OGL licence, Wizardí snaha ji zahubit a nástup ORCa

Obecné diskuze nezávislé na herním systému či světě.
Odpovědět
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od York »

Antharon píše: 16. 1. 2023, 14:04 Okej, toto je velmi zaujimave citanie, ale ak som pochopil spravne, tak ten krok o ktorom hovoria wizardi (a ktory je vo vseobecnosti povazovany za nelegalny) je ich tvrdenie, ze zmena z OGL 1.0 na OGL 1.1 ma byt iba update znenia podmienok v licencii a teda by sa mala automaticky aplikovat na vsetky vyskyty kedze 1.0 tym zanikne.
Actually, no:
OGL 1.0a píše:Updating the License: Wizards or its designated Agents may publish updated versions of this License. You may use any authorized version of this License to copy, modify and distribute any Open Game Content originally distributed under any version of this License.

Tj. nejen že můžeš dál používat starší verzi OGL pro už vydanej Open Game Content, ale dokonce ji můžeš používat i pro Open Game Content vydanej pod případnou novější verzí OGL ;-)
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8896
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od sirien »

Anathron: ne, to co zkoušej Wizardi, očištěno o všechen bullshit, je "force-injectnout" do OGL úplně odlišné znění a smlouvu. Tj. efektivně zrušit původní OGL, narvat tam novou smlouvu a říct, že jí musíš přijmout, protože [právní bullshit nonsense]

Je to v podstattě úplně stejný jako když ti nějakej šmejd z nějaký šmejd firmy s bullshit obchodníma praktikama (na mě to takhle zkoušelo kdysi O2 s mobilní smlouvou, btw.) zkusí vnucovat, že "musíš" přijmout změnu dříve podepsané smlouvy, protože "v podmínkách je že změna je možná, takže nemáš jinou možnost" (což samozřejmě ze zákona máš, můžeš odstoupit bez dalších závazků, protože se to v podstatě považuje za vypovězení smlouvy protistranou, ale to je v pohodě, i když jim to řekneš, tak tě budou přesvědčovat, že to tak neni... šmejdy z O2 pozdravuju znovu). Nebo když ti začnou tvrdit, že smlouvu "musíš podepsat", protože už jsi [něco] (přijal pozvání na prezentační akci, převzal výrobek bez ohledu na to že sis ho neobjednal atp.), bez ohledu na to, že samozřejmě z podstaty věci nikdy nic podepsat nemusíš. Že je taková praktika totálně nezákoná a neplatná je přitom nevzrušuje, protože když tě donutěj jim to sežrat, tak se ti bude hrozně blbě dokazovat (zvlášť s odstupem času), že si to podepsal pod nátlakem / pod vlivem svinskejch lží, nikoliv dobrovolně a korektně.

No a takhle si Wizardi vycucali z prstu (doufám že Selhan oceňuje mou umírněnou volbu slov, protože mám chuť napsat že si to odněkud vytáhli...) totální shit vyjebávkovou smlouvu, kterou na začátku roku poslali "partnerům" a významným vydavatelům a to tak že potají a potichu (pod pokličkou nějakého NDA - tohle je nejasné a nevím přesně jak by to mělo fungovat, protože NDA nemůžeš vynutit paušálně stylem "tohle ti posílám pod NDA", takže buď muselo jít o nějaké předchozí NDA o budoucích smluvních ujednáních nebo o nějakej trik "podepište NDA ať vám to můžeme poslat" nebo prostě o prázdnej bluff...) s tím, že mají týden na to aby to podepsali, nebo nebudou moct vydávat - tj. svinskej bullshit šmejdskej nátlak "tohle MUSÍTE podepsat jinak vám k pátku příštího týdne zničíme podnikání". Že nic nefunguje tak jak to Wizardi zkoušeli prodat/vnutit je vůbec nerušilo - kdyby to ty firmy podepsali, tak si nad tim můžou promnout ruce a poplácat se po zádech jak se všema vyjebali. K jejich smůle to leaknulo docela brzo, takže to snad ani nikdo nepodepsal, a komunita jim to vztekle hodila na hlavu.


Tj. ano, Wizardi tvrdí, že to je update, ale ve skutečnosti to není update, je to zrušení původní OGL a nabídnutí nové smlouvy.
Až na to, že původní OGL nejde zrušit.
A nová smlouva je totální shit.
A i kdyby původní OGL šla zrušit, tak prakticky určitě nejde zrušit retrospektivně jak se to Wizardi snažili podat.

...a Hasbro se klidně soudit může, protože Paizo jim už otrávenym tónem oznámilo, že se klidně soudit můžou. Co sem slyšel tak majitelka Paiza / Paizo samotné jsou docela v balíku, takže to nejspíš myslej vážně.
Za tento příspěvek děkují uživateli sirien tito uživatelé (celkem 2):
Antharon, Selhan
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6888
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od Antharon »

Dik toto som chcel pocut.

Inak len tak podla rychleho searchu paizo je v baliku, ale hasbro je v baliku 200-1000 nasobne viac
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od Passingby »

Odložím si sem pár poznámek, který jsem už psal na Discord JaD. Je to takový přemýšlení nahlas, za nic neručím, některý věci jsem zjednodušil záměrně, můžou v tom být chyby nebo nepřesnosti a netvrdím, že to jsou nějaký převratný myšlenky, který by se neobjevily už jinde (jenom si je dávám dohromady)...

TL;DR: OGL 1.0a se snaží vytvořit síť (radši nebudu psát graf, abych nemátl nematematiky) provázaných děl (textů; OGC je Open Game Content) a v tady se zaměřuju hlavně na tuto strukturu, ne na samotný práva k použití obsahu. Ke každýmu dílu v té síti je přilepená "jeho" instance OGL (která ale z podmínek musí být stejná jako ostatní, protože ji není možný svévolně upravovat). Z toho pohledu by mělo být nemožný zrušit OGL jako takovou, ale možná je možný změnit podmínky šíření těch zdrojových děl (DnD SRDs) a tím zrušit celej řetězec, který je z nich vybudovaný. Ale ta licence je napsaná divně (viz dál) a právní logika funguje trochu specificky...
  • (a) Některá díla v té síti (DnD 5e SRD, DnD 3e SRD, teoreticky i další SRD, ale o žádným dalším nevím) jsou "zdrojová", tzn. žádný další OGC nepoužívají a naopak ve svojí instanci OGL dávají svůj obsah (nebo jeho velkou část) k dispozici jako OGC. Zdrojové dílo může vytvořit kdokoliv a jeho obsah bude nezávislý na WotC (nicméně bude používat "jejich" OGL).
  • (b) Některá díla v té síti jsou "průchozí" (třeba OSE), tzn. používají OGC zpřístupněný v OGL přilepených k jiným dílům a část svého obsahu zase zpřístupňují dál svojí instancí OGL. Tyhle díla musí být dál šířený pod OGL, protože to je podmínka použití OGC obsahu z jiných děl šířených pod OGL.
  • (c) A teoreticky by asi mohly existovat i parazitní "leech" díla, který by sice měly svoji vlastní OGL, ale i když by používaly nějaký jiný OGC, žádný svůj vlastní obsah by jako OGC nezpřístupnily. (To je jenom pro úplnost, ať mám pokryté všechny možnosti.)
OGL 1.0a prakticky funguje jako takový primitivní "blockchain" - ke každýmu OGL dílu je přilepený seznam všech OGL děl, který mu v téhle síti kdo-používá-co předcházejí (čl. 15 COPYRIGHT NOTICE; viz třeba OSE, který tam má napráskaný kde co). Nebo trochu normálněji řečeno, když chci ve svém díle použít OGC z jiných děl, musím z nich všech vzít jejich seznamy OGL děl z jejich instancí OGL, slepit je dohromady a přilepit k tomu svému dílu (bez ohledu na to, jestli obsah těch dalších děl skutečně přímo využívám nebo ne).

Z mýho pohledu to prostě funguje hlavně jako prohlášení, který ma zjednodušit kontrolu práv a toho, jaký (polo)chráněný obsah dílo používá. Se všema omezeníma, který dobrovolný ohlašování má (tzn. můžu něco zatlouct, můžu použít obsah mimo OGL, protože si to můžu obhájit někudy jinudy atd.).

Uniklá OGL 1.1 tuhle strukturu nemá (je to přímo licenční ujednání mezi WotC a autorem dalšího díla), takže říkat jí OGL 1.1 je dost výsměch (ale ve vedení Hasbro/WotC jsou lidi z MS a ten má s těmahle praktikama bohaté zkušenosti).


Jenomže... OGL 1.0a mému amatérskému oku připadá, že je napsaná takovým podivným hybridním způsobem... Jakoby chtěli napsat (nebo se tvářili, že píšou) otevřenou "nakažlivou" licenci, ale ve skutečnosti ji napsali z pohledu obyčejné licence mezi dvěma statickými stranami a ta licence působí, jakoby byla napsaná "obráceně" nebo "naruby". Nebo je tak zmatená záměrně proto, aby zakryla fakt, že vlastně nezaručuje nic, na co by člověk neměl právo odjinud (a za lepších podmínek). :-)= A nebo tomu jenom nerozumím :wink:

Ta "obrácenost" je asi nejlíp vidět na bodu 4. Licence totiž neříká (z pohledu autora zdrojovýho díla), že když něco prohlásím za OGC, můžou to ostatní použít, jenom když výsledné dílo dají k dispozici pod OGL. Licence říká, že když souhlasím s OGL (tím, že použiju nějaký OGC), tak mi "přispivatelé" (autoři "zdrojových" děl, ze kterých čerpám) dávají souhlas k použití svého OGC.

Takhle izolovaně navíc ty body 3 a 4 vypadají jako solidní kruh :8oO "Logický" (ale jsme v právu, že) by bylo začít od toho, že ke svýmu dílu přilepím "prázdnou" OGL, vypíšu si zdrojový díla, přihodím je (a jejich COPYRIGHT NOTICE) do COPYRIGHT NOTICE své instance OGL a tím získám souhlas jejich autorů s použitím jejich OGC.
OGL 1.0a píše: 3.Offer and Acceptance:
By Using the Open Game Content You indicate Your acceptance of the terms of this License.

4. Grant and Consideration:
In consideration for agreeing to use this License, the Contributors grant You a perpetual, worldwide, royalty-free, non-exclusive license with the exact terms of this License to Use, the Open Game Content.

6.Notice of License Copyright: You must update the COPYRIGHT NOTICE portion of this License to include the exact text of the COPYRIGHT NOTICE of any Open Game Content You are copying, modifying or distributing, and You must add the title, the copyright date, and the copyright holder's name to the COPYRIGHT NOTICE of any original Open Game Content you Distribute.
A jsem jedinej, kdo vidí definici kruhem i v tomhle? :doh:
OGL 1.0a píše: 1. Definitions:
(a)"Contributors" means the copyright and/or trademark owners who have contributed Open Game Content;
...
(d)"Open Game Content" means the game mechanic and includes the methods, procedures, processes and routines to the extent such content does not embody the Product Identity and is an enhancement over the prior art and any additional content clearly identified as Open Game Content by the Contributor, and means any work covered by this License, including translations and derivative works under copyright law, but specifically excludes Product Identity.
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7484
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od Bifi »

sirien píše: 16. 1. 2023, 15:34 Tj. ano, Wizardi tvrdí, že to je update, ale ve skutečnosti to není update, je to zrušení původní OGL a nabídnutí nové smlouvy.
Až na to, že původní OGL nejde zrušit.
Toto je dôležité - a tu sú podstatné aj tie právne nuansy. Moje chápanie:

Jedna vec je aktualizovať OGL pod podmienkami vyplývajúcimi z OGL alebo aplikovateľného licenčného alebo zmluvného práva. Tu vzniká otázka, či (a) môžu nástojiť, že všetky novovydané produkty sa musia riadiť novou OGL 1.1 (čo asi môžu), a (b) aplikovať OGL 1.1 spätne na produkty, ktoré vznikli za podmienok OGL 1.0a (čo asi nemôžu, ale v súlade s praktikami šmejdov sa ti snažia nahovoriť opak), resp. či takéto produkty môžeš predávať aj naďalej, robiť dotlač a pod.

Iná vec je OGL "deautorizovať", teda spätne zneplatniť/zrušiť. Je síce jasné, že pojem "autorizácia" sa vzťahoval na jednu konečnú oficiálnu verziu spomedzi viacerých vtedy kolujúcich, ale môžu sa pokúsiť si na tom postaviť case. Ak to vyjde, OGL 1.0a prestáva existovať ako platný právny dokument. Ktokoľvek by v zásade musel prijať OGL 1.1 aj pre už vydané produkty (ich aktualizovať), až na to, že (a) možno je nemožné ťa zaviazať prijať práve OGL 1.1, a (b) týmto súdnym sporom WotC riskujú úplne všetko okrem ochranných známok, keďže sa OGL 1.0a vzťahuje aj na 3e a 5e (aj keď neviem, čo v tomto kontexte znamená SRD).

EDIT: A podstatné je ešte niečo - Wizardi v zásade okrem rozposlania novej OGL svojím partnerom zatiaľ neurobili nič. Nezahájili žiadny súdny spor a nevyjadrili žiadny právny názor (okrem priblblých komentárov v novej OGL), akurát masívnym spôsobom zlikvidovali vlastnú dôveru u ostatných hráčov na trhu.
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15028
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od Pieta »

Iwas Passingby píše: 16. 1. 2023, 16:31[*](a) Některá díla v té síti (DnD 5e SRD, DnD 3e SRD, teoreticky i další SRD, ale o žádným dalším nevím) jsou "zdrojová", tzn. žádný další OGC nepoužívají a naopak ve svojí instanci OGL dávají svůj obsah (nebo jeho velkou část) k dispozici jako OGC. Zdrojové dílo může vytvořit kdokoliv a jeho obsah bude nezávislý na WotC (nicméně bude používat "jejich" OGL).
Pathfinder 2, Fudge a Fate, nějaké verze Travellera a D6.
Iwas Passingby píše: 16. 1. 2023, 16:31[*](c) A teoreticky by asi mohly existovat i parazitní "leech" díla, který by sice měly svoji vlastní OGL, ale i když by používaly nějaký jiný OGC, žádný svůj vlastní obsah by jako OGC nezpřístupnily. (To je jenom pro úplnost, ať mám pokryté všechny možnosti.)
Není teoretické, někdo prostě řekne, že svoje dílo dělá pod OGL, a žádná jeho část není volný obsah.
Za tento příspěvek děkují uživateli Pieta:
Passingby
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8896
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od sirien »

Bifi píše: 16. 1. 2023, 16:44či (a) môžu nástojiť, že všetky novovydané produkty sa musia riadiť novou OGL 1.1 (čo asi môžu),
Ne nemůžou, protože původní OGL je neodvolatelná (ať už se to v ní explicitně píše nebo ne) a tento fakt se zdá být dostatečně podložený na to aby měl velmi dobré šance obstát i před soudem. Materiály jednou poskytnuté v rámci SRD jsou poskytnuté forever, bad luck.

(tady je důležité zdůraznit, že právníci nesnáší říkat něco jednoaznačně, takže jejich slovník je co do pravděpodobnostního významu odlišný od laického - podobně, jako třeba vědecký. Z toho jak se většina právníků vyjadřuje se dá cítit že mají za to že neodvolatelnost platí - jen to samozřejmě právnicky okecají. Nicméně - významné je že se tady najdou i právníci, kteří docela jednoznačně řekli, že to podle nich platí - a to je už hodně silné vyjádření.)
(b) aplikovať OGL 1.1 spätne na produkty, ktoré vznikli za podmienok OGL 1.0a (čo asi nemôžu, ale v súlade s praktikami šmejdov sa ti snažia nahovoriť opak), resp. či takéto produkty môžeš predávať aj naďalej, robiť dotlač a pod.
Přesně. Tohle by nejspíš nemohli ani v případě, že by se jim podařilo OGL znegovat (což viz výše by se jim povést nemělo, ale...)

Pokud by se jim povedlo protlačit to šméčko s "deautorizací", tak je i tak hodně do diskuse jestli by to ovlivnilo i budoucí produkci a prodej dříve vydaných produktů - to by musel rozhodnout soud.
Za tento příspěvek děkují uživateli sirien:
Bifi
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od Passingby »

Já jsem ten svůj traktát sepisoval hlavně proto, že jsem chtěl vědět KDO jsou smluvní strany v OGL. V normální otevřené virální/nakažlivé licenci by to měl být autor zdrojovýho díla a ten, kdo to dílo používá do svého díla.

OGL 1.0a je napsaná tak podivně neurčitě, že to působí, že to místo toho je to smlouva mezi autorem novýho díla a WotC (bez ohledu na to, kdo je autorem zdrojovýho díla a jestli se v COPYRIGHT NOTICE zdroje objevuje cokoliv jinýho od WotC než OGL, kterou celý ten "OGL blockchain" musí začínat)... A docela by mě zajímalo, jestli to z toho chápu správně.

EDIT Formulace licence z pohledu 3. nezúčastněné strany je asi docela běžná, Creative Commons to má zdá se podobně.
Pieta píše: 16. 1. 2023, 16:49 Pathfinder 2, Fudge a Fate, nějaké verze Travellera a D6.
Ok, Fudge, Fate i OpenD6 jsou "čistý," akorát u toho Pathfinderu tam možná DnD SRD přece jenom je. PF nemám a free quicktart nebo něco takovýho jsem nenašel. Paizo v nějakým vyjádření psalo, že to sice technicky nepotřebují, ale mají to tam pro jistotu a pro jednoduchost, protože autoři obsahu pro PF sem tam můžou nějakej obsah z DnD převzít.
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15028
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od Pieta »

Iwas Passingby píše: 16. 1. 2023, 19:46Ok, Fudge, Fate i OpenD6 jsou "čistý," akorát u toho Pathfinderu tam možná DnD SRD přece jenom je. PF nemám a free quicktart nebo něco takovýho jsem nenašel. Paizo v nějakým vyjádření psalo, že to sice technicky nepotřebují, ale mají to tam pro jistotu a pro jednoduchost, protože autoři obsahu pro PF sem tam můžou nějakej obsah z DnD převzít.
Ne Pathfinder, ale Pathfinder 2. Tam už je celkem poznat, jak se snažili to od sebe oddělit, třeba přejmenovávají věci, které jim OGL povoluje použít s původním jménem, a tak.
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8896
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od sirien »

Zajímavé je, že v tomhle bylo Paizo docela... pozoruhodně prozíravé, protože Pathfinder 2 vzniknul poměrně krátce po 5e, kdy o OGL nikdo ani trochu nepochyboval a ostatně samo Paizo mělo skálopevnost OGL prověřenou na Pathfinder jedničce.

Jinak teda ten Fate... muselo jít o nějaké staré edice, protože Evil Hat přešel z OGL na CC už docela dlouho zpátky. (Ono pokud nevěříš na vlastnitelnost mechanik a netoužíš si vynucovat Product Identity, tak se s SRD konceptem dá CC použít stejně dobře jako OGL, ale je o něco transparentnější a čistší...).
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od Passingby »

Evil Hat nabízí obojí. Ta možnost používat buď CC nebo OGL většinou bývá vysvětlená tak, že OGL se za těch 20 let stala takovým standardem a dost autorů/vydavatelů je na ni prostě zvyklých a jedou podle ní. (viz)
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8896
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od sirien »

hah, to se mi teď vybavilo že sem dřív viděl... ale už sem to úplně zapomněl.
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od Passingby »

Tak ona to asi není nějak zásadní informace, kterou by člověk potřeboval každej den :-)
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8896
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od sirien »

No nevim, poslední tejden neuplyne den abych OGL aspoň chvíli neřešil :D
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Uživatelský avatar
kin
Warden
Příspěvky: 919
Registrován: 31. 7. 2006, 23:00
Bydliště: Pilsen
Kontaktovat uživatele:

Re: Open Game Licence – a Wizardí údajná snaha ji zahubit

Příspěvek od kin »

Uhm, plánují se prý i změny v DnD beyond subscriptionu a tohle jsou oni:
dndbeyond.JPG
Zvýšení subscriptionu, zrušení OGL1.0 pro dndbeyond a co mě teda nejvíc zarazilo...AI gejmástři....to jako fakt? Že ti bude dělat GM nějaká upravená verze ChatGPT?

Jinak, prý je to celé ze strany vedení, zaměstnanci si stěžovali, ale jejich připomínky nebyli brány v potaz.
OSR - Open-world Survival horroR
Survive, Save, Solve ...pick two
Odpovědět

Zpět na „O hraní obecně“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů