[HRA] Bjorn, vlk samotář

Moderátoři: MarkyParky, Sarsaparillos, GM Brněnský drak

Odpovědět
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

[HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Téma určené pro hraní Bjorna, když se oddělí od ostatních.

Bjorn se oddělil od ostatních, kteří míří do osady Essus, aby doprovodil uprchlíky, Ravela a Překvapení na cestě do osady Naděje v Útočišti.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Poté, co jsme se oddělili, nejdeme dlouho. Noc není ideální čas pro cestu, navíc je těžké držet směr. Jakmile usoudím, že jsme dost daleko od lákadel pro mrchožrouty, najdeme pevnější a sušší zem a utáboříme se. Jsme všichni unavení jak událostmi, tak fyzickou námahou. Na provizorní tábořiště padne ticho. Všichni jsou ponoření do svých myšlenek, na pohodlí nikdo nehledí, jen chceme přečkat noc. Ravel s Překvapením se schoulí pod mou přikrývku, já se opřu o strom a zabalím do kožešin. Trojice uprchlíků se zamotá do svých plášťů, nebo se zakryjí chvojím.

...

Další den při rozbřesku vyrážíme na východ. Držet směr by mělo být snadné, navíc les by měl snad začít brzy řídnout. Jenže nestane se tak. Na všechny padá podivná stísněnost, u země se drží mlha. I když skupinu vedu já, chvílemi mám pocit, že jít k východu je obtížné. Když k večeru míjíme stejný strom, který rozetl blesk, jako jsme viděli ráno, rozhodím rukama.

„Tohle nikam nevede. Kletba vašich amuletů je silnější, než jsem si myslel. Zastiňuje i mou mysl, chodíme v kruhu. Musíme se jich zbavit, a to dnes večer.“

Je vidět, že všichni uprchlíci mají z kletby strach, ale postupně neochotně přikyvují, že se to musí udělat. Nejsem žádný mystik, ale něco udělat musíme. Takže se upnu k jedinému, co znám. Oheň očišťuje.

Večer si najdeme mýtinu, nasbíráme a nasekáme dřevo. Uděláme pořádný oheň. Plameny šlehají k nebesům, je nám horko, sedíme blízko okolo ohně. Chlapci raději opodál. Na hrudích uprchlíků se lesknou kovové talismany.

Nevím, jak se to dělá, a nejspíše má slova nemají žádný vliv, ale něco říct musím, aby měl rituál alespoň nějakou šanci na úspěch: „Staří bohové, jste mými svědky, ze dnes osvobodíme Eddu, Gethona a Katju ze zajetí prokletí. Zlou sílu spálíme ohněm, smyjeme vodou, předáme zemi na věky věků.“

S těmi slovy vstanu, každému z nich amulet strhnu a hodím ho do ohně. Jde vidět, že při tom až fyzicky trpí. Pak omyju každému ruce vodou a o něco později oheň uhasíme. Pokroucené roztavené amulety vyhrabu z popela a zakopu do země. Doufám, že živly udělají s oslabenou kletbou krátký a patřičně konečný proces.

🔀 Face Danger Násilné zlomení kletby (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 3 + 1 + 0 = 4 Challenge Dice 7, 1
✍️ You succeed, but you are tired or hurt: Endure Harm (1
🩸)

Chvíli to vypadá, že mé počínání zabralo. Znovu rozděláme oheň, tentokrát už menší. Jenže vidím, že Edda, Gethon a Katja nejsou úplně v pořádku. Potí se, bojují s nějakými vidinami. Jejich oči těkají do plamenů i do stínů v lese. Statečně bojují, ale Gethon začíná podléhat. Ostatní kňučí a svíjejí se na zemi, ale on má skelný pohled. Šeptá si pro sebe, pak už to vypadá, že s někým mluví.

„Gethone! Prober se!“ zařvu, když vousáč vstane, „jsou to jen iluze. Přízraky. Překonej to!“

Gethon udělá několik kroků a natáhne ruce k ohni. Pokusím se ho zastavit, na oplátku mi dá pěstí do obličeje. Je úplně mimo, vidí věci, které nejsou. Plameny v ohni tančí, svíjí se, mění barvy, ale on v nich vidí výjevy, lákadla, rozkazy, a kdo ví co dalšího.

Chvíli spolu bojujeme, zkroutím mu ruce, dostanu další ránu, poškrábe mě na obličeji. Naštěstí oheň se zapraskáním opustí i zbytky temné magie, přeludy zmizí, a Gethon zůstane ležet, nevěřícně se dívajíc na zlámané a zkrvavené nehty na svých rukou. Brečí.

🔀 Endure Harm Zranení při snaze udržet Gethona (Zdraví) Strong Hit
🎲 Action Score 4 + 4 + 0 = 8 Challenge Dice 4, 5
✍️ Embrace the pain: Take +1📈.
Naposledy upravil(a) Bjorn Olafsson dne 22. 2. 2023, 21:25, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Další den ráno z nás spadly těžkosti. Počasí, jako by vycítilo naši povznesenou náladu, se také umoudřilo. Sice je chladno, ale nefouká a slabé podzimní slunce i trochu hřeje. Na východ vyrážíme s novým elánem. V průběhu dne mi ostatní pomáhají nést Překvapení. Zdá se, že chlapec si nejvíce oblíbil Gethona. Ten se mi za včerejší večer snažil několikrát omluvit, až jsem ho musel rázně utnout, že za to nemůže a že jsem věděl, do čeho jdu, když jsem amulety hodil do ohně.

Postupně se poznáváme, trochu nezávazně klábosíme, a opatrně postupujeme lesem. Zásoby jsme si rozdělili, abychom mohli cestovat rychleji.

🔀 Undertake a Journey Začátek cesty k Naději (Rozum) Miss with a Match
🎲 Action Score 3 + 1 + 0 = 4 Challenge Dice 5, 5
✍️ You are waylaid by a perilous event. Pay the Price.
✍️ It wastes resources −2📦.


Cesta do Naděje: 🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑

Odpočíváme a já si užívám chvilky klidu. Listy ševelí ve větru, někde v dálce se ozval datel. Klid a pohoda jsou jako balzám...
„Je to tvoje chyba! Však ty jsi měl naplnit ten měch vodou!“
„Však jsem ho naplnil. Ale ty jsi ho měla vzít! Na tobě byla řada.“
„To není pravda! Já jsem nesla Překvapení!“
„Měl ho nést Gethon!“
„Chtěl ke mě! Nemůžu nést dítě a zásoby zároveň! Týden jsem pořádně nejedla!“
Katja do Eddy strčí, on se nenechá a ze země sebere klacek.

„Ticho! Nechte toho!“ zařvu. „Tak budeme pít chvíli z kaluží, pak dáte na vybavení pozor. Je to chyba nás všech. Musíme spolupracovat, pomáhat si, dohlížet na sebe navzájem. Jinak nás žádná Naděje nečeká, jasný?“

🔀 Compel Zklidnit horké hlavy (Srdce) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 1 + 0 = 7 Challenge Dice 5, 6
✍️ They’ll do what you want or share what they know. Take +1📈.


Ostatní se zastydí, sklopí oči. Než vyrazíme dál, podělí se o vodu z druhého měchu. Šetří, aby pít z kaluží nemuseli. Plave v nich kdejaký sajrajt.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Zpomalíme, abychom šetřili silami i zásobami. Doufáme, že brzy dorazíme na kraj lesa, ale s naším tempem dost pochybuji, že to dokážeme ještě dnes.

🔀 Undertake a Journey Cesta z lesa směrem na východ (Rozum) Miss with a Match
🎲 Action Score 3 + 1 + 0 = 4 Challenge Dice 6, 6
✍️ You are waylaid by a perilous event. Pay the Price.
✍️ A surprising development complicates your quest.
🔮 Clash Desolation


„Necítíte tady někdo kouř?“ zeptá se Ravel. Začichám, stejně jako ostatní. Ano, něco je ve vzduchu. Tábořiště? O chvíli později kolem nás proběhne vyplašená srna, div neporazí Katju. A pak zavane naším směrem silný vítr a vzduch se z ničeho nic zahalí štiplavým kouřem. Přestává být vidět, začíná být horko, dým se valí nízko při zemi i zahaluje oblohu. Někde před námi musí být obrovský požár. Zahlédnu ve vzduchu několik poletujících jisker, dokonce ve větru slyším praskání ohně. Rozkašlu se a nejsem sám.

„Jde to z východu, rychle. Na sever!“ zavelím a zamrkám, abych viděl kam jdu. „Držte se u sebe, ať se nikdo neztratí! Rychle!“ Změna je tak nečekaná a tak drastická, že začínám panikařit. Někdo se nám ztratil, ale netuším kdo. Rychle přepočítám kašlající siluety, někdo chybí.

„Katjo! Ravele!“ Alespoň Překvapení táhnu za ruku a Eddův kašel nejde přeslechnout, jde hned za mnou. „Gethone!“

🔀 Face Danger Útect z cesty lesnímu požáru (Ostří) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 2, 3
✍️ You succeed, but you are dispirited or afraid: Endure Stress (1 🧠)


Vynoříme se z clony kouře na malý pahorek. Já, Edda a Překvapení. Gethon je před námi, popadá dech. Díky bohům, ale kde jsou ostatní? Někde za mnou zaštěká pes.

„Katjo! Ravele! Torre!“ běžím zpět po zvuku štěkotu. Představa, že by takhle hloupě zahynuli mě děsí až do morku kostí. „Katjo!!! Ravele!!!“

🔀 Endure Stress Nezpanikařit při představě, že někdo zemře při lesním požáru (Vůle) Miss with a Match
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 9, 9
✍️ Suffer −1📉. If you are at 0 spirit, you must mark shaken or corrupted (if currently unmarked) or roll on the table.


Třesu se, pobíhám, klopýtám, zalykám se. Nakonec je najdu, ale nepomůžu jim. Nemůžu. Naštěstí šel těsně za mnou Gethon. Vše je to jako v mlze. Nevím, co přesně se dělo. Proberu se, až mi Katja nabídne poslední hlt vody, který nám zůstal. Všichni sedíme na pahorku a sledujeme zkázu o něco pod námi. Celý pás lesa je v těžko viditelných plamenech, ale hustý kouř stoupající k nebesům je nemožné přehlédnout. My, když jsme šli pod korunami prastarých stromů, jsme ho vůbec neviděli. Jsem otřesený a nevím, jak dál. Jsem vyděšený při představě, co mohlo způsobit něco takového, ale ještě více při uvědomění, že jsem selhal a že to mohlo všechny stát život.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Jsme všichni vyčerpaní, špinaví, a někteří mají stále se opakující záchvaty kašle. Nikam jsme nedošli a dnes už ani nedojdeme. Mám pocit, jako by nás kletba kneží z Essusu stále doháněla a nechtěla zůstat v zemi, kde jsme pohřbili zničené amulety. Možná musíme ještě chvíli vydržet.

Když se ujistím, že nám další nebezpečí nehrozí, rozhodnu se zkusit ulovit nějaké z ohněm vyděšených zvířat a pokud by se našla čerstvá voda, tak doplnit naše zásoby. Eddu vezmu s sebou. Zdá se, že má radost, že jsem si vybral právě ho, ale netuším, nakolik je nadšení jen hrané. Nevěřím mu, tak ho chci mít na očích. Torra nechám s dětmi.

🔀 Resupply Doplnění zásob (Rozum) Miss with a Match
🎲 Action Score 4 + 1 + 0 = 5 Challenge Dice 5, 5
✍️ You find nothing helpful. Pay the Price.


Někde tady musí být ta srna, co utíkala. Nebo něco dalšího. Plížím se první, Edda za mnou. Přikrčím se za křovím. Konečně. Srna se opatrně rozhlíží a pak se sklání k zemi. V ruce mám luk a napínám tětivu, když postřehnu pohyb za mnou. Roky mezi nájezdníky, vyvrhely a lupiči člověku vypracují instinkt na pohyb na hranici zorného pole, který je prostě špatně. Bleskově uhnu.

🔀 Face Danger Uhnout ráně zezadu do hlavy (Ostří) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 8, 4
✍️ You succeed, but you are tired or hurt: Endure Harm (1🩸)


🔀 Endure Harm Rána kamenem do ramene (Železo) Miss
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 10, 4
✍️ Suffer -1📉. If you are at 0 🩸, you must mark wounded or maimed (if currently unmarked) or roll on the table.


Prudce se otočím a uhnu. Velký kámen, který Edda drží v rukou, mine hlavu a zasáhne moje rameno. Taková rána zezadu by mě jistě zabila. I do ramene je to nechutná rána, kámen je těžký a ostrý. Zapotácím se a upadnu, hlavou udeřím o zem. Luk se šípem mi vypadne z ruky. Srna zvedne hlavu a rychlými skoky zmizí v lese.

Edda ucítí šanci a napřáhne se k další ráně. Jenže to se přepočítal. Edda pro mě není soupeř. Když mu nevyšla rána ze zálohy, nemá šanci. Ránu vykryju předloktím, kopnu ho z boku do kolene, hmátnu po šípu a vrazím mu ho do hrudi, když padá.

🔀 Face Danger Dokážu porazit Eddu bez skutečného boje? (Železo) Strong Hit
🎲 Action Score 3 + 3 + 0 = 6 Challenge Dice 1, 4
✍️ You are successful: +1📈


Překvapeně vyjekne, ale to už tvrdě narazí na zem. Šípem ho bodám znovu a znovu. Do hrudi, do rukou, kterými s snaží bránit, do krku, do obličeje.

Když nad ním stojím a on zůstává jen bezvládně ležet a chroptí, odepnu si od opasku sekeru a potěžkám ji v ruce.
„Proč?“
„Copak to nevidíš?“ sípá umírající Edda. „Všechna ta znamení. Všechno to neštěstí. Ona nás nenechá jít. Její kletba nejde jen tak zlomit. Je to zlo. Čisté a mocné zlo. Mocnější, než jsme si mysleli. Mluví k nám ve snech. Láká. Říká, že ze mě učiní svého služebníka.“
„Když mě zabiješ.“
Přikývne.
„Já jsem Bjorn Olafsson z Divoké Vody. Já se bohů nebojím, natož nějakých zrůd, co se za ně vydávají. A ty sis zvolil špatně.“

Napřáhnu se sekerou, Edda zavře oči a přijme svůj osud.

...

Návrat zpět je chmurný. Nejen, že zásoby nemám žádné, ale vracím se bez Eddy. Jsem malátný, asi mám otřes mozku. Ostatním vše po pravdě vypovím, včetně mého rozhodnutí zrádcův život ukončit. Mluvím věcně, přímo, a bez vytáček.

🔮 Ask the Oracle: Likely; Uvěří mi Katja a Gethon, a udržím si jejich důvěru?; Rolled 74 vs. 75: Yes

Nemůžeme už dnes jít dál, navíc vidina toho obrovského kusu spálené země, který musíme obejít, není vůbec lákavá. Utáboříme se a zkusíme přečkat noc.

🔀 Make Camp Táboření (Zásoby) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 6, 5
✍️ Choose two.
✍️ Recuperate: Take +1 health for you and any companions.
✍️ Prepare: When you break camp, add +1 if you Undertake a Journey.


Katja nakonec najde zanesenou studánku, kterou když trochu vyčistí, máme sice železitou, ale čerstvou vodu. Ravel najde pár lesních plodů. Gethon objeví stezku, kterou bychom se zítra snad mohli vydat. Ráno moudřejší večera...
Naposledy upravil(a) Bjorn Olafsson dne 25. 2. 2023, 21:36, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Třetí den nás sice nenaplňuje optimismem, ale očekáváním a možná i špetkou naděje. Míříme na sever stezkou, kterou včera večer objevil Gethon, abychom se vyhnuli spálené zemi.

🔀 Undertake a Journey Třetí den cesty k Naději (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 1 + 1 = 8 Challenge Dice 4, 8
✍️ You reach a waypoint and mark progress, but suffer -1📦.


Cesta je úmorná, ale počasí nám přeje. Postupujeme a i přes nepřízeň předchozích dní se naše nálada lepší. Více spolu hovoříme a tak se o Katje a Gethonovi dozvídám více.

Katja miluje rostliny, a jednoho dne by se ráda stala bylinkářkou a léčitelkou. Je to její sen, který si drží v srdci, ale nenašla ještě učitele. Je umanutá a přátelská, skvěle si rozumí s dětmi. Večer je kontroluje, a rozhodně je hlídá lépe, než já své oko v hlavě. Největší překvapení však je, když se bavíme o Překvapení a ona najednou spustí: „Jmenuje se Masias.“ Vykulím na ni oči. „Večer, když se bál, tak mi to pošeptal.“

Gethon má rád půdu a ctí své předky. Nejradši by měl život jednoduchý a farmařil. Staral se o zem a ta by se postarala o něj. Je skromný a má sklon se podceňovat. Zveličuje své chyby a naopak nad svými zásluhami mávne vždy rukou. Ta stezka, co nás tak lehce vede lesem? Maličkost. Záchrana před jistou smrtí v kouři? Maličkost. Pár škrábanců na obličeji, které mi způsobil když jsme lámali prokletí? Smrtelná křivda. A tak.

Když se slunce kloní k obzoru, naskytne se nám úžasný pohled. Před námi končí les. Kam až oko dohlédne do dálky jsou kopce, pláně a osamocené lesy – Útočiště. Stezka se svažuje a vede do rokliny. V ní stojí několik dřevěných stavení chráněných jednoduchým valem. Jemný kouř stoupá z komínů, hlasy dřevorubců, kteří dokončují svou práci, žena, která se snaží zahnat tvrdohlavou kozu do chlívka. Ostražitý strážce u opevnění, jehož pozornosti jsme neunikli.

Opatrně sestupujeme, až staneme před ním. V tu chvíli už za jeho zády stojí další tři muži, vousatí a s mohutnými pažemi, dřevorubecké sekery v nich.

„Přátelé,“ začnu, „já jsem Bjorn a toto jsou mí společníci. Jsme pocestní, kteří míří na východ. Rádi bychom se u vás chvíli zdrželi, odpočinuli si a nabrali sil. Pokud máte, koupíme nějaké zásoby. Nezdržíme se dlouho a budeme rádi za vaši pohostinnost.“

🔀 Sojourn Odpočinek v dřevorubecké osadě (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 1 + 0 = 7 Challenge Dice 4, 8
✍️ You and your allies may each choose one from within the categories. If you share a bond, choose one more.
✍️ +2 📦


„Tohle je Roklina Hromu, a já jsem Kova,“ promluví nejstarší muž. „Vítejte a vstupte. Odpočiňte si na své cestě, podělíme se s vámi o skromné jídlo a rádi si vyměníme novinky.“

...

A tak jsme zůstali několik dní v Roklině Hromu. Život je zde jednoduchý a těžký, ale pro místní komunitu jistým způsobem naplňující. Muži jsou nemluvní a silní, ženy vytrvalé a tak říkajíc od rány. Většinu roku kácejí staré stromy na okraji Hlubočiny, aby jejich kvalitní dřevo prodávali karavanám, které se tu jednou za čas zastaví. Doplníme si zásoby, vyměníme příběhy, vypijeme po večerech něco medoviny.

🔮 Ask the Oracle: Likely; Byl lesný požár přirozený?; Rolled 31 vs. 75: Yes

Jednou zavedu řeč na nedaleký požár a dozvím se, že ho způsobila nedávná bouře. Odtud i název osady. Bouře se vždy z nějakého důvodu drží nad roklinou a pak se rozbijí o hradbu stromů na jihozápad. Někdy je z toho požár. Místní jen krčí rameny a označí to, co nám připadalo jako naprostá zkáza, za „jo no, jeden z větších“.

Když přijde čas vyrazit, přijde za mnou Kova.
„Bjorne, mám k tobě prosbu. Již od léta nás trápí smečka vlků, co žijí někde poblíž. Když mají hlad, slídí kolem našich ohrad. Občas zabijí zaběhlou kozu, nebo děsí lidi. Nejsme lovci a nechceme riskovat, ale když jste tu teď vy, říkal jsem si, jestli byste nám nepomohli. Vypadáš jako chlap, co tou sekerou u pasu neštípe špalky a pokud ten luk nemáš jen pro ozdobu, tak bychom se snad mohli těch vlků zbavit provždy? Hej, co ty na to?“

„Hmm,“ zamyslím se. Počasí je posledních pár dní teplé, ale možná to jsou jedny z posledních dní vhodných pro cestu. Nechci zde moc otálet. Na druhou stranu, místní lidé nám pomohli, podělili se o skromné zásoby a dodali nám naději. A pokud bych tu mohl zůstat déle, odpočinout si více a třeba získat nějaké vlčí kožešiny...
„Také nejsem lovec, ale jak říkáš. Zbraně nemám pro parádu a pro strach mám uděláno. Přísahám při železe, že vám pomůžu zbavit se vlčí smečky.“

🔀 Swear an Iron Vow Přísahám, že pomůžu dřevorubcům zbavit se vlčí smečky (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 1 + 0 = 7 Challenge Dice 5, 10
✍️ You are determined but begin your quest with more questions than answers. Take +1 📈, and envision what you do to find a path forward.
Naposledy upravil(a) Bjorn Olafsson dne 25. 2. 2023, 19:52, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Vyjdu doprostřed osady a přemýšlím, jak dál. Ostatním další den odpočinku prospěje, ale já chci mít úkol co nejdříve z krku. V první řadě zkusím zjistit, odkud sem vlci přicházejí. Obejdu krajní stavení a zkusím se poptat.

🔀 Gather Information Poptat se kolem, odkud vlci nejspíše přicházejí (Rozum) Miss with a Match
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 5, 5
✍️ Your investigation unearths a dire threat or reveals an unwelcome truth that undermines your quest. Pay the Price.
✍️ Tohle nebudou jen tak obyčejní vlci a místní mi nepomohou.


Odpovědi místních jsou neurčité a vyhýbavé, ale začínají mi docházet některé souvislosti. Něco mi tají. A už je i jasné, že nikdo z nich se mnou nepůjde. Nevím proč a nemůžu to z nich dostat. Moje představa, jak povedu partu místních s dřevorubeckými sekerami a pochodněmi vyhnat vlky bere za své.

Nabručený se vracím ke stodole, kde nás nechávají přespat a chystám plán. Do oka mi padne potrhaná síť na chytání ptáků pověšená před jedním z domů. Hmm, síť...

„Hej, příteli,“ oslovím muže se sekerou, který se chystá vyrazit za prací. „Můžu si tu síť vypůjčit?“ Muž pokrčí rameny, tak ji seberu. Je potrhaná, ale vcelku pevná. Na to, aby se do ní něco zamotalo, to stačí. Jen ji trochu vyspravit. Donesu ji do našeho přístřešku, rozpletu konec lana a pomocí šňůr se snažím síť zpevnit.

🔀 Secure an Advantage Oprava sítě (Rozum) Miss
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 5, 9
✍️ You fail or your assumptions betray you. Pay the Price.
✍️ Druhý neúspěch v řadě, beru -1📉 za promrhaný čas.


Chvíli se snažím, už to vypadá vcelku dobře, tak síť vyzkouším. Nefunguje to. Zamotám se do ní sám, zteřelé šňůry povolí. Rozedřu si dlaně, jak ji vztekle trhám, a až se z ní vymotám, tak letí do kouta. Torr mě zvědavě pozoruje a vrtí ocasem. „Ne, teď se o ni nebudeme tahat. Nechci ji ani vidět.“

V tu chvíli přijde Gethon, je sám. Zoufalá situace si žádá zoufalé činy.
„Příteli. Všiml jsem si, jak se po tobě Katja dívá,“ zalžu. „A víš na co holky ještě letí? Na hrdiny! A já se právě chystám zachránit osadu před krvežíznivou smečkou vlků. Místní jsou jen vyděšení a pověrčiví dřevorubci, ale ty, to je jiná. Ty půjdeš se mnou, že?“

🔀 Compel Ukecat Gethona, ať se mnou riskuje kejhák (Stín) Weak Hit
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 6, 4
✍️ They’ll do what you want or share what they know. Take +1📈. If you use this exchange to Gather Information, make that move now and add +1🎲. But they ask something in return. Ask the Oracle if unsure.


Gethon mě obdaří nedůvěřivým pohledem: „Půjdu, ale víš, že nejsem lovec ani válečník. Pomůžu, jak budu moci.“
Oddechnu si, že alespoň něco se dnes podařilo.
„Mám ale podmínku. Vychválíš mě až do nebe a jednu kůži mi necháš,“ překvapí mě nesmlouvavými podmínkami. Dobře mi tak. Podáme si ruku na znamení souhlasu.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Sebereme zbraně, písknutím přivolám Torra a vyrazíme. Obejdeme několik přístupů k roklině a hledáme vlčí stopy.

🔀 Gather Information Stopovat vlky v okolí osady (Rozum) Miss with a Match
🎲 Action Score 4 + 2 + 0 = 6 Challenge Dice 7, 7
✍️ Your investigation unearths a dire threat or reveals an unwelcome truth that undermines your quest. Pay the Price.


Stop najdeme poměrně záhy, ale trochu mě překvapí, že žádné nevedou někam do lesů, ale končí u úzkého jeskynního vchodu. Zapálíme pochodně a díváme se dovnitř.

„Nejspíše nějaký tunel. Povede to na druhou stranu skály, někam do lesů. Takhle se dostanou k osadě nepozorovaní. Překvapuje mě, že si toho nikdo nevšiml,“ pronesu a Gethon nepřesvědčeně zavrtí hlavou. Torr se ježí, má stažený ocas, a moc se mu dál nechce. „Ale no, přece se nebojíte stísněných prostor.“

Abych ostatním, ale hlavně sobě, dokázal, že to není nic zvláštního, pospíším si dovnitř. Je to opravdu úzké. A svažuje se to dolů. A najednou se se mnou trhají kusy skály, drolí štěrk, a já sjíždím někam do hlubin země.

Tvrdě dopadnu na skálu. Je tady vlhko a smrdí mršina. Pochodeň se někam zakutálela a zhasla, ale přesto trochu vidím. Na zdech jeskyně jsou rudé runy, které vydávají dost světla na to, abych místo mohl obhlédnout. Uprostřed místnosti je hromada kostí, mršin, i několik lidských mrtvol. Ani jedna není ožraná, některé jsou tu dlouho, jiné chvíli. Pach hniloby by jednoho porazil. Země je kluzká, místy jsou velké kaluže páchnoucí vody. Do jeskyně ústí několik otvorů a chodeb, jednou z nich za vytrvalého šramotu a padání kamení sem v padnou Gethon a Torr, div neporazí mě nebo sebe navzájem.

„Co to sakra,“ stihne říct Gethon, než se jeho oči rozšíří hrůzou a on se začne dávit. Do ruky mu vrazím kopí, co leží na zemi, sám beru do ruky sekeru a štít. Co jsem zprvu pokládal za zvuk podzemní řeky, je vrčení, které se rozléhá chodbami.

V té chvíli z ostatních vchodů do jeskyně vcházejí „vlci“. Jsou to ty největší krvelačné bestie, které jen mírně připomínají vlky, jaké jsem kdy v životě viděl. Hrbí se, vrčí, a jejich oči svítí barvami run. Jsme zaskočení, obklíčení, v pasti a na místě, kde mají největší moc.

🔀 Enter the Fray Přepadení vlčími monstry (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 3, 7
✍️ Take +2📈 You have initiative.


Skupina vlčích monster na tomto místě a těchto okolnostech jsou Extrémní nepřítel (🌗 za ⚔️, dávají 4 ⚔️)
🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑

„Zády! Kryj mi záda!“ řvu, ale na nic nečekám. Situace je vážná, ale litovat se znamená umřít první. Vyrazím do útoku.

🔀 Strike Nelitovat se a zaútočit první (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 3 + 0 = 7 Challenge Dice 1, 10
✍️ Inflict your harm (2⚔️ + 1⚔️🐺, +1📈🐺) and lose initiative.


První výpad nebyl špatný, vytryskne krev, což je dobré znamení. Co krvácí, to může zemřít. Za mými zády se Gethon s Torrem brání prvnímu náporu, podle toho, co jsem zahlédl, jejich obrana nebyla prolomena. Země je ale kluzká a moc místa k boji tu není. Jsme ve vážné nevýhodě. Zrůda poodstoupí a všechny tři si nás měří, hledají, kdy zaútočit.
🌕🌗🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑

Pak zaútočí, koordinovaně, z různých stran. „Nenechte se rozdělit!“ ječím, jako by mi kromě Gethona mohl rozumět i Torr. To se nebude na mém náhrobku vyjímat dobře, zemřel, když šel s farmářem do bitvy. Nastavím štít a hned přecházím do protiútoku.

🔀 Clash Nastavit štít a přejít do protiútoku (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 5, 2
✍️ Spálím −8📉Strong Hit
✍️ Inflict your harm (2⚔️ + 1⚔️🐺, +1📈🐺, +1📈🛡️) and choose one.
✍️ You bolster your position. Take +1📈. You have initiative.

🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑

Rána do štítu a cítím, jak mi ujíždí nohy. Gethon mě podepře ramenem, vidím jak se vlčí a Torrova tlama do sebe zaklesnou, všude je krev. Gethon drží kopí na krátko a přesnými bodnutími si drží jednu zrůdu od těla. Další mezi nás skočí a rozrazí nás od sebe, sekerou tnu do její hlavy. Nedokáže se zastavit a nám se skoro zázrakem povede naši obrannou formaci zase spojit.

„Ke zdi! Gethone, zkus smazat jednu z těch run. Budu tě krýt!“

🔀 Secure an Advantage Snaha smazat jednu z run (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 6, 4
✍️ You gain advantage.
✍️ Take control: Make another move now (not a progress move), and add +1🎲.
✍️ Prepare to act: Take +2📈.
✍️ You have initiative.


Gethon se natáhne a přejede hrotem kopí přes jednu z run. Pohasne a vlci zavijí. Dále na nás doráží, ale ztratili něco ze své zuřivosti. Gethona to povzdbudí a chce jít po další.

„Jen jednu, u všech bohů, jen jednu!“ ječím jako smyslů zbavený, když vidím, že žár run je to jediné, co nám tu svítí.
Využiju okamžiku, oddělím se, vyrazím štítem napřed. Pokusím se zraněného vlka srazit do hromady mršin a dorazit ho.

🔀 Strike Srazit a dorazit (Železo) Strong Hit
🎲 Action Score 1 + 3 + 1 = 5 Challenge Dice 1, 3
✍️ Inflict +1 harm (2⚔️ + 1⚔️ + 1⚔️🐺, +1📈🐺). You retain initiative.

🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑

Zatím se držíme až nějak moc dobře, ale nedělám si plané naděje. Stačí jedna drobná chyba a je po nás. Vlk sklouzne po bahnité zemi a štítem ho odtlačím až do hromady kostí. Torr na něj doráží a drží ho na místě. Rozpřáhnu se a jednou dobře mířenou ranou ho dorazím. Vykvikne jako prase a padne nazpět.

„Ke zdi! Ke zdi!“ snažím se nás zkoordinovat, i když vím, že to není kdovíjaká taktika. Vlčí monstra jsou už opatrnější, snažím se najít zpoza štítu další šanci a vyrazím do útoku.

🔀 Strike Využít šance (Železo) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 3 + 0 = 9 Challenge Dice 2, 8
✍️ Inflict +1 harm (2⚔️ + 1⚔️ + 1⚔️🐺, +1📈🐺). You retain initiative.

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑

Kdo by to byl býval čekal, že mít farmáře s kopím na své straně může být takový výhoda. Gethon zuřivě bodá sice hlavně do vzduchu, ale poutá na sebe pozornost. A toho můžu občas využít a zasadit zásadní, ne-li rovnou smrtelnou ránu. Jako třeba nyní. Další vlk zůstává ležet a hrabe nohama.

S jediným zbývajícím soupeřem si dodám odvahy. Jakmile Gethon zase upoutá pozornost, prosmýknu se, skryju za hromadou do tmy, a pokusím se vynořit za vlkem z druhé strany. Teď už ho můžeme obklíčit my.

🔀 Secure an Advantage Obklíčit posledního vlka (Stín) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 6, 1
✍️ Prepare to act: Take +2📈.
✍️ You retain initiative.


Vlk vidí, že jsme se rozdělili. To je možná výhoda, ale velmi ošemetná.
„Teď!“ zařvu a všichni se na něj vrhneme.

🔀 Strike Útok z obou stran (Železo) Miss
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 6, 9
✍️ Spálím −10📉Strong Hit
✍️ Inflict +1 harm (2⚔️ + 1⚔️ + 1⚔️🐺, +1📈🐺). You retain initiative.

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑

🔀 End the Fight (Postup) Strong Hit
🎲 Action Score 9 Challenge Dice 8, 5
✍️ This foe is no longer in the fight. They are killed, out of action, flee, or surrender as appropriate to the situation and your intent.


Poslední z vlků zahrabe nohama. Stal se zázrak, kromě pár drobných odřenin, škrábanců, toho, že smrdíme, jsme mokří a zadýchaní, nikomu nic není.
„Skvělá práce,“ pochválím Gethona, „mohl bys to dělat každý den.“
„Už ... nikdy ... rozumíš?“ padne do bláta a vysílením a hrůzou se nemůže ani zvednout.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Znovu zapálíme pochodně a rozhlížíme se. Vrtat se v hromadě mrtvol a mršin ze rozhodně nechystám. Prohlížím si rudé runy. To, že šla jedna jen tak smazat, je dobré znamení, ale raději bych si dal pozor.

„Lámání kleteb, s tím už máme zkušenosti, nikdo se nám nevyrovná,“ zanotuji trochu falešně. Gethon si odfrkne, jelikož minule se ho to týkalo více, než by chtěl. Snažím se zvážit sílu a zdroj této magie. Kéž by tu tak byl Myrick, ten by určitě měl lepší nápady, než já. Mě, jako ostatně vždy tváří v tvář mystice a magii, napadají jen jednoduchá řešení. Rozbít, zničit, spálit. Většinou to zabere, když člověk trochu, nebo trochu více, zatne zuby.

„Určitě bychom měli zrušit tuhle šarádu, aby tyhle potvory ještě snad neožily,“ zamumlám si, když prohlížím druhou runu. Mám pocit, jako by v nich něco žilo, něco, co se nenechá jen tak porazit.

Nachystám si další pochodeň, pak kus namočeného hadru. Mám v plánu kámen s runou nahřát a pak kresby smýt špinavou vodou. A zatnout zuby. Hodně zatnout zuby.

„Staří bohové, jste mými svědky... eh, co si to namlouvám...“ prostě to udělám a uvidíme.

🔀 Face Danger Smazat magické runy ve vlčím doupěti (Postup) Miss with a Match
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 3, 3
✍️ Your progress is undermined by a dramatic and costly turn of events, Pay the Price
✍️ You are separated from something or someone.


Dobrej nápad. Tohle teda nebyl. Jakože vůbec.

Chvíli to vypadalo dobře, runy jedna po druhé zhasínají, magie slábne. Pak Gethon vykřikne a já pochopím, že to nejsou jen runy, co pohaslo. Celý svět kolem mě pohasl. Podobně, jako když procházím stíny, jenže to není vůbec podobné jemnému zahalení do závoje země stínů. Je to, jako by ho na mě někdo hodil a oddělil mě od reality. Jeskyně potemní a Gethon s Torrem se ztratí z dohledu.

Snažím se osvítit okolí svou pochodní, ale nanejvýš vidím jen na několik prstů kolem ní. Narážím do zdí. A pak přijdou vidiny: Mí bývalí spolubojovníci, kteří zemřeli mou vinou, manželka a děti, které jsem opustil, lidé z Divoké Vody, kteří mě odsuzují a opovrhují mnou. Horská čarodějka, která mě využila a teď se mi vysmívá. Stíny lidí, které jsem zabil. A ti všichni dokola mě trýzní, trápí a mučí.

A horrifying incident or a demoralizing failure, −3🧠 =−2🧠 a −1📉

🔀 Endure Stress Mučivé vize (Srdce) Miss
🎲 Action Score 2 + 1 + 0 = 3 Challenge Dice 7, 9
✍️ Suffer -1📉. If you are at 0 spirit, you must mark shaken or corrupted (if currently unmarked) or roll on the table.

✍️ Shaken.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Proberu se, až mi Gethon vychrstne vodu do obličeje. Pálí mě tváře, nejspíš mě i pořádně profackoval, než jsem se probral. Mám pokousaný jazyk, bolí mě všechny končetiny. Nejspíše jsem měl i záchvat. Oddychne si, když se proberu a odstrčím ho.

„Runy?“ vyzvídám.
„Jsou pryč. Tys mi teda dal.“
„Díky.“

...

Když vylezeme z jeskyně, už na nás čeká Kova a ostatní muži. Pokusím se překonat utrpěné trauma, nasadím tvrdý a nesmlouvavý pohled.

🔀 Fulfill Your Vow Zbavit dřevorubce vlčí smečky (Postup) Weak Hit
🎲 Action Score 9 Challenge Dice 3, 9
✍️ There is more to be done or you realize the truth of your quest. Envision what you discover (Ask the Oracle if unsure). Then, mark experience. You may Swear an Iron Vow to set things right. If you do, add +1🎲.
✍️ 0 XP $-o


„Nebyl jsem k tobě úplně upřímný...“ začne. Plivnu mu k nohám krev, Torr zavrčí, až ostatní o krok ustoupí.
„Možná bys s tím měl začít,“ procedím mezi zuby.
Kova přikývne a začne vyprávět: „Naše komunita nikdy nebyla přátelská. Vždy jsme odmítali pocestné, žádného pohostinství se u nás nedočkali. Až jednou jsme odmítli druida se zraněnou ženou. Na jaře se vrátil a proklel nás. Obrovští vlci, kteří se nedali porazit, nás od té doby sužují. Za každého, kterého jsme zabili, zemřel jeden z nás. Druid nám však dal jednu šanci. Řekl, že pokud nám pomůže pocestný, že může kletbu zlomit.“
„A tak jste mi o ní neřekli. Vmanipulovali jste mě do svých potíží, to bylo nečestné a podlé,“ při těch slovech se k němu blížím. Musí to být děsivý pohled. Trochu se mu rozklepou kolena.
„Nečestné a podlé. Neudělal bych to jinak,“ dodám, muže obejmu a poplácám po rameni, „měli byste vytáhnout nejlepší medovinu, jakou máte.“

🔀 Forge a Bond Pouto s lidmi z Rokliny Hromu (Srdce) Strong Hit with a Match
🎲 Action Score 2 + 1 + 0 = 3 Challenge Dice 1, 1
✍️ Make note of the bond, mark a tick on your bond progress track, and take +2📈.


Odpoledne vytáhneme mrtvé vlky z jeskyně a s pomocí žen z osady zpracujeme kůže. Jednu dostane Gethon, jak jsem slíbil. Jednu dostane Kova.
„Natáhněte ji na tvém domě, jako trofej. Ať vám připomíná, že pocestné nemáte odhánět, ale poctít svou pohostinností.“
Třetí dám místnímu vůdci do úschovy: „Až a jestli tudy půjde muž jménem Tristan, dej mu ji.“

Večer rozděláme pořádný oheň. Kova opravdu vytáhne nejlepší medovinu. Pečeme maso. Vyprávíme naše zážitky, i když ne podle pravdy, vyprávění baví celou osadu. Vyzdvihuji samozřejmě hrdinský boj Gethonův, kterému jsem tak trochu pomohl. Když už mám dost upito, zanotuji:

Gethon farmář vyrazil,
odvážný, silný, statný,
vlčí smečku hravě porazil,
Bjorn mu nebyl nic platný!

Hej!

Pro oči krásných žen,
jen s kopím a téměř bosý,
Gethon farmář nebyl poražen,
vlčí kůži teď nosí!

Hej!

Gethon farmář, hrdina,
své zásluhy rád zapomíná,
připomeňme mu je braši,
připijme medovinou naší!

🔀 Sojourn Večerní hostina (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 3 + 1 + 1 = 5 Challenge Dice 2, 9
✍️ You and your allies may each choose one from within the categories. If you share a bond, choose one more.
✍️ Hearten: Clear a shaken debility and take +1🧠.
✍️ Provision: Take +2📦.


Oslavujeme až do hluboké noci. Ráno jsme připravení vyrazit, já v lepší náladě, a lidé z osady nám z vděčnosti ještě na cestu přidají pár dalších zásob.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Je ráno a my necháváme Roklinu Hromu za námi a míříme na východ.

🔀 Undertake a Journey Pokračování cesty na východ (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 1 = 9 Challenge Dice 6, 4
✍️ You reach a waypoint. You make good use of your resources: Mark progress.


Cesta do Naděje: 🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑

Po dalších dvou dnech poklidné cesty mezi kopci a pláněmi míjíme velkou mohylu na vrchu. Složíme hold padlým válečníkům, proneseme tiché modlitby a pokračujeme dál. Počasí začíná být chladnější a vítr, proti kterému nás chránily stromy Hlubočiny a rokle, začíná být stále otravnějším. Z dálky vidíme několik lidí na koních, ale ti o nás nejeví zájem.

🔀 Undertake a Journey Cesta od mohyly na vrchu (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 0 = 7 Challenge Dice 6, 10
✍️ You reach a waypoint and mark progress, but suffer -1📦.


Cesta do Naděje: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑

Další den se počasí zhorší a my se utáboříme ve zřícenině hlásky ve skalní rozsedlině. Venku skučí vlezlý vítr a padá studený déšť. Zásoby začínají ubývat, ale naštěstí se nám už neztrácí žádné důležité vybavení. Všichni jsme si na sebe nějak zvykli. Ravelovi sice chybí jeho předchozí společníci, ale dnes večer sedíme u ohně, vyprávíme si příběhy, falešně zpíváme (tedy já) a nakonec dětem zahrajeme stínové divadlo. Masias se směje a pronese pár nesmělých vět.

🔀 Make Camp Tábor ve zřícenině (Zásoby) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 4 + 0 = 9 Challenge Dice 1, 8
✍️ Choose two:
✍️ Relax: Take +1🧠.
✍️ Prepare: When you break camp, add +1 if you Undertake a Journey.


Když se ráno trochu rozjasní, vyšplháme na skálu a díváme se, kudy budeme pokračovat dál. Pak vyrazíme.

🔀 Undertake a Journey Cesta dál na východ od zříceniny (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 1 = 8 Challenge Dice 2, 3
✍️ You reach a waypoint. You make good use of your resources: Mark progress.


Cesta do Naděje: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑

Postupujeme obezřetně a pomalu dál. Občas něco ulovíme nebo chytíme, ale zvykli jsme si být skromní. Další večer táboříme v údolí. Poblíž ruin staré svatyně stojí velká kamenná socha ženy s pouráženýma rukama. Vedle stojí jednoduchý dřevěný ukazatel, na jeho vrcholu vlaje potrhaný praporec a cedule jednoduše říká „Naděje“. Protože dál už dnes nejdeme a máme trochu času, necháme děti s Gethonem. Já a Katja se jdeme podívat na svatyni. Já ze zvědavosti, ona že prý tady může růst jakýsi Muchřovec, nebo tak něco.

🔮 Oracle Result: Action [52] Serve; Theme [16] Innocence

O to větší je pro nás překvapení, když ve svatyni voní pálené byliny. Obezřetně procházíme zarostlou dlažbou a rozhlížíme se. Oltář je sice prasklý, ale upravený, a na něm několik suchých květin. Malé ohniště a kotlík, na kterém se ohřívá voda. Dřevěná mísa, sice prázdná, ale najdu v ní drobky a čerstvé skvrny od lesních plodů. Z vedlejší místnosti, jestli se tomu tak dá říct, vyjde...

🔮 Ask the Oracle: 50/50 Muž (ano) nebo žena (ne)? Rolled 80 vs. 50: No
🔮 Ask the Oracle: 50/50 Mladá (ano) nebo stařena (ne)? Rolled 24 vs. 50: Yes


...mladá žena. Je jí možná dvacet, či snad ani to ne. Má na sobě dlouhé bílé šaty a ve vlasech jemnou stříbrnou čelenku. Já se v medvědí kožešině choulím před zimou, ona by měla zákonitě mrznout. Usmívá se na nás. Protřu si oči, jestli dobře vidím, pak se otočím na Katju. Dívá se stejně vyjeveně.

„Vítejte ve svatyni nevinnosti. Žehnám vám,“ řekne a pokyne nám rukou. Teplo, které ucítím v srdci, je z části jako přelud, z části tak skutečné, jako dlažba pod mýma nohama.
„Kdo ... jste?“ vypravím ze sebe, protože se stále cítím jako ve snu.
„Já jsem Istara, nevinná. Prosím, odpočiňte si, nechce mír vstoupit do vašich srdcí. Vy všichni.“

Otočím se a vidím, že Gethon, Ravel, Masias i Torr, jak nás slyšeli s ní rozmlouvat, přišli také. Nebo je něco přilákalo.

„Odpočívejte a nechte sílu mé bohyně promlouvat k vám.“ Stále se mám na pozoru. Ta podivná sebejistota a naivita, ten způsob, jakým se dívka nese, to vše na mě řve, abych si sakra dával pozor. Postupně všechny obchází, s každým prohodí pár tichých slov. Každého se dotkne na místě, kde trpí, a on ucítí úlevu − někoho se dotkne na spánku, někoho na místě, kde byl zraněn, někoho pohladí ve vlasech. Když dojde ke mě a dotkne se mě na hrudi, cítím v srdci klid a mír.

🔀 Make Camp Odpočinek ve svatyni nevinnosti (Zásoby) Strong Hit
🎲 Action Score 6 + 4 + 0 = 10 Challenge Dice 9, 1
✍️ Choose two:
✍️ Recuperate: Take +1🩸 for you and any companions.
✍️ Relax: Take +1🧠.


Ráno je trochu zvláštní. Vlastně dost. Probouzíme se v chladné a opuštěné ruině svatyně. Je zde prázdno, prohání se tu vítr. Oheň tu nebyl roky, na prasklém oltáři nejsou květiny. Nevoní to tu bylinami, není tu kotlík s vodou, natož, že by tu někdo žil. Zmateně se po sobě díváme, byl to jen sen?
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Ráno chvíli přemýšlím nad podivným zážitkem. Člověk by to velmi rád přiřknul třeba vyčerpání, nebo tak něco. Jenže, všichni si pamatujeme totéž. Druhý nejjednodušší způsob, jak se s tím vyrovnat, je prostě připustit, že jako smrtelníci nemusíme pochopit vše na tomto světě. Pouze si nemůžu pomoct, pořád hlodá přesvědčení, že to třeba mělo být znamení...

Ještě chvíli nad tím přemýšlím, a dokonce i zvažuji s tím něco udělat, ale nakonec usoudím, že mám svých starostí a neuzavřených záležitostí dost. Sbalíme si věci, naposledy pohlédneme na ukazatel a vyrazíme směrem k Naději.

🔀 Undertake a Journey Poslední úsek k Naději (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 4 + 2 + 0 = 6 Challenge Dice 1, 4
✍️ You reach a waypoint. You move at speed: Mark progress and take +1📈, but suffer -1📦.


Cesta do Naděje: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕

Pospícháme, vidina cíle naší cesty nám dodává sil. Přejdeme další údolí a před námi je v dálce vidět osada. Na kopci stojí několik desítek domů s majestátním dlouhým domem v centru. Vše je obehnáno poctivým příkopem, valem a palisádou. Již z dálky je slyšet rány kovářského kladiva a vidět kouř stoupající z komínů.

🔀 Reach Your Destination Příchod k naději (Postup) Strong Hit
🎲 Action Score 10 Challenge Dice 2, 9
✍️ The situation at your destination favors you. Take +1 momentum.


Když přicházíme, málokdo nám věnuje výraznější pozornost. Všichni mají plné ruce práce. Farmáři sklízejí poslední úrodu, ozbrojenci dohlížejí na pořádek nebo vyhlížejí nebezpečí z vrcholu palisády. Někdo žene dobytek, další nese plná vědra vody. Zaštěká na nás pes.

🔮 Ask the Oracle: Likely; Budeme v naději přijati bez potíží?; Rolled 5 vs. 75: Yes

Když projdeme branou a chvíli to už snad vypadá, že si nás nikdo ani nevšímá, se k nám připojí jeden z ozbrojenců. Vousatá a větrem ošlehaná tvář vyloudí široký úsměv.
„Vítejte v Naději. Nevypadáte jako obchodníci, ani jako zloději či zabijáci,“ zhodnotí nás na první pohled, i když pátravě zabloudí pohledem po mých zbraních. U Katji a Gethona je zřejmé, že moc velkou hrozbou nejsou. „Spíše uprchlíci. Zavedu vás k Vesně a Gwen, ony tomu tady velí.“
„Díky příteli,“ odpovím a jsem rád, že pro jednou nemusím nikoho přesvědčovat, nic řešit, nikomu vyhrožovat, nebo někoho zabít.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Byli jsme přivedeni do dlouhého domu v centru osady. Dům je postaven z masivních dřevěných trámů zdobených rytinami. Zblízka je vidět, že některé části jsou staré snad několik desetiletí a jiné nové, přistavěné nebo jen vyměněné, když je zub času ohlodal až příliš. Dvoukřídlé dveře z těžkého bukového dřeva jsou zpevněné železnými pruty, okované zdobnými reliéfy a nejasnými výjevy. Patrně nejstarší část domu.

Když vejdeme dovnitř, prostoupí nás teplo z centrálního ohniště. Hlavní místnost je plná světla a života: kromě nás jsou zde desítky lidí, někteří se o místo starají, jiní sedí u velkého stolu a debatují, další, stejně jako my, přišli mluvit s Vesnou a Gwen. Stěny jsou zdobené tkanými tapiseriemi a ze dřeva vyřezávanými soškami, patrně uctívajícími místní hrdiny nebo legendy. Na dvou vyvýšených židlích z vyřezávaného dřeva na konci domu sedí dvě ženy.

Během doby, kdy čekáme na přijetí, máme čas se rozhlédnout a zaposlouchat. Vesna je tmavovlasá a vysoká, sice stará a vrásčitá, ale upřímná, moudrá a plná života. Oblečená i učesaná skromně. Mluví sice málo, ale její hlas je jasný a zvonivý, pokaždé, když promluví, je z ní cítit charisma vůdce. Těší se velké vážnosti a jde z ní respekt. Gwen je snad pravý opak. Věkem by mohla být její vnučkou, je překrásná, mladá a divoká. Její rezavé vlasy jsou pečlivě zčesané do pracného účesu, zdobené stejně jako její šaty stříbrem. Gwen je jako oheň, nebere si servítky a nazývá věci i lidi pravými jmény. Jestli je Vesna opatrný diplomat, pak Gwen je impulzivní a nezkrotná. Společně tvoří zajímavou dvojici.

Jsem zamyšlený, když se dostaneme na řadu, dokonce přeslechnu prvních pár slov.
„Vítejte v Naději, poutníci, co vás sem přivádí?“ osloví nás Vesna.
„Děkujeme za přivítání. Tito lidé jsou uprchlíci před nepřízní osudu, kteří hledají nový začátek. Bylo nám řečeno, že tady mohou dostat šanci. Jsou to pracovití a čestní lidé, kteří zde jistě najdou uplatnění.“

Vesna se na nás zadívá a chvíli přemýšlí, když Gwen zaměří svůj pohled na mne, jako kočka, co se dívá na svou kořist. V jejím pohledu je hravost i krutost zároveň, když promluví: „A ty? Nevypadáš jako člověk, který by před nepřízní osudu utíkal.“

„Já jsem Bjorn Olafsson. Máte pravdu. Já jsem je pouze přivedl. Nezdržím se dlouho. Mé povinnosti a přísahy mě volají za další cestou a dalšími úkoly,“ mluvím a vidím, jak Gwen našpulí rty a měří si mě, nedůvěřivě.

„Brzy bude zima, Bjorne,“ promluví vážně Vesna, „cesty budou mrazivé a nebezpečné.“
„Jsem si toho vědom, paní, doufám, že vše stihnu, než průsmyky zapadají sněhem a lesy zaplní smečky hladových vlků.“

„Můžete zůstat v Naději,“ řekne Gwen a já cítím, jak se všem ostatním ulevilo. „Na jih od mostu je prázdný dům po rodině, které odešla na východ. Potřebuje opravit. Zapojte se, nabídněte sílu svých paží, moudrost, kterou vám předali předci. Zkuste si najít místo v Naději a uvidíte, jestli je to místo pro vás.“
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Následujících pár dní v Naději je bez větších událostí, o to více naplněných prací. Dům, který jsme dostali, je spíše ruina. Den nám trvalo vyklidit všechny sutiny, další opravit hlavní trámy tak, abychom se nemuseli bát, že nám spadne střecha na hlavu, a ještě jeden, než do něj přestalo táhnout. Já, Gethon i Katja máme ruce plné třísek a záda bolavá, když konečně můžeme místo začít nazývat domem a trochu si odpočinout, seznámit se s lidmi z okolí a nabrat sil.

🔀 Sojourn Zabydlení se v Naději (Srdce) Miss
🎲 Action Score 2 + 1 + 0 = 3 Challenge Dice 8, 3
✍️ You find no help here. Pay the Price.
✍️ −1📦


Ač se zdálo přivítání v Naději upřímné a přátelské, rychle pochopíme, že tady si musí člověk pomoc zasloužit. Oprava domu byl jen začátek. Zatímco Ravel a Masias jsou v bezpečí, my tři sedíme večer nad svící a jíme skromně z našich zásob. Bavíme se a je nám jasné, že Katja a Gethon musí zamakat a místní komunitu přesvědčit o své ceně. A já jim v tom musím pomoci.

...

Gethon v následujících dnech zoře motykou malé políčko a pak, abychom byli místním více na očích, jdeme pomáhat s opravou opevnění. Práce je to náročná, celé dny taháme klády, kopeme, tesáme, a vracíme se utahaní a špinaví jako prasata.

🔀 Face Danger Pomoc s opravou opevnění (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 2 + 3 + 0 = 5 Challenge Dice 2, 9
✍️ You succeed, but you are delayed: −1📉


Trvá nám několik vysilujících dní a pár situací, kdy se někdo z nás málem zraní, než ostatní muži z osady místo „hej“ a „ty“ začnou mít pocit, že je tu s nimi i Bjorn a Gethon. Po týdnu už si s nimi můžeme i připít medovinou a zahrát kostky.

...

Katja se snaží pomáhat místní bylinkářce, ale moc podpory u ní nezíská. Jednoho večera si mi postěžuje: „Kdybych tak měla něco, co by pomohlo. Třeba ten muchřovec, co jsme nenašli ve svatyni. Možná roste na sever ve skalách, místní tam nechodí.“

A tak jí slíbím, že do strmých a zrádných skla vylezu s ní, třeba nedostupnou bylinu, která je prý lékem na kdejaké trápení, najdeme.

🔀 Face Danger Pomoc s hledáním bylin ve skalách (Ostří) Miss with a Match
🎲 Action Score 6 + 1 + 0 = 7 Challenge Dice 8, 8
✍️ Your progress is undermined by a dramatic and costly turn of events, Pay the Price


Od rána lezeme ve skalách, prodíráme se trnitým křovím, kloužeme po zrádných kamenech, nebo strkáme ruce do děr, ve kterých může být jak muchřovec, tak skalní zmije. Štěstí nemáme žádné, až téměř k poledni najde Katja něco, nad čím radostí zavýskne. Když se podívám jejím směrem, vidím, jak se natahuje na strmém převise za drobnou rostlinkou, a jak rozpadající se skála pod ní se drolí a povoluje.

„Pozor!“ stihnu jen vykřiknout, když se převis začíná trhat a sjíždět, žena jen stihne hmátnout po kmeni plazivé borovice, než se celý kus svahu sesune s ní. Doběhnu na okraj a volám na ni. Přes prach konečně vidím, že sice nespadla nijak hluboko, ale padající kamení ji mohlo zranit.

🔮 Ask the Oracle: Likely; Je Katja zraněná? Rolled 72 vs. 75: Yes
🔮 Ask the Oracle: 50/50; Je zranění vážné? Rolled 3 vs. 50: Yes


Neodpovídá a nehýbe se. Rychle sešplhám dolů a obhlížím její zranění. Kámen ji zasáhl do hlavy, má tam krvavou ránu a ošklivou bouli. Další jí spadl na nohu, jestli je zlomená, nepoznám. Vyhrabu z batohu zbytky bylin a snažím se zastavit krvácení. Katja se probere a zvrací.

🔀 Heal Ošetření zranění, které utrpěla Katja (Rozum) Miss with a Match
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 9, 9
✍️ Your aid is ineffective. Pay the Price.


Nic nepomáhá. Katja znovu ztrácí vědomí, když se probírá tak zvrací a krvácí. V ruce i přes to stále svírá trs bylin, až mě z toho bolí u srdce.

„Muchřovec, našla jsem ho, Gethone,“ blouzní.
„Vydrž!“ zatřesu s ní, aby znovu neomdlela. Zahodím všechny své věci. Zvednu ji a nesu zpět k Naději. „Vydrž, jestli teď umřeš, strašně mě naštveš, jasný?“ Usměje se na mě, pohladí mě po tváři, a zavře oči. Musím ji odnést k léčiteli. A to rychle.

🔀 Face Danger Donést Katju včas k léčiteli (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 10, 2
✍️ You succeed, but you are dispirited or afraid: Endure Stress (1 🧠)


🔀 Endure Stress Vyrovnat se s tím, že Katje možná už nebude pomoci (Vůle) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 2 + 0 = 6 Challenge Dice 3, 8
✍️ You press on.


Je hrozné vidět, jak její život uniká z těla, a nedokázat s tím nic udělat. Chtěla jen léčit a pomáhat ostatním, a teď za to možná zaplatí životem. Teď, když konečně překonala všechny útrapy a dostala se do bezpečí...

Když vpadnu do domu léčitelky, jsem na pokraji sil.
„Pomozte,“ dostanu ze sebe.

🔮 Ask the Oracle: 50/50; Bude mít Katja trvalé následky? Rolled 97 vs. 50: No

...

Katja stráví další týden v péči léčitelky. Byliny, které nepustila z ruky, se zaslouží o to, že se zotaví dost na to, aby se mohla vrátit do jejich domu. Bude však trvat určitě ještě celou zimu, než bude úplně v pořádku.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Bjorn, vlk samotář

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Když se Katja alespoň částečně zotaví, objeví se na prahu domu Vesna.

🔀 Fulfill Your Vow Odvést uprchlíky z Essusu do bezpečí (Postup) Strong Hit
🎲 Action Score 9 Challenge Dice 6, 1
✍️ Your quest is complete. Mark experience.
✍️ 1 XP


„Katjo a Gethone, dokázali jste, že pro Naději můžete být přínosem. Můžete zůstat, pokud budete chtít.“

Slova jsou to jednoduchá a upřímná, pro Katju a Gethona však velmi důležitá. Mají nový domov. Když si večer připíjíme na jejich nový začátek a Gethon pomáhá Katje, která stále ještě trpí občasnými závratěmi, s přípravou skromné večeře, nastane téměř obřadní okamžik.

„Děkujeme ti, Bjorne, za tvou pomoc. Jsi dobrý přítel a my doufáme, že ti tvou pomoc budeme moci někdy oplatit.“

🔀 Forge a Bond Pouto s Katjou a Gethonem (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 1 + 0 = 7 Challenge Dice 7, 3
✍️ If you make this move after you successfully Fulfill Your Vow to their benefit, you may reroll any dice.
✍️ Reroll challenge dice 7 ➔ 10
✍️ They ask something more of you first. Envision what it is (Ask the Oracle if unsure), do it (or Swear an Iron Vow), and mark the bond. If you decline or fail, Pay the Price.


🔮 Settlement; Oracle Result; Trouble [30]; Mysterious murders

„Musíme tě ale požádat ještě o jednu věc,“ začne Gethon.
„V Naději se něco děje, umírají lidé,“ pokračuje Katja, „moc se o tom nemluví, Vesna a Gwen nechtějí, aby vznikla panika.“
„Navíc prý to nejsou obyčejné vraždy, říkala léčitelka.“

Chvíli zatoužím po tom, abych byl sám v horách, třásl se zimou a opékal krysu. Představa toho, že budu vyzvídat mezi lidmi, skládat střípky skládačky, a doufat, že přijdu na to, proč lidé umírají a kdo je za to zodpovědný, to mě opravdu neláká.
„Hmm,“ zavrčím. Na druhou stranu, doufal jsem, že Masiase u nich nechám, stejně tak Ravela, než dorazí Myrick s Tristanem. Nebo než si vyřídím účty s elfy. Bylo by dobré, aby tady byli v bezpečí.

„Přísahám, že pomůžu odhalit, kdo je za ta tajemná úmrtí zodpovědný,“ slíbím.

🔀 Swear an Iron Vow Přísahám, že pomůžu vyřešit vraždy v Naději (Srdce) Strong Hit with a Match
🎲 Action Score 3 + 1 + 0 = 4 Challenge Dice 1, 1
✍️ You are emboldened and it is clear what you must do next (Ask the Oracle if unsure). Take +2 📈.
Odpovědět

Zpět na „[PBP] Železné přísahy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host