[HRA] Hledání společné cesty

Moderátoři: MarkyParky, Sarsaparillos, GM Brněnský drak

Odpovědět
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 292
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Poslední část cesty vnímám jenom přes hustý závoj mlhy. Tady v lesích je sice pořád nepříjemné vlhko a lepkavo, ale tahle mlha mi nevisí před očima, prodírá se zevnitř, spolu s něčím hrozným, co ve mně klíčí. Snažím se držet tempo a nebrzdit ostatní. Věřím Yorath i Myrickově přísaze, ale kdyby se situace nečekaně zhoršila... kdo ví.

Yorath se čím dál tím víc vyptává na elfy. Snaží se být ohleduplná k mojemu stavu, ale zvědavost jí nedá. Chápu to. Během poslední doby poznala víc nových míst a lidí, než za celý předchozí život. Ale elfové, jiná rasa, jiná kultura, to je něco úplně jiného. A já vlastně moc nevím, co jí říct.

"Elfové jsou... jako příhody ze Starého světa - zvláštní, cizí, těžko uvěřitelné. Nemají s námi skoro nic společného, ale přesto jsou nám ze všech obyvatel Železných zemí nejblíže. Mají své touhy, kterým nerozumíme, a strach, který nesdílíme. Jsou chytří a nevypočitatelní. Z těch málo společných věcí vyniká jedna nade všechny - vůle přežít. Tu vzájemně sdílíme a ta může za spoustu konfliktů i výjimečné spolupráce."


"Dobrý den?" zašeptám po Myrickovi a nevěřím svým uším. Chtěl bych elfovi pokynout rukou, ale nejsem schopný pustit kopí. A vlastně ho ani odložit, sotva se držím na nohou.

Povystoupím kousek před ostatní. "Potřebujeme pomoct," soukám pomalu ze sebe. Patro se mi lepí a těžký jazyk neposlouchá. "Tady Ravel," kývnu hlavou k hochovi, "hledá směr na nové cestě, na kterou ho zavedly jeho síly. Pradávné, lidmi obávané. Myrick poví víc. A... ehrmhm..." rozkašlu se a Yorath mě musí podepřít.
"A ty mě budeš žádat, abych od tebe odehnal smrt?" ozve se zvonivý hlas za maskou. "Cítím život, který v tobě bují. Řekni mi, proč bych měl zadusit něco nového a krásného, abych ten tvůj vyhasínající život zachránil?"
"Mám poslání. Musím se postavit Měsíčnímu Medvědovi. Musím... ehrmrh..."
"Nemáš už na to dostatek sil. Umíráš."
"Došel jsem až sem. Jiní by byli už mrtví. Mám.... ehrmhm.... dost sil, abych udělal, co je potřeba. Budu přísahat..."
"Přísaha na železo váže vás, lidi, lačné a nerozvážné. Jste jako mláďata. Pro nás nemají tvá slova hodnotu."
"Budu přísahat, na co bude potřeba. Udělám cokoliv."

🔀 Compel Pomůže elf s nemocí? (Srdce) Miss
🎲 Action Score 5 + 2 + 0 = 7 Challenge Dice 9, 10
✍️ They make a demand which costs you greatly. Pay the Price.


"Cokoliv? Skutečně, jako vlčí mládě zahnané do kouta, které syší a prská, ale kousnout nedokáže. Ale přežil jsi až do této chvíle, pravda. Nuže, možná ti pomůžeme."

🔮 Settlement Trouble [50] Provisions are scarce
🔮 Mohou za to lidé? Rolled 31 vs. 75: Yes
🔮 Je potřeba je odstranit? Rolled 77 vs. 75: HELL NO!


"Co po mně chcete?" vysoukám ze sebe z posledních sil.
"Později, později. Teď mě ještě zajímá příběh toho chlapce Ravela. Až poté rozhodnu, co s bude."

Ještě si potom vymyslím, co přesně po Tristanovi budou chtít, ale bude to nějak souviset s jejich vlastními problémy.
Myricku?
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 304
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Vůbec se mi nelíbí, že mám začít vyprávět. Aby Ravelův příběh dával smysl, musím nejprve začít od sebe - a popsat, co mi udělali kněží od Rudého vrchu. A kdo ví, jak elf zareaguje, když se dozví, že lidé takto krotí a svazují síly zdejší země.

Ale lhát nemá smysl a nikdy mi to nešlo. A jestli se to má zvrtnout, ať za to může přehnaná upřímnost a ne nepovedená intrika.

Začnu vyprávět ...

🔀 Face Danger Naštve elfa můj osud? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 2, 5
✍️ You succeed, but you are dispirited or afraid: Endure Stress (1 🧠)


... a proto jsem se Rozhodl vzít Ravela k vám. Protože vaše cesty jsou jiné než cesty lidí a věřím, že mu dokážete pomoci, aniž byste v něm jeho sílu zadusili. Skončím vyprávění celý opocený a s obavami hledím na elfovu masku.

🔀 Endure Stress Jak to unesu (Vůle) Weak Hit
🎲 Action Score 5 + 4 + 0 = 9 Challenge Dice 10, 1
✍️ You press on.


"Tvé pohnutky jsou srozumitelné. A dokonce i pochopitelné," pronese nakonec hlas pod maskou a mě se uleví. "Dokonce i tvé rozhodnutí vyhledat pomoc provorozených bylo správné," udělá dlouhou pauzu, aby pak dalšími větami zchladil mé očekávání, "Bohužel sis vybral nesprávné prvorozené. V této osadě není nikdo, kdo by tvá očekávání mohl naplnit. A nejspíš ani v celé Hlubočině. My elfové vládneme mocí, která proudí v živých. Rostlinstvu, živočichům. Ale síla ohně? Ta pramení z hlubin země, které jsou doménou obrů."

Ravel na mne pohlédne zděšeným pohledem. Otočím se zpět na elfa. "Chápu. Mohu přesto žádat o pomoc? Přístřeší? Uzdravení tady pro našeho průvodce a ... přítele? Prosím ... nepotřebujeme vaše jídlo, rádi s čímkoliv pomůžeme, jen tu střechu nad hlavou a ... trochu té moci vlády nad živými."

Nejsem zvyklý prosit, neumím to. Ale v téhle situaci mě nic lepšího nenapadne.

🔀 Sojourn Vezmou nás mezi sebe? (Srdce) Miss
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 6, 10
✍️ You find no help here. Pay the Price.
🔮You are separated from something or someone.


"NE!" odmítne rezolutně elf. "Přístup do naší osady je vám zapovězen a přístřeší si hledejte v lese. Tak praví naše zákony a zvyky. Řekl jsem, že možná pomůžeme, aby on nezemřel ... a toto slovo platí. Ale nechtěj po mě víc."
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 292
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Zůstaneme sami. Těžko se mi dýchá, vlezlá vlhkost a tíha lesa mi nedovolí odpočinout. Elfové nás nepustili dál, ale ani nevyhnali pryč. Jenom mlhavě tuším, co teď bude s Ravelem. Co se stane se mnou, nemám zdání. Ale snad to bude rychle.

Zkouším se postavit a dojít k nedalekému potoku. Mám hroznou žízeň, jako bych měsíce nepil. Yorath mě chytí zezadu za ramena, kroutí hlavou a vede zpátky. Chci se jí vytrhnout, ale zapřu se. Sám sem ji o to předtím požádal, to si pamatuju. Na patře ale cítím hořkost a v uších mi pulzuje horká krev. Možná by mě měla svázat. Ale pak se rozestoupí křoví a uvidíme elfí masku.

"Vrátil ses," poví Yorath chladně a já pochopím, že je to ten stejný elf, co dříve. "Proč? Vyhnat nás ještě dál?"
"Nesu lék," poví a mně se podlomí kolena.
"Lék?" skoro vykřikne Yorath, opře mě o strom a rozeběhne se k ostatním. "Kde ho máš? No tak?!"

Zatočí se mi hlava a spadnu do trávy. Když se svět přestane točit, uvidím nad sebou dřevěnou masku a za ní dvojici ledových očí. Yorath stojí opodál, s rukama založenýma a hledí do země.

"Tristane, vlčí mládě, medvědí bojovníku, poslouchej má slova!" poví elf. Pootevřu oči a zachrčím. "Dřevo promluvilo. Dostaneš podruhé dar života. Ale bude ti odebrán, pokud nedodržíš své slovo."

Zase slovo? Proč všechny kultury stojí na slovech?

"Přísahám.." začnu ze sebe soukat, ale krátké mrknutí za maskou mě zastaví.
"Vaše přísahy pro nás nemají žádný význam," zopakuje elf. "Neseš v sobě sémě života a to pozná, jestli jsi nesešel z cesty. Zradíš-li sám sebe, zahubí tě. Teď pij, pomůže ti to nabrat síly, které potřebujeme..."

Podá mi do dlaní kožený vak a v okamžiku překlopím jeho obsah do sebe.

🔮 Ask the Oracle: 50/50 Kolik toho elf poví sám od sebe? Rolled 2 vs. 50: Yes = Skoro nic.

"Síly, které tě dovedou na východ do místa zvaného Essus. Tam v sousedství s prastarým lesem žijí lidé. Jsou pro nás důležití, potřebujeme je. A oni umírají. Tvým závazkem je zastavit jejich zhoubu a zachovat je pro nás. Jestli selžeš, sémě tě zahubí."

Bojím se, že mi to bude muset zopakovat. V krku ucítím řezavou bolest, která se rozlije do břicha a plic. Začnu sebou cukat.

🔀 Heal Postaví mě lék na nohy? (Wits) Weak Hit
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 5, 2
✍️ Your care is helpful. Take or give up to +2🩸, but you must suffer -1📦 or -1📉 (your choice).

Beru s dovolením -1📦 or -1📉.


Yorath rychle pochopí situaci a přiskočí ke mně s mojí tornou. Vyhážu skoro všechno, než se dostanu k bylinám a mezi nimi tu, která udrží můj žaludek pod kontrolou. Nesmím zvracet, musím to udržet v sobě.

Elf čeká, dokud se celý zpocený nevyhrabu na nohy. Trochu se třesu, ale dýchá se mi výrazně lépe. Poprvé si ho můžu pořádně prohlédnout.

"Slyšel jsem tě a rozuměl," povím pomalu. A ať už si o tom bude myslet cokoliv, strhnu si od pasu korál z černého železa a stisknu ho pevně v ruce. "A přísahám, že zastavím zhoubu lidí z osady Essus," ať už to znamená cokoliv, pomyslím si.

🔀 Swear an Iron Vow Jak začnu tenhle závazek? (Srdce) Strong Hit with a Match
🎲 Action Score 6 + 2 + 0 = 8 Challenge Dice 7, 7
✍️ You are emboldened and it is clear what you must do next (Ask the Oracle if unsure). Take +2 📈.


"Od dítěte Měsíčního medvěda bych nic jiného neočekával," ozve se zpoza masky.
"Ty víš... vy znáte Měsíčního medvěda?" povím nahlas, co už chvíli tuším. "Chci vědět víc."

Zatím střih a slovo ostatním. Klidně si to i posuňte dál a já pak navážu jindy a jinde.
Každopádně počítám s tím, že osada Essus je pro elfy důležitá jako zdroj "obživy". Ale Tristan o tom zatím vůbec netuší.
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 304
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Z povzdálí sleduju elfa s Tristanem u potoka. Je zajímavé vidět, že navzdory jejich odlišnostem se přinejmenším v jednom nelišíme. Pokrytectví, s jakým nejprve poplival Tristanovu ochotu přísahat na železo, aby si obratem vynutil slib, jen po svém způsobu, je dokonale lidské.

Z pozorování mne vytrhne Ravel a jeho dotaz: "Co bude se mnou, když nás tu elfové nechtějí?" Pokleknu k němu a vysvětlím mu, co jsem se dozvěděl o elfech a obrech. "A znamená co?" zeptá se mě, nejspíš protože si zatím nechce připustit to, co mu odpovím. Tak mu to rovnou řeknu, nač chodit kolem horké kaše. "To znamená dlouhou a nebezpečnou cestu. Ale na její plánování je ještě čas. Teď potřebujeme zvládnout dvě věci - pomoci Tristanovi a vypadnout z Hlubočiny. A obě budou nebezpečné samy od sebe." Ravel tupě přikývne, ale myslím si, že si pořád nedovede představit, co se vlastně za mými slovy skrývá.

Za mě klidně posun.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Po čas, který tráví mí společníci čekáním na odpovědi a rozhodnutí týkající se jejich osudu, si připadám trochu nepatřičně. Mně o nic nejde. Tedy, kromě něj, uvědomím si při pohledu na Překvapení, jak se tahá se psem o trs trávy. V závěru naší cesty se Yorath několikrát pokusila získat si u chlapce důvěru či vypáčit z něj nějaké to slovo. Neúspěšně. Torr zvítězí, chomáč trávy rozcupuje na malé kousky a spokojeně se svalí na zem. Pár smítek mu přistane na čumáku a on hlasitě kýchne. Je to tak komický výjev, že se musím pousmát, i chlapci se na obličeji mihne úsměv. Třeba je to dobré znamení.

Abych se nenudil, obejdu naše okolí. Pokusím se vyrobit pár šípů. Rozdělám malý oheň. Sešiju roztržené kalhoty. Ohřeji něco z našich zásob a nabídnu ostatním. Vysuším, co je třeba. Prohodím s každým pár slov, poplácám je po rameni, přikyvuji, když mají chuť si promluvit.

🔀 Make Camp Odpočinek na elfím území? (Zásoby) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 10, 1
✍️ Choose one... Relax: Take +1 🧠.


„Ty,“ probere mě z osamělého zamyšlení skupina elfů, kteří se objeví tak trochu opodál. Jsou tři. Jejich šedivé masky jsou protkávané rudými linkami, drží kopí a jejich hruď kryje lehká zbroj z černých kovových kroužků.

„Uktannu mi oznámil, že tě sem přivedla krvavá přísaha a že mám s tebou promluvit,“ jeho hlas je jiný. Lidská řeč mu rozhodně přes rty nejde tak zpěvně, mluví ostře a s nádechem rozkazu. Pokyne mi, že se mnou chtějí mluvit dál od ostatních. Tristan i Myrick jsou zaujatí svými záležitostmi a svých starostí mají dost. Torr je s Překvapením, Yorath s Ravelem. Podvolím se a poodejdeme dál.

Když se zastavíme, elfové se na mě zahledí z pod svých masek. Nemluví, ale jejich pohledy přímo vybízejí, abych mluvil první já.
„Zrůda, která zabila chlapci matku a napadla i mě, vyvolaná elfskou magií, zaútočila na lidské straně hranic,“ začnu a hned jsem přerušen.

„Jak můžeš vědět, že je to magie elfů?“ promluví další z nich. Jeho hlas je nepřátelský a ostrý, výslovnost chabá. Čeká jen na záminku, aby mě mohl utnout a rozhovor ukončit.

Vytáhnu zbytky sharrisů, zuby, rohy, úlomky kostí.
„O něco později nás napadli znovu. Vedl je elf bez masky a měl u sebe tohle,“ nakonec vybalím obsidiánovou dýku.

Elfové nic neříkají, ale ani nemusí. Rychlé pohledy, které si trojice vymění, jsou výmluvné až dost.

„Nenarušujeme hranici na západě, i když lidé ji ignorují často. Není to naše práce, není to nic, co bychom schvalovali. Odpadlíci, kteří věří, že smrt všech lidí je jediná správná cesta, mají toto na svědomí. My se zříkáme odpovědnosti,“ tvrdí alibisticky a patrně mu vůbec nedochází, že pro lidi je elf jako elf.

„Nemícháme se mezi ostatní elfská společenství a sídla lidí. Nepřísluší nám to,“ pokračuje opatrně, ale já začínám tušit, že situace je sice příliš netěší, ale nehodlají s tím nic udělat, pokud nemusí. Leda by to udělal někdo za ně...

„Takže, pokud je to tak, jak říkáte, pokud útoky na lidi těmito odpadlíky neschvalujete, pak nebude vadit, když tomu učiním přítrž? Když pomstím nečestně zabité, když ukončím tohle šílenství? Pak byste mi možná mohli pomoci?“

🔀 Compel Přesvědčím elfy, aby mi pomohli porazit odpadlíky? (Železo) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 3 + 0 = 4 Challenge Dice 2, 7
✍️ They’ll do what you want or share what they know. Take +1📈. If you use this exchange to Gather Information, make that move now and add +1🎲. But they ask something in return. Ask the Oracle if unsure.


„Nepomůžeme, je to tvá krvavá přísaha a my se nehodláme tvou krví pošpinit. Věz ale, že dva dny cesty na sever je místo zvané Karmínová věž. Je to dávno zapomenuté místo, ruiny, připomínající temnou historii našeho lidu. Tam najdeš, co hledáš, a budeš moci utišit tvou touhu po pomstě. Nebudeme ti bránit. Pokud však uspěješ, nevracej se. Tvá věc není naší věcí. Nechceme s tebou nic mít.“

S těmito slovy elfové posbírají a seberou všechny mé důkazy, otočí se a bez rozloučení zmizí v lese.

...

O něco později se připojím k ostatním. Vypadá to, že své záležitosti mají vyřešené. Balí se. Tristan vypadá trochu lépe. Elfí druid Uktannu nás pozoruje zpovzdálí, nezkušený pozorovatel by jej klidně zaměnil za keř. Tuším, jak pořídili, něco jsem zaslechl.

„Musím co nejdříve najít lidskou osadu, kde bude Překvapení v bezpečí. Počasí se horší a je to jen dítě. Nemůže jít tam, kam musím já. Jestli je ten Essus někde poblíž, pak půjdu s vámi, pokud dovolíte. Třeba když jim pomůžeme, tak se o něj postarají. A pak musím splnit své závazky, své přísahy. Tuším, že naše cesty se nejspíše rozejdou, ale možná ještě chvíli budeme cestovat spolu?“
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 292
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Jistě, že je Měsíční medvěd bůh. Proč jsem o tom vůbec pochyboval? Všechny ty příběhy, pověry a znamení zněly příliš jasně, aby to byla pravda. Pořád jsem v koutku duše doufal, modlil se, aby to byla jenom pověst a já se zapletl s nějakým vzácným, ale pochopitelným medvědem. Ale ne. Druid Uktannu mi to mezi čtyřma očima vysvětlil jasně - Měsíční medvěd je prastarý bůh Železných zemí. A já přísahal ho zabít? Co budu dělat? Uktannu ví víc, než zatím přiznává. Musím udělat, co po mně chce a pak snad poví víc.

🌙 U elfů jsem narazil na šamana, který ví o Měsíčním medvědovi mnohé; i to, že je ve skutečnosti bůh

Přísaha k vyřešení problému v Essu: Dangerous (2 pokrok / milník)
🔮 Essus Trouble [97] Roll twice
🔮 Essus Trouble [9] Old wounds reopened + [44] An innocent is accused


Je to zvláštní náhoda, ale Essus znám. Před lety jsem ho navštívil, ještě s Ericem. Zaháněli jsme divoké běsy. Že by to byl problém i tentokrát?


Myšlenky mi plynou příliš pomalu. Těžko si vybavuju vzpomínky, nedaří se mi naplánovat cestu ani srozumitelně vysvětlit ostatním, co Essu vím. Pamatuji si, že lidé mu říkají jinak - Orlí skály. A nebývá tam bezpečno, nejenom kvůli tomu, že leží příliš blízko elfímu území.

Víc zjistíme, až dorazíme na místo. Než dohoří oheň, máme čas si o tom promluvit. A já cítím, jak mi teplo a pár hodin bez pochodu dělá dobře. Ale hluboko uvnitř cítím, že elfí zárodky pořád přežívají a čekají.

Camp: Recuperate: Take +1🩸

Myricku, přidáš se taky na cestu do Essu - Orlích skal? Mohlo by to být cestou k obrům, pokud bys měl zájem.
Myslím, že to bude jenom Troublesome cesta a jsem připravený vyrazit.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 292
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Vyrazíme z rozbřesku. Celou cestu drobně prší, ale přes husté koruny nad hlavami nevidíme, jestli to padá z mraků, nebo jenom ze stromů. Tady v Hlubočině je možné cokoliv.

"Tak k obrům, ano?" zeptám se Myricka mimoděk. "To je... no, náročný krok. Už ses s nimi někdy potkal? Jak jste spolu vycházeli? Mezi námi lovci se říkalo, že je jediný způsob, jak s nimi jednat - vyhnout se jim. Až příliš se blíží netvorům a někteří, no... vůbec mě nenapadá, co vás u nich vlastně čeká. A už kvůli Ravelovi doufám, že ty nějakou představu máš."

Yorath přitom na mě už zase hodí jeden z těch přísných pohledů. Mám pocit, že Bjorn se se svým klukem zdaleka tak nemaže, jako by ona chtěla, abysme se s Myrickem chovali k Ravelovi. Chápu, zná ho od mimina. Ale Železné země na něj vlídné taky nebudou.

🔀 Undertake a Journey Jak začne cesta do Orlích skal? (Rozum) Miss
🎲 Action Score 2 + 2 + 0 = 4 Challenge Dice 9, 6
✍️ -7📉 => Weak Hit
✍️ You reach a waypoint and mark progress, but suffer -1📦.

Cesta do Orlích skal: 🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑


Svoji pravou tvář nám ukážou hned na zkraje naší cesty. Vrátíme se k široké řece a postupujeme proti jejímu proudu. Čekal jsem to jednodušší. Země je tu často podmáčená a musíme širokými oblouky obcházet bažinatá slepá ramena a hledat úzké stezky poseté stopami zvěře, které se klikatí v neprostupném podrostu. Stojí nás to čas, síly i zbytek jídla, které Bjorn sehnal. Nic naplat, čeká nás další lov.

Krátce po setmění nám cestu přehradí úzká, mnohem divočejší říčka a já si konečně oddechnu. Tohle musí být Orlice, která sem přitéká z Essu, nebo po našemu z Orlích skal. Stačí ji teď sledovat a spolehlivě dorazíme až do našeho cíle. A určitě to bude bezpečnější, než se motat na elfích stezkách.

Dovedu nás na širokou písčitou náplavu na soutoku Orlice a široké řeky. Dál už dnes nepůjdeme. Odpojíme se s Bjornem od ostatních a zaboříme naše oči do změti stop u vody. V těhle končinách není bezpečno a chci aspoň tušit, co tu na nás v noci může vyběhnout.

🔀 Gather Information Co nám hrozí na soutoku řek? (Rozum) Strong Hit with a Match
🎲 Action Score 2 + 2 + 0 = 4 Challenge Dice 1, 1
✍️ You discover something helpful and specific. The path you must follow or action you must take to make progress is made clear. Take +2📈

🔮 Které zvíře to bude? Rolled 46 vs. 50: Srna


Zaraduju se, když v bahnu rozpoznám stopy menší skupiny vysoké. Určitě srny, některé hlubší snad i jelen. Nic dalšího. A ani Torra neslyším vrčet. Zdá se, že by se nám tu mohlo podařit počíhat na večeři.

Navrhuji tady zkusit ulovit jelena a utábořit se. Co ostatní?
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 304
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Když se mě Tristan zeptá, jestli jsem potkal obry, pozdvihnu obočí.

"Potkal jsem jich asi tolik, kolik elfů ... do včerejška. Tristane, tahle výprava není objíždění příbuzných v okolních vesnicích o svátku slunovratu. Vlastně to není ani objíždění normálních lidských osad. Kdyby řešení Ravelova problému bylo v lidských osadách, tak bych zvolil bezpečnější cestu, nemyslíš? Nebo se snad domníváš, že volím nebezpečí jen tak, z potěšení z rizika? Kdybych byl takový, nestál bych to s vámi v tomhle svém požehnaném věku, to by ti mělo být jasné."

Zatímco Tristan s Bjornem vyrazí na lov, já se vydám k oběma chlapcům. Už jsme s Ravelem několikátý den a zatím to byla na tak mladého kluka hodně dospělácká výprava. Myslím, že by si zasloužil trochu odpočinku přiměřeného jeho věku. A zároveň si říkám, že by nějaká hra nebo vyprávění mohla pomoct roztát nemluvné Překvapení.

🔀 Secure an Advantage Roztaje nám Překvapení? (Srdce) Miss
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 6, 8
✍️ You fail or your assumptions betray you. Pay the Price.
🔮It is stressful.


Začnu tak, že se zeptám Ravela, co by touhle dobou dělal doma. Potěší mě, že se okamžitě chytne a začne vyprávět. O kamarádech, o výpravách za humna, o rodičích. Zaposlouchám se a trochu si přestanu všímat, co na to Překvapení. Že je něco špatně si uvědomím až ve chvíli, kdy se mi za zády ozve výbuch nezastavitelného pláče.

Okamžitě mě sevře u srdce, když si uvědomím, že jsem způsobil pravý opak toho, co jsem chtěl. Ravel svým vyprávěním Překvapení připomenul nějaké trauma.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

Že si mě Tristan vybere jako parťáka na lov, to mě na jednu stranu těší, protože to vypadá, že mi už více věří. Na druhou stranu, budu mu platný jako stuha do vlasů berserkerovi. Ve změti stop nic nevidím, tak jen pokývám nad Tristanovým nadšením. Torr sice vypadá jako schopný lovecký pes, ale po jedné ráně do čenichu v bitvě nejsem přesvědčený, že cítí něco více než já. A to ani nemluvím o tom, že poslední úspěšný lov byl více o tom, abych se spřátelil s Yorath a zahnal špatnou náladu. A že jsme měli štěstí a vrátili jsme se jako nejlepší lovci v okolí...

Chystám se Tristanovi něco z mých myšlenek sdělit, když upozorní na stopy, které už nepřehlédnu ani já. Tedy, když na ně přímo ukáže. Nechám Tristana číhat na místě a s Torrem vyrazíme na okolo kolem malého lesíka, ze kterého to snad vypadá, že zvěř nejčastěji chodí v říčce pít. Když se dostaneme na místo, vyrazíme mezi stromy. Běžíme a děláme hluk, ne nějak moc, ale občas třesknu klackem o strom nebo Torr zaštěká.

🔀 Aid Your Ally Plašení zvěře v lese (Ostří) Strong Hit
🎲 Action Score 3 + 2 + 0 = 5 Challenge Dice 3, 4
✍️ You gain advantage, your ally gets both.
Take control: Make another move now (not a progress move); when you do, add +1🎲
Prepare to act: Take +2📈


O účinku mého počínání mám dost vážné pochyby, až do chvíle, kdy se z křoví zvedne jelen. Zvíře je zmatené a překvapené, vyškrábe se na nohy a pak se dá na útěk, přímo směrem k místu, kde je Tristan.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 292
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Čekám u napajedla a co chvíli si utírám zpocené ruce, aby mi luk v kritický okamžik nevyklouzl. Nejsem žádný skvělý střelec, ale jelen se mě aspoň nesnaží zabít, takže je to lepší zbraň, než těžké kopí. Tvář mám pomazanou směskou bláta a nalezené srsti, která mi začíná zatékat do očí. Když uslyším Torrův štěkot, založím šíp a zpozorním. Na majestátního jelena vystřelím dřív, než si ho stihnu pořádně prohlédnout.

🔀 Resupply Lov jelena (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 2 + 1 = 7 Challenge Dice 10, 6
✍️ Take +2📦 suffer -2📉.
🤝 Doplňte si zásoby.


Samozřejmě minu, ale stihnu vyběhnout a na poplašené zvíře vystřelit znovu. Nakonec mě to stojí několik šípů a pocit studu, ale zvířeti se konečně podlomí nohy a já mohu jedním rychlým řezem přes krk zbavit dalšího trápení. Dřepím po kolena ve vodě a těžce dýchám.

"Možná bych měl zůstat u nestvůr a tohle nechat hbitějším," prohlásím, když se objeví Bjorn. Mám tušení, že to vidí podobně. "Pomoz mi s ním. Vyvrhneme ho tady, ať vnitřnosti odnese voda dál od tábora. Opatrně na kůži, potřebuju ji celou."

Za chvíli už stahuju jelena a dávám si záležet, aby to i v těhle podmínkách dopadlo co nejlépe. Pomrkávám při tom na Bjornovy medvědí kožešiny. "Tyhle jsi... skolil sám?" zeptám se nakonec. "Taky se chystám na lov medvěda. Možná bych od tebe mohl pochytit nějaké zkušenosti."


S úlovkem se vrátíme k ostatním. Yorath nás přivítá úsměvem a vyhrne si rukávy. Čeká nás další práce. Překvapí mě zarudlá tvář Bjornova chlapce. Bál se o něj? Těžko říct. "Že tys ho strašil obry, co?" obořím se na Myricka a doufám, že v tom vyčte můj žertovný tón. "Jsou opravdu velcí jak dva chlapi a holýma rukama vytrhnou mladý stromek i s kořeny. Ale taky se oddaně starají o svoje stáda. Jako se my staráme o sebe navzájem. A taky jsou pořád na cestách, jako my. Není lehké je najít. Ale těžké je přehlédnout."


🔀 Make Camp Jaký nás čeká odpočinek? (Zásoby) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 3 + 0 = 7 Challenge Dice 6, 10
✍️ Take +1 health for you and any companions.
🤝 Nezapomeňte si taky něco vybrat.


Když padne noc, sedíme u ohně a s čerstvou pečení doplňujeme síly. Na klíně mám rozhozenou jelení kůži a odřezávám z ní poslední zbytky vaziva. Správně bych ji teď měl začít sušit, pak chystat na další zpracování. Na to ale nemám čas ani znalosti. A navíc cítím, že Měsíční medvěd je radši, když je kůže čerstvá a ještě se stopami krve. Takhle mě to neučili, ale prostě to tak cítím.

🔀 Secure an Advantage Jak si zvládnu připravit kůži? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 2 + 0 = 6 Challenge Dice 4, 9
✍️ Prepare to act: Take +2📈.

Předávám slovo ostatním, ale než vyrazíme na cestu, ještě bych si rád něco krátkého odehrál.
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 292
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Když padne noc, vyrazím z kůží k řece. Tady, kde nebe nezakrývá souvislá vrstva stromů, uvidím nejprve ve vodě a pak i nad sebou měsíc. Jeho světlo je oslepující i mámivé zároveň.

Svléknu se do půl těla a převážu si kůži přes záda. Zbytky vysrážené krve načrtnu na kameny u břehu runy měsíce, medvěda, jelena a života. Rozházím kolem sebe pár per od elfích vran, chlupy hladových damasků a hrst trnů a zubů zabitého sarrishe. Pak vstoupím do vody a padnu v kotouči měsíčního světla na čtyři.

Zavřu oči a poddám se rytmu šplouchání vln. Vyskočím vysoko do vzduchu a chytím se za žebra, kam jsem jelena zasáhl prvním šípem. Ucítím jeho bolest a pokračuju v děsivém tanci naděje a smrti.

🔀 Bind Připoutám k sobě sílu jelena? (Rozum) Miss
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 3, 8
✍️ -6📉 = Weak Hit
✍️ You or an ally may wear the pelt and add +1 when making moves with the related stat, but the wilds call as you dance; Endure -2🧠.

🔀 Endure Stress Jak to ustojím? (Srdce) Weak Hit
🎲 Action Score 6 + 2 + 1 = 9 Challenge Dice 8, 9
✍️ You press on.


Z řeky vylezu po čtyřech, promočený a zmrzlý. Před očima se mi míhají mraky šípů a poslední okamžiky zvířete, které jsem tak nešikovně zabil. Chce se mi z toho brečet. Otřu si tvář a na kraji lesa uvidím několik srn. Stojí nehnutě mezi stromy a sledují mě. Naše pohledy se potkají. Netuším, co si myslí. A radši to nechci vědět. Zavrčím na ně a vydám se pomalu zpátky do tábora.

Předávám slovo.
Uživatelský avatar
Bjorn Olafsson
Příspěvky: 232
Registrován: 5. 1. 2023, 12:58

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Bjorn Olafsson »

„Přesně tak,“ souhlasím s Tristanem, když je jelen uloven. „Přenechat to hbitějším, mrštnějším, mladším a krásnějším,“ dodám a raději se vyhnu zmínce o tom, co, nebo spíše koho, bych měl zabíjet já.

Když při úpravě kořisti zavede Tristan řeč na medvědí kožešinu, ušklíbnu se, jako mě už viděl za těch pár dní se ušklíbnout mnohokrát: „Skolil, ale taky jsem při tom málem přišel o život. Rady žádné nedám, nejsem lovec. Není to pro mne trofej, ale spíše připomínka, že nemám být hlupák a vrhat se do všeho po hlavě. Přežil jsem tehdy, ale není to na žádné hrdinské vyprávění. Pamatuji si jen spousty pití, blbou sázku, horu svalů, drápy, zuby, a bolest. A krev. Týdny v horečce, jizvy, které zůstaly.“

„Ale to je dávno. Jestli jdeš na medvěda, tak mám jen jednu radu. Nechoď sám.“

...

V táboře si zase se všemi zvesela povídám. Bavím obhroublým humorem, zkusím rozveselit Překvapení zápasem s Torrem (vždycky vyhraje), a hlasitě lituji, že nemám žádnou pálenku. Něco falešného, ale hrozně chytlavého, zazpívám. Později si sednu k ohni, i když trochu opodál. Chvíli koukám do plamenů, chvíli pozoruji ostatní. Přemýšlím, odpočívám, a když se zahledím na projasněnou oblohu plnou hvězd, ani nevím kdy, usnu.

✍️ Relax: Take +1 spirit
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 304
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

Zatímco Tristan a Bjorn se baví o medvědech, já zpytuji svědomí a snažím se uvědomit si, kde jsem udělal s Překvapením chybu. Nesmí se to opakovat. Nebo alespoň ne dokud jsme na území elfů. Plačící dítě znamená prozrazení a nežádoucí pozornost.

Musím se víc soustředit.

✍️Focus: +1📈
Uživatelský avatar
Tristan Baldurson
Příspěvky: 292
Registrován: 5. 9. 2022, 18:24

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Tristan Baldurson »

Před usnutím mi v uších pořád ještě zní Bjornova slova: "Jestli jdeš na medvěda, tak mám jen jednu radu. Nechoď sám." Dává to smysl, ale kde někoho seženu? Všichni, kteří mi s Měsíčním medvědem mohli pomoct, jsou mrtví. Nebo jsem mrtvý já pro ně.

Neklidné myšlenky vystřídají divoké sny a po nich těžké ráno. Už zase mrholí a vlhké oblečení váží víc, než bych chtěl. Rychle něco málo pojíme a vyrazíme proti proudu Orlice dál.

🔀 Undertake a Journey Jak probíhá cesta dál do Orlích skal? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 1 + 2 + 0 = 3 Challenge Dice 1, 7
✍️ You reach a waypoint and mark progress, but suffer -1📦.
🤝 Máme teď aktuálně 2📦.

Cesta do Orlích skal: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑

🔮Location [25] Fen + Location Description [97] Desolate


Postupujeme docela pomalu. Nikdo z nás vlastně není stavěný na dlouhé pochody Snad s výjimkou Bjorna a hlavně Torra, který chvílemi překypuje energií. Zásoby mizí rychleji, než je stíháme doplňovat. Ale cíl naší cesty je už nedaleko. A jak se blíží, zasypává mě Yorath dalšími a dalšími otázkami. Chápu, je to teprve druhý lidský kruh, který máme na pevnině navštívit. Ale nevím, co přesně jí vlastně říct. Posledně to bylo hodně divoké místo, běsové byly jen jeden z menších problémů. Nečeká nás tam asi nic příjemného. A nechápu, k čemu jsou místní elfům vlastně dobří. A když mi Yorath vyčte, že na ni místo odpovědí jenom nepříjemně vrčím, sklopím radši oči k zemi a přidám do kroku, abych šel chvíli sám.


Cestu přerušíme na okraji rozsáhlého údolí, ve kterém se tok Orlice zpomaluje a její břehy tvoří těžko průchodná bažina. Přesto je to nejlepší cesta, jak se dostat dál. Ale nespěcháme. Srdce mi svírá tíživé ticho, které tu vystřídalo živý les. K tomu se přidává pach hniloby a z bažin vyčuhující torza zapadlých mrtvých zvířat, na kterých hodují mraky komárů. Jsem si jistý, že se to tu bude hemžit nejrůznějšími mrchožrouty. Hnusí se mi, maso má být přece čerstvé a ještě krvavé.

U nejbližší tůně naberu do dlaně mazlavé bahno a rozetřu si ho kolem kotníků pod kalhotami až ke kolenům; jednoduchá a většinou spolehlivá ochrana proti utonutí. A rozděláme taky co nejvíce ohně, i Ravel dostane svou vlastní pochodeň. Přimíchám do ní trochu pryskyřice, která pomáhá odhánět komáry a další verbež.

🔀 Secure an Advantage Pomůže nám příprava projít bažinami? (Rozum) Strong Hit
🎲 Action Score 5 + 2 + 0 = 7 Challenge Dice 5, 3
✍️ You gain advantage. Take control: Make another move now (not a progress move), and add +1🎲. Prepare to act: Take +2📈.


Seřadíme se a zvolna vyrazíme dál. Chlapce si držíme mezi sebou a s Yorath s pomocí našich kopí kontrolujeme zemi před sebou. Nečekám, že by se pod námi najednou propadla, ale že z ní na nás něco vyskočí.

🔀 Gather Information Jak jsou bažiny bezpečné? (Rozum) Weak Hit
🎲 Action Score 4 + 2 + 1 = 7 Challenge Dice 6, 9
✍️ The information complicates your quest or introduces a new danger. Take +1📈

🔮Action [84] Follow + Theme [83] Religion
🔮Ví už o nás? Rolled 16 vs. 25: Yes
🔮Jaká je míra agresivity (Čím víc tím víc)? Rolled 42 vs. 50: Yes


"Zatraceně..." procedím skrz zuby. "Čekal bych všechny možné potvory, ale tyhle vážně ne. Já hlupák."

Sehnu se a rozhrnu hustý vřes. Obličejem dolů tu v bahně leží člověk, asi muž. Leží tu už dlouho, vlastně zbylo jenom torzo. Yorath zakryje Překvapení oči. Já sáhnu na krk mrtvému a strhnu z něj kožený řemen, na kterém se houpe železný talisman. "Uctívač..." zavrčím, ale Ravel mi vystrašeným zakňučením skočí do řeči. Kus od nás se mezi stromy objeví několik menších ohňů. Jistě, určitě jsme byli vidět už z dálky. Vůbec mě nenapadlo se krýt. A tihle uctívači chodí málokdy po světě sami. Sakra.

Předávám slovo.
Narazili jsme v bažině na nějaké uctívače, sám zatím nevím koho nebo čeho, kteří v tuhle chvíli nejsou ani vyloženě přátelští, ani nepřátelští. Ví o nás. Kdo z vás je chce pozdravit?
Uživatelský avatar
Myrick Lysbærer
Příspěvky: 304
Registrován: 16. 9. 2022, 18:40

Re: [HRA] Hledání společné cesty

Příspěvek od Myrick Lysbærer »

🔮Ask the Oracle: Unlikely Znám ten talisman? Rolled 57 vs. 25: No

Letmý pohled na talisman mi nic neřekne. Hlasy se blíží pomalu, není v nich známka agresivity, ale zároveň je zřejmé, že míří k nám.

Alespoň mě uklidní, když zaslechnu lidskou řeč. Na druhou stranu - co dělají lidé takhle uprostřed Hlubočiny? Nejspíš si v tuhle chvíli kladou stejnou otázkou.

Počkáme ještě chvíli, než první z nich vystoupí mezi křovisky a uhnilými kmeny.

🔮Kolik jich je? (Čím víc tím víc, až někam k tuctu..) Rolled 29 vs. 25: No

Nakonec se mi uleví, když se ukáže, že trojice ohňů jsou tři uctívači, každý třímající jednu pochodeň.

🔮Ask the Oracle: Unlikely Jsou to věrní uctívači starých bohů (yes) nebo odpadlíci (no)? Rolled 26 vs. 25: No

Všichni tři vypadají, jako že ještě před pár měsíci patřili nějakému kruhu, ve kterém se uctívají stará božstva. Na záplatovaných a mechem zarostlých rouchách jsou stále patrné zbytky výšivek Paní lovu. Ale většina symbolů byla zjevně dávno odpárána či strhána a místo obvyklých rohatých věnců, které kněžstvo Paní lovu nosívají má tahle trojice na krku stejné kožené řemínky a talismany, jako onen mrtvý. A mají vousy. Kněží Paní lovu nikdy nenosili vousy...
Odpovědět

Zpět na „[PBP] Železné přísahy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů