Knihy & komiksy - vaše názory a doporučení

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Shazam: Monstrózní společenství zla - 60%
Tenhle komiks zjevně sází na mladší čtenáře. Vidíme tu originál Captain Marvela, a spoustu času strávíme s jeho civilním já, Billym Basonem, cože je malý kluk. Ale hlavně je to i na poměry superhrdinského žánru až moc jednoduché a naivní. Billy dostává při přeměně nové tělo a osobnost, Mary jen kostýmek. Ano, schopnosti získala jinak, takže vlastně dává smysl, že se jinak projevují, ale žádný smysl a klíč za tím nemá cenu hledat. Záporák se jmenuje pan Mozek. A tak dále, a tak podobně. Děcka jsou ve skutečnosti celkem otravná. Ale když zohledním cílovku, zas tak zlé to není. Kresba se mi nelíbí, ale dá se to snést. Šedesát je podle mě fér.

Usagi Yojimbo: Kruhy - 70%
V tomhle díle se Usagi vrací domů, potkává spoustu starých známých, které my ale neznáme, a vůbec, je to ten druh tématu, který usagiho obvykle zvedá nad sedmdesátku. Ale tady mi to nějak nesedlo. Je to tak nějak přímočaré a předvídatelné, jednoduché, něco tomu chybí. Možná je to prostě tím, že po šesti knížkách nebyl Sakai ještě tak vypsaný, ale prostě to není ono. Tedy, rozumějte dobře, ono to ve skutečnosti není nějak horší než Usagiho standard. Jenže to není ani lepší, a vzhledem k tomu, jaká jsou tu témata, by to lepší být mělo.

Usagi Yojimbo: Stíny smrti - 70%
Další trochu rozporuplný Usagi. Zase hromada krátkých příběhů, některé velmi dobré, třeba ten o sošce Jizo, jiné standartní, třeba pomoc vesničanům s tyranem, výplňové legrácky, jako ten o ještěrkách. Pár je jich z Usagiho mládí, dostaneme trochu moudrosti a ten poslední byl dokonce dost zásadní. No, ale celému tomu předchází příběh s Želvami Ninja. Jo, s těmi z TMNT. Asi to má být další zajímavý prvek, ale mě to přišlo akorát hrozně WTF. Takže hodnocení zůstane ve své obvyklé poloze.

Moby Dick, Bílá velryba - 80%
První, co je třeba napsat, je, že Bílá velryba je moje TOP kniha. Ne protože bych na ní fanbojovsky ulítával, ale protože v ní nacházím věci, co se běžně nevidí ani ve velké literatuře. Takže za její adaptaci jsem na jednu stranu rád, na druhou ji nutně budu srovnávat s něčím, čemu se vyrovnat snad ani nelze.

Teď ke kvalitě adaptace. Musím autora pochválit, naprosto se vyhnul obvyklým pastem adaptací. Žádné tuny rámečků, žádné obří bubliny. Naopak výrazné kresba, práce s obrazem a vyprávění vizuálnem, atmosféra jako blázen. Ve svých jednotlivých scénách je to skvělý komiks. Jenže ten celek má problém se strukturou své předlohy. V knize se všechno velmi pomalu a pečlivě buduje, a to v zásadě mimochodem, vlastně nevíme, co z přehršel úvah a faktů je důležité, postupně nahlížíme do šílené duše Achabovy... Tady je to nutně mnohem rychlejší, protože pro formát média je to potřea. Jenže zároveň je to uspěchané, není tam tolik prostoru pro nic, a proto to tak nevyzní. K tomu přidejme pár podivných rozhodnutí, jako přesunutí ikonické první věty na konec.

Na jednu stranu musím říci, že tu adaptaci by stěží šlo udělat o mnoho lépe, na druhou stranu, na předlohui se dost nechytá. Ale to až tak nevadí, od té je kam klesat.

Usagi Yojimbo: Město zvané Peklo - 80%
Tady se oběvila taková formálně zajímavá věc. Titulní příběh je rozdělen na dvě části, mezi které je vloženo Usagiho tradiční putování Japonskem. Ale místo aby se to tím dostalo kamsi do pryč, je to pořád součástí téže knihy, takže čtenář má první část živé paměti, i když má pocit delšího časového úseku. Funguje to až nečekaně dobře.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
crowen
Administrátor
Příspěvky: 3748
Registrován: 11. 9. 2004, 12:51
Bydliště: Hlavna dedina Bananistanu
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od crowen »

Kickstarterovy komix The Witcher: Ronin - zaujimave ponatie, pekna kresba, luxusne spracovanie, ale dost o nicom scenar, a vyzera to tak, ze je to len prvy diel. Skoda, mohli si na to typci najst kvalitneho scenaristu, napriklad z regulernymi komixami o Zaklinacovi sa to scenarom neda porovnavat, tak o dve triedy horsie. Ale pre fandov povinnost :-)
Uživatelský avatar
crowen
Administrátor
Příspěvky: 3748
Registrován: 11. 9. 2004, 12:51
Bydliště: Hlavna dedina Bananistanu
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od crowen »

Otazka - Citali ste niekto verneovky prepisane Ondrejom Neffom? Viete to porovnat s originalom?
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3811
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Selhan »

Nevím, no, nápad přepisovat verneovky by mi přišel blbý i kdyby to zkoušel někdo schopný. Od Neffa jsem nezvládl část ani překlad.

"Základní problém, který Neff řeší, je nejasný původ kapitána Nema a jeho nejisté morální oprávnění k brutálnímu útoku jinou loď. Proto přidal Nemovi skutečného protivníka tím, že epizodní postavu kapitána Farraguta povýšil na Nemova skutečného protivníka.
Zdroj: https://www.denik.cz/umeni/neff_verne20080531.html"

Co dostaneme dále, Starce a moře se sharkandem?
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Winnie
Příspěvky: 209
Registrován: 30. 11. 2020, 14:24

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Winnie »

Zákon azylu - Lucie Lukačovičová
Goodreads, Databáze knih

Literární Supernatural* z českého prostředí.

Žádný hlubokomyslný literární skvost, ale dobře sepsaný příběh, který se lehce čte, udrží čtenářovu pozornost a na konci zanechá takovou tu pachuť smutného zklamaní „…a to je všechno?“. Ne kvůli neuzavřenosti, ale protože by si některé nápady rozhodně zasloužily více prostoru. Na druhou stranu strategie „zajímavý prvek: načrtnout, nezabředávat a jedeme dál“ udržuje děj pěkně svižný. Autorka se vyvarovala pasti rozplizlosti.

Příběh samotný je v zásadě lineární, ale na nic si nehraje. Díky dobré práci s jazykem a celkově vypravěčskému talentu autorky mi to vůbec nevadilo.

Nejslabším článkem pro mě byly hlavní postavy. Takové trošku nemastné – neslané, stejně jako vztahy mezi nimi. Nenadchly, neurazily.

Celkově hodnotím 3/5.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Supernatural/Lovci duchů; prvních pár sérií, kdy se díly ještě daly sledovat nejen kvůli hercům/herečkám a hudbě a sem tam pěknému autu
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Ecthelion »

Když už to na fórum dávám, tak to naspamuju rovnou všude :-)= .

Ještě pro ty co čtou jenom rozličný, v aktuálním čísle Aarghu vychází moje povídka ze světa Příběhů Impéria – Vážka.
Oproti ostatním komiksům je to tentokrát kreseleno trochu jiným stylem. Ale jsem na to dílko celkem pyšný. Osobně jsem vytištěnou verzi v ruce ještě neměl, tak doufám že to v tisku vyšlo dobře.
Titulka příběhu k vidění zde.
Aargh je dost dobrý časopis, tak si myslím že i ostatní věci v něm budou stát za to.
Za tento příspěvek děkují uživateli Ecthelion tito uživatelé (celkem 4):
Faskal, Wolfus, Bifi, Selhan
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Legie superhrdinů: Sága velké temnoty - 40%
Na začátek dám radu všem, co by chtěli psát superhrdinský komiks. Pokud se rozhodnete pojmout váš příběh tak, že hrdinové tři čtvrtiny příběhu neví, co je zač ta nesmírná hrozba, proti které bojují, všichni pátrajím nikdo, ani čtenáři, vlastně nic neví, a zároveň plánujete těsně před finále odhalit, že je to slavný záporák z dřívějška... Tak nedávejte obličej toho záporáka na obálku. Tomu příběhu to moc neprospěje, věřte mi.

Bohužel, tenhle brutální spoiler (který sráží ten příběh dolů i pro mne, který nad tím většinou mávne rukou) není jediný problém tohoto komiksu. Ten má dvě hlavní formy obsahu: Legie superhrdinů řeší, kdo bude její nový předseda. Což je vedle vesmírné hrozby malichernost, a trochu těch emocí, co by z toho šlo vykřesat, chcípne na to, že český čtenář ty postavy pořádně nezná, a nejsou mu pořádně představeny, protože jich je tu asi milion.

Druhý e tedy boj s kosmickým zlem, a jako, jsou to docela slušné mlátičky, protože je tu fakt asi milion superhrdinů s různými schopnostmi a proti nim protivníci, co je zezačátku rtvrdě svačí, pak se karta obrací, příjde ten hlavní záporák a finále, které je takové... no, klaďasové začnou postupně sypat karty z rukávu, a i když záporák je celkem odráží, převaha je pryč, a on to zabalí. Ale je to dost nepřehledné a trochu se v tom ztrácím.

Čtyřicet procent za solidní bitky a snahu o atmosféru, kterou ale totálně pohřbil vydavatel.

Legie superhrdinů: Superman a Legie superhrdinů - 70%
Tohle má trochu podobný problém, jako ten předešlý komiks: V té Legii superhrdinů je fakt moc postav, a já, stejně jako drtivá většina Čechů, je neznám. A proto ve většině scén bojují postavy, ke kterým nemám vztah. Ale pár postav mi v hlavě uvízlo, a akční dějová linka dává smysl, je poměrně pečlivě vybudovaná, má opravdu cool momenty... Jako od čistě akčního příběhu o moc víc chtít nelze. A tenhle komiks naťukává téma manipulace s historií, falešných ideálů, propagandy, vymývání mozků, xenofobie... Ale opravdu spíš naťukává, a rozřeší to se superhrdinským naivním optimismem. Ale zase... je to superhrdinský komiks, tam jsou mnohdy naivnější věci, a tady alespoň naznačí, že ten sluníčkový stav je velmi křehoučký. Takže žádná bomba, ale rozhodně povedená žánrovka.

Zaklínač: Prokletí vran - 70%
Upozornění: Příběh tak nějak navazuje-nenavazuje na knihy. Je tam Geralt, Yeniffer, dospělá Ciri (s jizvou na obličeji a tak), a všichni jsou naživu, spolu, a svět je povědomý. Takže vlastně vůbec nenavazuje, ale odkazy tam jsou. Autor scénáře pracoval na příběhu her, tak možná je to herní kontinuita. Nevím, nehrál jsem. Každopádně, pokud jste někdy chtěli vidět, jak by vypadal šťastný konec pro zaklínače, tak možná nějak takhle. Geralt a Ciri spolu putují krajinou a plní kvesty, Yeniffer se k nim má, a je k nim milá. Ale rodinná idylka se tak úplně nekoná, Yeniffer je pořád manipulativní mrcha, Geralt zahořklý cynik a Ciri paličatá až hrůza, a i když se všichni mají rádi, tak si neváhají tyhle své nectnosti předvádět. Svět je plný zla a hnusu. A občes jsou v něm i nestvůry. Děj? Klasický fantasy příběh, kde ale věci nejsou zdaleka tak jednoduché a černobílé, jak by se mohly jevit. No prostě Zaklínač. Chybí tomu genialita původních povídek, ale rozhodně to má něco do sebe.

Zaklínač: Skleněný dům - 70%
Trochu jiný zaklínač než předtím. Geralt tu skončí na místě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu, věci jsou jiné, než by měly být a není jasné, kde je dobro a zlo, a kdo je tu vlastně nestvůra. Prostě esence Zaklínačské tématiky. Navíc doplněná o pořádný kus hororové atmosféry. Ze které se ale nevykřesal až tak úžasný příběh, jako možná mohl. Ale rozhodně je to dobrá zaklínačovina, myslím, že jeho fanklub s tím bude spokojen a ostatní to neurazí.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2664
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Vitus »

Log 1=0 píše: 8. 4. 2022, 22:13 ... Je tam Geralt, Yeniffer, dospělá Ciri (s jizvou na obličeji a tak), a všichni jsou naživu, spolu, a svět je povědomý. Takže vlastně vůbec nenavazuje, ale odkazy tam jsou. Autor scénáře pracoval na příběhu her, tak možná je to herní kontinuita. Nevím, nehrál jsem.
Jestli si dobře pamatuji anotace vydavatele, tak všechny komixy Zaklínače se hlásí ke světu, jak je vypodobněn ve hrách - sice tam je styčná plocha s povídkovými knihami, ale rozchází se to v reáliích, které se liší i mezi knižní ságou a herním světem. Navíc se to samozřejmě liší i od seriálového / anime (obojí Netflix) zpodobnění světa.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Lone Wolf: Agarashova lebka - 20%
V tomhle fantasy není nic originálního. Fakt nic. Vůbec, ani trochu. Příběh je to největší klišé, které ve fantasy existuje, a nejenže neobsahuje žádný opravdový zvrat, ono neobsahuje ani nic zajímavého, co by ji ozvláštnilo. Kličku, prvek prostředíů. Tady fakt není vůbec, ale vůbec nic. Jde to takovým jednoduchým, přímočarým způsobem. Osamělý vlk něco hledá, tak se jde zeptat do hospody. Hned ten první člověk ví o někom, kdo by mu poradil. Ten člověk je velmi tajemný a nedostupný, ale naštěstí je čirou náhodou jeho člověk, který k němu Osamělého vlka zavede. To by mi prošlo možná ve hře, ale v psaném příběhu tohle nemá co dělat.

Kresba mi přijde škaredá. Plná divných světel a stínů, a popravdě jsem se ztrácel v tom, kdo je člověk a kdo nějaká fantasy obluda, protože ti lidé vypadali občas obdobně odpudivě jako ti orkové (co mají jiné jméno, ale jinak jsou to orkové). No, fakt nic moc. Dvacet procent mi přijde možná až moc drsné, ale když jsem se díval, čemu jsem dal třicet, tak tomuhle je dát nemůžu. Tak to berte jako jednu z těch lepších dvacítek. Ne že by to znělo dobře. Ale ono ani nemá.

Béda Bouchal: Červené taxíky - 60%
Komiks od autora Šmoulů. Pro podobné cílové publikum. O super silném klukovi. Jako, chtít od toho víc než jednoduchou, trochu akční grotesku není fér. A svou roli grotesky to plní velmi dobře. Béda Bouchal poráží lupiče, aniž by to bylo rutinní bum-bum-bum, akcentuje to situace, kdy dospělí neposlouchají, co dítě říká, i když má pravdu - ruku na srdce, kdo to jako malý nezažil. Na druhou stranu, jsou tam občas i vtípky pro rodiče, co to budou s dětmi číst (třeba manažer, co ztroskotal na pustém ostrově, a rozhodl se tam zůstat, protože tam nejsou tchyně a berňák). Potud super.

Ale do nadprůměru s tím nepůjdu, protože to má i pár otravných klišé. Zaprvé, některé postavy Bédovi nevěří, že je super-silný. Ačkoliv se to odehrává v menším městě, kde by se to rychle rozneslo, zvlášťe když se tím vůbec netají. Beru, že to neví úplně každý, ale pan Sípal, který se s ním evidentně zná? No tak lidi, že jsou čtenáři děti, ještě neznamená, že jsou blbí.

Druhý podobný problém. Plán záporáků. Má dvě etapy, které jsou promyšlené, a na plán záporáků z dětského komixu až neuvěřitelně uvěřitelné. Ale spolu vůbec nesouvisí, jedna je vlastně zbytečná, jen nese náklady navíc, a vlastně poutá pozornost. Jako, že se evidentně schopní dospělí zločinci nechají přelstít malým Bédou, to je pravidlo žánru. Ale že jejich vlastní plán má díru jak vrata, ačkoliv jinak jsou inteligentní, to je jen líné psaní.

Usagi Yojimbo: Vesmírný Usagi - 70%
Speciál Usagiho, místo o králičím roninovi čteme o hvězdném válečníkovi, který v budoucnosti létá mezi planetami, ale společnost je vlastně podobná feudálnímu japonsku. Mají lejzrové pistole, energetické katany, válečné skafandry ve stylu samurajského brnění (to je cool) a vesmírné stanice ve stylu japonských hradů (to už mi popravdě přišlo přehnané). Objevují se tu obrazy nejen Usagiho, ale i některých dalších postav - ale jen některých, jsou trochu jiné, nemají tolik prostoru. Takže i dyž si s nimi může Sakai hrát, dopad to má omezený. Struktura děje kopíruje klasického Usagiho, stejně jako kresba. Celkově to vlastně nevyžaduje znalost Usagiho, ale kdo ho nezná, ten si to podle mě neužije. Ale pokud znáte Usagiho a chcete něco starworsového, tak tohle je dobré. Ne bezchybné, ne plně využítý potenciál, ale dobré.

Morgavsa a Morgana: Dračí chůvy - 70%
Pohádky ze čtyřlístku? Jo. Jeden z nejlepších fantasy komiksů českého původu? Ano. Neotřelý, a přitom konzistentní pohled na Artušovský mýtus, doplněnou o šílenosti ve stylu Fantastických zvířat, pár klasických pohádkových motivů, a črodějnickou filozofii připomínající Zeměplochu? To všechno taky. Pro dětskou literaturu typický mix humoru a poučení, který ale spolu ladí? jojo. Na první pohled by se mohlo zdát, že to je jako dort pejska a kočičky, ale Petr Kopl ví co dělá, drží téma a linku a napříč sešity budoval jeden velký epický příběh. Tady najdeme jen třetinu a to je jediná opravdová výtka, mít ho pohromadě opravdu celý by bylo krásné. I tak podle mě povinnost pro všechny, kdo má rád fantasy, ocení dětskou poetiku a české komiksy. Ale i když se rozplývám, tak je to přeci jen "jenom" komiks ze čtyřlístku, má své limity, proto to nevytáhnu výš.

Mezi řádky: Tommy Taylor a falešná identita - 80%
První díl velmi slavné série. Témata jsou nesmírně zajímavá, prolínání fikce a reality, moc vyprávění, význam literatury, hodnota pravdy. To vše předáváno skrze vyprávění, ne skrze divné monology, a je záhadou, jak ten svět funguje a o co vlastně v celém tom součtu jde. Což je největší slabina: Viditelně se tu rozjíždí něco většího, něco, co by mohlo být boží, ale taky by se to, nedají bohové, mohlo zvrhnout v příliš ambiciozní dílo utopené ve své postmoderně. Ale zatím to vypadá dobře. Takže budu pokračovat, má to moji plnou pozornost.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Minirecenze jsou zpátky!
Anča a Pepík zasahují - 70%
V podstat totéž, co jsem psal k Anče a Pepíkovi již dříve. Čtyřlístkovská klasika, kouzlo nostalgie, vyvažující trochu zastaralosti. Moc nevím, co k tomu psát, ale jsem rád, že jsem si to po letech opět přečetl.

Milá Ligo spravedlnosti... - 70%
Členové ligy spravedlnosti odpovídají na dopisy od svých dětských fanoušků. Jo, to je premisa tohohle komiksu, a nelze od něj tedy čekat nic velkého. A já od toho nečekal skoro nic. A že je to na dětský komiks docela fajn tedy vlastně předčilo mé očekávání. Postavy jsou samozřejmě mnohem roztomilejší (kresbou i chováním) ale přesto jsem je tu dobře poznal, příběhy drží téma, ale přitom jsou dost rozmanité, mají trochu vtipnou pointu, minimálně s ohledem na cílovku. A podařilo se je moc hezky propojit jednoduchým, ale fungujícím superhrdinským příběhem. Jako, není to nic extra, ale o dost víc, než bych čekal.

Legendy o myší hlídce: Kniha druhá, Kniha třetí - 70%
Nemá cenu to rozdělovat, zase sedíme v hospodě plné myší a vyprávímě si příběhy. Je to trochu vyladěnější, než minule. Možná autoři četli první díl, a všimli si, jaké druhy příběhů fungují. Takže tu fungují všechny, což je zlepšení. Ale pořád platí původní výhrady: Je to krátké na to, aby se do toho člověk zažral.

Morgavsa a Morgana: Živelné měňavice - 70%
Opět jsou to epizody s překážkami a ponaučeními, ale je strašně fajn, že se Petr Kopl nebojí těch hlubších motivů ze starých příběhů, a dává dětem ponaučení typu "dobro a zlo musí být v rovnováze" nebo "někdy se musíš spolehnout sám na sebe". Což je u české dětdské tvorby osvěžující. Stejně jako jeho příjemný humor a docela dost různých easter eggů (příběh, kde se Morganka učí proměňovací kouzlo je jich plný k prasknutí).

Usagi Yojimbo: Dvě stě sošek jizo - 80%
Usagi. Dva dost povedené dlouhé příběhy, které na sebe vlastně navazují, a přitom jsou každý o něčem úplně jiném. A v jednom dostane Usagi docela do těla. Sakai své postavy holt nešetří. K tomu dva opět povedené klasické krátké usagiovky. Prostě nadstandartně povedený díl. Nic víc, ale to vlastně není třeba.

Kůstek: Hledači pokladů, Koruna z rohů - 80%
Kůstek došel do finále a pak na konec. Vrcholí epický fantasy příběh, ke kterému se kůstci vlastně jen tak omylem přichomýtli, ale Ferda ukázal, že je právem hlavním hrdinou příběhu. Vidíme taky ještě fůru dalších zajímavostí toho světa a konečně nám dovysvětlí lore. A mezi tím je místo na spoustu vtípků. Prostě ty věci, co byli na starších kůstcích fajn, vyhnamné nahoru, ale v tom správném poměru, od začátku předposlední knihy až do hořkosladkého konce.

Mezi řádky: Informátor - 80%
Série se pořád teprve rozjíždí, ale vypadá to opravdu slibně. Dostáváme se dál, ukazuje se, co mohou příběhy udělat s lidmi a lidé s příběhy, a že výsledek vůbec nemusí být hezký. Rozhodně to je k zamyšlení, a určitě chci další díl.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Tentokrát byl lov v knihovně nadmíru úspěšný a tuhle várku komiksů pořád tak nějak vnitřně zpracovávám.
Anča a Pepík - 60%
Dobře, ten nadšený úvod neplatí stoprocentně. První příběhy tohohle čtyřlístkového seriálu ještě nejsou úplně vychytané. Nedaří se trefit tu tak akorát kompetenci, kdy jsou Anča a Pepík uvěřitelná děcka a zároveň zasloužení hrdinové příběhů s draky a lupiči. Někdy to uletí na jednu stranu, a člověk si říká, jak jsou ti záporáci neschopní, když je kluk a holka takhle posvačí. A jindy se zase hlavní hrdinové stanou pouhými světky událostí, které se dějí bez jejich velkého zásahu.
Anča a Pepík: 5 -70%
A tohle je zase naopak závěr seriálu a popravdě už ty příběhy začínají být trochu ohrané. Ale naštěstí se autorka rozhodla pro triumfální rozloučení a vytvořila kontnuální příběh přes pět dílů, což jí umožnilo trochu si s věcmi hrát, pracovat s předzvěstmi a gradovat události. Tenhle příběh to zase celé trochu pozvedá.

Ale posuň me se k těm opravdu dobrým věcem.
Poslední jednorožec - 80%
Adaprace románu, který byl předlohou kultovního animovaného filmu. Které jsem neviděl a nečetl, ale řekl jsem si, že bych ten příběh chtěl znát. A je to opravdu dobrý příběh. Drží se pravidel svého žánru, rodinné fantasy/moderní pohádky, ale zároveň je velmi osobitý, a také dost působivý. Bohužel je také poměrně krátký, a nepodařílo se mu mi prodat emoce a vztahy mezi postavami. Tedy povedlo, ale ne naplno, což je u něčeho, co tak moc stojí na síle lásky, a má takové potenciálně srdcervoucí finále, velká škoda. Ale zase tomu pomáhá, že to je celé naprosto parádně nakreslené a napanelované.

Morgavsa a Morgana: Princezna čarodějka - 80%
Petru Koplovi se povedlo pro jeho trilogii vytvořit naprosto perfektní finaále, kde se úročí dřívější akty postav, jejich charaktery a vývoj. Hrdinky poráží mnohem mocnějšího nepřítele (je to pořád pohádka, takže tohle neberu jako spoiler) ne silou své magie, ale svých charakterů a důvtipem. A jako bonus dostaneme závěr, který je temnější a dospělejší, než byste od čtyřlístku čekali (byť je pořád dětský). A navíc se tam podařilo propašovat spoustu lehkého humoru, načasovaného tak, že není vůbec rušivý. Prostě vrcholná čtyřlístkovina.

Mezi řádky: Když zaklepe mrtvý, Leviathan - 80%
Téhle sérii se daří přicházet se stále novými motivy, týkající se moci příběhů, házet na hlavu hlavních postav další a další problémy, a otevírat a zavírat různé otázky. A to přesně takovým tempem, že to funguje jak má. Neutopí se to v bizardnosti, ale je to nepředvídatelné. Hrdinové jsou pod tlakem, ale netrpí v beznaději. Myšlenek je spousta, ale nebrzdí příběh. A čtenář má pocit, že se blíží k odhalení, a přitom má pořád víc otázek, než odpovědí. Jen tak dál, jen tak dál.

To byly věci, od kterých jsem popravdě měl vysoká očekávání, a ony rozhodně nezklamaly. Ale pak tu jsou tři věci, od kterých jsem nečekal nic, a ony mě naprosto uzemnily.

Doomboy - 90%
Příběh pubertálního metalisty, kterému umřela přítelkyně, a tak chodí hrát na pláž písničky "pro ni". To jsem hodně zjednodušil, ale myslím, že to hodně vystihuje náladu a téma tohohle komiksu. Ano, je to dost smutná věc. Kde se pracuje se sny, surreálnem a doslovností metafor. A je to hodně smutné, ale ne prvoplánově slzodojné. Krásná, krásná věc.

Bůh krys - 90%
Horor, který se netají inspirací Lovecraftem. Ale ne že by si, jak je u takových vykrádacích inspirací zvykem, bral jeho slavné nestvůry nebo zápletky. Ne. Ty si vymyslel svoje, a bere si spíše atmosféru zdegenerovaného amerického západákova prorostlého tajemným kultem. K tomu zvládá ještě velmi jasně a přitom subtilně tematizovat (a kritizovat) americký rasismus vůči indiánům.

Hodně dobré je, že zdaleka ne všechno z hlediska děje i formy je vysvětleno, takže si to nechává záhadnost i po dočtení, ale zároveň se nejedná o věci, bez kterých se nedá chápat děj, takže čtenář na konci ví, co se stalo, ale už si spíše domýšlí o co šlo, a jak velká hrozba to vlastně byla (byť o život šlo zaručeně).

Naprostá šílenost - 100%
Příběh puberťačky trpící chorobnou úzkostí. Který mě naprosto dostal tím, jak nahlíží do hlavy duševně nemocné hrdinky, a ukazuje, že žít s něčím takovým fakt není sranda, aniž by se snažil nabrat laciné body za lítost. A naprosto ignoruje klišé teen dramat, naopak, je tak moc ze života, až je to odzbrojující. Zvláště pokud to není poprvé, kdy se s něčím takovým potkáváte, a momenty z komiksu se vám třeba spojí s vyprávěním kamaráda, co byl pár měsíců v léčebně. Alespoň mě se to dělo často a vlastně mě to docelo rozhodilo. Ale o to víc zahřál ne přeslazený, ale určitě hřejivý závěr.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Jestli máte pocit, že už jsem tu dlouho nic nenapsal, tak máte pravdu. Bohužel ne protože bych měl tolik čtení, ale protože jsem na něj neměl moc čas.

Pérák - 50%
Spin off jediné české superhrdinské série Dechberoucí zázrak. Ale odkazů zde je velmi málo, a jsou skoro zbytečné. Plně se to soustředí na Péráka. Protektorátní městskou legendu, která je tu pojatá jako klasický antihrdina superhrdinského žánru. A je to hrozně nesourodé. Na jednu stranu je tu totální plup přepálený do absurdna. Záporák s vrtulí čtyř čepelí na zádech, které tvoří svastiku, třeba. A vedle toho tragický příběh o Pérákově lásce... který je tak uspěchaný, že má takřka nulové emoce, na té holce nám může záležet jenprotože ji Kopl nakreslil fakt roztomilou. Jiné přednosti na těch asi 4 panelech ani nemá prostor ukázat. A jádro děje je takové česko-indianajonesovské, ale kdyby v ní místo hlavního hrdiny byl magický amulet, proběhla by až na pár scén úplně stejně a ty dvě tři by se lišily jen málo. Prostě ten scénář (píše pert Macek, ať nezapomenu) není vyloženě špatný, má to atmosféru, akce je cool a dialogy fungují jak mají, ale je slabý. Petr Kopl dělá co může, předvádí velmi dobrou mainstreamovou kresbu, klidně si dovedu představit, že by mu nějakou vhodnou sérii svěřili i v Americe, ale že by dokázala učinit komiks zajímavým sama o sobě, to moc ne.

Morgavsa a Morgana: Kočkonautky - 60%
Začíná nová sága, a já v ní určitě budu pokračovat, pokud bude dál vycházet (další díl ještě není). Opět jsou to pěkné pohádky s ne úplně banálními ponaučeními a zajímavými momenty, finále je nečekaně dramatické, ale oproti Isalndice je to už o něco unavenější a slabší. Ale ten závěr ve mě zanechává naději.

Pro tebe - 70%
Velký komiks beze slov, stojící na atmosférické kresbě. Krátké příběhy, které spojuje téma komunikace, spojení a odloučení. Je to dojímavé, zahřeje to u srdíčka, možná přesně to, co od takového komiksu chcete. Ale není tu něco, co by mě vtáhlo, drželo a nepustilo. Příjemné, nic tomu nechybí, ale i přes snahu o velká témata to nemá nic moc extra navíc.

Mezi řádky: Rána - 70%
Ještě budou trochu výše dva díly před tím. V tomhle se navazuje na velké mezifinále, objevuje se nové pojetí, nové téma, nový nepřítel. Ale zároveň to navazuje, je tam mnoho propojení a odkazů na první část série. A určitě je to pořád dobré, má to silné momenty, zajímavé postavy, je z toho cítit myšlenka. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že to nejlepší už se vystřílelo v první části a tohle bude takový slebší dojezd, který dostane moc prostoru. Ale uvidíme.

Nimona - 80%
Na začátku se k záporákovi, který se nezdá být až tak záporný, přidá strašně otravná holčina, co mu chce pomoct páchat zlo. A to pořádně. A je to přes zajímavé prostředí (mix středověké fantasy a futuristické technologie) zpočátku slabé. Postavy "záporáka" a "hrdiny" jsou vlastně klišovité, pomocnice otravná... Jenže. Příběh postupuje, my se dozvídáme stále více o světě, o minulosti a přítomnosti postav, skoro nic tu není takové, jak se na první pohled jeví, a postavy dostávají takovou hloubku, jakou jsem tedy opravdu nečekal. Finále je pak hrozně silné, souměřitelné s devadesátkovými a stovkouvými kousky. Jenže jako celek tomu musím trochu ubrat za ten začátek. A kresba se mi moc nelíbí, ale to protože mi nesedl autorčin styl, který je dost osobitý, což naopak jiní mohou ocenit.

Mezi řádky: Zrození, Válka slov - 80%
V první z těhle knížek autor jednak šlápl no příběhu, a dal hlavním hrdinům drajv, už nereagují, netápou, ale i když neví všechno, tak ví dost, aby se chopili iniciativy a v podstatě začali po záporácích jít, místo aby jim unikali. Čemuž pomáhá i poznávání vlastní minulosti, kterému je tu věnováno také hodně prostoru. V další tak může jednak odpálit něco, co by bylo skvělým velkým finále, kdyby přišlo na konci série, a zároveň konečně odhalit, o co vlastně v jádru celé série jde. A i když tohle mezifinále možná nezvedává tak moc, jak jsem doufal, tak rozhodně nezklamává a drží laťku, kterou jsem na začátku nastřelil vysoko.
Za tento příspěvek děkují uživateli Log 1=0:
jjelen
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Objeví se tu mnoho komiksů ze série Legenda o Batmanovi. Nechám na uvážení každého, jestli se jedná o legendární kousky. A taky pár dalších věcí.

Legenda o Batmanovi: Temné děsy - 20%
Tohle je dost bída. Dlouhý nepřehledný příběh, plný jeho rozmanitých padouchů, ze kterých ale není vykřesáno víc, než špatně zpracované mlátičky. Propojuje to postava Bílého králíka, o které se dozvíme dost prd. Naznačují se tu nějaké motivy a širší děj, který ale tady nedostaneme, takže tím akorát ztrácíme poslední zbytky přehlednosti. Fakt bída.

Legenda o Batmanovi: Perla - 30%
Tady se do popředí dostává Damian Wayne, Robin. Řeší se tu jeho vztak k Batmanovi, k matce a k nevlastním bratrům, bývalým Robinům. To zní jako něco se skvělým potenciálem. Ale bohužel absolutně nevyužitým. Ani by tak nevadilo, že je to celé prokládáno nesouvisejícími boji s random záporáky, ze kterých je až bolestně cítit, že to jsou sešity z béčkové série. Mnohem víc mě štve, že Robinové se chovají jako blbci. Vyvolávají zbytečné a samoúčelné konflikty, i když se ve skutečnosti nic neděje. To je jednak mimo charakter, jednak zábavné jak brazilská telenovela, což zabíjí jakékoliv emoce, které by mohl čtenář do příběhu investovat. Včetně závěru s perlou, který by mohl být opravdu silným závěrem, kdyby souvisel se zbytkem děje a ne spadl z ničeho nic.

Humr Johnson: Znamení smrti - 50%
Píše Mike Mignola, hlavní hrdina je na obálce označen za Hellboyova oblíbeného maskovaného hrdinu. No, asi mám jiný vkus než Hellboy. Humr rozsévá spravedlnost v meziválečném New Yorku, bojuje s gangstery, okultisty, nacistickými teroristy, a mnohými dalšími. A je třeba tomu přiznat, že to má atmosféru, a je to cool. Mignola to jinak snad ani nedokáže. Bohužel, hlouběji už nic dalšího nenajdeme. Humr kosí nepřátele bez jedinného morálního dilematu, bez osobní jiskry, a je to hrozně plochá postava. Má nějaké pomocníky, ale ti mají málo prostoru. A i když Humrovi věřím, že je i přes drsné metody good guy, nevím o něm skoro nic, a tudíž mě skoro nezajímá. A k čemu je plupový příběh, když vás nezajímá hlavní hrdina?

Batman: Dvojník - 70%
Komiks prý souvisí s novým Batman filmem, a je pravda, že působí do jisté míry podobně. Gotham má podobnou atmosféru, tvůrci Batmanovi očividně rozumí, ale zároveň se ho tak trochu snaží dekonstruovat. Nejdou v tom ale nějak extra hluboko, tak trochu se drží zjevného, které je v této verzi Batmana ještě víc podtržené. Výsledkem je příběh trochu jiné verze Batmana. Poctivě a dobře udělaný, asocoiující klasiku, a přitom osobitý, rozhodně ambicioznější, ale ve skutečnosti nikoli lepší, než Batmanovský standart. Ale taky ne horší, pokud jste ochotni autorskou vizi akceptovat.

Legenda o Batmanovi: Tajné případy - 70%
Tady naopak najdeme to poctivé Batmanovské řemeslo. Působí to jako kus kontinuální série, kde je několik nesouvisejících příběhů. Které ale fungují i bez věcí předtím i potom (byť musí čtenář přijmout pár nevysvětlených odchylek od běžného statutu quo), jsou z těch originálnějších, byť ne převratných, a určitě jsou podařené a kvalitní. Nelze od nich chtít víc, než klasické superhrdinování s Batmanem v hlavní roli. Ale tuhle roli plní víc než dobře.

Mezi řádky: Orfeus v podsvětí, Válečné příběhy - 70%
Série o Tomovi Taylorovi pokračuje. Nutno říci, že má pořád filozofický přesah, vytváří novou situaci, přichází s novými náhledy na ústřední téma a uzavírá a propojuje různé nedotaženosti. Ale přesto se už začíná tak trochu opakovat, nemám z toho pocit něčeho skutečně nového. Ale není to ani přímo nastavovaná kaše a je tu naděje na pořádný závěr.

Legenda o Batmanovi: Blouznivý rytíř - 80%
Tohle je komiks, který se podívá Batmanovi pořádně do hlavy, a to za pomoci výrazných symbolů a ikonických záporáků. Je to specifické, ale o to na mnoha místech silnější. Máme tu příběh, který se svým způsobem točí kolem svobodné vůle, a toho, jestl Bruce Wayne chce být Batman. Pak sondu do jeho traumatu, do pocitu viny. A variaci na Dickinsovu Vánoční koledu.

Legenda o Batmanovi: Oběť - 80%
A další sonda do Batmanovy duše, do jeho role, odpovědnosti a podobně. A tentokrát bez symbolů, bez dekonstrukcí, jen příběh, ve které se formuje Batmanovo místo v Gothamu. A je to ze všech těch příběhů možná nejsilnější, protože tu máme hned dva záporáky, kteří by to místo vlastně moc rádi zaujali sami, a je moc pěkně ukázáno, proč to udělat nemohou, ale opravdový Batman ano.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Krátká várka krátkých recenzí.
Mezi řádky: Apokalypsa - 80%
Co si budeme povídat, tahle série je strašně meta už od prvního sešitu. Ale to, co se stalo v tomto finále, je hodně meta i v rámci této série. Ale vlastně to dává smysl, pořád je to o tom, co můžou příběhy, a jak dužitečné je v nich překračovat rámce. A děje se to tu neustále, všechny nevyjasněné věci se vyjasní, a plán hrdinů na konečné vítězství je překvapivý, i když dává smysl, a navíc jsou v něm solidní emoce. I tak to podle mě nemá na vlastní mezifinále, ale vrací se to kvalitou k tomu z první půlky.

Dobře, to bychom měli indie, a teď nás čeká DC a Marvel, mainstream, který známe. Nebo možná ne.
Harleen - 90%
Stjepan Šejić, evropský autor, dostal možnost odvyprávět origin Harley Quinn. Evidentně měl omezené co se může stát, případně se sám rozhodl držet původní linie. Ale to absolutně nevadí, protože v tomhle komiksu jde v prvé řadě o to, co se děje v hlavě doktorky Harleen Quinzelové, konkrétně jak se její vlastní duše tak trochu rozkládá zevnitř, až se zhroutí a zůstane jen Harley Quinn. A je to fascinující sledovat. Hlavní hrdinka kráčí po cestě dlážděné dobrými úmysly, a ta vede ne do pekel, ale přímo do náruče ďábla. Který je tu vystihnutý moc pěkně, stejně jako ostatní obyvatelé Arkhamova ústavu, i toho většího blázince jménem Gotham. A ano, i když byla hodně pod tlakem okolností, za to, co se jí stalo, za to, co se z ní stalo, si může do značné míry sama. Ale přesto soucítíme, protože chápeme, proč udělala ty chyby.

Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře - 100%
Komiks, který vystřelil začínajícího Toma Kinga na vrchol. A není divu, protože z méně známé a důležité postavy vytěžil snad maximum. Android Vision si vyrobil androidí manželku a androidí děti, nastěhoval se do domku na předměstí a ti všichni chtějí žít šťastný život, jako normální americká rodina. Co by se mohlo pokazit? Samozřejmě absolutně všechno, a to se taky pokazí. A i když v tom hrají obrovskou roli skutky jiných, tak mnoho se stane čistě protože Visionovi jsou lidští. Ne úplně, ale přesto příliš moc. Chtějí si jít za štěstím. A zároveň to jsou syntezoidi, nadaní obrovskou mocí. Až příliš velkou. A přes svou niternou lidskost musí na ty nejzákladnější odpovědi teprve najít odpověď. Co to znamená mít rodinu. Před čím ji je třeba chránit. A co jste pro to ochotni udělat. Co to znamená zachránit svět. A co jste pro to ochotni udělat. Co je správné rozhodnutí. Co znamená být normální. A co jste pro to ochotni udělat. A proč není ta nejracionálnější odpověď vždy ta nejsprávnější. Tyhle věci ve mě rezonovaly i nějakou dobu po dočtení, a to se mi moc často nestává. Takže i když to není dokonalé, nemůžui jinak, než to dát nahoru.
Za tento příspěvek děkují uživateli Log 1=0:
jjelen
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Uživatelský avatar
Log 1=0
Příspěvky: 2692
Registrován: 20. 7. 2017, 14:06

Re: Knihy&komixy - vaše názory a doporučení

Příspěvek od Log 1=0 »

Batman: Temné můry - 40%
Celá kniha se děje ve formě Batmanových snů, zatímco je po událostech z minula vyřazený. A jako nelze tomu upřít, že tam jsou nápady, a že to nahlíží na Batmana hezky zevnitř. Jenže většina point by fungovala i když by se seškrtaly na dejme tomu dva sešity, takže by knížka nebyla jeden velký filler. A ty věci, kterými je to dovycpané, by byly fajn, kdyby patřily do příběhu. Ale nepatří, jsou to jen sny. Takže je to celé vlastně o ničem.

Green Arrow: Smrtící hlas lidu - 60%
Green Arrow se musí utkat s protivníkem, který je zcela bezskrupulózní a psychopatický, ale zároveň je mu vlastně ideologicky dost podobný, což se obrátí vlastně i proti němu samotnému, respektive jeho civilnímu já. No, a to je prosím slušně velké klišé, které už jsem viděl několikrát, Tady není zprqacované špatně, ale ani nějak extra dobře. K tomu se stane několik událostí, které jsou docela zásadní, jedna vlastně extrémně zásadní, ale jsou to vlastně reakce na eventy. Takže nejsou do celkového příběhu zakomponovány nijak přirozeně a to je podráží. Dost škoda.

Detective Comics: Vnější vliv - 60%
Komiks se snaží o dvě věci. Jednak vytvořit co nejrychleji nové Outsiders, a jednak odvyprávět příběh s novým záporákem se společnou minulostí s Batmanem, který dokáže číst myšlenky. A strašně si to navzájem překáží. Outsiders jsou zajímavé postavy, ale i když zabírají strašně moc příběhu skrze své konflikty, tak na jeho vyvrcholení nemají podíl, což je dost lame. A ta druhá linie... no, je nabitá, a způsob, jakým Batman nakonec zvítězí, je na velký palec nahoru. Jenže zároveň mi to, co Batman udělal v minulosti připadá příšerně mimo charakter, a s tím padá i to ostatní.

WildWest: Calamity Jane, Divoký Bill - 70%
Solidní westernovka. Postavy odkazují k reálným osobám, ale myslím, že s nimoi nic moc společného nemají, což mě ale vůbec nevadilo. Divoký západ je tu vylíčený jako dost hnusné místo, kde se dějí rutinně dost hnusné věci, a už to vlastně nikoho ani nezajímá. Ale zase se to vyhýbá úplné a absolutní bezútěšnosti, což je velmi pozitivní. Takhle nastavený western mi dost sedl. Ale bohužel, působí tak trochu jako úryvek ze životopisu. Ukazuje to život postav, ale celkově tomu příběhu chybí gradace. Bill sice dosahuje úspěchů, ale vlastně je stejný od začátku do konce. Jane peochází solidním vývojem, ale většina věcí (většina, rozhodně ne všechny, něco přeci jen vykoná) se jí spíše děje, než aby konala, což ji činí méně zajímavou. Ale třeba se to v dalších dílech někam pohne.

Zaklínač: Z masa a ohně - 70%
Další tak trochu klasika. Geralt se vinou jednoho svého nezodpovědného kamaráda octne ve spleti intrik na orientálním dvoře, kde už ale má nějaký ten vroubek z minula i on sám. A samozřejmě si s tím nakonec poradí, i když bude potřebovat pomoc od svého parťáka, který se v prostředí, které m jde víc na ruku ukáže dost kompetentním. JAko, na obálce je napsáno Zalklínač. Víte co čekat. A to taky dostanete. Bohužel nic navíc k tomu, ale to co dostanete rozhodně funguje.

Hilda a kamenný les - 70%
Další roztomilý komiks o Hildě. Ještě více se podíváme na to, jaké problémy má s maminkou (a to má do puberty ještě daleko), ale taky se potkáme se spoustou trollů a jiných podivných tvorů. Prostě klasická Hilda, a ta se neomrzí. A pozor, poprvé tu máme na konci kliffhhanger, takže pro závěr celého příběhu musíte přečíst i Krále hory. Což je ale jen dobře, protože to trochu oživí strukturu.

Legenda o Batmanovi: Detektiv - 70%
Svazek plný jednorázových příběhů. Nejsou ničím zásadní, spíše naopak jen ukazuijí, jak si Batman (a Robin) poradí s překážkami a výzvami. A jak název napovídá, víc než mlácení se tu zaměří na pátrání, byť k nějaké té akci taky dojde. Případy jsou to zajímavé, Batman (ne)spolupracuje s napraveným Riddlerem, pomáhá (ne)napravenému Penguinovi, chrání ohroženou Poison Ivy, ale taky dopadne vcelku obyčejný gang. A Robin si tu dá vánoční vyjížďku s Jokerem. Ano, jsou to "jen" řadové příběhy. Ale jsou to dobré řadové příběhy.

Jasmína, lovkyně záhad: Zkamenělá ZOO - 70%
V podstatě dětský komiks, o zvídavé holce, prokládaný textovýámi pasážemi, hlavně citacemi z jejího deníku. A nutno říct, že si to hezky hraje s dětskou fantazií, nostalgií dospělých, sny jedněch i druhých a je to velmi dojemné, a moc krásně nakreslené. Víc k tomu nemám co říct, ale snad není třeba. Žádné zlomové dílo, ale ani nevím, kdy mě něco takhle zahřálo u srdce.
You are lords. We are slaves. But slaves of our lords are mightier than lords of your slaves.
***
Chcete nové lidi v RPG? Zabraňte jim potkat Jersona. Nováčci, kteří potkají Jersona, mají vždy mnoho problémů začít hrát. Ti co ho nepotkají, takové problémy nemají.
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů