[série článků] Historie RPG

Diskuzní sekce věnovaná konkrétním RPG hrám, příručkám a produktům.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

[série článků] Historie RPG

Příspěvek od Markus »

Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7484
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Bifi »

Ja sa trocha oneskorene pridávam so svojou troškou do mlyna. Herné kluby v Twin Cities hrali na začiatku 70. rokov súbežne veľa rôznych hier a "hier", ktoré by sa dali priradiť do širšie chápaného wargamingu. Čo sa týka konkrétnejších dát, čosi sa dá nájsť v klubových newsletteroch alebo iných poštových fanzinoch ako Europa, kam členovia klubov prispievali - ale do roboty zháňania skenov, robenia zoznamov členov klubov atď. sa mi nechce, takže do nejakej miery čo tu píšem je dobre informovaná špekulácia.

Najprv zopár všeobecných princípov:

Zaprvé, hranie rovnalo sa pravidlová inovácia. V gejmingu tých čias nebola autorita dizajnérov alebo vydavateľských firiem v tej podobe, v akej ju chápeme a rešpektujeme dnes (s výnimkou SPI a Avalon Hill). Väčšinu pravidlových systémov produkovali rovnakí hráči a členovia wargaming komunity ako ty, takže odskúšať a adaptovať, prípadne zdokumentovať (publikovať) svoj vlastný variant bol default. Tento model stál čiastočne za úžasným úspechom OD&D, avšak Gygax sám v druhej polovici 70. rokov tvrdo pracoval na zavedení dizajnérskej autority.

Zadruhé, hranie rovnalo sa bastlenie z viacerých zdrojov. Cieľom bolo obvykle modelovať nejakú konkrétnu vojenskú kampaň (ťaženie) alebo vojenský stret, avšak s dôrazom na rôzne aspekty, časový rámec alebo operačné úrovne (politické rozhodovanie, stratégia, logistika, taktika, command and control, obliehanie, manévrovanie, vyhodnocovanie stretu bojových strojov...). Populárnymi obdobiami boli antika, napoleonské ťaženia a prvá+druhá svetová vojna (stredovek sa práve rozvíjal). Bolo typické, že organizátor hry si načítal mnohé historické súvislosti a vykanibalizoval viacero herných systémov a mechaník (populárnymi boli napr. Strategos, Diplomacy, Tractics, Ironclad, Chainmail...) a pozliepal pre účel jedného dlhého herného dňa niečo funkčné. (Ale samozrejme hrávali sa aj pravidlovo "uzatvorené" žetónové wargames.) Čo malo úspech sa hralo opakovane a ďalej rozvíjalo, niektoré z týchto hier mohli mať aj charakter opakovaného hrania s tými istými jednotkami/veliteľmi, kde sa výsledok jednej partie (sedenia) prenáša do ďalšieho. Bolo tiež bežné už pri týchto hrách "roleplayovať", teda dávať veliteľom nejakú charakterizáciu. Z tohto prostredia vyrástol aj Wesseleho Braunstein. Organizátori týchto hier súperili medzi sebou o neformálny status v komunite (aktívni ťahúni, inovátori, spravodajcovia...) a formálne funkcie v hernom klube (pokladník, riaditeľ).

Zatretie, wargaming bol ponímaný široko. Existovalo viacer rovín, ktoré už mali nejaké mechanické podchytenie - len zhruba:
:: politicko-vyjednávacia úroveň typu Diplomacy
:: logistika vojenských ťažení a poťažmo ekonomika územných celkov, založená asi skôr na historických zdrojoch
:: stratégia a logistika v zmysle bodového nákupu v army listoch (Strategos a hromada ďalších)
:: systémy velenia na taktickej, operačnej a strategickej úrovni (viacero wargames od SPI a AH)
:: pohyb a presun armád, terén a manévrovanie (detto, plus systémy pre figúrkové hry plus historické informácie)
:: vyhodnocovanie stretu vojenských jednotiek na rôznych úrovniach, morálka atď. (detto)
:: simulácia stretu jednotlivých bojových strojov, efekt jednotlivých zbraňových systémov, penetrácia atď. (Ironclad, Tractics)
:: mechaniky ako saving throw pre plošné efekty typu bombardovanie, katapulty a pod., neskôr dopĺňané o fantastické hrozby ako dračí dych a kúzla (Chainmail)
Ako vidno, chýba tam vyhodnocovanie činností jednotlivých postáv a chýbajú tam dungeony. To je podstatná oblasť inovácie, ktorá bola špecifikom OD&D (spolu s orientáciou na stredovek a zapojením fantastických prvkov ako čarodejov, artefaktov a príšer, pre ktoré vydláždilo cestu Chainmail).

********

Čo viem, tak Arnesonova skupina (tzv. First Fantasy Campaign, Blackmoor) hrávala od r. 1971. Hranie spočiatku vychádzalo z rovín, ktoré sú zachytené v bode tri: Hráči predstavovali šľachticov vo fiktívnom fantastickom regióne, vzájomne vyjednávali ako v Diplomacy, robili domain management a verbovali armády, presúvali ich (so skrytým vyhodnocovaním ťahov) a viedli vojenské konflikty medzi sebou, pričom relatívne rýchlo posúvali čas vpred po rokoch. Špecifickou inováciou bol práve ucelený herný svet, v ktorom sa hrá opakovane, a ktorý sa vyvíja v reakcii na rozhodnutia hráčov. V istom momente - a súc inšpirovaní Braunsteinom - vznikla potreba zaostriť na jednotlivcov a vyhodnocovať ich činnosti. Možno to bolo presne v tom momente, keď vznikol aj dungeon, teda na účely zostúpenia do opevneného podzemia hradu (pre ktoré mohlo existovať aj nejaké logistické podchytenie v zmysle koľko stojí ho zbudovať a aké poklady v ňom uschovám - dungeony vznikali aj ako opevnené pokladnice jednotlivých šľachticov). K tomu možno ešte dôležitý moment, že hráči nemuseli mať stabilné postavy - pri zaostrení na konkrétny vojenský konflikt mohli byť roly aktuálne prítomných veliteľov pridelené hráčom, ktorí práve boli na sedení.

Z toho vyplýva: Worldbuilding a pohyb v divočine predchádza dungeon, ale skôr na úrovni vojenských jednotiek (p. bod 3). Pohyb jednotlivcov v divočine potrebný nebol, resp. sa preňho bastlením (p. bod 2) využívala hra Outdoor Survival, aj keď postupne Gygax vytvoril aj špecifické pravidlá vhodnejšie pre cestovanie (než len pôvodné nájdi vodu a cestu späť do civilizácie), ktoré si našli cestu do OD&D. (Rovnakým bastlením sa v OD&D pre boj pod šírym nebom používal Chainmail.) Nie je vylúčené, že existovali izolované hry, v ktorých hráči stvárňovali jednotlivé postavy cestujúce nejakým terénom (outdoor mapou, či dokonca jaskyňou) a prekonávali nejaké, najmä bojové, výzvy (p. bod 1) - ale informácie sa o tom asi dochovali len minimálne.
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Markus »

Bifi píše: 5. 8. 2022, 10:22Čo sa týka konkrétnejších dát, čosi sa dá nájsť v klubových newsletteroch alebo iných poštových fanzinoch ako Europa, kam členovia klubov prispievali - ale do roboty zháňania skenov, robenia zoznamov členov klubov atď. sa mi nechce, takže do nejakej miery čo tu píšem je dobre informovaná špekulácia.
Práci načítání primárních zdrojů udělal Peterson v Playing at the World – psal to v zásadě jenom podle nich a ignoroval pozdější vyprávění. Má zmapováno všechno do roku 1977. Je to skvělá knížka, ale zatím ji mám spíš prolistovanou a chodím do ní jenom dohledávat konkrétní věci, když to potřebuju (což může vést k tomu, že z paměti něco někdy neřeknu přesně).

Díky za podnětný příspěvek. Ta wargamingová scéna je hodně zajímavá a moc toho o ní nevím. Zasloužila by asi asi vlastní článek (Historie 000?) nebo dokonce sérii článků, ale to už přenechám někomu jinému. Někde se musí začít a já se rozhodl začít u D&D. Teď mi jde hlavně o to, abych o předchozím dění neříkal nesmysly.
Ako vidno, chýba tam vyhodnocovanie činností jednotlivých postáv a chýbajú tam dungeony. To je podstatná oblasť inovácie, ktorá bola špecifikom OD&D (spolu s orientáciou na stredovek a zapojením fantastických prvkov ako čarodejov, artefaktov a príšer, pre ktoré vydláždilo cestu Chainmail).
Chýba tam ještě mechanický popis schopností postavy a jejich zlepšování na základě získaných zkušeností? S tím AFAIK přišel právě až Arneson v Blackmooru, který se pak přerodil v D&D. A další jeho inovace je souvislá kampaň (jak píšeš dál).
Z toho vyplýva: Worldbuilding a pohyb v divočine predchádza dungeon, ale skôr na úrovni vojenských jednotiek (p. bod 3). (...) Nie je vylúčené, že existovali izolované hry, v ktorých hráči stvárňovali jednotlivé postavy cestujúce nejakým terénom (outdoor mapou, či dokonca jaskyňou) a prekonávali nejaké, najmä bojové, výzvy (p. bod 1) - ale informácie sa o tom asi dochovali len minimálne.
Díky!

A teď ještě zjistit, kdy přesně vylezlo z dungeonu to D&D. Ale Playing at the World zmiňuje, že Gygax v různých článcích popisoval dobrodružství v divočině už při propagaci hry těsně po jejím vydání, takže s nimi evidentně nějak počítal, byť to v pravidlech vlastně nepopsal. Moje podezření je, že si to komunita dobastlila nějak sama (paralelní vývoj) a mainstreamovou pozornost to získalo hlavně díky Judges Guild a jejich systému hexcrawlu, tabulek pro divočinu atd.
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7484
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Bifi »

Playing at the World mám samozrejme prelúskané. Ale ak ťa zaujímajú iné výskumné otázky alebo perspektívy/detaily, ktoré nerozoberá, musel by si si urobiť vlastný zber dát.

Dovolím si tiež upozorniť na jeden veľmi dôležitý graf, ktorý bol výsledkom mojej rozsiahlej rešerše: viewtopic.php?p=595931#p595931

V OD&D (LBB, marec 1974) sú už wilderness adventures plne integrovanou mechanickou súčasťou hry (aj keď dobastlenou z Outdoor Survival).
Za tento příspěvek děkují uživateli Bifi:
Markus
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22590
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Jerson »

Tak jak jsem z čtení o Braunsteinech pochopil jejich podstatu já, tak hraní individuálů a roleplaying - včetně dosahování požadovaných výsledků pomocí roleplayingu - v nich bylo přítomno od začátku. První čtyři vedl Wesely, z toho tři se odehrávaly v Prudkém (městě) a jeden v Banánistánu, a další už vedl Arneson, a dost možná tenhle koncept rozvíjeli i další hráči, kteří se účastnili původních Braunsteinů, jen o nich jsou zaznamenané pouze náznaky.

Jinak si představuju, že v Braunsteinech bylo roleplayingu asi tolik (a možná o něco víc) než v prvních hrách DnD. Spíše víc, protože do DnD opět přibyli henchmani jako jakési převedení původních oddílů z wargamingu (byť teď měli jinou funkci), takže hráči v DnD na rozdíl od Braunsteinů nehráli pouze za jednu postavu, ale i za doprovodné oddíly.
Jen nikde není specifikováno, zda činnost henchmanů popisovali hráči nebo Rozhodčí / DM.

Jinak první čtyři Braunsteiny byly hrané osobně. Jak to bylo s těmi dalšími, kolik jich bylo korespondenčně a kolik osobně jsem nerozklíčoval. Stejně tak jako zda první hra Gygaxe a Arnesona spolu byla osobně nebo korespondenčně. Možná jsem to někde přehlédl.

Jo a ještě jedna věc - pozor na wiki bias, tedy "co není na wiki, to se nestalo /nebylo důležité". Je třeba muž na paměti, že tyhle začátky dávali dohromady lidé po čtyřiceti letech od daných událostí, v lepším případě měli k rukách nějaké články a rozhovory napsané patnáct let po daných událostech. Vezměte si, kolik podrobností si pamatujete že svých prvních her před dvaceti až třiceti lety - a to je většinou ani nekonfrontujete s mě vzpomínkami svých spoluhráčů, kteří si to možná pamatují jinak.

Takže osobně jsem dost opatrný na to, co vlastně o dané době a tehdejších hrách víme. Můžou to klidně být jen ty nejviditelnější a nejčastěji opakované kousky vzpomínek několika málo lidí.
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7484
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Bifi »

Ja nehovorím o wiki-dátach, ani dokonca o retrospektívnych rozprávaniach alebo o vtedajších marketingových textoch - ale o primárnych dobových dátach, dokumentujúcich samotné hranie.

Braunstein je už v mojom grafe zahrnutý dosť presne.
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6887
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Antharon »

Existuje mejaky zaznam pravidiel alebo designovych poznamok braunsteinu?
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Markus »

Bifi píše: 5. 8. 2022, 12:37 Dovolím si tiež upozorniť na jeden veľmi dôležitý graf, ktorý bol výsledkom mojej rozsiahlej rešerše: viewtopic.php?p=595931#p595931
Díky za připomenutí tohohle, zapadlo to.
Bifi píše: 2. 10. 2020, 14:31 Pracujem na novom článku o vzniku a vývoji roleplayingu. Zatiaľ malý (veľký!!!) teaser, bo som natešený čo som zrobil.
Na ten článek bych byl hodně zvědavý. Ale chápu, že to teď asi není tvoje priorita.
Za tento příspěvek děkují uživateli Markus:
Bifi
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Markus »

Do článku Historie 001 jsem doplnil pár odstavců o vztahu původního D&D k bastlení pravidel:
Z figurkových wargames převzala hra princip „rozhodčího“, který ji vede, posuzuje akce hráčských postav a částečně pomocí pravidel, částečně pomocí vlastního úsudku je vyhodnocuje. Novinkou oproti wargames je ale skutečnost, že „rozhodčí“ není jen rozhodčím, který by rozhodoval výhradně střety mezi hráči. V D&D je jeho zodpovědností připravovat herní prostředí, hrát za nepřátele a zároveň být rozhodčím, čímž se dostává tak trochu do střetu zájmů, což neuniklo ani dobovým komentátorům. Existence rozhodčího ovšem hře umožňuje mít relativně jednoduchá, volná pravidla a ve sporných situacích se spolehnout na jeho úsudek, místo aby musela všechno pevně definovat. Tohle pnutí dělá z D&D dosud nevídanou hru, ale samozřejmě později povede k velké spoustě teoretizování a snahám tento cítěný problém různě řešit a opravovat (většinou přidáváním dalších pravidel, aby hra byla objektivnější).
Dave a já se neshodneme, jak řešit docela dost věcí, a kampaně obou z nás se liší od „pravidel“, která najdete v D&D. (…) Nevidím nic žádoucího na tom, aby se různé kampaně hrály podobně. (…) Pokud se vám nelíbí, jak něco dělám, tak to zpropadené pravidlo změňte, ať vám a vašim hráčům vyhovuje.

– Gary Gygax, druhé číslo (dodnes vycházejícího!) věstníku Alarums & Excursions, 1975
S tím souvisí drobné aktualizace těchhle pasáží:
Vlajková loď nakladatelství, D&D, se mezitím dostala do zmatečného stavu. Původní jednoduchá pravidla byla psaná pro úzce vyhraněný styl hry a nepočítala s jeho pokřivováním do jiných „herních režimů“. Halabala vrstvená nová pravidla, prezentovaná různými autory v pěti rozšířeních, udělala ze hry mišmaš. A k tomu se navíc přidala kultura bastlení a domácích úprav, takže D&D ve výsledku nebylo jednou hrou, ale myriádou her a hříček, kdy každá skupina hrála s trochu jinými pravidly! Gygax v průběhu let změnil názor, a zatímco ze začátku domácí úpravy podporoval, teď se proti nim v různých článcích ohrazoval. Začal toužit po jedné, oficiální, pevně dané autoritativní verzi pravidel – mimo jiné proto, že stále důležitější aktivitou bylo hraní na soutěživých turnajích a jednoznačná pravidla byla podmínkou férového hodnocení. A tak TSR přestalo produkovat další rozšíření a Gygax místo toho strávil rok 1977 (a další) prací na nové verzi D&D.
AD&D překvapilo hráčkou komunitu tím, že nebylo jen revizí, ale jinou hrou – stále z velké části kompatibilní, ale jinou. Pořád šlo o fantasy dobrodruhy, kteří pořád měli rasy a povolání, pořád měli zvláštní schopnosti, kupovali si vybavení a pořád bojovali s nestvůrami pomocí víceméně stejného soubojového systému. Ale podrobnosti se lišily, leckterá čísla neseděla. A především – zatímco původní D&D bylo v detailech volné a přesnou interpretaci mnohých schopností nechávalo na rozhodčím, AD&D se rozhodlo všechno kodifikovat přesnými procenty, mírami a definicemi.

Aby nevznikla mýlka – AD&D není extrémně složité, není a nepokouší se být fyzikálním simulátorem reality. Naopak, sám Gygax vysvětloval, že hra je záměrně abstrahovaná (viz zcela nerealistické „životy“ nebo primitivní pojetí obrany statickou „třídou zbroje“), aby mohla svižně plynout a nezasekávala se na výpočtech. Jeho kodifikační snaha vyplývá především z touhy mít autoritativní pravidla, která bude každý rozhodčí vykládat stejně (hlavně na turnajích). Tímhle přístupem se AD&D rozloučilo někdejším étosem volného hraní, kde si rozhodčí měl pravidla vykládat dle vlastní libovůle a různě je bastlit, a pomohlo nastolit způsob uvažování, podle něhož jsou pravidla svatá. Jde o pomyslný konec jedné éry, kdy dominantní hra na trhu změnila svoji základní filozofii. Tenhle přístup později povede ke vzniku stále složitějších her i prvních „fyzikálních simulátorů“.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Markus »

Pouštím se do tvorby Games Designer's Workshop, ale ještě než se dostanu k Travelleru, jedna historická kuriozita:

Obrázek

:arrow? En Garde! (GDW)
En Garde! od nakladatelství Game Designers' Workshop (GDW) je raná hra na pomezí wargames a RPG, inspirovaná Třemi mušketýry a podobnými díly. Je zasazená do Paříže 17. století a hráči se ujímají role gentlemanů duelistů, jejichž cílem je dosáhnout vyššího společenského postavení.

Jádrem hry je simulace šermířského souboje, obsažena jsou ale i jednoduchá pravidla pro souvislé hraní v kampani. Neobsahuje roli rozhodčího/vypravěče a spíš než k osobnímu hraní se hodí k hraní korespondenčnímu. Přestože pro ni nevyšlo žádné rozšíření, zejména v 80. letech kolem ní vznikla aktivní komunita korespondenčních hráčů.

Hra postupně vyšla v několika iteracích z let 1975, 1977 (obě od GDW), 1988 (od Small Furry Creatures Press), 2005 (od Margam Evans Limited), ty novější mají barevnou obálku. Přestože jsou nazvané „edice“, jde v zásadě o dotisky.

Neplést se švédskou hrou En Garde! (1987) od nakladatelství Ragnarök, která navzdory stejnému názvu i historickému zasazení nemá s touto hrou nic společného.
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Passingby »

(Nemohu si odpustit uštěpačnou poznámku, že hrát šermířské souboje přes snail-mail muselo být opravdu napínavé :D )
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Markus »

Mně se nepodařilo dohledat, co přesně v té korespondenci hráli (moc jsem nehledal), ale vůbec bych se nedivil, kdyby se jim to zvrhlo ve freeformové vyprávění, respektive psaní dopisů „v roli“, jen občas proložené nějakým soubojem podle pravidel. Jen tipuju.
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7484
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Bifi »

Tam sa plánovali týždňové ťahy. En Garde mám doma, môžem pozrieť - a našiel som k tomu aj jeden veľmi dobrý článok.
Za tento příspěvek děkují uživateli Bifi tito uživatelé (celkem 2):
Passingby, Markus
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7484
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Bifi »

Bifi píše: 29. 8. 2022, 12:36 Tam sa plánovali týždňové ťahy. En Garde mám doma, môžem pozrieť - a našiel som k tomu aj jeden veľmi dobrý článok.
Tu je spomínaný článok:
https://www.chocolatehammer.org/?p=6383
Za tento příspěvek děkují uživateli Bifi:
Passingby
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Markus »

Super článek Bifi. Ta hra je divnější (a zajímavější) než bych čekal.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: [série článků] Historie RPG

Příspěvek od Markus »

Uff, uff, tohle byl trochu záhul, ale mám tu třetí díl občasné série Historie RPG. Varování: dlouhé čtení!

Obrázek

:arrow? Historie RPG 003: Judges Guild aneb jak RPG hry vylezly z dungeonu
Vítejte u dalšího dílu našeho občasníku Historie RPG. Tentokrát se podíváme na dalšího významného hráče v raném věku RPG her v 70. letech, nakladatelství Judges Guild, které vzniklo jako první velký vydavatel dobrodružství a doplňků pro původní Dungeons & Dragons a rychle se proslavilo. Zatímco vydavatel D&D, společnost TSR, se soustředil na tvorbu nových pravidel, bylo to právě nakladatelství Judges Guild, kdo zpopularizoval úplně jiné pojetí herních doplňků a ve velkém vydával připravené herní materiály, světy a dobrodružství. A to tak úspěšně, že TSR se jím inspirovalo, začalo dělat totéž… a potom se hodně snažilo přivést Judges Guild k záhubě. Což se bohužel podařilo, Judges Guild zkrachovali a v historii RPG se po nich slehla zem. Ale jejich dědictví zůstává živé dodnes.
Za tento příspěvek děkují uživateli Markus tito uživatelé (celkem 4):
Mizy, Muzzug, Bifi, Winnie
Odpovědět

Zpět na „Hry, systémy, světy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů