v té Elesharovské bublině příznivého sociálního kapitálu (rodina vysokoškoláků z Prahy) tu samozřejmě platí, kdybychom byli parta z toho Rumburka, asi by byla procentní úspěšnost značně nižší.

Jinak s tím investováním do nemovitostí – pakliže ten pán nakonec kupuje pozemky, tak investuje do nemovitostí taky, i když ex post, když už je bohatý a chce být ještě bohatší (nebo alespoň nezchudnout).

Týpek číslo dvě, co kšeftuje s uměním, tady se mi přímo zhmotnil Martin Kodl, aktuálně asi král v této disciplíně. Jo, s uměním a starožitnostmi lze zbohatnout značně, a to jak coby překupník, aukční dům nebo tak něco, tak i do umění investovat. Pro mne je to téma docela blízké, s uměním jsem vlastně začínal už za studií, hned těsně po poštovních známkách. Kromě investičního potenciálu to má ještě speciální kouzlo, že ty věci jsou individuální a úžasné na hraní, což se třeba o virtuálních akciích říci nedá. I zlaté cihly jsou všechny stejné, na těch nic úžasného není.

Ilgir:
Kupodivu, tvůj příspěvek jde podle mne do jádra problematiky nejvíc. Jsem pravičák v tom, že investování je jistá schopnost a nemá to každý. Ale řekl bych, že to rozhodně lze naučit, není to nic magicky záhadného, a lze to naučit vlastně už i malé děti. Když je naučíš ty základní moudra, že „nemůžeš mít všechno, co vidíš“ nebo „vždycky bude někdo, kdo je bohatší než ty, se s tim smiř.“ A „kupuj si věci, které ti dlouho vydrží, ne to, co hned zmizí.“ A „víc vydělá vždycky ten, co tomu víc rozumí.“ A že ve hře Monopoly nevyhraje ten, co má hodně peněz, ale ten, kdo promyšleně buduje impérium. To platí vlastně o všech strategických hrách, které se v principech od investování moc neliší, někdy se neliší vlastně vůbec.
A pokud něco tušíš už jako dítě, nemusíš to pak horko těžko dohánět později v dospělém životě, jako třeba můj otec.

Oba jsme se vlastně učinili spolu, dospělý čtyřicetiletý chlap a dvanáctiletý kluk, na těch známkách, uprostřed hlubokého socialismu všude okolo. To byl dost bizarní ostrov kapitalismu, kde to všechno bylo – tlak na znalosti, hledání výjimečností, které ostatní nevidí, otázky módního zboží versus trvalých evergreenů, koncentrace kapitálu, důraz na kvalitu a kdovíco ještě.
Úplně ve všem sbírání a investování to pak bylo v principech velmi podobné, ne-li stejné.

Jinak samozřejmě, každý typ investování má svoje vlastní know-how, které se rozvíjí hlavně pokusy a omyly. Jsou obory, do kterých jsem dal nějaké peníze a mělo to nějaké výsledky, a jsou obory, kde jen tak zdálky kibicuju a neutratil jsem ani korunu a tudíž moje názory nejsou moc validní a snažím se tu s nimi moc neobtěžovat. Třeba kryptoměny, nebo vlastně vůbec měny, nebo ETF. Nebo short, do toho bych taky nikdy nešel.

Shadow:
Jo. Podepisuji všechno v plném rozsahu. Ten byt už jsme řešili taky vedle.

Jinak mne fascinuje, jak každý, kdo měl s ivestováním co do činění nakonec vynalézá taková jednoduchá moudra, jako ty v závěru postu. Něco jako "Když vám funguje manželství, je to i pro investování mnohem víc, než nějaký chybějící milion."

Jerson:
Do té kvantifikace poměru štěstí a schopností bych nerad zabrušoval, viz výše. U každého je to dost jiné.
Já jsem třeba evidentně štěstí měl, ježto o tom teď s vámi mohu kecat. To je naprosto nepravděpodobný výsledek.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od York »

Já mám hlavně docela problém s tím, že pokud chceš něco dokázat, tak nesmíš dělat to něco, ale učit se, jak vygejmit systém, abys na to něco získal prostředky.

Pokud považuješ za smysluplnu náplň života do stáří přiměřeně zbohatnout, tak potom jo, tohle je určitě cesta. Pokud je to cokoliv jinýho, tak bad luck.
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3812
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Selhan »

Já si neodpustím poznámku, jak mi do toho ty Monopoly, tedy naprosto příšerná hra o čisté k6 náhodě, kde neexistuje žádná jiná strategie než "měj dobré hody a nic nevymýšlej" neexistuje, a kterou takřka nikdo nikdy nedohraje, nádherně sedí :D

Jinak mi přijde, že u toho, kdo mohl být a nebýt bohatý, zcela přehlížíš restituce?
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Fritzs
Příspěvky: 6292
Registrován: 9. 5. 2005, 21:47
Bydliště: Brno

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Fritzs »

York píše: 28. 3. 2023, 14:29 Já mám hlavně docela problém s tím, že pokud chceš něco dokázat, tak nesmíš dělat to něco, ale učit se, jak vygejmit systém, abys na to něco získal prostředky.
Což je dobře protože to nakonec povede k totální rozvratu a kolapsu moderní civilizace. Ostatně soudím, že agrární revoluce a její následky byly největší pohromou v dějinách lidstva.
-I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

-If violence isn't solving your problems then you aren't using it enough.

-Jestliže je hlad nejlepší kuchař, pak je smrt nejlepší lékař!
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Argonantus píše: 28. 3. 2023, 14:17Já bych ji formuloval jen malinko opatrněji – „když se chce, tak jde leccos.“ Ale být na ni alergický, to fakt nevidím důvod.
S "Když se chce, tak jde leccos" dramatický problém nemám. Věřím, že chlápek tomu dal dost úsilí i odvahy, ale ten element štěstí tam (podobně jako u mě) taky byl určitě podstatný (třeba že měl nápad, který mu kotí 1,5M čistého ročně, co já vím). Asi zvládnu přijmout, že když za 20 let nebudu ve stejné posici, tak na tom asi mám určitý nezanedbatelný podíl odpovědnosti. Že v té posici nebude velmi šikovný bývalý kolega, však bude mnohem méně připsatelné jeho agenci.
Věčné kočkovanice pravých a levých jsou velmi často na téma, že pravice poukazuje na to, že sklenice je poloplná, stačí jen trochu zabrat a bude plná úplně, a levice zase na to, že sklenice je způlky prázdná a kdybych se na hlavu postavil, plná být nemůže.
Heh, mně jde zejména o to, aby sklenica nebyla prázdná úplně :wink:

Ve tvém případě mi to zní velmi zvláštně, neb ses narodil uprostřed jednoho z nejžádanějších měst světa, máš zatraceně dobré vzdělání, a fakt nechápu, proč by ti svět neměl ležet u nohou.
No já zase třeba až tak nemluvím o sobě, ale spíš o těch z Rumburka a z Ústí.
Stran těch nemovitostí – je tady na to vedle docela masivní debata speciál, kde jsem napsal všechno důležité, co o tom vím, takže sem to moc tahat nechci, i když je to investování taky. Možná jen poznamenám, že si zkus zjistit, kolik lidí tady na rpgf během naší mocleté debaty nemovitost koupilo, většinou všichni s lautr stejnými předpoklady, jako máš ty, možná horšími. Můžeš dále defenzivně tvrdit, že sklence je poloprázdná (to je tak nějak vždycky, věř nebo ne), nebo zkoušet vážně dumat nad tím, jak ji naplnit, zaručeně to za tebe nikdo neudělá.
Opět, neřeším tu tolik sebe a necítím se jakkoliv v defensivě. Co se však sklenice týče, tak tvrdím, že je prázdnější než dřív. Nemovitost, kterou jsme relativně pohodlně pořídili před... nevím... pěti lety(?) bych se teď za žádných okolností nemohl dovolit, a to mám o třetinu vyšší plat. Mimochodem co se úvah o investování týče, tak toto je jeden z důvodů, proč přesně o investování do nemovitostí vůbec neuvažuju, protože pominu-li jak moc se to stalo sociálně toxickým, prostě na to nemám peníze. Ale opět, můj problém s nemovitostmi bude úplně jiného charakteru, a není podstatný, používám ho spíš jako ilustraci. Stačí mi rozhlédnout se po svých podřízených... nemovitosti kupují a stavějí pouze ti, kteří mají partnera, který má o řád vyšší plat. Nikdo jiný si to nemůže dovolit.
„ti, co byli bohatí už předtím“
Většinou je to komunistická vyprávěnka na téma „dříve bylo lépe“, rozuměj za komunismu. Bohatí jsou dnes lidi údajně hlavně proto, že byli bohatí už předtím. To byli fakt boháči, měli i Ladu 1500.
Ne, to je zase tvoje paranoia. Prostě člověk, jehož příjmy tak tam pokrývají jeho běžné výdaje a který se modlí, aby mu neodešly dva velké spotřebiče najednou, má ke zbohatnutí mnohem horší předpoklady. Investovat obvykle nemůže, neboť nemá co, tak si dává ty dvě stovky na důchod do nějakého fondu, který stejně ani nepřekonává inflaci. Rodina, která dá dohromady nějakých těch 60+ v čistém, může teoreticky koukat po nějaké té nemovitosti a s investováním má na dalších 20-30 let utrum. Teprve kdo tu nemovitost má a má nějaký takovýto příjem, tak může koukat, jak si bude s volnými penězy hrát. Toto je teoreticky asi i moje situace, leč s tou komplikací, že dříve či později nemovitostí nejspíš nějak přibude, ale budou v žalostném stavu, takže holt asi budu potřebovat hotovost.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Selhan píše: 28. 3. 2023, 14:36 Já si neodpustím poznámku, jak mi do toho ty Monopoly, tedy naprosto příšerná hra o čisté k6 náhodě, kde neexistuje žádná jiná strategie než "měj dobré hody a nic nevymýšlej" neexistuje, a kterou takřka nikdo nikdy nedohraje, nádherně sedí :D
Monopoly jsou hlavně hra, která vznikla za účelem ilustrovat toxické aspekty kapitalismu.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od ShadoWWW »

Eleshar_Vermillion: Každý zdravý člověk má na to si ty příležitosti vytvořit. Není to o strachu a lenosti. Spíš odvaze a pracovitosti proti obavám a pohodlnosti. Jít s kůží na trh. Je to o natažené místo přiložené ruce.

Ta pohodlnost je i v žití nad poměry a nechuť odložit spotřebu. Toho pak využívají zmetci (prodejci hrnců, investiční "poradci"*, prodejci nejrůznějších půjček, MLM apod.), co pak dávají na odiv svůj majetek, a tím své potenciální "zákazníky" znovu a znovu lákají. To mě dlouhé roky štvalo, než jsem pochopil, že komu není rady, tomu stejně není pomoci.

Jako kluk jsem hodně četl o lidech na smrtelné posteli. A všechny ty příběhy měly jeden společný motiv: ti lidé často nelitovali toho, co udělali špatně, ale že nikdy neudělali něco, co vždycky chtěli. Že celý život dělali, co se od nich očkávalo, i když vlastně chtěli dělat něco úplně jiného, jen nikdy nenašli odvahu. To mě do života vyzbrojilo přesvědčením, že si raději nabiju nos sám, než abych to nikdy nezkusil. A překvapivě často jsem zjistil, že vlastně nejčastěji jsem stál jen sám proti sobě. Že vlastně mé obavy z neúspěchu byly liché.

-----
*Tím myslím Binance a jim podobné vykuky.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Jen pro ilustraci, devátý mzdový decil v ČR je aktuálně zhruba 70 tisíc Kč, což dává zhruba 55 tisíc čistého. Kolik si tady kdo představujete, že z toho lze neprožrat a dát na investice?
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
ilgir
pěšák
Příspěvky: 10160
Registrován: 22. 1. 2007, 13:48
Bydliště: nejkrásnější město světa

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od ilgir »

Za sebe říkám 15k.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Vallun »

to dost záleží, kolik krků živíš...a jak to máš s bydlením...

Kdybych byl sám, tak by toho šlo relativně hodně - bydlet na zaměstnanecké ubytovně a šetřit... s rodinou je to dost jiná...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Argonantus »

Eleshar:
Jak pravil Vallun - příjmy závisí na výdajích, to závisí, kolik je lidí, kde žijí, a tak dále.
A neřešíš majetek, který máš, což může být mnohem důležitější, než ten příjem.

Do roku 2000 nikdo neměl 50 000, to byl scifiplat. Když se řešila kupónová privatizace, stála knížka 1000 kaček. Bylo až zarážející, kolik lidí si ji tehdy nekoupilo, že je to jako nesmysl. Je ještě víc zarážející, kolik lidí dnes vykládá, jaký to byl děsný zločin, přestože na tom prakticky všichni vydělali, obvykle alespoň ten legendární desetinásobek. Risiko bylo nula, do záporu ses dostat nemohl.

Nejde o konkrétní výsledky, jde o postupy. Někteří spolužáci si na vysoké za stipendium 500 Kč za měsíc koupili pivo, já si za půl roku koupil knihu. Koldínova městská práva. Ta od té doby má o něco větší cenu, uplynula hromada let, a furt ji mám. Rád vyslechnu výklad, jak to nejde a není to možné. Půjdu a koupím další, a moje děti udělají to samé. A kdyby jim peníze chyběly, tak jim je na to klidně přidám. Protože mi moji rodiče taky pomohli, a jim zase jejich rodiče, a tak dále.

To, odkud to odvíjí Ilgir, je prostě nekonečně důležitější než směr, kterým ses vydal ty. Výchova, znalosti, návyky, to je ve světě složených úroků víc, než peníze. Protože sleduj pointu Shadowova výkladu; málem o to všechno zase přišel. Protože pokušení, netrpělivost, nedodržení strategie, hamižnost, uvěření kdečemu, koncentrace všeho do jediné akce, to jsou důvody, proč spousta lidí v těchto světech dopadne docela blbě. A ježto ho ty návyky a zralosti nezradili, ježto viděl, že to může dopadnou blbě, nespadl do té díry. Takže i to jde, vyhnout se průseru, není to fatální jak zemětřesení.

Máš strategie, které jsou skoro dokonale bezpečné, ale odrazují lidi tím, že nevydělávají dost rychle. Dluhopisy, třeba. Zlato. Vlastně i ty nemovitosti. Dividendové akcie velikánských firem, které jen nakupuješ a dlabeš z nich ty dividendy. Pokles ti nevadí, vadí ti jen úplný krach.

Devět z deseti podnikavců neodolá, a vydají se na nějaký klondajk, jako jsou třeba páky, shorty, ETF, a skutečně mohou vydělat denně to, co jiný dlabe třeba rok. Ale taky je může sežrat medvěd, a těch sežraných není nijak málo. I tyhle věci lze provozovat relativně bezpečně, ale chce to ještě mnohem víc znalostí, víc času, víc kázně a víc pravidel. Asi jako střelba ostrou zbraní.
Sosacek
Příspěvky: 25734
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Investování, burza a hazard

Příspěvek od Sosacek »

Nekdo si koupil pivo, ja knihu.

🤣🤣🤣
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 3 hosti