Knihy & komiksy - vaše názory a doporučení

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Tak teď tu bude hodně Evropy. Ze které nejsem bohužel příliš nadšen. Ale npředbíhejme.

Bratrstvo krve: Hustej nářez - 30%
Jako, od Kotlety nelze čekat více, než brakové béčko. A tohle je brakové béčko. ba ne, tohle už je opravdu spíš céčko, nebo dokonce déčko. Příběh rozsekaný do etap, jejichž vzájemná návaznost je krajně relativní, a nemůžu se zbavit dojmu, že smyslem je ukázat jen co nejvíc krve a koz. Čemuž nepomáhá ani to, že je zde několik milostných scén... pokud se to dá nazvat scénami. Jsou to píše osamělé panely, zachycující soulož. Jako, pokud chtějí mít autoři ve svém vyprávění sexuální scénu, tak ji tam mají odvyprávět, pokud chtějí jen rychle sdělit, že postavy se spolu vyspaly, tak ať to decentně naznačí a jdou dál, ne že prostě přes půl stránky prásknou obrázek sexu a víc nic. Podobné je to s násilím. Fakt nevidím smysl v tom, uvést na scénu pár postav, o kterých víme jen jméno a obličej, a o dvě stránky je vidíme brutálně umřít. Jako, možná to funguje na dvanáctileté děti, ale já bych víc ocenil příběh, co drží pohromadě.

Měsíční tvář - 50%
Alejandro Jodorovsky. Dystopie, plná brutálního násilí, špíny, bizardních mutantů a kultur, dekadentních vládců, zkorumpované církve, zvráceného sexu a vznešené mystiky. Někteří by mohli mít pocit, že tenhle autor vykrádá sám sebe... A co se mě týká, měli by naprostou pravdu. Tohle je jako čínská kopie Incalu, akorát že místo číňanů ji udělal původní autor. Odehrává se to na ostrově ohroženém clnami tsunami, tj. na zemi, a všechno je tu o hodně přízemější, žádní mimozemšťané, jen lehce zdegenerovaní lidé, žádná galaktická říše, jen dva směšní tyrani, místo nepochpitelné pseudo-východní mystiky a tajuplně zvrácených Technokněží tu máme dvojí přímé návaznosti na klasický katolicismus. A hlavně místo zahořklého neochotného mesiáše tu máme vesnického prosťáčka, který neumí mluvit, ale jinak je téměř všemocný, a proč všechno nevyřeší rovnou lusknutím prstu, to ví jen on sám. Není se o co bát, tahle entita vyhraje už z logiky věci. A Boucq není Moebius. Je výborný, ale není Moebius.

Ale zas to nechci moc hanět, to co dělá, ten komiks vlastně dělá dobře. Jen mi to jako celek strašně skřípe mezi zuby. Pokud vás nezajímá legendární mystika legendárního AJ, tohle nečtěte. Pokud vás zajímá, přečtěte si první raději Incal. Pokud už jste ho četli, zeptejte se sami sebe: Chci číst něco hrozně podobného, ale v každém ohledu o něco horší? Pokud ne, tak tohle nečtěte. Pokud ano, tohle si určitě přečtěte, je to totiž přesně ono.

Pérák: Jantarová komnata - 60%
I když se to z procentuálního hodnocení nezdá, Pérák se oproti minulému dílu znatelně zlepšil. Pérákovy emoce a psychologie jsou mnohem uvěřitelnější, je to celé hrozně klišovité, ale zároveň třeskutě akční, takže nad tím člověk nemá moc jak přemýšlet, zvraty jsou trochu nečekané, ale dávají smysl, hlavní hrdina tu určitě není zbytečná figurka. Navíc tu je tolik cool věcí, magie, mimozemšťané, nacisti. Jako, chtěl bych napsat, že takhle má vypadat dobrý pulp a dát tomu alespoň o deset procent víc. Ale to by se hlavní záporák Verner nesměl chovat jako naprostý idiot. Ale fakt naprostý. jako ano, to taky patří k plupu, ale odsuď podsuď a tohle už na mě bylo prostě moc.

Výprava za ptákem času - 60%
Osobitá fantasy, s klasickou qestovou strukturou, ale zajímavým světem s netradičními obyvateli, zajímavým lorem, sympatickými hlavními postavami a rozmanitými záporáky. Pracuje se tu s minulostí postav, dávnou historií, proroctvími a je to hrozně dobré. Ne nějak dechberoucí, ale určitě dobré. Jenže pak přijde finální zvrat, který nebudu spoilovat, ale fakt mi to celé pokazil. Mě už prostě štve, když autor kvůli překvapivékmu zvratu, který ano, skvěle podtrhne lore jeho světa, ale není nezbytně v téhle formě, prostě smázne a rozbije síť vztahů mezi postavami. A co si budeme povídat, už předtím se věci konaly a děly, jen aby se mohl příběh odehrát. Ale to jsem to byl ochotný přehlížet, protože mě zajímaly ty postavy. Po tom konci se to otravně vrátilo. Chjo.

Duchové mrtvých - 60%
Adaptace Poea od Richarda Corbena. Corben si byl vědom pasti adaptací, kdy není dobré udělat moc změn, protože pak nikdo nepozná v adaptaci předlohu, ani moc málo, protože pak je adaptace vlastně zbytečná. A tak se pokusil vybalancovat nějakou míru. A bohužel se stoprocentně netrefil, někdy ty povídky nefungují moc ani jako Poe, ani jako Corbyn, protože poenta originálu zanikla, ale přesto se autor cítil omezen a svázán, a pořádně nerozjel nic vlastního. Na to hodně dojely Zánik domu Usherů, Havran a Maska červené smrti. Ty jsem četl, a tak jsem si tím jistý, a u Sudu vína Amolientského mi to tak taky přijde, i když předlohu neznám. Ty ostatní věci neznám ani podle názvu, takže neposoudím odchylky a nemůžu srovnávat s originálem. A možná právě proto už na mě fungovaly mnohem lépe, ale pořád byly hrozně uspěchané. Nicméně, Corbyn má cit pro atmosféru a dost specifickou, a sem se vlastně hodící kresbu, takže to jsou pořád solidní horůrky. Ale Poe je nejspíše lepší a Corbyn taky umí líp.

Barakuda: Knihy 1 a 2 - 70%
Odehrává se to mezi piráty v Karibiku, ale nejsou to nějací Piráti z Karibiku. Spíše hodně drsné drama o dospívání v téhle prohnilé části světa, co zanechává na duši šrámy a život a smrt jdou ruku v ruce. Rozhodně se mi to líbilo, ale je tu jeden problém, není to ani uzavřená věc, ani epizoda s hintem na konci, ani féroví cliffhanger. Mám pocit, jako by autor vyprávěl, a když měl dost stránek na album, tak to usekl, pokračování příště. Takže na závěr je takový divný nekonec. Fakt doufám, že se dostanu k dalším dílům, protože bez nich to nemá moc smysl.


Nantis Chronicles - 70%
Scifi příběh, odehrávající se v budoucnosti. V prologu je časová linka v duchu: Objevila se zhoubná nemoc, co vybila tipuju tak polovinu lidstva, ale pak na ni jedna korporace vyvinula lék. Který neumí léčit jen tuhle nemoc, ale víceméně cokoliv, a navíc může lidi ještě vylepšit. A lidstvo se postuponě stane závislým na té korporaci a jejím léku.

V rámci toho se odehrávají hned tři příběhy. Drsné postapo, které by se dalo nejlépe popsat tak, že nějak takhle by asi vypadal Šílený Max, kdyby se snažil být realistický co to jde. Dystopie maskovaná za utopii, vce které probíhá korporátní konspirace a je zde plno klasických sci fi propriet. A klasický cyberpunk. V každém sledujeme jiné postavy, ale existují jisté náznaky, že dojde k nějakým návaznostem. Nelze říci, že se příběhy vyhýbají klišé, ale rozhodně nejsou zjevná kopie něčeho, co už znám, představí nám postavy, myslím, že docela dost dobře, rozjedou se zápletky, v postapu méne, v cyberpunku více, a pak konec první knihy. Jako, nic proti tomu, tohle je zajímavý vyprávěcí postup a rozhodně to funguje jako cliffhangery, tady si na to nechci stěžovat. Ale po 400 stránkách jsem tedy čekal, že budeme dál, než na konci prvního aktu, tedy. Ať jsem fér, ono to uběhlo jako voda, ale stejně.

Conan: Svazek IV - 70%
Nějak jsem musel minout trojku. Ale nevadí, stejně jsou to nezávislé příběhy. V tomhle svazku jsou Darebáci v domě a Hodina draka. Původní Hodina draka je jediný Howardův conanovský román, takže i komiks je delší a na třetí příběh tedy tentokrát zjevně nebylo místo. Darebáci jsou jedni z mých oblíbených Conanů, a tady proběhlo dost úprav, věci, které jsou řečeny zpětně, nebo si je domýšlíme, jsou vyprávěny chronologicky a ukázány. To je trochu škoda, ale chápu, že pro komiks je dobré pokrátit dialogy a vysvětlovací pasáže, a co nejvíc používat show dont tell, a Conana stejně nečteme kvůli komplexním strukturám vyprávění. A to ostatní je v pohodě.

Hodina draka je dost možná krácená, přeci jen, je to román nacpaný do dvou alb, ale nemám pocit, že bych o něco zásadfního přišel. Je tu Conan král, takže dává smysl, že už řeší jiné věci, než ten divoký dobrodruh, a zdá se, že mu to funguje. Snad jediné co mi nedává smysl, je ta jeho královna, nepůsobila na mě víc než prostě jako loajální služebnice (kterých tu má zjevně hromadu). Ale nevím, jestli z toho vinit scénáristu nebo Howarda. Každopádně psychologii od Conana taky až tak nečekám, takže jsem to zkousnul.

Prostě fajn adaptace pulpové fantasy klasiky. Splnilo to účel, zabavilo to, a ničím neurazilo, spíše naopak.

Popravdě jsem z téhle várky zklamaný. Jsou tu díla uznáaných autorů, kousky z edice Mistrovských děl, a další evidentně ambiciozní věci, a nakonec se mi nejvíc líbila adaptace Conana. Chjo.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Nenadšení pokračuje.

Tří muži ve člunu - 30%
Adaptace jedné z mých nejoblíbenějších knih. Pokud vás zajímá, přečtěte si tu. Tady nedostanete nic navíc, naopak. Původní kniha stojí na trochu pábivém vyprávění vodáckých historek, a autoři adaptace ve snaze zachovat její mistrovství, narvali tuny textu do rámečku a bublin. Normálně tu jsou vyprávěcí rámečky na dvacetr řádků. Tohle se čte strašně špatně, takže naopak zanikne, že ten text sám se čte hrozně příjemně. To je asi ten největši problém, který ale celé dílo sám totálně ničí.

Kresba se mi moc nelíbí, je hodně stylizovaná, ale neumí se tak nějak odvázat, takže vypadá spíše jako líné zjednodušení (což samozřejmě není, ale působí tak, což není dobře). Na nějaké vyprávění obrazem a práci médiem zapomeňte. Spíš je to sesekaný text knihy, doplněný o hrozmě moc ilustrací. Až si myslím, že jako ilustrace k té knize by to fungovalo lépe. Jediné, co se autoři rozhodli přidat navíc, jsou karikaturní reference. Když je epizodní postavička "chlápka se silnými nervy" udělaná podle Clinta Eastwooda, je to vtipné. Když jim cestu k hostinci ukáže Leonid Brežněv, je to samoúčelné a trapné. Každopádně, těhle věcí je tam málo, a nevím, jestli to je dobře nebo špatně. Každopádně, dělat blbou adaptaci knihy, která ji vlastně nepotřebuje, je špatně určitě.

Drak nikdy nespí - 40%
Nevím úplně, co si o tom myslet. Příběh ze středověku, z doby kolonizace Čech. Rozhodně to není romantizované, všichni jsou tu oškliví, chybí jim zuby, a s drakem se bojuje vlastně dost pragmaticky. Zároveň se dejí podivné věci, které nedávají smysl, a já nevím, jestli jsou to něčí halucinace (ale pak nedává smysl, aby ovlivňovaly lidi a události), projevy nadpřirozena (ale pak se v tomm nemáme čeho chytit), nebo to tvůrci záměrně neurčují (což by na jednu stranu pěkně vystihlo stedověkou mentalitu a magické myšlení, ale čtenáře to akorát strašně zmate, protože si nemá události jak uspořádat). A že by ten příběh byl nějaké terno,l to se taky nedá říct.

Reqiem, upíří rytíř: Knihy I, II, III - 60%
Příběh o nacistickém vojákovi, který je jako trest za své viny poslán do Vzkříšení, podivného místa připomínajícího peklo a obývané nemrtvými, vytvořených z duší zlých lidí. On, jakožto někdo, kdo páchal zlo naprosto vědomě, bez polehčujících okolností, se stal upírem, a po výcviku upířím rytířem. Zařadí se do bojů proti jiným frakcím nemrtvých, intrik na dvoře Drákuly, vládce upírů, a snaží se nějak zachránit svou milenku, která se tam ocitla taky, ale v úplně jiné frakci.

A přátelé, tohle je prostě jen obrovská záminka pro to, aby si mohli autoři tvořit bizardní vize, kreslit si strašidelná a hnusná prostředí, vyžívat se ve znázornění šíleného násilí, ukazovat spoustu nahoty a sexu a vůbec se utrhnout z řetězu, jak jen to jde. Lhal bych, kdybych neřekl, že to je srtrašně laciné. Že jsou dialogy zpracovány divně, a špatně se čtou. Že ten svět má spoustu nelogičností a děr. že v příběhu nelze mít opravdové emoce, protože je naprosto šílený. Ale taky bych lhal, kdybych neřekl, že kresba je jedna z těch, u které dává smysl na ni stavět, že ten příběh jako kostrea drží pohromadě, že mě nezajímalo, co bude s postavami dál, a že jsem se u toho dost nebavil, i když se za to možná trochu stydím.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

O malíři - 50%
Příběh malíře, který namaloval portrét imaginární dívky, a teď na něj zamilovaně hledí a nechce ho prodat, i když nemá na topení. Přičemž formát je jedna stránka, která je prázdná krom jedné dvou vět, případně kusu básně, a na druhé celostránková ilustrace. je to pseudoromantické a pseudohluboké, těch padesát procent je za ty obrazy, ty jsou krásné a mají opravdu atmosféru. Příběhu se ale ani nedá říkat příběh.

Skoro tucet - 70%
Pavel Čech, autor už zmíněného malíře, ale taky dalších komiksů skoro beze slov, udělal sbírku krátkých komiksů, kreslených různým stylem, na různá témata, něco vlastně ani nejsou komiksy. A rozmanitost je velká síla téhle knížky, protože tu najdeme krásně namalované surreálno, propracovaný symbolismus, ale i dětské vyprávěnky dopněné malůvkami, působícími tak trochu jako od dítěte, ale zároveň pečlivě propracované. Žádný jednotlivý kus není žádný zázrak, popravdě, ale jako celek fungují velmi dobře, jako takový působivý katalog autorovy tvorby.

Conan: Svazek III - 70%
Rudé hřeby, Lidé černéhu kruhu, Zamboulské stíny. Pokračuje tu tradice evropských adaptací Conana. Výtvarno je na vysoké úrovni, zejména Lidé černého kruhu jsou uděláni parádně. Tedy, všude se najde pár slabších panelů, ale zase i pár obzvláště povedených, tohle je evropský mainstreamový standart, nevidím tu nic k rozboru, ale ani ke kritice. A příběhy jsou adaptovány velmi věrně, a při tom funkčně. Tihle Conanové jsou stejně dobří jako půcvodní Howard, což je jejich cílem. Ale proto ani nikdy nebudou lepší něž on. Což ale vlastně nevadí.

Čertův rypák, Tulipánek - 70%
Dva příběhy, jeden o agentovi sovětské tajné služby a druhý o vězni z Gulagu. A o tom, co se jim stalo, když odjeli do Ameriky. Je to velmi zajímavé čtení, které se nebojí ukazovat drsnost a hnus sibiřských lágrů i krutost sovětských sirotčinců i výcvikového centra tajné služby. Které se ale v těchto věcech nerochní, nesnaží se o laciné dojení emocí, a už vůbec ne o snahu šokovat. Uvádí to jako by ty věci byly normální (a co si budeme povídat, pro mnoho lidí se normálními staly). Příběhy v Americe jsou zase napínavé, i trochu akční, velmi osobní, drsné takovýám tím filmovým stylem, s trochou nadpřirozena, aniž by jakkoli shazovaly své sovětské poloviny. Vlastně to je přesně takové, jak to má být. Ale i když si k hlavním hrdinům vybudujeme vztah, a jejich příběhy jsou drsné, není tu nic, co by mě donutilo se zastavit a vstřebávat, jak se mi stává u těch skutečně silných míst.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3810
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Selhan »

Doplnil jsem si přes léto mezeru ve svých literárních znalostech a přečetl kultovní Kulhánkův Noční klub. A mám asi nutkání se podělit o závěr, že je to celé jedno velké cvičení na téma "jak si někdo hloupý myslí, že to vypadá, když je někdo chytrý". A tím nechci řešit Kulhánka samotného, fascinuje mě ta disonance mezi tím, co geniálního postavy v příběhu vymýšlejí a co by reálně bylo chytré řešením, a že to nakonec dopadá tak, že hlavní hrdina vlastně po celou knihu nemá vůbec žádnou vlastní agendu, nikdy nenaplánuje a neprovede jediný vlastní záměr, neustále je smýkán náhodami nebo ostatními postavami a to všechno si vůbec neuvědomuje a nakonec má pocit dobře odvedené hrdinské práce.
Bohužel je to teda trochu moc dlouhé, dalo by se to sesekat do jediného dílu a bylo by to lepší, ale jinak je to vlastně velmi zajímavé čtení.

Má cenu od něj číst ještě něco dalšího?
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Jarilo
Příspěvky: 1101
Registrován: 5. 6. 2009, 00:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Jarilo »

Já jsem četl jedničku a dvojku, je to ale bratru téměř 20 let - bavilo mě to moc, ale zkrátka jsem byl tehdy někdo trochu jiný. Je fakt, že jsem se spíš těšil na to, že budu sledovat akce Nočního klubu - to mě ale poměrně rychle autor vyvedl z omylu :).

Musel bych si to přečíst znovu a na to teď opravdu nemám kapacitu bohužel.
Hry hraju a ještě radši dělám - doma i v práci.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od York »

Selhan píše: 1. 9. 2022, 12:16 Má cenu od něj číst ještě něco dalšího?
Nejlíp napsaná kniha, kterou jsem od něj četl, je Stroncium. Musíš ale samozřejmě sám zopdovědět otázku, jestli chceš zrovna Kulhánka číst proto, že je to dobře napsaný. Kultovní jsou od něj jiný knihy.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22590
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Jerson »

Já od něj začal před lety číst jednu knihu, bohužel si nepamatuju název, ale s jeho macho hrdinou jsem dal asi pět stran a dál to nešlo. A teď se jeho knížky prodávají za desítky tisíc. Nechápu.
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3810
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Selhan »

Tak to je jiná věc, že jsou ty fyzické výtisky vzácné. Ale desítka tisíc nejsou desítky tisíc.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22590
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Jerson »

Před měsícem jsem potkal člověka, který tvrdil, že by za Noční klub (?) dal třicet tisíc, kdyby ho už neměl. A prý takové nabídky jsou. Sám jsem po tom nepátral.
Uživatelský avatar
Wolfus
Příspěvky: 1094
Registrován: 14. 8. 2009, 11:45

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Wolfus »

Kulhanek je kultovy z dovodu, ze prisiel s niecim, co sa dodnes snazia desiatky autorov kopirovat, pricom ho (podla mna) nikto neprekonal v zabavnosti. Jeho knihy sa proste citaju same (pokial samozrejme citatela oslovia).
DrD (II), Pribehy Imperia
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3810
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Selhan »

No, nemyslím si ani, že s tím přišel (možná v tuzemsku, ale Noční klub vyšel 2002, to je tři roky po Matrixu, čtyři roky po Bladeovi), ani že se ty knihy čtou úplně samy (schválně si zkus přečíst ten druhý díl znova, jestli nostalgie obstojí tváří v tvář realitě), ale naprosto chápu, proč to tehdy bylo úspěšné. Kdy jindy se tolik nadržených puberťáků zajímalo o fantasy? :D
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Wolfus
Příspěvky: 1094
Registrován: 14. 8. 2009, 11:45

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Wolfus »

Vladci strachu, ktori to odstartovali, vysli v 95-om.

Cita sa mi to stale rovnako dobre, vplyv nostalgie samozrejme nepopieram.
Za tento příspěvek děkují uživateli Wolfus tito uživatelé (celkem 2):
Pan Bača, Antharon
DrD (II), Pribehy Imperia
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3810
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Selhan »

Hm, to máš pravdu. Možná se mýlím a Kulhánek opravdu tu éru přepíčené kožené urban fantasy vedl.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
crowen
Administrátor
Příspěvky: 3748
Registrován: 11. 9. 2004, 12:51
Bydliště: Hlavna dedina Bananistanu
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od crowen »

Kulhanek je srdcovka, minule som upratoval kniznicu a objavil som Stroncium, zabalene, s blockom, ktore som zrejme dostal a neprecital. Tak tu noc som uz nespal. Nocny klub je super, ten som nedavno cital z nostalgie, a citalo sa to rovnako dobre, ako pred 20 rokmi.

Inack niekto citate knihy aj v anglictine, mrknite sa na tieto dve serie:

The Lost - prieskumny tim americkeho vojenskeho namornictva (marine recon) sa pocas cvicenia v Norsku ocitne v inej zemi inspirovanej irskymi legendami. Velmi svizne, napinave, dobre vystavany pribeh. Po case sa to sice zvrhne na guns, explosives, shit it does not work, where is my magical sword, repeat, ale urcite to stoji za precitanie. Ak poucuvate audioknihy, tak si to dajte ako audio, typek, co to prerozpraval je uplne super.

Hell divers - paradne postapo. Zem bola znicena, zvysky ludstva prezivaju v dvoch obrovskych vojenskych vzducholodiach. Hell divers su vysadkari, co skacu na zem a hladaju nahradne diely, atomove clanky atd nutne na udrzanie poslednych vzducholodi vo vzduchu. Velmi dobre premysleny a vybudovany svet, postavy aj pribeh.
Za tento příspěvek děkují uživateli crowen:
Wolfus
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6886
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Antharon »

Včera som našiel u rodičov v knižnici knižku Červený raptor od Roberta T. Bakkera.

Autor je akademik v oblasti paleontológie a v tomto románe zhmotnil revolučným spôsobom svoje predstavy o genetike a správaní dinosaurov. Celá kniha sa rozpráva z pohľadu samice utahraptora, ktorá sa prebíja neľahkým životom.

Táto kniha zmenila pred dvadsiatimi rokmi môj pohľad na dinosaury viac než celý jurský park a začala moju nekonečnú fascináciu týmto obdobím. 5* :)

Ad kulhánek: najlepšie obdobie môjho literárneho života. Vždy som mal rád brakovú literatúru, lebo sa číta ľahko a rýchlo a kulhánek dokázal vo vladcich strachu a nočnom klube presne vyrvoriť rýchly akčný príbeh, ktorý sa dal zhltnúť za jeden deň. Nevadí, že to nemá hlavu a pätu. Do rovnakej kategórie by som ešte kľudne zaradil knižky od willa kinga (space wolf, gotrek a felix...)
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů