Děti v Zapovězených zemích

Zápisy a zážitky z vašich her, pomoc s přípravou, společné hraní.
Uživatelský avatar
adso
Příspěvky: 31
Registrován: 2. 7. 2022, 14:38

Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od adso »

Tohle téma chci použít pro zápisy hraní s mými dětmi v Zapovězených zemích.

Cílem není převyprávět, co za dobrodružství zažily postavy, ale co za dobrodružství jsme zažili my: tedy já, vypravěč, a hráči (dvě děti, syn a dcera). Budu míchat fikční a metafikční/pravidlovou rovinu. Budu se snažit do zápisů dostat i nějaké vlastní postřehy o tom, jaké to je hrát s dětmi.

Kdokoliv můžete do tématu vstupovat s poznámkami a dotazy, samozřejmě. Zároveň mi snad tohle téma pomůže udržet kontinuitu v hraní.
Uživatelský avatar
adso
Příspěvky: 31
Registrován: 2. 7. 2022, 14:38

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od adso »

Hrají: syn (10 let), dcera (7 let). Já jsem vypravěč.

Proč jsme začali hrát: kvůli trénování češtiny a budování společného příběhu. Byli jsme zvyklí večer dětem číst, ale teď už jsou dost velké na to, aby si četly samy, navíc začaly ode mě odmítat čtení v češtině (žijeme v Nizozemí). Takže jsem vyměnil večerní čtení za hraní. A hrajeme v češtině (resp. já mluvím česky, děti odpovídají většinou nizozemsky).

Co hrajeme: Zapovězené země, Krkavcovu čistku. Navzdory tomu, že jedním z důležitých motivů bylo trénování češtiny, jsem se díval i po nizozemských hrách RPG, ale je to bída, všichni hrajou v angličtině. Našel jsem jen Het oog des meesters, což je RPG původem z 80. let, udělaná podle německého Das Schwarze Auge. Het oog des meesters je pořád updatovaná, v současné době má myslím pátou edici. Ale v Nizozemí všichni znají stejně hlavně Dungeons and Dragons. Tak řikají i děti našemu hraní - Dungeons and Dragons.

Jak to funguje, jak často hrajeme: Funguje to super. Obě děti hraní hodně baví. Hrajeme téměř každý večer asi hodinu, i když děti by klidně hrály déle (a snad nejen proto, že po hraní musí jít spát). Vůbec mi přijde, že jako rodinná zábava a kontakt rodičů s dětmi je RPG silně nevyužito, mohlo by v takovém tom quality time bez mobilů apod. výborně suplovat deskovky, je podobně zaměřené, jenom lepší. :D

Postavy: dcera: půlelfka čarodějnice Lara. Díky bohu byly v ZZ obrázky žen, protože pokud byla rasa nakreslená jako mužská, tak ji nechtěla hrát. Naštěstí tam je nakreslená půlelfka a žena (tj. rasa člověk), takže dokonce měla na výběr.
syn: na začátku vlken.
Uživatelský avatar
Ota
Příspěvky: 642
Registrován: 6. 6. 2007, 16:17
Bydliště: KrPole

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od Ota »

Gratuluji k tak skvělé konstelaci (obě děti jsou ochotné hrát) a přeji co nejvíc báječných večerů.

Dotazy:
1. Jak dlouho už tímto z mého pohledu vražedným tempem (1 hodina denně) hrajete? Pokud bych to nevěděl předem, asi bych velmi brzy spotřeboval přípravu a ocitl se na suchu.
2. Hrajete čistě podle knihy, nebo jsou dobrodružná místa zasazena do nějakého tebou vytvořeného pozadí?
3. Hrajete dle plných pravidel nebo s nějakými domácími pravidly, aby toho zejména pro sedmileté dítě nebylo moc naráz?
Uživatelský avatar
adso
Příspěvky: 31
Registrován: 2. 7. 2022, 14:38

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od adso »

Ach, to mi to pěkně začíná, rovnou týden pauza. Práce, práce.

Tady jsou odpovědi:
Ota píše: 22. 9. 2022, 21:42 1. Jak dlouho už tímto z mého pohledu vražedným tempem (1 hodina denně) hrajete? Pokud bych to nevěděl předem, asi bych velmi brzy spotřeboval přípravu a ocitl se na suchu.
Začali jsme někdy na jaře, v dubnu nebo květnu. Od té doby se toho držíme, hrajeme tak plus minus pětkrát týdně. Jen občas požádám děti o trochu delší pauzu, abych nastudoval nějaké věci dopředu.

Ono to vypadá jako hodně, ale tím, že je to hodina denně, tak zase neuhrajeme tolik. Dá to dohromady tak pět hodin týdně, což je v podstatě jedno trochu delší sezení, ne? A navíc to jsou děti, takže se nám stává, že se zasekneme docela dlouho na nějaké blbosti, kterou by dospělí vesele přeskočili. Dneska například, protože mají dva stany, jsem byl svědkem asi čtvrthodinové debaty o tom, kdo bude spát v kterém stanu.
2. Hrajete čistě podle knihy, nebo jsou dobrodružná místa zasazena do nějakého tebou vytvořeného pozadí?
Jenom podle knihy. Mě by to stálo moc času vymýšlet vlastní dobrodružství, aby to jakž takž fungovalo, přečíst knihu je rychlejší a jednodušší. Proto jsem vzal i ZZ, chtěl jsem, abych měl něco, co nejsou jen pravidla, ale je to navázané na svět a na dobrodružství, takže ho nebudu muset řešit.
3. Hrajete dle plných pravidel nebo s nějakými domácími pravidly, aby toho zejména pro sedmileté dítě nebylo moc naráz?
Jo, ale dcerce musí syn s pravidly trochu pomáhat. Spíš než problém s pravidly je u ní problém s češtinou, je tam dost abstraktních pojmů a ona si často není moc jistá, co znamenají, a pletou se jí. Ale jinak ta pravidla fungují dobře. Syn je zvládá úplně v pohodě.
Uživatelský avatar
adso
Příspěvky: 31
Registrován: 2. 7. 2022, 14:38

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od adso »

Začátek:

ZZ jsme začali v létě na dovolené. První dojmy: děti byly nadšené z obrázků, mapy apod. A byly i dost nadšené z pravidel. Už předtím jsme zkoušeli nějaké klony D&D. Tady to ale mělo mnohem víc wow efekt. A zaujalo je i to, že tam je větší důraz na roleplaying (nebo jsem ho prostě předtím moc neřešil? Možná.) Věci jako temné tajemství a pýcha...

Temné tajemství: Dcerka si vymyslela, že její Lara (čarodějnice) s každým soucítí. Což k ní popravdě docela sedne.

Syn si vymyslel, že jeho vlken (druid) nemá soucit se zvířaty. Což si teda vymyslel nezávisle na dceři a nejdřív jsem se trochu bál, aby na sebe kvůli tomu nenaráželi. Nakonec to nehrálo moc roli - možná i proto, že syn to moc nepoužívá. Asi s ním budu muset probrat, aby si vybral něco jiného.

První dobrodružné místo: Kotliny (duchové a hádky mezi hobitkou a sládkem; budou spoilery)

Děti se dostali do města a hledali práci. Lara se šla ubytovat do hostince. Syn držgrešle řekl, že nebude platit a šel spát pod stan mimo vesnici. Měl neúspěch na táboření, v noci se dalo do deště. Házel si na nachlazení, nachladil se. Laru v noci vzbudil déšť a když zjistila, že prší, vyběhla ven a přesvědčila hlídky, aby otevřeli brány a šla hledat vlkena. Našla ho a dostala dovnitř. Zaplatil v hostinci a konečně mohl spát, a já si řekl, že se syn poučil. Tohle jsem si měl v budoucnu říct ještě mnohokrát.

Druhý den se domotali k hobitce, která po nich chtěla, aby sledovali konkurenci - sládka.

Podařilo se jim dostat k sládkově voru a otevřít sud, kde našli obilí. V tomhle momentě si jich někdo všiml a vyhnal je. Vše pověděli hobitce. Ta jim oznámila, že to vypadá, že sládek vozí obilí z/do vesnice, aniž by platil cla a dlaně. Následovala celkem dlouhá debata (naše) o tom, co to jsou cla a daně.

Hobitka po nich chtěla, aby vor v noci zapálili i s obilím.

Děti řekly, že jasně, ale když padla noc, chtěly se podívat nejdřív do starého chrámu. Cestou se setkaly s duchem holčičky, která jim vyprávěla příběh o Aislanovi, a na konci se proměnila v Aislana, jednou na ně zaútočila a zmizela. Tady jsem to asi přehnal, dcerka se pak zbytek večera bála. Nicméně, nakonec se jim podařilo dostat se do chrámu. Našli i vchod do krypty s hraběnkou a hrabětem.

Hraběnka je ponoukala, ať otevřou hrob a probudí hraběte, navíc jsem je lákal tím, že tam vidí drahý meč, ale možná to bylo ještě zapříčiněné setkáním s duchem, děti na nic nechtěly sáhnout a celkem rychle se zdekovaly.

Druhý den si je zavolala hobitka, chtěla vědět, kdy že zapálí to obilí, a slíbila jim zlatku, když to udělají. Což hlavně syna velmi zaujalo.

Následovala dlouhá debata o tom, jestli je správné nebo ne spálit někomu vor s obilím, když neplatí daně.

Děti nakonec došly k závěru, že to správné není, a rozhodly se se svým rozhodnutím konfrontovat hobitku.

Ale co na to hobitka?
Uživatelský avatar
Ota
Příspěvky: 642
Registrován: 6. 6. 2007, 16:17
Bydliště: KrPole

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od Ota »

adso píše: 29. 9. 2022, 22:34 Následovala dlouhá debata o tom, jestli je správné nebo ne spálit někomu vor s obilím, když neplatí daně.
Děti nakonec došly k závěru, že to správné není ...
Je bezva, jak kromě dobrodružství děti zároveň narazí na tyhle nevšední otázky, ve škole o takových věcech s kamarády určitě nedebatují :).

Já dělám Vypravěče partě teenagerů a taky to má svá specifika ...

Jinak je pravda, že 5 hodin hraní za týden si umím jakž takž během týdne připravit (musím se naučit být efektivnější).
Chápu tedy správně, že po Kotlinách nějak dětem přihraješ zbývající dvě dobrodružná místa ze základní knihy?
A jak se Ti pracuje s náhodnými setkáními? Některá jsou na můj vkus až příliš "rozkošatělá" - značně ovlivňují okolní svět a Vypravěč pak musí vymýšlet spoustu omáčky.
Uživatelský avatar
adso
Příspěvky: 31
Registrován: 2. 7. 2022, 14:38

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od adso »

To mi přijde taky fajn, když se v rámci hraní dostaneme k různým dalším otázkám, takže je to i trochu edukativní.
Ota píše: 29. 9. 2022, 23:12 Chápu tedy správně, že po Kotlinách nějak dětem přihraješ zbývající dvě dobrodružná místa ze základní knihy?
My už jsme tohle odehráli, takže to popisuju zpětně.

Z těch základních dobrodružství jsme odehráli ještě Větrohrad, do Údolí mrtvých se nedostali. Zkouším to trochu hrát jako sandbox, beru ta dobrodružná místa a rozplánuju si, kde plus mínus je které místo, a nechám na nich, kam přijdou. Nicméně se snažím, abychom nějak odehráli tu hlavní linku Krkavcovy čistky.
A jak se Ti pracuje s náhodnými setkáními? Některá jsou na můj vkus až příliš "rozkošatělá".
Jo, to mi taky přijde. Jsou na jednu stranu dost specifická. A na druhou stranu jich je docela málo, bral bych, kdyby jich bylo tak třikrát tolik a byly trochu jednodušší.

Některá jsem použil, jak byla (třeba trpaslík a balón, nebo ztracené štěně). Některá jsem dost osekal a zjednodušil, protože mi přišlo, že by jinak nedávaly smysl. A některá jsem vyhodil úplně, protože jsem si nebyl jistý, jak by to děti chápaly (celou tu linku s náboženstvím dost ignoruju, protože mi přišlo, že by to děti nezajímalo - tím pádem třeba náhodné setkání s flagelanty nedává moc smysl).
Uživatelský avatar
adso
Příspěvky: 31
Registrován: 2. 7. 2022, 14:38

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od adso »

Právě jsem dohrál s dětmi Krkavcovu čistku v Zapovězených zemích. Původně jsem myslel, že sem budu pravidelně psát shrnutí toho, jak kampaní procházíme, ale celkem rychle jsem zjistil, že na to nemám čas a když už si čas najdu, tak ho radši věnuju přípravě hraní než sepisování toho, co se stalo.

Ale aspoň teď chci napsat krátké finální shrnutí.

Začali jsme Zapovězené země hrát v létě. Hráli jsme většinou tak třikrát až čtyřikrát týdně, každé sezení asi hodinu, vždy večer, než šli děti spát. Od léta doteď, čili asi osm měsíců.

Prošli jsme (následují spoilery Krkavcovy čistky) Kotliny, Větrohrad, kde se děti poprvé dostaly ke koruně Stanengistu. Syn a dcera navštívili jezerní národ, opuštěné doly v Lumře, kde démonka zpívala píseň Krvavé koleno a odkud se jim podařilo získat meč Maligarn. Od trollů zachránili vlka, který je pak všude doprovázel a na kterého hlavně moje dcera nedala dopustit a bála se o něj víc než o vlastní postavu. Byli uneseni otrokáři do Kostidrtě, utekli a dostali se po čase do Šípkového oka, kde přesvědčili orčí královnu, aby jim nechala Krvavou sponu. Jedna z postav (trpáslík Tyrgar) byla unesena sektou do Handlířova domu, podařilo se jim trpaslíka sice zachránit, ale přišli přitom o Maligarn. Plavili se na vorech, kde hlídali náklad sládka z Kotlin. Během plavby se utkali s hydrou a naneštěstí při souboji trpaslík umřel. V tomhle momentě jsem myslel, že hraní skončí - děti Tyrgara strašlivě obrečely a asi týden nechtěli hrát. Pak se ale syn rozhodl, že Tyrgara pohřbí, vybrali místo na mapě, veškeré vybavení pohřbili s ním a syn se rozhodl hrát za nového trpaslíka. Pokračovali do Jantarové špice, kde se spřátelili se Zertormem. Dostali se do Krásné skály, kde osvobodili dračici a když se Zertorme postavil proti nim a začal s nimi bojovat, protože chtěl dračici ovládnout, navíc, jak se ukázalo, bojoval Maligarnem, který považovali za ztracený, tak ho nejdřív vyřadili a pak hned vyléčili, protože dcera prohlásila, že zabíjejí jenom nestvůry. S pomocí dračice se jim podařilo vtrhnout do Vondu. V nejvyšší věži Asinou hned prvním útokem rozsekli Zyteru a pak porazili Zygofera a Theranii. A nakonec se vzdali meče i Krvavé spony, aby zavřeli bránu Protonexu.

Z celé hry byli nadšení. Bavilo je to hodně, chtěli hrát každý večer. A i když byla občas ve hře hluchá místa, většinou proto, že v některých částech moc nevěděli, co dělat, tak to běželo moc pěkně.

Bavilo je to natolik, že během hry sami vymysleli tři krátká dobrodružství (většinou na jedno až dvě sezení), která jsme si odehráli a kde zase jeden z nich byl vypravěč. A posledních čtrnáct dní dcera sepisuje novou kampaň a připravuje sérii dobrodružství a tvrdí, že se do ní pustíme, jen co dohrajeme Krkavcovu čistku. Což je teď.

Ale já bych teď chtěl hlavně
Markus píše:Summon Markus
poděkovat Markusovi, protože jestli to chápu správně, tak Zapovězené země přeložil a připravil pro české vydání. Takže díky moc za zprostředkování hry, kterou jsme si tak užili!!!

A úplně na konec dotaz: Nemáte nějaké tipy, co hrát dál? Protože kampaň, co vymyslela dcera, zkusíme, ale bude nejspíš jen na pár večerů. Co pak? Co dalšího doporučujete ze Zapovězených zemí? Anebo úplně jinou hru?
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od Passingby »

Adso: Ten summon máš blbě (musí tam být id uživatele, ale jak to máš vědět, že), ale to je asi stejně jedno, protože Markus by si toho předpokládám všimnul tak jako tak :D
Markus píše: ...
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
smrq
Příspěvky: 2558
Registrován: 6. 2. 2006, 10:16
Bydliště: Vsetín

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od smrq »

adso píše: 5. 3. 2023, 22:31 ...
Nadhera. To je nejhezčí a nejdojemnější zápis, co jsem za dlouhou dobu četl a jako otec dvou dětí, které RPG moc nebaví, ti závidím a nadšeně tleskám.
K tomu, co hrát dál: dlouhá oficiální kampaň pro ZZ v cz není, Markus překládání krapet fláká (házím po Markusovi tichý vyčítavý pohled :) ), ale jiných materiálů je docela hodně. Když se prohrabeš tady na rpgforu ZZ linii, najdeš celkem dost fanouškovských her a překladů. Otovy kousky (fakt doporučuju), Zimoviště opeřené prasnice, Strachov, Zkázu divokých králů, Šeptající tůně, Dámu z černé růže, předělávky Noci krve a Vražedného světla, Kolosova výheň... Věřím, že je to náplň na dalších 8 měsíců. :)
Radim "Smrk" Trčálek
Dnes aktivně hrající Zapovězené země. Hotové a rozpracované dobrodružství:
Vražedné světlo Strach nad Kelpenem Kdo seje vítr
Překlady:
VtM 5V startovací sada, Vetřelec startovací sada, Rozbité příběhy-rychlý start
Uživatelský avatar
adso
Příspěvky: 31
Registrován: 2. 7. 2022, 14:38

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od adso »

Dík smrqu, za tipy. Na ty věci od Oty jsem se už trochu koukal, možná bychom je mohli zkusit jako první.

Já jsem byl taky docela překvapený, jak to ty děti chytlo, a hlavně oba, jak syna, tak dceru. Přitom si v tom každý našel něco jiného - dceři se líbí vyprávění, interakce s postavami a skládání akcí do příběhů, syn má zase rád vymýšlení toho, jak vylepšit postavu, nebo různé hádanky, souboje, kde musí přijít s nějakou strategií, aby vyhráli - a oba jsou ve finále s hraním velmi spokojení.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od Markus »

Pardon, já jsem tu úplně zazdil ten první summon a všiml si toho až teď, když přibyl nový příspěvek.

Díky moc za report, Adso. Úplně vám to závidím, hrát každý den hodinku, soustavně, to je krásně intenzivní zážitek, navíc s dětmi.
Jedna z postav (trpáslík Tyrgar) byla unesena sektou do Handlířova domu, podařilo se jim trpaslíka sice zachránit, ale přišli přitom o Maligarn. Plavili se na vorech, kde hlídali náklad sládka z Kotlin. Během plavby se utkali s hydrou a naneštěstí při souboji trpaslík umřel. V tomhle momentě jsem myslel, že hraní skončí - děti Tyrgara strašlivě obrečely a asi týden nechtěli hrát. Pak se ale syn rozhodl, že Tyrgara pohřbí, vybrali místo na mapě, veškeré vybavení pohřbili s ním a syn se rozhodl hrát za nového trpaslíka.
A pak že umírání hráčských postav je blbý. :)

Pardon za vtip – ale takhle mi to přijde jako super zážitek, tak snad to tak s odstupem přijde i synovi.
Z celé hry byli nadšení. Bavilo je to hodně, chtěli hrát každý večer.
🥰

Mé dceři je zatím rok, ale jestli se v budoucnu dopracujeme k tomuhle, bylo by to super.

K tomu, co dál hrát nebo co teď (ne)překládám. Pardon, pardon, když on toho po mně Skaven chce strašně moc strašně různého. :) Což mi připomíná, že vyšel Mausritter a sbírka dobrodružství Zámeček by stála za zahrání, pokud máš chuť s dětmi změnit žánr.

Pokud ne a chceš zůstat u Zapovězených zemí, Ottova dobrodružství určitě stojí za zahrání, konkrétně jsem četl Okolí Kamence a Posledního uctívače. Anebo můžeš 1:1 obšlehnout Ottovu kampaň, kterou hraje s dětmi (respektive už teenagery) on. :) Má mapu ostrova, do toho rozmístil svoje dobrodružství + další věci.

Mimochodem, kdyby ti Čistka stála za zracené slovíčko nebo aspoň hvězdičku a ohodnotil bys ji, budu ti (asi nejen já) vděčný. Jsi jeden z mála lidí, co znám, co to má skutečně celé odehrané. A takové zkušenosti se cení!
Uživatelský avatar
Ota
Příspěvky: 642
Registrován: 6. 6. 2007, 16:17
Bydliště: KrPole

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od Ota »

Adso: Samozřejmě se připojuji s gratulací k herně pozitivnímu dorostu :).

Pokud bys zkusil některé mé moduly, budu vděčný za zpětnou vazbu. Některé jsme hrál jen se synem a jeho spolužáky, některé zatím ani to ne, takže pohled odjinud by se mi hodil. To stejné platí pro "Setkání v Zapovězených Zemích I a II". Tam jenom varuji, některá setkání jsou možná trochu syrovější, takže ty bych dětem na prvním stupni asi nepředložil.

Markusem zmiňovaná kampaň na Attaloce sice loni v červnu nastartovala celkem slibně, ale jak kluci nastoupili na střední školy, je trochu těžší sladit programy. Takže se posunujeme pomalu a jelikož netvořím to, co je zatím daleko, kromě jihovýchodu a východu ostrova, který je už celkem prozkoumaný, je zbytek mapy jedno velké bílé místo s jen nahrubo rozmístěnými zajímavými místy. Vždyť já ani nemám hotové největší sídlo ostrova :). Sám ani nevím, jak se situace n Attaloce bude vyvíjet dál, těch akčních frakcí je tam hodně a může se stát cokoli. Pokud bys to začal hrát, asi by sis toho musel dost domyslet sám.

Ale shodou okolností jsem zkoušel včera dát do kupy něco jako encyklopedii Attaloky, její zeměpis, specifika, bohy a další zajímavé věci. Mohlo by to sloužit jako inspirace pro ostatní tvůrce světů v Zapovězených zemích. Kromě toho jsem si říkal, že bych pak ještě uveřejnil upravená dobrodružná místa z jiných systémů, které jsem si převedl do Zapovězených zemí (Hirot, Volokarnovy katakomby apod.). Není to vždy esteticky ultrprda, ale k vedení hry by to stačit mělo.

P.S.: Otto je tlustý falešný hostinský z Noci krve :).
Uživatelský avatar
smrq
Příspěvky: 2558
Registrován: 6. 2. 2006, 10:16
Bydliště: Vsetín

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od smrq »

A určitě bych nezapomínal připravenou kampaň od (tuším) loga. Ten posbíral hromadu dobrodružství z jiných her a nasypal to do jednoho souboru. Taky to je někde v ZZ línii zveřejněné. Součástí je i pár dobrodružství, co jsem navrhoval (a spousta dalších).
Radim "Smrk" Trčálek
Dnes aktivně hrající Zapovězené země. Hotové a rozpracované dobrodružství:
Vražedné světlo Strach nad Kelpenem Kdo seje vítr
Překlady:
VtM 5V startovací sada, Vetřelec startovací sada, Rozbité příběhy-rychlý start
Uživatelský avatar
adso
Příspěvky: 31
Registrován: 2. 7. 2022, 14:38

Re: Děti v Zapovězených zemích

Příspěvek od adso »

Markus píše: 12. 3. 2023, 22:48
A pak že umírání hráčských postav je blbý. :)
No, ono to trochu blbý bylo, dcera to strašlivě obrečela a když to manželka viděla, tak začala velmi nahlas říkat, že se určitě ukáže, že trpaslík neumřel, a velmi vážně se mi přitom dívala do očí. Což bych klidně i nějak zaonačil, ale syn už je narozdíl od dcery trochu starší a měl přečtená pravidla a viděl jsem, že by mu hodně vadilo, kdybych ten výsledek dodatečně nějak upravoval v jejich prospěch. Smrtelné rány jsme házeli otevřeně a on, i když měl šťastlivce, si dvakrát po sobě hodil hodně vysoká čísla, nikdo se k němu nedostal včas, aby ho vyléčil, takže věděl, že má být trpaslík mrtvý - a sám prohlásil, že se už nedá nic dělat a že si musí zvyknout na novou postavu.
K tomu, co dál hrát nebo co teď (ne)překládám. Pardon, pardon, když on toho po mně Skaven chce strašně moc strašně různého. :) Což mi připomíná, že vyšel Mausritter a sbírka dobrodružství Zámeček by stála za zahrání, pokud máš chuť s dětmi změnit žánr.
Díky za tip! Já trochu uvažuju, že bychom mohli zkusit aspoň na chvíli jinou hru, aby taky viděli něco jiného. Třeba by je to i trochu inspirovalo být originálnější i ve svých vlastních dobrodružstvích. Už jsme hráli jejich tři dobrodružství a docela vtipný, jako jsme my jako děti chtěli vymýšlet nová rpg a pokaždé nám z toho stejně vylezla jen kopie Dračího doupěte, tak oni zase pokaždé obšlehnou Zapovězené Země, třeba s trochu jinýma postavama, ale základní mechanikou a atmosférou a typem dobrodružství jsou to prostě zase ZZ. Tak by aspoň viděli, že existuje víc možností.

Mausritter jsem nehrál, ale kdysi dávno s dospělou partou Mouse guard, i když netuším, jestli to má něco společného - to jen ty myši a obrázky mi ji připomněly. I když Mouse guard si pamatuju bylo tehdy dost zklamání.
Pokud ne a chceš zůstat u Zapovězených zemí, Ottova dobrodružství určitě stojí za zahrání, konkrétně
Díky za tipy.
Mimochodem, kdyby ti Čistka stála za zracené slovíčko nebo aspoň hvězdičku a ohodnotil bys ji, budu ti (asi nejen já) vděčný. Jsi jeden z mála lidí, co znám, co to má skutečně celé odehrané. A takové zkušenosti se cení!
V té databázi musím mít jiný účet? Zkoušel jsem se přihlásit s tímhle, což mě nepustilo, a když jsem si zkoušel vytvořit nový účet pro databázi, tak mi to taky nedovolilo, protože už stejnou emailovou adresu používám pro účet tady na fóru. To musím mít jinou emailovou adresu pro každý účet, nebo jsem jen něco blbě pochopil?
Ota píše: 12. 3. 2023, 23:23 Pokud bys zkusil některé mé moduly, budu vděčný za zpětnou vazbu. Některé jsme hrál jen se synem a jeho spolužáky, některé zatím ani to ne, takže pohled odjinud by se mi hodil. To stejné platí pro "Setkání v Zapovězených Zemích I a II". Tam jenom varuji, některá setkání jsou možná trochu syrovější, takže ty bych dětem na prvním stupni asi nepředložil.
Ta setkání bych určitě mohl využít, ta by se mi vlastně hodila už v téhle kampani. V knížce je setkání málo a už teď jsem občas musel narychlo improvizovat vlastní, protože by se jinak dost opakovaly.
Sám ani nevím, jak se situace n Attaloce bude vyvíjet dál, těch akčních frakcí je tam hodně a může se stát cokoli. Pokud bys to začal hrát, asi by sis toho musel dost domyslet sám.
Hmm, to by asi byl trochu problém, já nemám moc na přípravu čas, vyhovuje mi, že můžu vzít víceméně jak to je a po přečtení plus mínus hrát.
P.S.: Otto je tlustý falešný hostinský z Noci krve :).
:D
smrq píše: 13. 3. 2023, 08:34 A určitě bych nezapomínal připravenou kampaň od (tuším) loga. Ten posbíral hromadu dobrodružství z jiných her a nasypal to do jednoho souboru. Taky to je někde v ZZ línii zveřejněné. Součástí je i pár dobrodružství, co jsem navrhoval (a spousta dalších).
Díky za tipy!

Ještě úplně mimo ZZ - nehráli jste/neznáte Tales from the loop? Včera jsem se díval, jestli zkusit jinou hru, a tahle mě zaujala asi nejvíc - hlavně kvůli tomu, že to má evokovat Stranger things a že by v tom děti mohly hrát teenagery v nesnázích, a taky že to vychází ze stejné mechaniky jako ZZ, takže by se nemusely tolik nového učit.
Odpovědět

Zpět na „Vaše hraní - příprava, rady, zápisy a PbP“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů