[OSEnauti] Stygijská knihovna

OSEnauti jsou společné (převážně) online hraní OSE, ve kterém s jednou postavou přecházíte mezi hrami různých sudí a bavíte se chaosem, který vzniká.

Moderátor: MarkyParky

Uživatelský avatar
TheLacrot
Příspěvky: 94
Registrován: 27. 12. 2020, 02:25

[OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od TheLacrot »

Books are condensed collections of knowledge, and knowledge is power. Power corrupts. The more power, the more it corrupts. Sufficient knowledge twists the world around it into strange shapes.
Put enough books in one place, and they distort the world. Space bends in on itself, forming a sort of wormhole, linking the library to other libraries likewise afflicted. The space between is a sort of pocket realm, budded off from reality, maintained by the sheer power of books.
Scholars have known about this—or at least had their suspicions—for centuries. They know that if you spend too much time in the libraries, you don’t come out, and that a dedicated enough archivist can find almost anything if they venture deep enough into the shelves. This, then, is The Stygian Library.


Pravidla pro OSE Stygijskou knihovnu:
  • Pravidla podle OSE Klasická fantasy (CZ)
  • OSEnauti z jiných světů můžou být i z Advanced, nebo jiných i fanouškovských zdrojů
  • Volitelné pravidlo „Vzestupná třída zbroje“ (přímo v OSE)
  • Varianta pravidel „položkové zatížení“
  • Jakékoliv nalezené kouzlo v Knihovně, pro které máte předpoklady (jste kouzelník / klerik), si můžete ihned přepsat do své knihy kouzel
  • Pokud si tvoříte novou postavu, začíná na 1. úrovni. Je mi jedno, jakou zajímavou / bizarní / klasickou postavu classu a postavu zvolíte. Jestli vám postava ve Stygijské knihovně zemře, vaše nová postava má polovinu zkušeností té předchozí.
  • Další případná pravidla přidám až s vícero odehranými hrami a vícero zkušenostmi :wink:
Mluvící kámen
První družina získá v úvodu Mluvící kámen. Tento kouzelný křišťál ve tvaru mozku do sebe nasává informace z okolí. Na konci sezení získá zkušenosti jako jakýkoliv jiný hráč. Časem mu přibydou schopnosti kouzelníka. Pokud jej postava vezme s sebou dále do Knihovny, Mluvící kámen si zapamatuje všechny projité vchody a místnosti. Pro hráče to znamená, že až se do Knihovny vrátí, můžou de facto pokračovat tam, kde začali. Jestli ho s sebou nevezmou, ztratí ho v Knihovně (třeba úmrtím postavy), nebo ho z Knihovny odcizí, pak musí vždy začínat úplně od začátku - viz OSEnauti a Knihovna.

OSEnauti a Knihovna
Knihovna má na rozdíl od jiných fantasy světů své specifikace:
  • Je to samostatná sféra. Stygijská knihovna je někde v mimoprostoru mezi fantasy světy. Dalo by se říct, že je to samostatný svět.
  • Bizarnosti. Stygijská knihovna je plná různých zvláštností, neznámých tvorů, i občasným prolínáním žánrů. Nejvyšší cíl Knihovny je shromažďovat vědění a tomu je tu vše podřízeno. Občas můžete narazit i na nějakou ala "Tim Burton" scénu.
  • Pozměněná magie. Znáte teleportační kouzla? Do Knihovny (a ani z ní) se pomocí nich nedostanete. Chcete někoho stopovat? Taková kouzla fungují jen dočasně, chodby a dveře se neustále mění. Duše vaší postavy zůstane v Knihovně a ... co se s ní stane, zjistíte ve hře :D
  • Prostředí se mění. Je tomu skutečně tak, kdykoliv se do Knihovny vrátíte, původní značení neplatí, protože se vchody do místností přemístily, prodloužily, jsou nyní tajné, nebo pod nějakým kouzlem. Můžete také přijít z jiného světa a proto pro vás bude uspořádání Knihovny jiné. Mluvící kámen toto naštěstí neguje.
  • Vzhled interiéru. Pokud není řečeno jinak, je podlaha z dřevěných parket a průchody z cihel a omítky. Všechny zdi jsou pokryty od stropu až k podlaze knihovničkami a policemi s knihami a svitky. Celé místo je velmi náchylné na oheň - těch knih je opravdu, ale opravdu spousta!
Cíl v Knihovně a vodítka
Dobrodruzi se do Stygijské knihovny vydávají za nalezením určité informace, která je v jejich realitě zapomenutá, tajná, nebo ještě neobjevená. Musí nasbírat určitý počet vodítek a zajít hlouběji do Knihovny, kde by měli získat odpověď nejpravděpodobněji ve formě knihy/svitku. Vodítka se dají sbírat různě, rozmluvou s NPC, čtením v knihovničkách aj. Za každé nalezené vodítko ve hře dám družině na konci sezení 100 XP navíc (je to hlavní náplň Knihovny). Strhnutí vodítek nebude mít na XP žádný vliv.

Pro potřeby OSEnautů zde vypíšu několik cílů. Hráči se během sezení můžou pídit po jednom, nebo i více naráz. Pokud hráč přijde s vlastním cílem, můžeme se na něm domluvit a zařadit ho. Hráči začínají vždy s tolika vodítky, kolik má hodnotu Inteligence nejinteligentnější postava v konkrétní skupině. Až některá skupina dosáhne některého cíle, cíl smažu a hráči získají odměnu.

Hledané cíle v Knihovně
CESTA ZA VĚŠTKYNÍ ČASU. Mocná mezisférická Věškyně času vám zodpoví jakoukoliv otázku, stačí k ní nalézt cestu.
Nalezená vodítka: 0 / 35

ZBRAŇ ANIHILACE. Legendy hovoří o mocné zbrani, kterou ztratili v dávných dobách bohové. Stačí s ní ukázat na nepřítele a ten se změní v prach.
Nalezená vodítka: 0 / 30

VÝROBA KAMENE MUDRCŮ. Postup, jak vytvořit čarovný kámen, který dokáže transmutovat jiné kovy na zlato a je přísadou k lektvaru nesmrtelnosti.
Nalezená vodítka: 0 / 40

Jak se připojit
Na roll20, kde budeme odhalovat mapu se můžete přihlásit zde.
Na tomto odkaze najdete sdílenou složku se všemi OSEnauty.
Videohovor bude přes Discord. Na discordu, kde budeme volat, mě najdete pod nickem: TheLacrot#7057

Knihovnu navštívili
První výprava (zápis zde): kouzelník Deren (Jaroslav), zlodějka Darlana (Kolumbus) (+pomocník Kalabaš), trpaslík Baltazar Paprika (Korhul) a druid Étienne z Xyntillanu (Vaarsuvis)
Druhá výprava (zápis zde): Darlana (Kolumbus), Alistair Zlatovlasý (lomax00), Torhan (tynian) + družiník Kalabaš, družiník Volothamp Gedarn, družinice Marta
Třetí výprava (zápis zde): bude 26. 4. 2023, 19:00-23:00; (2/5) Darlana (Kolumbus), Agent Orange (Paldini) + družiník Kalabaš, družiník Volothamp Gedarn

Čtvrtá výprava: bude 9. 5. 2023, 19:00-23:00; (2/5) neznámá postava (Kolumbus), Babatunde Fofana (kňaz 6. level) (Stravas)
Pátá výprava:bude 19. 5. 2023, 19:00-23:00; (0/5)
Šestá výprava:bude 29. 5. 2023, 19:00-23:00; (1/5) neznámá postava (Kolumbus)

Aktuální mapa (po 3. výpravě)
Obrázek
Naposledy upravil(a) TheLacrot dne 29. 5. 2023, 16:41, celkem upraveno 23 x.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od Markus »

Ůůůůů.... tak v první řadě vítej mezi OSEnautskými sudími a díky, že ses do toho rozhodl jít.

V druhé řadě: velmi zajímavá volba modulu! Pěkně to sedí do toho OSEnautského mnohovesmíru a podporuje to cestování mezi světy. Napadá mě – chápu, že se v knihovně dají plnit „tvoje“ cíle, ale zároveň že hráči můžou vymyslet vlastní. Co kdyby potřebovali cíle navázané na jiné OSEnautské světy? Například dejme tomu, že v mojí kampani Xyntillanu je jedna postava proměněna v ropuchu a ostatní hráči nevědí, jak ji odčarovat. Rozhodnou se tedy vypravit do Stygijské knihovny a doufají, že tam najdou recept na proměnu ropuchy zpět v člověka. Šlo by to? Nabízejí se i zajímavější věci – například narazí v jednom světě na mocného nepřítele a v knihovně budou zjišťovat, co je jeho jediná slabina. Jak by se to řešilo?

(Předpokládám, že zrovna u té slabiny by musela proběhnout nějaká komunikace mezi sudími, aby ti ten druhý sdělil, o jakou slabinu se jedná.)

Jo a nezapomeň prosím vyhlásit nějaký termín. :)
Uživatelský avatar
TheLacrot
Příspěvky: 94
Registrován: 27. 12. 2020, 02:25

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od TheLacrot »

Ano, přesně tak, Markusi, klidně ať hledají v Knihovně recept na odčarování ropuchy. Slabina nepřítele je taky super nápad, jsem všemu tomu více než nakloněn. Ohledně té slabiny by určitě měla proběhnout komunikace. Termíny určitě vyhlásím, jen čekám na to, až mi na domácí hru moji hráči dají zase svoje termíny...
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16381
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od MarkyParky »

TheLacrot:
Za mě rozhodně nabízím tohle:

Myslím, že v knihovně mohou určitě najít některá z tajemství Kobek Šíleného mága. Do spoiler tagu dám detailnější info.
Spoiler
Je jich celkem 18, dávají důzné drobné hinty na situaci v jednotlivých patrech podzemí. V originále se losují náhodně při vstupu do dungu nebo když je prozradí nějaké významné NPC - ale to náhodné losování v OSEnautech moc nefunguje, postavy se točí příliš rychle. Takže nějaký alternativní zdroj by byl super.

Můžu je buďto seřadit podle vzdálenosti od povrchu (což by asi dávalo větší smysl pro hru) nebo vybírat náhodně.
Uživatelský avatar
TheLacrot
Příspěvky: 94
Registrován: 27. 12. 2020, 02:25

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od TheLacrot »

Taky máte rádi hezké úvodky na online hry? Já si je docela oblíbil :D K nalezení na stránce roll20, odkaz v prvním příspěvku tohoto vlákna.
Budu tam uchovávat informace o činech postav, odcizených mocných předmětech, nebo o progresu v nalezení vodítek. Obrázek ve spoileru, aby nezabíral místo na stránce.
Spoiler
Obrázek
Naposledy upravil(a) TheLacrot dne 27. 3. 2023, 09:08, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
TheLacrot
Příspěvky: 94
Registrován: 27. 12. 2020, 02:25

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od TheLacrot »

PRVNÍ SEZENÍ
Termín: 21. 2. 2022
Hráči (3/5): Archimedesfort1 (Plechovka Johan), Iwar the Homeless (nová postava), Kolumbus (Darlana Sokolí Oko), Vaarsuvis (zatím mně neznámá postava)
Naposledy upravil(a) TheLacrot dne 16. 2. 2023, 00:02, celkem upraveno 4 x.
Kolumbus
Příspěvky: 915
Registrován: 4. 2. 2023, 10:32

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od Kolumbus »

Ahoj, já bych se také přidal, postava asi Zlodějka level 1 - Darlana Sokolí Oko (pokud přežije Markusovu hru :-). Díky
Kolumbus
Příspěvky: 915
Registrován: 4. 2. 2023, 10:32

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od Kolumbus »

Ahoj, tak nakonec platí účast za mě, Markusova hra je až 22.2. díky a omlouvám se za zmatky.
Uživatelský avatar
TheLacrot
Příspěvky: 94
Registrován: 27. 12. 2020, 02:25

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od TheLacrot »

Jinak pro info, nevadí, když do Knihovny nepůjde "plný počet" hráčů. Od tří výše si myslím, že by to měli hráči nějak zvládat, protože modul je také dost o povídání a vyzvídání. Není to zkrátka "jeskyně koboldů na vymlácení". Spíše je to hnízdo filozofů, tajuplných magiků, nebo podivných kouzelných bytostí.
Uživatelský avatar
TheLacrot
Příspěvky: 94
Registrován: 27. 12. 2020, 02:25

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od TheLacrot »

Dnešní termín s lítostí musím zrušit. V noci jsem si špatně hodil proti nemocím, tak ležím doma s horečkama a antibiotiky.

...Dveře do Knihovny jsou zavřené. Možná vyžadují nějaké zaklínadlo...
Uživatelský avatar
Vaarsuvis
Příspěvky: 689
Registrován: 15. 2. 2008, 10:42

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od Vaarsuvis »

Nevadí, drž se a ať se brzo uzdravíš. :)
Kolumbus
Příspěvky: 915
Registrován: 4. 2. 2023, 10:32

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od Kolumbus »

TheLacrot píše: 21. 2. 2023, 15:23 Dnešní termín s lítostí musím zrušit. V noci jsem si špatně hodil proti nemocím, tak ležím doma s horečkama a antibiotiky.

...Dveře do Knihovny jsou zavřené. Možná vyžadují nějaké zaklínadlo...
Brzké uzdravení a snad někdy příště ... je třeba se stát Paladinem, ten je imunní vůči nemocem :-)
Uživatelský avatar
TheLacrot
Příspěvky: 94
Registrován: 27. 12. 2020, 02:25

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od TheLacrot »

NOVÁ PRVNÍ VÝPRAVA
Termín: 26. 3. 2023, od 19:30
Hráči (5/5): Kvantový Marky (MarkyParky), Étienne ze Xyntillanu (Vaarsuvis), mně neznámá postava (Jaroslav), Darlana Sokolí Oko, zlodějka (Kolumbus), Baltazar Paprika (Korhul)
Naposledy upravil(a) TheLacrot dne 25. 3. 2023, 23:28, celkem upraveno 11 x.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16381
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od MarkyParky »

Kvantový Marky se hlásí na 26.3. do knihovny.
Uživatelský avatar
Jaroslav
Příspěvky: 54
Registrován: 24. 7. 2019, 11:31

Re: [OSEnauti] Stygijská knihovna

Příspěvek od Jaroslav »

Ahoj hlísím se..
Odpovědět

Zpět na „OSEnauti – otevřené hraní OSE“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů