Addamsova rodina

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2695
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Addamsova rodina

Příspěvek od Log 1=0 »

Doufám, že se tu uživí vlákno o této klasické frančíze.
Obrázek
Video (asi si pusťte raději bez zvuku)
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Wolfus
Příspěvky: 1115
Registrován: 14. 8. 2009, 11:45

Re: Addamsova rodina

Příspěvek od Wolfus »

Toto video ma len utvrdilo v tom, ze najlepsie obsadenie ma original.
DrD (II), Pribehy Imperia
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32332
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Addamsova rodina

Příspěvek od Vallun »

Obrázek

Nejlepší Morticia Adams;)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2695
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Addamsova rodina

Příspěvek od Log 1=0 »

Já sám se nepovažuju za nějakého skalního fandu, ale poslední dobou jsem naskočil na tuhle vlnu.

Kreslené vtipy Charlese Addamse - popravdě znám jen těch pár, co se dají najít na internetu. Ale přijde mi to jako hrozná škoda, protože jsou fakt výborné, takový unikátní laskavý a zároveň černý humor jsem jinde neviděl. A nutno říci, že tyhle vtipy byly evidentně místy dost hororové.

Seriál ze 60. let - vtipy Addamsovu rodinu vytvořily, ale tenhle seriál ji definoval. Ve skutečnosti je to hlavní zdrojový materiál pro pozdější adaptace. A co se týká současnosti... No, trochu zestárl, ne všechno, co tehdy bylo inovativní, je inovativní i dnes po šedesáti letech. Ale nelze mu upřít kouzlo, u prvních epizod jsem se smál vlastně celou dobu nahlas. Což postupně trochu vyprchalo, zápletky, kdy Addamsovi řeší nějakou všední situaci nějak absurdně, a tím s odzbrojující nevinností dovádí lidi k šílenství, se popravdě dost opakoval. Ale po více jak padesát dílů ho tvůrci zvládali variovat natolik, že sice už nebyl odzbrojující, ale pořád byl zábavný, což se popravdě zas tolika sitcomům nepovedlo. Jsou tu moje oblíbené verze Morticie, Lurche, babičky a Itta, prakticky jediné verze Hester a Ofélie Frumpových.

Pak existují i další seriály a televizní filmy, hrané i animované, které jsem neviděl, a proto je nebudu nijak rozvádět.

Filmy z 90. let - Za mě asi největší klasika. První film je asi nejlepší Addamsovský příběh. Druhý trochu víc zatlačil na pilu, což někde pomohlo, jinde uškodilo, ale také věc, na kterou se dá klidně podívat znovu a bavit se u toho. Atmosféra se posunula trochu víc k černé komedii, což dřív trochu vymizelo (byť i seriál měl své momenty), a je to rozhodně dobře. Je to zapamatovatelnější a má to větší potenciál. Ne, nejsou to dokonalé filmy, ale zaslouží si svůj piedestal. Jsou tu moje oblíbené verze Goméze a Wednesday.

Pak existují i další seriály a televizní filmy, hrané i animované, které jsem neviděl, a proto je nebudu nijak rozvádět. Zase.

Animák z roku 2019 - Přijde mi to jako trochu nedoceněná záležitost. Spousta lidí nevydýchala vizuál, ale ten docela dost odpovídá původním vtipům i pozdějším animákům (sice jsem je neviděl, ale k porovnání vizuálu stačí i obrázky, a těch je na internetu tuna). Jiní zaměření na trochu mladší publikum, ale pořád mi to přijde drsnější než šedesátkový seriál. Tak nevím. Není to tak dobré, jako hrané filmy, ale ostudu frančíze rozhodně nedělá. Je tu moje oblíbená verze Pugsleyho.

Pak existuje animované pokračování, které jsem pro změnu viděl. Ale nechci ho moc rozvádět, protože nestál za nic. Postavy jsou karikatury sebe sama nebo úplně mimo, příběh nedává smysl a ani humor to tentokrát nezachrání.

Wednesdey
- seriálový spinoff, ke kterému mám dost ambivalentní vztah. Premisa, u které by se dalo dlouho povídat, jak vybočuje z tónu frančízy. Hlavní linka, která je blbě napsaná, hlavně v poslední epizodě. Prostě něco, co by se mi spíš nemělo líbit, a nemělo by mě to nasměrovat k zbytku frančízy. Ale nemůžu si pomoct. Mě se to ve skutečnosti hrozně líbí a k té frančíze mě to nasměrovalo dost mocně. Protože ty dílčí věci a zpracování jsou cool a často dost Addamsovské. Takže jsem navzdory kritickým poznámkám nadšený. A jsem zvědavý na druhou řadu. Je tam prostor pro zlepšení i pro zhoršení, to první vlastně nečekám, toho druhého se bojím, ale ne zas moc. Čekám, že to bude podobné. Jestli ano, budu asi spokojen. Jsou tu moje oblíbené verze Festera a Věci.

Celkově se u mě seriály, první animák a druhý hraný film pohybují v rozsahu 7/10, první hraný film se těsně vyškrábe na 8. Ale zároveň obsahují řádově víc zapamatovatelných a zábavných momentů, než by tomuhle celkovému hodnocení odpovídalo. A proto si je dost možná pustím zase znovu. A přijde mi, že i když je mezi jednotlivými verzemi hodně posunů v tématu i tónu, daří se jim fungovat jako součásrt jedné frančízy, držet spirit a různě na sebe odkazovat. I am ooky with it.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18573
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Addamsova rodina

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Hlavně ten Raúl Juliá... :dance:
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů