Ruská invaze na Ukrajinu

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6892
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Ruská invaze na Ukrajinu
Dobré drony, na které se dá teď přihodit:

:arrow? AerorozvědkaCZ/VozímDronyNaUkrajinu (stránka, twitter) - Vozí od začátku války a mají větší výrobní kapacitu než peněz za které mohou drony nakoupit. Mrkni na jejich stránky, záberů, kdy jejich drony sundají skřetí vozítka, je tam dost.
:arrow? Dárek Putinovi - operace Drönbumm (stránky) - Zrovna vybírají na operaci Drönbumm, 10 tun plastické trhaviny pro drony.
:arrow? Drony Nemesis (stránky) - Už se vybralo na 10k dronů (zatím jsou na 14k), sbírka pokračuje, cílí na 20k.
:arrow? NoelReports (twitter) - Noel co chvíli vybírá na konkrétní drony nebo vozítka pro nějakou jednotku, která to potřebuje. Teď ještě pár dní vybírají na drony a EW pro jednotky, co bojovaly u Avdijivky. Dostaneš slušivou nášivku, když daruješ víc než 100 E.
----------
:arrow? Constantine (twitter) - Kdo má morální zábrany posílat peníze na zbraně, je spousta možností jiných. Constantine teď třeba vybírá na bagr pro frontové ukrajinské jednotky, aby mohli rychleji budovat obranné pozice. Není to tak sexy jako drony, ale ten bagr je vážně potřeba a taky zachrání životy.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Sosacek
Příspěvky: 25735
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Jinak co se tyka plynovodu, pro Rusko by bylo superjednoduche to udelat, protoze je to jejich trubka a muzou vybusniny poslat vnitrkem. (Fun fact, te veci co jezdi trubkami na udrzbu se anglicky rika "maintenance pig" takze rusove mozna poslali vybusne prase - mental image nechavam jako cviceni ctenari)

Kdokoli jiny by potreboval budto sebedestrukcni ponorkodrony nebo neco takoveho, nebo potapece schopne jit 70 metru hluboko a podle svedske seismicke stanice cca 100 kg vybusnin na trubku. A lod kterou se tam da nenapadne priplout.

To neni nerealizovatelne, teoreticky i nejaka soukroma skupina by to mohla dokazat, ale spis to vidim na nation state.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

Beneše bych sem netahal - téma je to zajímavé, vzdálenou souvislost najdeme, ale přeci jen máme témata vhodnější...

Podle spolupracovníků Navalného byl vydán povolávací rozkaz více než 450 tisicum lidí a pokracuje se....
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

A schválně zvlášť, k těm hypotetickým problémům alternativních možností:
Resurrection píše: Připadá mi to trochu jako Schrödingerův Američan. Na jedné straně sice Američané fyzicky stojí (a lítají a plaví se) na východní hranici NATO (prakticky odjakživa, nikoliv od února), ale v případě války do Evropy vůbec nedorazí.
Dilema sis dál vyjasnil sám. V původním studenoválečném smyslu Američani na hranici NATO dávno nejsou, zhruba od přelomu tisíciletí. Nemají tu divize v pohotovosti a stíhačky, jen nastartovat, vše v rozsahu pro boj o velikosti toho ukrajinského v řádu hodin.

Mají tu zejména technické maníky, "otevírače dveří", kteří slouží zejména k hladkému přesunu těch opravdu vážně míněných sil. V počtech:
V únoru 2021 bylo na východní hranici 5000 vojáků NATO a 4 battlegroupy (a to v reakci na anexi Krymu). Od konce ledna 2022* je tam postupně 8 battlegroup a 40 000 vojáků v nich.


Tak. A lví podíl z toho se zjevil až v důsledku těch ruských akcí, které začaly už na konci loňského roku.
Připomínám, že válka v zálivu, snad poslední válka nějak srovnatelná velikostí s tou ukrajinskou, měla těch maníků 500 000, americká škola žádá maníky opravdu nešetřit, mají záložní osádky do kdečeho, různé značkaře, spojky, návodčí, analyzátory a kdovíco ještě. A krom toho mamutí logistiku, jejíž schopnosti jsou mimo představu jakéhokoli jiného státu. Zjevně se to vyplatí; pokud je mašina drahá, je rozumné ji maximálně využít pomocí dalších maníků.

Takže scénář b) v Pobaltí by zahrnoval zjevně ještě kolosální navyšování počtů všeho. Pokud tu někdo kladl otázku, k čemu dvě letadlovky, tak v tom Zálivu měli rovnou čtyři. Zkrátka, aby nebylo sebemenších pochyb a řešilo se to s pohodlnou převahou ve všem.
Já vlastně nevím co mohlo a mělo NATO udělat víc.
Viz výše - mělo začít s navyšováním nejméně o měsíc dřív a navyšování mělo být mnohem masivnější. A zahrnovat právě tyhle ikonické položky jako letadlovky, neviditelné stíhačky a tanky, kterých se Rus spolehlivě lekne. Logistice totiž moc nerozumí.
tak si nějak nedokážu představit, že by se rozhodli v případě ruské invaze nic nedělat.
To si bohužel nemusíš představovat, to se přesně stalo a bylo řádně ohlášeno. Že jako sice vyjadřujeme nad situací znepokojení, ale nic neuděláme. Biden a Stoltenberg dvojhlasně.

Správná odpověď Putinovi je - nezříkáme se jakékoli adekvátní odpovědi, Ukrajina má naši veškerou podporu, na Balt jedou letadlovky. Což přeloženo do lidštiny znamená - dostaneš na prdel, Putine, jestli toho nenecháš.

Pokud někomu připadá výsledek stejný, tak se v rovnici objevilo spousta mrtvých Ukrajinců, můj tip je sto tisíc, ale třeba budu nakonec mile překvapen, že méně.
Eleshar Vermilion píše: Už po prvním týdnu bojů bylo jasno, že těch 200 tisíc vojáků na zemi, jako je Ukrajina, prostě naprosto zoufale nestačí.
To bylo sice děsně jasné několika komentátorům, ale zapište, že s tím nesouhlasím.

K ovládnutí země ti stačí někdy velmi malá parta schopných maníků, pokud jedná rychle. Soudruh Lenin by mohl vyprávět, čím ovládl Rusko. Soudruh Cortéz taky. 200 000 vojáků jsou v zásadě čtyři armády, co do počtů techniky; nebo asi dvanáct divizí; nebo něco přes 130 praporních uskupení, v čemž to bylo reálně organizováno.

Co se s tím dělat dá, ukazují jasně ty mapy, co se reálně stalo; zabralo to 25% plochy a celkem devět těch jejich oblastí, pokud počítám i Krym. Při tom průběh záboru, na který jsem už několikrát marně upozorňoval, třeba tohle
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... py-postupu

je jasné, že spousta těch postupů se odehrála velice rychle, třeba postup na Kyjev od východu mezi 25. 2 a 26. 2., na začátku března pak další docela dlouhý skok, nebo spojení mezi Donbasem a Krymem přes Mariupol. V prvním případě bylo vedlejším efektem pád dvou oblastí, Sumské a Černihivské. V druhém případě úplná ztráta Azovského moře a obavy o to, aby se udržel alespoň ten zbytek s Oděsou a Mykolajivem. Ve skutečnosti tyhle útoky prováděl zlomek nasazených armád, velká část se jich neúčelně flákala v bizarních pokusech dobývat severní Luhansko a Donbas, kde vlastně nic moc důležitého není a na hranicích bylo Rusko už od začátku. Případně pak zkoušela pracně umlátit obranu Azovstalu, na kterém už po obejití města naprosto nezáleželo.

Potud k otázce "řezů" volnou krajinou, které dle Jersona nejsou možné, podle Valluna nejsou účelné, a na které je třeba strašně moc vojáků, a tak dále. Příklady ze Zálivu, provedené Američany, Ukrajinci v téže současné válce do Kupianska, nebo dokonce z druhé světové si asi najdeš sám. Má svůj důvod, proč na to přešly postupně zřejmě úplně všechny pozemní armády světa, a jen Putin záhadně trvá na urputných postupech do centra města, které trvají příšerně dlouho, pozabíjí spoustu lidí a velmi často se nepovedou vůbec.

Stran potřeby vojáků k ovládání - zdá se, že Rusové nemají problém ovládat tu uloupenou zemi pomocí kolaborantů, nějakých navezených důstojníků GRU a podobné bandy. Zatím se nikde nezdařilo vysekat území z obklíčení bez pomoci zvenku.

Nedostatek lidí na ruské straně se projevil až v momentě, kdy se válka začala protahovat a logistika se zákonitě ukázala s těmi málo lidmi jako krátkodechá.
200 000 lidí se mi tedy jeví být beznadějně málo jen v případě, že by se válka měla táhnout několik měsíců. Jinak to tak úplně beznadějné nebylo. To s těmi městy mi připadá daleko větší problém, ze kterého skutečně moc není úniku.
Ta vaše sovětská doktrína vycházela ze situace masivní mobilisace sovětské armády, která si udržovala struktury na to, aby mohla do války poslat miliony a miliony mužů, takže představa, že se sovětské tanky zastaví u Atlantiku, dávala smysl, protože by v nich měl kdo sedět, měl by je kdo zásobovat a měl by kdo hlídat zásobovací trasy a okupovaná území. Dnešní ruská armáda je stavěná přesně na ty rychlé, intensivní policejní akce proti minimálnímu a nepříliš koordinovanému odporu. Se vším všudy má milion chlapů, takže od samého začátku bylo zřejmé, že proti Ukrajině stojí skoro všechno, co si Rusáci mohou dovolit, a mobilisace nejspíš bude (dle dnešních očekávání) strašlivá lidská katastrofa.
No, "moje" doktrína to rozhodně není, nařídil nám ji soudruh Achromejev a jeho parta, a ten to zřejmě šlohl od Židů, potažmo od Rommela, Pattona a dalších borců, v podobný čas, jako kolegové z americké strany.

Nicméně i tato dávná válka byla plánována jako velmi rychlá, přesněji, co nejrychlejší. Na mnoha místech zdůrazňovala "nutnost provádět operace ve vysokém tempu", čili laicky, "srát na všechno, co by nás zdržovalo, třeba dobývání měst".
Samozřejmě, že se operace může odporem nepřítele zdržet. Ale něco jiného si zdržení sám vytvářet akcemi, které z podstaty věci moc rychlé nejsou.

A stran té mobilizace - ono kdyby se dařilo a postupovali by, pak by byl mnohem menší problém lovit ty zájemce o "speciální vojenskou operaci", což se v praxi vlastně stejně dělo celou dobu. Pokud jdeš na akci, kde můžeš zmlátit nepřítele a ukrást ledničku, je to jiná reklama, než že tam pravděpodobně chcípneš.

A samozřejmě je zoufalost dělat mobilizaci, kdy docházejí zbraně a pozice je strategicky prohraná do té míry, že se fronta rozpadá a není jisté, jestli tam odvedenec ještě nějakou obranu najde a nebude rovnou zdrhat.

Putin se z toho ještě mohl jakž takž vylhat toho 9.5., kdy by slavnostně ohlásil mír, že jsme dobyli Luhansko a většinu Donbasu a celé Azovské moře, sláva nazdar, nikomu to nedáme a budeme to bránit. Další útok na Donbas už bylo nenápadné překročení bodu, ze kterého není návratu.
Uživatelský avatar
Resurrection
Příspěvky: 5415
Registrován: 26. 9. 2006, 11:34

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Resurrection »

Argonantus píše:V původním studenoválečném smyslu Američani na hranici NATO dávno nejsou, zhruba od přelomu tisíciletí. Nemají tu divize v pohotovosti a stíhačky, jen nastartovat, vše v rozsahu pro boj o velikosti toho ukrajinského v řádu hodin.
Američani na východní hranici NATO nikdy nebyli v souvislosti s těmi Berlínskými zárukami z 89., které Rusko tak hrotilo před invazí. Změnilo se to až v roce 2015 v reakci na obsazení Krymu. Ty dvě letadlovky jsou v Evropě permanentně, jedna ve Středomoří a jedna v Severním moři nebo v Baltu. Předpokládám, že stíhačky na nich nastartuješ i dřív než za hodinu. Ale oni samozřejmě jsou i stíhačky na pevnině a stíhačky jiných států (třeba ty naše).
Argonantus píše:Tak. A lví podíl z toho se zjevil až v důsledku těch ruských akcí, které začaly už na konci loňského roku.
Nikoliv, objevil se v roce 2015.
Připomínám, že válka v zálivu, snad poslední válka nějak srovnatelná velikostí s tou ukrajinskou, měla těch maníků 500 000
300 000 všech koaličních sil, z toho 190 000 Američanů.
Argonantus píše:Viz výše - mělo začít s navyšováním nejméně o měsíc dřív a navyšování mělo být mnohem masivnější. A zahrnovat právě tyhle ikonické položky jako letadlovky, neviditelné stíhačky a tanky, kterých se Rus spolehlivě lekne. Logistice totiž moc nerozumí.
Viz výše. Stalo se v lednu a únoru a Rusy to nezastavilo. Jestli je nezastavili dvě, pochybuju, že by je zastavili 4.
Argonantus píše:To si bohužel nemusíš představovat, to se přesně stalo a bylo řádně ohlášeno. Že jako sice vyjadřujeme nad situací znepokojení, ale nic neuděláme. Biden a Stoltenberg dvojhlasně.
Tohle prostě nikdy nepochopim. Pro tebe není rozdíl mezi ruským útokem na Estonsko (člena EU a NATO) a na Ukrajinu, která s námi nemá smlouvu ani nic jiného žádnou? Na základě čeho usuzuješ z toho, že NATO neposlalo vojáky na obranu cizího státu, že by je neposlalo na svojí obranu? Navíc to je nesmysl i z toho hlediska, že by je posílat ani nemuselo, protože oni tam už fyzicky jsou na té hranici 7 let.
Argonantus píše:Správná odpověď Putinovi je - nezříkáme se jakékoli adekvátní odpovědi, Ukrajina má naši veškerou podporu, na Balt jedou letadlovky. Což přeloženo do lidštiny znamená - dostaneš na prdel, Putine, jestli toho nenecháš.
Teď se musím tedy opravdu smát, protože tohle se přesně stalo a Putin se tomu tak akorát vysmál. Pokud mi nevěříš, máš to tady černé na bílém

https://www.nato.int/cps/en/natohq/offi ... dLocale=en

* We stand with the people of Ukraine and its legitimate, democratically elected president, parliament and government. We will always maintain our full support
* NATO will continue to take all necessary measures to ensure the security and defence of all Allies.
* We are deploying additional defensive land and air forces to the eastern part of the Alliance, as well as additional maritime assets. We have increased the readiness of our forces to respond to all contingencies.

Takže jsme řekli, že plně podporujeme Ukrajinu, což děláme. Že použijeme všechny dostupné prostředky pro zajištění vlastní ochrany. Že nasazujeme další síly (což se stalo, množství vzrostlo 9x).
Argonantus píše:Soudruh Lenin by mohl vyprávět
Revoluci vyhrál Kerensky v únoru za podpory armády, která se vzbouřila. Soudruh Lenin provedl palácový převrat, alias Malý listopadový bolševický puč.
Soudruh Cortéz
To patří do neexistujícího ranného středověku a jiných mýtů. Cortéz nic nedobil s malou partou maníků. Cortéz se spolčil s Aztéckou opozicí, která svrhla tehdejší Aztéckou vládu. A následně většina Aztéků pomřela na nemoci, které jim pan Coréz nevědomky přivezl.
Secrets are power.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

Res:
jo, tady se už můžeme zakopat, dál se nehneme.

snad jen tahle vychytávka:
Pro tebe není rozdíl mezi ruským útokem na Estonsko (člena EU a NATO) a na Ukrajinu, která s námi nemá smlouvu ani nic jiného žádnou?


V zásadě moc ne. Chápu, že diplomaticky je to rozdíl zásadní, ale prakticky a vojensky zas není tak velký. Právě proto, že se na obranu musí reagovat dřív, než invaze začne, jinak je z podstaty věci pozdě.
Jakákoli válka v dosahu použitých zbraní od hranic NATO je velmi nebezpečná a NATO na ni musí reagovat, jinak se mu každý vysměje. Tím spíš, že speciálně Putina hranice moc nezajímají, a ostatně nám to přímo řekl (neexistují vůbec žádné ty země, které jsou na jejich území).

Bývalo dobrým zvykem velmocí, že zasahovaly, kdykoli se někdo montoval do jejich "zájmového" prostoru. Ukrajina je v tomhle minimálně nárazníkový prostor, země nikoho uprostřed, kde Rusko zcela zřetelně tento stav napadlo silou.

V roce 2011 vyletěli Francouzi jak papírovej čert, když se revoluce zjevila najednou v Lybii, a začala tam zasahovat. Důvody jsou přesně stejné; z Lybie lze dostřelit lecjakou raketou do Francie.

Takže v tomhle je skutečně narušení prostoru "na dohled" od NATO ohrožením NATO, rozdíl od skutečné hranice o kus dál nemusí být moc podstatný. Iskander namířený do Ivanofrankivska by velmi snadno mohl o kus změnit směr.

Jiná otázka je mravní - Havlovská; člověk by neměl být lhostejný k invazím všeobecně. To přesahuje povinnosti NATO, ale povinnosti obyvatel Evropy nikoli. Zvláště Buča tomu dodala grády; ono nejde jen o invazi, ale vlastně o otevřenou genocidu.

P.S. Jinak Džamila už to má naplánované dál, co s Ruskem:
https://blog.aktualne.cz/blogy/dzamila- ... emid=43582
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Argonantus píše: 29. 9. 2022, 13:51 1) Já jsem si skoro jist, že tentokrát Rusko za sabotáží není.
Nicméně lhalo tolikrát ve všem možném, že mu to nikdo neuvěří.
Geniální válečná akce, která blokuje Německu byť jen uvažovat k návratu ke quo ante.
Za mě je to pro kohokoliv ostatního strašné riziko, které nestojí za cokoliv positivního, co může přinést, ježto je to de facto vojenský útok na německou energetickou infrastrukturu. Pokud by pachatel byl stát NATO, mohlo by to vést k rozpadu organisace, pokud to byla Ukrajina, byl by to perfektní způsob, jak se odříznout od západní podpory. Tipuju, že Shadowww bude mít pravdu s těmi žalobami, protože je to konsistentní s předchozím chováním. Místo aby Rusáci plyn prostě zavřeli, jak tak rádi hrozí, tak hráli nějaké debilní hry s poškozenými turbínami, počítám z téže příčiny.
Desoláti v Evropě buď nepochopí, co se děje, a na nákup plynu budou tlačit dál, nebo si nechají nakecat, že šlo o americký teroristický útok.

Třetí strana (kdo?) mi přijde na takovouhle akci dost nerealistická.
To bylo sice děsně jasné několika komentátorům, ale zapište, že s tím nesouhlasím.

K ovládnutí země ti stačí někdy velmi malá parta schopných maníků, pokud jedná rychle. Soudruh Lenin by mohl vyprávět, čím ovládl Rusko. Soudruh Cortéz taky. 200 000 vojáků jsou v zásadě čtyři armády, co do počtů techniky; nebo asi dvanáct divizí; nebo něco přes 130 praporních uskupení, v čemž to bylo reálně organizováno.
Mno za předpokladu, že druhá strana nebojuje, tak to stačí. Z episody s Leninem si matně vybavuju jakousi občanskou válku, kde bojovalo asi 3 miliony lidí, což se nezdá být tak málo. Cortés (nebo spíš Pizarro?) je případ střetu renesance s dobou bronzovou (Inkové např. neznali kolo), navíc v prostředí nějaké občanské války. V případě nepřítele ochotného bojovat, zejména tím systémem teritoriální obrany, který může volně přejít do partyzánského boje, to takhle snadné nebude. A asi se v podstatě ani nepřeme - pokud by to bylo rychlé, fakt padl ten Kyjev během prvního týdne, tak by to bohatě stačilo. Ale jakmile bylo vidět, že Ukrajina reálně a dost urputně bojuje, tak bylo zřejmé, že i kdyby se povedlo obsazení, tak udržení je fikce.
200 000 lidí se mi tedy jeví být beznadějně málo jen v případě, že by se válka měla táhnout několik měsíců. Jinak to tak úplně beznadějné nebylo.
Přesně tak, v tom se shodneš už nejspíš i s Putinem. Nikdo okupovat Ukrajinu nešel, šli vypráskat Zelenského prozápadní vládu, nahradit ji "slušnými lidmi", udělat vojenskou přehlídku, a pak nejspíš šupky dupky domů, zbytek převezmou dosazení kolaboranti a FSB (mimochodem pochopil jsem, že na Ukrajině neoperuje primárně GRU, nýbrž FSB, protože je to domácí teritorium), možná s nějakým drobným kontingentem rychlého nasazení.
No, "moje" doktrína to rozhodně není, nařídil nám ji soudruh Achromejev a jeho parta, a ten to zřejmě šlohl od Židů, potažmo od Rommela, Pattona a dalších borců, v podobný čas, jako kolegové z americké strany.
Mno to je asi ten problém, že všichni ti Pattonové a Rommelové to vymysleli pro potřeby totální války. Sovětský svaz si toto vydržoval po 45 let relativního míru a je to asi jedna z příčin, proč se zhroutil. Rusové to byli nuceni pochopit po rozpadu SSSR taky. Nejde jen o to, že jejich armáda je zlomkem sovětské, ale především že ta vojenská infrastruktura pro takto obrovské vojenské operace už neexistuje. Výsledek vidíme dnes - mobilisuje se, dostaneš s bídou uniformu a pušku, a šupity dupity na frontu. Ale zase je to nejspíš zatraceně rychlé 8-)
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Argonantus píše: 29. 9. 2022, 16:50P.S. Jinak Džamila už to má naplánované dál, co s Ruskem:
https://blog.aktualne.cz/blogy/dzamila- ... emid=43582
Smrtící - Džami válí. Chybí mi tam jen ta demilitarisovaná zóna mezi Moskevskou republikou a Evropou, ale ta nemusí mít vlastní subjektivitu.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

Jinak tohle už taková sranda není
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... a-40410143

Vojensky to smysl nemá žádný a válka se s tím vyhrát nedá, ale to není rada, kterou by chtěl Putin slyšet. Ježto zkusil už skoro všechno, mohl by zkoušet i tohle. Zřejmě až v té fázi, kdy se začne sypat i Krym.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

Technicky - ten útok by byl lahůdkou pro každého s pořádným výcvikem (tzn. typicky např. příslušník SEAL), najmout si někoho takového není nemožné. V různých žoldáckých agenturách jich budou minimálně vyšší desítky...
Nicméně souhlasím s Elesharem, že to nejspíš vypadá na skřetistán - otázka je, kdo přesně vydal rozkaz ...ona ta vlastní noha nemusí být z pohledu nějakého toho jestřába tak docela vlastní, dokud poslouchá jiného...a po převzetí moci/získání vlivu pomohou předpřipravené důkazy posílit pozici...

Džamila toho nakecala spoustu, ale to hlavní chybí - rozumný návod, jak toho dosáhnout..
Inkové např. neznali kolo
znali...ale byl to pro ně náboženský symbol, používat jej pro dopravu jim bylo proti mysli...
Nikdo okupovat Ukrajinu nešel, šli vypráskat Zelenského prozápadní vládu, nahradit ji "slušnými lidmi", udělat vojenskou přehlídku, a pak nejspíš šupky dupky domů, zbytek převezmou dosazení kolaboranti a FSB
Tak...a kdyby se soustředili jen na tohle, tak Ukrajinu získali - její osud visel na supertenkém vlásku jménem Hostomel...
mimochodem pochopil jsem, že na Ukrajině neoperuje primárně GRU, nýbrž FSB, protože je to domácí teritorium), možná s nějakým drobným kontingentem rychlého nasazení.
FSB má primárně Krym a původně obsazená území... mimo to měly operovat obě služby, ale ani jedné se to moc nezdařilo, naštěstí...
Výsledek vidíme dnes - mobilisuje se, dostaneš s bídou uniformu a pušku, a šupity dupity na frontu. Ale zase je to nejspíš zatraceně rychlé
Jojo, když jsme říkal, že Zalužného váhání není taktické, protože skřeti dodávají vojáky na frontu rychleji než Ukrajinci, tak jste nevěřili...:)
Jiná otázka je mravní - Havlovská; člověk by neměl být lhostejný k invazím všeobecně.
To určitě neměl, ale má vstoupit na území ohroženého proti jeho vůli?? Nic jiného by Putelra nezastavilo...sebevětší množství tanků na území NATO by vnímal jako potvrzení nové železné opony...
Argonantus píše: 29. 9. 2022, 17:59 Jinak tohle už taková sranda není
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... a-40410143
totéž by Aktualně.cz
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/sl ... 47ab5f122/
- jinak hned úvod článku mne docela nakrkl - Baer je odborníkem na Rusko, protože se celý život věnoval muslimským extremistum, hmm...
Ale s jeho závěry obecně vcelku souhlasím...
Vojensky to smysl nemá žádný a válka se s tím vyhrát nedá, ale to není rada, kterou by chtěl Putin slyšet. Ježto zkusil už skoro všechno, mohl by zkoušet i tohle. Zřejmě až v té fázi, kdy se začne sypat i Krym.
Mnoo, nedá vyhrát... kdo ví, jak by zareagovali poté, co by Kyjev schytal 150 kt.
podle Valluna nejsou účelné, a na které je třeba strašně moc vojáků, a tak dále.
Projít kolem měst, když se Ti v nich ukrývá prakticky nedotčená armáda je prostě divočina. Technicky to jde, ale pokud ta města nemůžeš obklíčit, třeba proto, že na to nemáš lidi, tak je to dost divné a rizikové... dávalo by to smysl jako OMS - projít kolem a za těmi městy rozmlátit to důležité - sklady, infrastrukturu, letiště... nebo jít na pomoc úderu na Kyjev...
Viz výše - mělo začít s navyšováním nejméně o měsíc dřív a navyšování mělo být mnohem masivnější. A zahrnovat právě tyhle ikonické položky jako letadlovky, neviditelné stíhačky a tanky, kterých se Rus spolehlivě lekne. Logistice totiž moc nerozumí.
Ukázalo se, že Američané dokážou dostat brigádu z Texasu do východního Polska rychleji, než Rusové prapor z Pogaru do Novhorodu (cca 90 km po dříve slušné silnici)....
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
jjelen
Příspěvky: 2503
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od jjelen »

Eleshar_Vermillion píše: 29. 9. 2022, 17:19
Třetí strana (kdo?) mi přijde na takovouhle akci dost nerealistická.
Ještě mě napadá Čína, které tohle vlastně taky může pomoc.
Ovšem představa ponorky, plující kolem světa aby odbouchla kus potrubí v Baltu se mi zdá lehce bizarní (a asi by to nestálo za rizika v případě odhalení...)
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

jjelen píše: 29. 9. 2022, 19:05Ještě mě napadá Čína, které tohle vlastně taky může pomoc.
Ovšem představa ponorky, plující kolem světa aby odbouchla kus potrubí v Baltu se mi zdá lehce bizarní (a asi by to nestálo za rizika v případě odhalení...)
Podle všech dostupných (veřejnosti...) údajů Čína nemá kapacitu, aby to provedla přímo... Ale samozřejmě by měla pár milionů dolarů na to, si na to najmout lidi...
A je dobré na ní nezapomínat...za to máš významné plus:)

EDIT: už existuje podezřelé video, kde Biden má vyhrožovat útokem na Nord Stream 2 ... sdílel ho jakýsi Tomáš Špaček ...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

Asi nejlepší komentář ohledně té demonstrace na Václaváku od Andreje Poleščuka (narodil se v Bělorusku, v ČR je už přes dvacet let a přijal české občanství, analytik pro The European Values Center for Security Policy a člen NAFO).
Andrej Poleščuk píše:Nestal jsem se občanem Česka, svobodné země, aby mi tady z něj parta dezolátů chtěla udělat Rusko.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Já teda teď na ten Nordstream koukám a nestačím valit oči.

Za a) mě překvapilo, že takovýhle kousek infrastruktury nemá lepší zabezpečení. Čekal bych třeba nějaké sensory nebo něco, sonary, mezinárodní monitorování. Nic z toho neexistuje? WTF? Druhá věc, a ještě větší WTF:
Seznam Zprávy píše:Vyděšení jsou zejména ekologové. Rozsah škod na potrubí bude možné prozkoumat až za týden až 14 dní, kdy z něj přestane unikat plyn a potrubí se zcela vyprázdní. To však znamená, že do Baltského moře uniká také metan.
...
Německá agentura pro životní prostředí uvedla, že na plynovodu nebyly žádné záchytné mechanismy, které by úniku plynu zabránily. Ven se tak může dostat celý obsah plynovodu.
Takže podle všeho je to prostě dlouhá roura, nic víc. Žádná modularita, redundance, segmentace,... čekal bych, že když dojde někde k nehodě, minimálně nejbližší úseky z obou stran se automaticky zapečetí, aby se přesně toto nestalo a dalo se to opravit. To je jak něco postaveného v 19. století...
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Sosacek
Příspěvky: 25735
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

CONFIRMED: Wagner Commander killed in Ukraine.

Alexei Nagin, callsign 'Terek', was killed near Bakhmut on September 20.

A close associate of Yevgeny Prigozhin, he had fought in Chechnya, Georgia, Ukraine, Syria & Libya.

He recently worked on the film 'PMC - The Best in Hell'.
(zvyrazneno mnou)

Hej typek muze natocit dalsi zabery.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

o plynovodech vím skoro houby, ale ono tam zabezpečení bylo - hlavně německé, kontrolující, aby proudilo to, co proudit má na vědělo se přesně kolik - jinak vcelku logická úvaha pravidla, že když mají z něčeho skřeti kopec Eur, tak největší teroristické riziko odpadá...:/

Jinak zabezpečení kontrolní na strategické úrovni v Baltském moři je...nějaké sonarové linie tam jsou...ale tim nezabezpečíš přístup k trubce...:/

A obávám se, že vychytávky jako modularita, redundance, segmentace u podmořského vedení nejsou úplně reálné...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů