Seriály - recenze, doporučení, varování

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22590
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Jerson »

Pro mě Jason naopak hezky ukazuje,, jak tihle "bojovníci proti zlu" jsou schopní pouze útočit na lidi, kteří se jim nelíbí, nejlépe když ti lidé jsou slabší a v nevýhodě. Nikdy svůj přístup nezmění a nikdy nepřipustí, že by skutečné zlo bylo jinde, než kde ho vidí oni.

Pokud jde o podstatu zlých sil, tak myslím že celkem jasně naznačili, že směřování jim sice dal jeden člověk, ale skutečně a objektivně existuje jiný svět a v něm lidmi nepochopitelné entity. Ne zlé, protože to je lidská kategorie. Jen prostě cizí a strašně mocné, které by náš svět mohly zničit nikoliv proto,, že chtějí - opět, to by bylo lidské - ale spíše mimoděk, aniž si to uvědomí.
Což je mnohem horší. Na Jedničku můžeš zkoušet použít psychologii a odhadovat, co udělá, protože je to v podstatě člověk, i pro proměně. U té cizí entity nemůžeš odhadovat nic.
Za tento příspěvek děkují uživateli Jerson:
Wolfus
Jezus
Příspěvky: 2601
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Jezus »

Eleshar_Vermillion píše: 17. 7. 2022, 23:56 Taky jsem si říkal, že když měl konfrontaci s Nancy v obchodě se zbraněmi, že to byla příležitost dostat ho na správnou stranu, protože už vlastně v podstatě ví, co se děje, ale nikdo mu pořádně nevěří, takže nějaké "Jasone, máš pravdu, jen ti unikají detaily" (o tom, že Hellfire za to nemůže, nikoliv o tom, že Vecna není ďábel, ale pokažený vládní experiment) by mohlo teoreticky mít velký účinek.
Teoreticky. Kdyby po jeho hypotetickém přesvědčení nešel s nimi ke karavanu, kde by seděl Eddie, podle něj čarodějník a vrah :-)
Pro mě Jason naopak hezky ukazuje,, jak tihle "bojovníci proti zlu" jsou schopní pouze útočit na lidi, kteří se jim nelíbí, nejlépe když ti lidé jsou slabší a v nevýhodě.
Já nevím, mně to z pohledu Jasona dávalo celkem smysl. Jasně byl trochu moc agresivní, ale to po prožitém trauma dává smysl. A když se ocitl na té půdě a viděl, co viděl... to prostě příliš sedělo do toho, co viděl před tím a myslel si, že ví, na to, aby byla vyloženě jeho chyba, že to špatně interpretoval.

Navíc fakt si netroufal jen na slabší. Nejdřív šel (podle něj) po sadistickém vrahovi - když nemá někdo zábrany někoho zabít a brutálně zmrzačit, bývá obecně vzato ve výhodě on - soucit tě zpomaluje, nutí dělat suboptimální volby...

Navíc pak viděl, co Eddie jakoby dokázal - použil nějaká satanská kouzla - a to Jasona nezastavilo, jen ho donutilo přizpůsobit taktiku. Původně si myslel, že prostě Eddiho chytí a zmlátí, proti kouzlům potřeboval ale už alespoň střelnou zbraň.

A i na té půdě postupoval "správně". Nestřílel (což by odpovídalo odpravení "slabšího" a prohlášení se hrdinou). Normálně lidsky chtěl zachránit zrzku, donutit čaroděje zrušit kouzlo.

Ne. Jason si téměř v ničem nezadá s ostatními "hrdiny" toho seriálu, co vždycky narazí na "zlo", ozbrojí se, a jdou ho zničit. Jen na rozdíl od nich nedostává informace a odhalení tak, jak potřebuje, takže dělá chyby. Fatální chyby.

Jako ano, jeho maloměšťáctví a přímý způsob řešení problému aka univerzitní sportovec jsou mu dost na škodu (což se mimochodem dělo v první řadě i Stevovi). A ano, ta děcka ty záhady řeší "zaslouženě", protože nemají tunelové myšlení, ale jsou zvyklá odmala pracovat s dost složitými koncepty a hlavně teorie ověřovat a zpochybňovat (protože čtou fantastiku a jsou ve vědeckém kroužku).

Takže Jeson zobrazuje nebezpečí neschopnosti opustit názor, který si na začátku udělám, což může vést i k tomu, že odvaha a touha udělat "správnou věc" vedou k přesnému opaku. Jasně Jesonova motivace je od začátku pochybná (protože ho motivuje pomsta a později jakási svatá válka, což je v zásadě spasitelský komplex), takže to není žádný tragický hrdina, ale odstrašující příklad primitivního amerického "rednecka" bych z něj zase nedělal.
Za tento příspěvek děkují uživateli Jezus tito uživatelé (celkem 2):
KDolecek, Eleshar_Vermillion
Uživatelský avatar
Resurrection
Příspěvky: 5415
Registrován: 26. 9. 2006, 11:34

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Resurrection »

Ono to melo docela problem s tim rozdelenim na dva nerovnomerne "chaptery". Chapter 2 jsou dva dily? A posledni dil byl 3 v jednom? WTF? A samotne rozhodnuti bojovat naraz ve trech lokacich taky vedlo k bizarnim momentum, kdy se v jedne scene zacnou hrdinove dusit a po strihu se k nim vratime az za ctvrt hodiny nez projedeme kolecko... Chapter 1 mi prisel na 5/5, chapter 2 pak 4/5 a spis mozna az 3/5, zejmena:
Spoiler
- Max mela umrit. Proc ji jakoze ozivili fakt nechapu.
- Eddie umrit nemel, protoze jeho zaverecna akce byla dokonale nesmyslna. Jeho "obet" nikdo nechtel a nepotreboval. Pokud uz zemrit mel i s tim klise motivem "tentokrat jsem neutekl", slo to udelat lepe alespon tak, ze mohl utect, ale neutekl. Ne ze sel se zabit a neutekl.
- Jason umrit nemel. Nemel totiz vubec existovat. Umrel jenom proto, ze jeho jedinej smysl v pribehu byl Eddie, kterej umrel, cimz se potrebovali zbavit tohohle volneho konce. Cela tahle linie byla hodne slaba a ve vysledku bezvyznamna. Kdyby ji skrtli, nikdo by to nepoznal. Prislo mi to proste jako scenaristicka bezradnost. Jako ten prvotni napad s vyuzitim "D&D je satanismus" byl dobrej historickej throwback, ale nic moc s tim nepredvedli na pomery serialu.
- Hop, Joyce, Murray a potencialne i Dmitry Antonov se mely vratit do Hawkings pres Upside Down. To se vylozene nabizelo... skoda. Navic by to skrtlo alespon jednu valecnou "frontu".
- Coming out Willa Byerse byl proste navic a evidentne narvanej na silu. Bral jsem to jako povinnej desatek Neflixu, kterej proste pozaduje aby ve vsem byl pomer LGBT:cis minimalne 1:1. Ale tak strasne to bije do oci, zejmena kdyz hned vedle mame naprosto dokonalou LGBT postavu Robin.
- Nevztah Nancy a Jonathana byl zcela neuveritelnej. Davalo by to smysl, pokud by to byly dva teenageri co se odstehovali a odcizili a jejich vztah vysumel. Naprosto to nedava smysl u dvou valecnych veteranu, kteri maji na sebe pravdepodobne nejsilnejsi vazbu a sdileji unikatni trauma. Jako dafuq. A opet, srovnejme s obdobnou situaci Hopa a Joyce!!! Opet mel nekdo napad, ale jeho realizace kulha na obe nohy.
Vsechny tyhle veci mi prisly jako dusledek scenaristicke lenosti. Ten serial je vysoce kvalitne napsanej a s velmi vysokou kvalitou produkce. Takze jakykoliv poklesek byt neni az tak zasadni pusobi hrozne blbe. Zejmena to ale zamrzi, protoze obdobne postavy/vztahy/apod. jsou tam u jinych postav lepe stvarneny hned ve vedlejsi scene. Tam meli nejakyho interna nebo nevim asi.

Ale abych jenom nehatil, spousta dalsich veci (vetsina) byla naprosto vybornych. Cela ta ruska linie byla bezva. Linie jedenacky taky. Samostatna akce/vystetrovani v Hawkings supr. Samozrejme Eddie a vsechno kolem nej, mimochodem excelentne zahrano. No jsem zvedav na 5. serii. Latka je vysoko a snad se jim podari i udrzet kvalitu napric vsema postavama.
Secrets are power.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Jezus píše: 18. 7. 2022, 13:08Teoreticky. Kdyby po jeho hypotetickém přesvědčení nešel s nimi ke karavanu, kde by seděl Eddie, podle něj čarodějník a vrah :-)
Jasné, okolnosti nebyly nakloněné, čekal bych to proto jako sólo akci od Nancy, která pro něj z celé grupy byla tak nějak nejdůvěryhodnější.

Jinak souhlas. A pointa je pochopitelně přesně v tom, že z té posice kryptokristofašisty začíná, ale pak si ji validuje. A ono upřímně těch informací k zaujetí jiného úhlu pohledu fakt nemá... Chrissy byla nalezena brutálně usmrcená v domě místního drogového dealera, dokonce tam s ním fakt šla a on po jejím úmrtí utekl, takže pro lidi, kteří nebyli uvnitř a nejsou připraveni, slovy agenta Muldera, na extrémní možnosti, to lze vyhodnotit jinak dost těžko. Pak, opět když byl na scéně Eddie, úplně tímtéž způsobem zemře jeho kamarád přímo před jeho očima. Těžko najít lepší validaci jeho pohledu.
Jerson píše:Pokud jde o podstatu zlých sil, tak myslím že celkem jasně naznačili, že směřování jim sice dal jeden člověk, ale skutečně a objektivně existuje jiný svět a v něm lidmi nepochopitelné entity. Ne zlé, protože to je lidská kategorie. Jen prostě cizí a strašně mocné, které by náš svět mohly zničit nikoliv proto,, že chtějí - opět, to by bylo lidské - ale spíše mimoděk, aniž si to uvědomí.
Jak furt víme relativně málo, ale můj dojem byl, že ten cizí svět se o náš nijak zvlášť nezajímá, a nebezpečí pro nás představuje až právě po kanalisaci lidskou (v širokém slova smyslu) silou. Jednička nenaznačoval, že by v tom světě před jeho příchodem bylo cokoliv nějak zvlášť nebezpečného. A mindflayer pro mě za mě ani nemusí být entita, ale prostě nějaká lítající hlína usnadňující psychická spojení, a samotný úl vytváří až při infekci a v kombinaci s Vecmanem. Není tam žádný původní impuls třeba šířit se a konsumovat podobně jako zergské nadvědomí nebo tyrannidský úl, kde lidské kategorie dobra a zla taky nehrají žádnou roli. Ten svět a jeho obyvatelé, včetně "mindflayera" jsou tedy sice cizí, ale nikoliv inherentně nebezpeční nebo děsiví. Proto je mi to trochu proti srsti.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Jezus
Příspěvky: 2601
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Jezus »

Nope. Ta úlová mysl je tam výslovně zmíněna, že se právě jedničce zalíbila, protože mu připomínala pavoučí predátory...

Nebezpečí pro náš svět představuje brána, kterou vytvořili lidé, to ano. Bez ní si Upside down nemělo jak našeho světa všimnout. Nicméně ta touha po šíření tam je, ta je vlastní té úlové mysli, která dost možná využívá jedničku víc, než si sám připouští...

BTW ta poloha "za vše zlé může člověk" je strašný humanocentrismus. Dávno před člověkem tu bylo několikrát obří vymírání (dinosauři mají jen nejlepší PR). Příroda je prostě poměrně bezcitná entita.

Jinak kočky loví pro zábavu, termiti jsou dost nebezpečné svině širokému okolí, krysy jsou schopny (z)ničit lokální ekosystémy, i když se nenechají pomocí člověka zavést tam, kde nemají co dělat. Viry jsou svinstvo samo o sobě a různí parazité (nebo i parazitické houby) jsou taky zajímavá kapitola. Dokonce hejna delfínů jsou schopna trápit jiné živočichy pro vlastní zábavu (k lidem se ale chovají naštěstí dost ematicky).

Člověk nemá patent na hnusné či "zlé" chování. Jen nese vzhledem ke svému intelektu a schopnosti předvídat a zároveň ovládat své pudy jaksi větší zodpovědnost. Ale tvářit se, jak všechno sluníčkově běží, dokud tam nevkročí člověk, je prostě survival bias nejadaptivnějšího predátora/společenství.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16381
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od MarkyParky »

Jezus píše: ...je prostě survival bias nejadaptivnějšího predátora/společenství.
Jakože člověk tu jím způsobenou destrukci dokáže přežít, adaptovat se a vyprávět o ní, zatímco ti ostatní mají smůlu a zahubí s prostředím i sebe sama?
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22590
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Jerson »

Jezus píše: 18. 7. 2022, 13:08Já nevím, mně to z pohledu Jasona dávalo celkem smysl. Jasně byl trochu moc agresivní, ale to po prožitém trauma dává smysl. A když se ocitl na té půdě a viděl, co viděl... to prostě příliš sedělo do toho, co viděl před tím a myslel si, že ví, na to, aby byla vyloženě jeho chyba, že to špatně interpretoval.
Jeho "špatnost " je v tom že už dlouho před faktickým začátkem děje 4. série měl názor, že ti kteří se místo sportu zavírají v nějakém klubu a dělají nevo jiného než ostatní jsou "zlouni". S takovým mindsetem je jasné, že cokoliv se okolo takových lidí (myšleno klubu Hellfire) stane, to si (Jason) vyloží v jejich neprospěch jako důsledek spojení se zlými silami.
Na lidech jako Jason je nejhorší, že oni si nejdřív udělají názor na jiné lidi podle nějakého vlastního hodnotového měřítka, a teprve pak jejich činy začnou nějak vykládat. Takže je naprosto zákonité, že když o někom začnou tvrdit, že je zlý / spojený s ďáblem, tak cokoliv co dotyčný udělá jen podpoří jejich názor.
Agresivní byl už před tím traumatem. Navíc se zajímal jen o sebe takže neměl ani tušení, jak špatně je na tom jeho holka. (Což tedy znamená jen to, že byl klasický teenage debil, ale když mu pak - teď nevím kdo, asi Eddie - řekne, že ona měla problémy, tak tomu odmítá uvěřit, protože by to znamenalo, že on (Jason) udělal chybu, že si jich nevšiml.
Takže nesouhlasím. Jasonův mindset podle mě zaručuje, že takový člověk bude dělat špatné baví v chybném úsudku - protože nikdy nepochybují o svém názoru a o sobě daných.
Ostatní o sobě tak či onak pochybují.
Takže Jeson zobrazuje nebezpečí neschopnosti opustit názor, který si na začátku udělám, což může vést i k tomu, že odvaha a touha udělat "správnou věc" vedou k přesnému opaku. Jasně Jesonova motivace je od začátku pochybná (protože ho motivuje pomsta a později jakási svatá válka, což je v zásadě spasitelský komplex), takže to není žádný tragický hrdina, ale odstrašující příklad primitivního amerického "rednecka" bych z něj zase nedělal.
To "Jeson píšeš schválně? :-)
Primitivní není, ale je apriori sebestředný a zaslepený, a odstrašující příklad bych z něj dělal právě proto.
Eleshar_Vermillion píše: 18. 7. 2022, 14:35 Jak furt víme relativně málo, ale můj dojem byl, že ten cizí svět se o náš nijak zvlášť nezajímá, a nebezpečí pro nás představuje až právě po kanalisaci lidskou (v širokém slova smyslu) silou.
To si právě nejsem jistý. Pokud je svět Upper Down špatnou kopií našeho světa, tak se ten cizí svět o náš svět nějak zajímat musí. I když je stále ještě možnost, že existuje jen kopie Hawkinsu a Výzkumáku a okolí, protože to tak vytvořil Jednička. Ale nevím.
Resurrection píše: 18. 7. 2022, 14:25
Spoiler
Max mela umrit. Proc ji jakoze ozivili fakt nechapu.
Jednička poslední úder už nestihl, a El v Maxině mysli nic nenašla. Tělo se dá oživit a držet při životě nezávisle na mysli.

S Eddiem máš pravdu, jeho akce byla úplně zbytečná. Sice to vypadalo, že tím chrání Dustina, ale ten se pak stejně vrátil a nic se mu nestalo, takže to vyznívá hůř. Na druhou stranu to Eddie nemohl vědět dopředu. Zato mohl vědět, že když se vrátí, budou ho pořád hledat a soudit za vraždy a on nebude mít jak dokázat svou nevinu.
Resurrection píše: 18. 7. 2022, 14:25 - Hop, Joyce, Murray a potencialne i Dmitry Antonov se mely vratit do Hawkings pres Upside Down. To se vylozene nabizelo... skoda.
To by učinilo celou třetí sérii nesmyslnou - tedy ještě víc nesmyslnou. Proč by Rusové stavěli tajnou základnu v USA, aby se tam mohli provrtat, když by to samé mohli udělat doma?
Jen mi tam celkově pořád nesedí, museli by to všechno zvládnout strašně rychle - zjistit existenci Druhého světa, postavit základnu, vyvinout stroj na otevření brány, získat dost Demigorgonů (i živých) a převézt je k sobě, zkoumat je... přitom na všechno měli jen necelý rok.

Nicméně pokud jednotlivé série píšou postupně, i z také rozvíjejí svět a musí dodržovat už zavedené skutečnosti a ještě nasazovat pořád nové a zajímavé lidské protivníky, tak jim to nemůžu moc vyčítat. V seriálu se špatně dělají retcony. :-)

Nicméně jak Jiras na Nerdfixu srovnával nestvůry z DnD a ST a prorokoval, že na základě DnD bude víc dalších světů než jen Upside Down, tak to mi přijde už moc přitažené za vlasy.
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Passingby »

Jerson píše: 18. 7. 2022, 16:11 To by učinilo celou třetí sérii nesmyslnou - tedy ještě víc nesmyslnou. Proč by Rusové stavěli tajnou základnu v USA, aby se tam mohli provrtat, když by to samé mohli udělat doma?
Protože je nutné v občanstvu neustále živit myšlenku, že už můžou být kdekoliv mezi námi a žádné místo před nimi není bezpečné? Asi něco ve stylu Duck and Cover (+ 9 min verze ve vyšší kvalitě), ale ne tak agresivní...
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Jezus
Příspěvky: 2601
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Jezus »

MarkyParky píše: 18. 7. 2022, 15:31 Jakože člověk tu jím způsobenou destrukci dokáže přežít, adaptovat se a vyprávět o ní, zatímco ti ostatní mají smůlu a zahubí s prostředím i sebe sama?
Přesně.

V menším se to děje neustále. Když přemnožení hlodavci pojdou hlady, je to udržování přírodní rovnováhy. Když se to děje člověku (třeba kvůli suchu/záplavám/plísním/škůdcům), je to katastrofa (a taky jeho chyba, že nežije v souladu s přírodou, i když za to sucho apod. třeba ani nijak nemohl, šlo o přirozený cyklus - v minulosti, dneska chápu, že změnu klimatu lze brát jako člověkem přiživenou).

Kdyby šla evoluce jinak a nevyvinul se člověk, je klidně možné, že by tu byly obří kolonie nějakého společenského hmyzu, které by těžce ničily přírodní diverzitu a válčily spolu o zdroje, protože i když by si něco pěstovali sami v hnízdech, byly by stále závislí na okolní biomase - kterou by postupně vyžírali.

Nebo by na nějakém kontinentě dominovala nějaká parazitická biomasa, ať už houba nebo rostlina. Každopádně by taky dost změnila profil vlastního prostředí.

Prostě člověk je nejúspěšnější v adaptaci, takže to vypadá, že je jediný "zlý". A on je. Jenže kdyby to nebyl on, dost možná by to bylo něco jiného. To je ten survival bias.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Res: Jako v korporátu, my answers below in red :wink:
Spoiler
- Max mela umrit. Proc ji jakoze ozivili fakt nechapu.
Kdo říká, že je naživu? :wink:
Moje pracovní hypotéza je, že Max umřela (resp. že jí Vecna vysál duši), a proto ji v tom těle El nemůže najít. Naopak si myslím, že Vecna byl natolik zraněný, že se potřeboval zachránit a její tělo momentálně obývá. Jak Max říká, že není připravená zemřít, tak to podle mě už nemluví ona, ale právě Vecna. Jednak Max vypadala, že je se smrtí nějak smířená a s tím Vecnu vyvolala, navíc jestli si správně pamatuju, tak tam velmi blízko hrálo Running Up That Hill, kde se hodně zpívá o "making a deal with God" a "swapping places", což overtně to naznačovalo Maxin ambivalentní přístup k životu a tomu, že zabili Billyho, ale mně to přišlo hned jako indikace, že si prohodí Max místo právě s Vecnou. A podle mě bude v páté řadě klíčem k jeho poražení, protože bude zajatá v jeho mysli, ale pořád nějak existuje její živé tělo. A navíc mi připadalo, že konečné otevření bran úplně na konci mohlo mít nějakou souvislost s tím, že El pátrala po Maxině mysli - možná tím Vecnu nějak probudila.

- Eddie umrit nemel, protoze jeho zaverecna akce byla dokonale nesmyslna. Jeho "obet" nikdo nechtel a nepotreboval. Pokud uz zemrit mel i s tim klise motivem "tentokrat jsem neutekl", slo to udelat lepe alespon tak, ze mohl utect, ale neutekl. Ne ze sel se zabit a neutekl.
Tohle mi přiznám se nebylo úplně jasné, ale chápal jsem to tak, že dál už utíkat nešlo, tak že umřel na nohou. A Eddie podle mě umřít musel, protože tím se řeší Dustin jako jedna z mála zbývajících postav, která nemá zásadní traumatickou zkušenost.

- Jason umrit nemel. Nemel totiz vubec existovat. Umrel jenom proto, ze jeho jedinej smysl v pribehu byl Eddie, kterej umrel, cimz se potrebovali zbavit tohohle volneho konce. Cela tahle linie byla hodne slaba a ve vysledku bezvyznamna. Kdyby ji skrtli, nikdo by to nepoznal. Prislo mi to proste jako scenaristicka bezradnost. Jako ten prvotni napad s vyuzitim "D&D je satanismus" byl dobrej historickej throwback, ale nic moc s tim nepredvedli na pomery serialu.
Jo, asi víceméně souhlas. Jason byl strašně nevyužitá postava.
- Hop, Joyce, Murray a potencialne i Dmitry Antonov se mely vratit do Hawkings pres Upside Down. To se vylozene nabizelo... skoda. Navic by to skrtlo alespon jednu valecnou "frontu".
Jop. Stejně jako se tam Hopper přes upside-down měl dostat.
- Coming out Willa Byerse byl proste navic a evidentne narvanej na silu. Bral jsem to jako povinnej desatek Neflixu, kterej proste pozaduje aby ve vsem byl pomer LGBT:cis minimalne 1:1. Ale tak strasne to bije do oci, zejmena kdyz hned vedle mame naprosto dokonalou LGBT postavu Robin.
Podle mě je to součást Willova traumatu a popravdě mi to tam nijak násilné nepřipadá.
- Nevztah Nancy a Jonathana byl zcela neuveritelnej. Davalo by to smysl, pokud by to byly dva teenageri co se odstehovali a odcizili a jejich vztah vysumel. Naprosto to nedava smysl u dvou valecnych veteranu, kteri maji na sebe pravdepodobne nejsilnejsi vazbu a sdileji unikatni trauma. Jako dafuq. A opet, srovnejme s obdobnou situaci Hopa a Joyce!!! Opet mel nekdo napad, ale jeho realizace kulha na obe nohy.
Taky to a priori vidím dost podobně, na druhou stranu mi přijde, že dost problémů toho vztahu je smyšlených v hlavách obou účastníků, kteří tomu prostě nevěří, i když by mohli.
Jerson píše:Jeho "špatnost " je v tom že už dlouho před faktickým začátkem děje 4. série měl názor, že ti kteří se místo sportu zavírají v nějakém klubu a dělají nevo jiného než ostatní jsou "zlouni".
Jasně, Jason je bezpochyby sociopatický kokot, o tom se tu myslím nikdo nepře. Pointou mělo být, že vývoj událostí mu nedal možnost, než se v kokotství utvrdit, ačkoliv se v globálním náhledu na centrální konflikt v Hawkins blížil pravdě nejvíc ze všech nezasvěcených postav, čehož mi přišlo škoda nevyužít.
Jezus píše:Nope. Ta úlová mysl je tam výslovně zmíněna, že se právě jedničce zalíbila, protože mu připomínala pavoučí predátory...
Nebezpečí pro náš svět představuje brána, kterou vytvořili lidé, to ano. Bez ní si Upside down nemělo jak našeho světa všimnout. Nicméně ta touha po šíření tam je, ta je vlastní té úlové mysli, která dost možná využívá jedničku víc, než si sám připouští...
Hele, nevybavuju si kde. Vecna ve svém flashbacku mluví celou dobu o sobě, že on transcenduje a on je ten predátor. Ale jinak přesně v to, že Mind Flayer je ten skutečný loutkář, taky doufám. Zatím nelze říci s jistotou, ale S4 naznačuje opak.
Jerson píše:Pokud je svět Upper Down špatnou kopií našeho světa, tak se ten cizí svět o náš svět nějak zajímat musí. I když je stále ještě možnost, že existuje jen kopie Hawkinsu a Výzkumáku a okolí, protože to tak vytvořil Jednička. Ale nevím.
Což je mnohem horší.
No z Vecnova flashbacku vyplývá, že Upside-down byla dimense divných gravitačních zákonitostí, nepříznivé krajiny i podnebí, ale zrcadlová verse Hawkinsu vznikla zjevně až ex post - dokonce tam explicitně myslím Nancy říká, že tam našla svoje hodinky, které se zastavily v době, kdy El poprvé (podle Nanciných znalostí, tedy na začátku první řady) otevřela bránu.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22590
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Jerson »

Eleshar_Vermillion píše: 18. 7. 2022, 18:07Jasně, Jason je bezpochyby sociopatický kokot, o tom se tu myslím nikdo nepře. Pointou mělo být, že vývoj událostí mu nedal možnost, než se v kokotství utvrdit, ačkoliv se v globálním náhledu na centrální konflikt v Hawkins blížil pravdě nejvíc ze všech nezasvěcených postav, čehož mi přišlo škoda nevyužít.
To mi právě přišlo realistické. To že se nějaký démon z pekla snaží dostat do Hawkinsu si možná mxajel správně, ale jádro jeho víry bylo, že je za to zodpovědný klub Hellfire. Nebo spíše naopak - máme tu zlý klub Hellfire, děje se něco špatného, tak je s tím spojíme.
Mohl být využitý víc, na druhou stranu už to že ho potkali v obchodě se zbraněmi bylo hodně blízko prozrazení a Jason nevypadal, že když by se dostal tak blízko k někomu z členů Hellfire klubu, že by mu pak dal jakoukoliv šanci uniknout. Takže jsem ani nečekal, že by s ním mohla být víc než jen jedna konfrontace.
Takže tu využitelnost vidím spíše v tom, že se mohl setkat přímo s Vecnou, prohlásit něco o spojení s Hellfirem, na což by mu Vecna odpověděl, že netuší co to má být, protože je tu sám za sebe
No z Vecnova flashbacku vyplývá, že Upside-down byla dimense divných gravitačních zákonitostí, nepříznivé krajiny i podnebí, ale zrcadlová verse Hawkinsu vznikla zjevně až ex post - dokonce tam explicitně myslím Nancy říká, že tam našla svoje hodinky, které se zastavily v době, kdy El poprvé (podle Nanciných znalostí, tedy na začátku první řady) otevřela bránu.
To jsem zachytil a to co píšeš dává smysl. Pak by ta cizí entita sama o sobě nás svět neohrožovala.

Počítám, že to zjistíme v páté sérii. A pak třeba v tom spin-off seriálu.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22590
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Jerson »

Dávám si znova Stranger Things od první série a na začátku třetí série je zajímavý moment, kdy 28. června 1984 - tedy fakticky čtyři měsíce před událostmi z druhé série (která začíná až 28. října 1984) provádí Sověti na nějaké tajné základně někde na Sibiři pokus provrtat se do světa Upside Down. Vzhledem k tomu, že Ell otevřela trhlinu mezi světy jen o půl roku dříve, 6. listopadu 1983, tak to znamená, že na tom zařízení museli pracovat paralelně - i kdyby začali na konci roku 1983, tedy se začátkem první série, měli by na to jen sedm měsíců. Strašně málo.

A na konci 2. série probíhá zimní ples, a v záběru se svět převrátí do Upside Down, kdy je i na této straně tělocvična vyzdobená ozdobnými řetězy.
Stejně tak když odešel otec od Bayersových, což mohlo být minimálně dva roky před první sérií (ale spíše dříve), tak v ten den oba bráchové Bayersovi postavili ten lesní úkryt - který se objevuje v Upside Down v první sérii. Takže pokud by obraz Hawkinsu v Upside Down měl vzniknout až ve chvíli, kdy Eleven odpálila Jedničku do tohoto světa, nebo přesněji když by ten svět stvořil Jednička až poté, co se v něm objevil, tak by v něm ani BAyersova skrýš, ani některé další prvky ze skutečného Hawkinsu neměly být.

Hlavně mě silně matou ti Rusové, protože jen co (v Rusku) začnou narušovat zeď mezi světy, už se z praskliny začnou plazit ta chapadla. Všechno to ukazuje spíše na to, že tenhle svět existuje paralelně s celým reálným světem, i když je otázka, nakolik se do něj promítají změny reality.
Uživatelský avatar
crowen
Administrátor
Příspěvky: 3748
Registrován: 11. 9. 2004, 12:51
Bydliště: Hlavna dedina Bananistanu
Kontaktovat uživatele:

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od crowen »

Videl som prvy diel Rings of power. Meh, srasnu pachut z toho mam...
Uživatelský avatar
Wolfus
Příspěvky: 1094
Registrován: 14. 8. 2009, 11:45

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Wolfus »

Trosku to rozved, nech viem, ci do toho ist.
DrD (II), Pribehy Imperia
Uživatelský avatar
crowen
Administrátor
Příspěvky: 3748
Registrován: 11. 9. 2004, 12:51
Bydliště: Hlavna dedina Bananistanu
Kontaktovat uživatele:

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od crowen »

Spoiler
Miestami OK, ale ak na toto dali miliardu dolarov, tak to je dost bieda. Mizerny kasting (odhliadnuc od povinnej woke jazdy), plno nelogickych veci, skaredi herci, co vyslovenie nesedia do svojich roli.

Nad brneniami som sa rozculoval uz davnejsie, ale tie kovove kruhy okolo krku, kvoli ktorym by clovek ani hlavu nepredklonil, tak to je uz len take usmevne (a ta zapadka ako na dverach od chlieva, tak to mi regulerne zabehla kava).

Ninjadriel, ktora vyskoci inemu elfovi na mec, odrazi sa, a len tak mimochodom zabije snezneho trola, ktory prave rozmetal a zahlusil polku jej komanda zlozeneho s elitnych bojovnikov, to by nenatocili ani v lietajucich bolywoodskych filmoch.

Elfsky kral dizajnovany ako rimsky cisar, ale s trpaslicimi runami na skrizenych pasoch, co mu drzia opasok. Plachetnica, co plava obrovskou rychlostou s plachtou rovnobezne so smerom plavby volne plieskajucou, mece ako s world of warcraft doskovky (cim dlhsi mec, tym viac adidas), ladolezectvo na naveternej strane hory v povievajuchich plastoch, co urcite zlepsuju stabilitu na ladovej stene bez istenia, elfovia nesu fakle v takom vetre, ze ledva idu dopredu, namiesto nejakych magickych artefaktov... Ninjadriel plava v dlhych volnych bielych satach v mori, ako keby mala na sebe pretekarske plavky (a nic jej nepresvita!!!). Z neba padne hviezda, v ktorej bol ukryty asi Gandalf, ale urobi to len take male puf a krater s priemerom 5 metrov. Gandalf lezi v plamenoch na zeravom kameni, ale vlasy, fuzy ani handra okolo pasa horiet nezacnu. Ani hobitke, co tam k nemu padne.

Tmavy hobit s cernoskou hobitkou maju totalne bielu dceru s kuceravymi vlasmi. Asi si ju adoptovali. Ak si niekedy videl tie srandovne videa, ako prejde cez slum v Indii vlak, a oni potom naspat rozlozia stanky, tovar, jedlo a tvaria sa, ze sa nic nedeje, tak presne taka scena tam je, ked okolo harfootskej/hobitskej kolonie isli dvaja lovci.

Dialogy ako keby ich kapitan Danko s pretekarom Gasparovicom pisali.

Celkovo dizajn kostimov je uplne cely zle, ludia maju na hlavach rozne chujoviny co vyzeraju ako tinfoil ciapky s rohmi, hlavne trpaslici. Ti su dost nepodareni. Nie epic fail ako v zaklinacovi, ale nie moc podareni. Trpaslici drzia velke kladiva a mavaju s nimi, ako keby boli z peny, a nie z dreva a zeleza. Akoze chapem, ze trpaslici su silnejsi a tak, ale mat mega prepicene kladivo s odhadom 40-50 kilovou hlavicou, a mavat s nim ako so sparatkom, to uz je trochu moc.

Neviem, ci sa mam smiat nad trapnou americkou produkciou, co za miliardu dolarov natocila c-ckovy TV serial ako z TV Nova, alebo plakat nad totalne zbabranym dielom.
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů