Seriály - recenze, doporučení, varování

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Bajo
Malý princ; Moderátor
Příspěvky: 7757
Registrován: 23. 10. 2005, 01:38
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Bajo »

Serial jsem nevidel, takze nedokazu posoudit, ale na me puvodni film vychazejici z komixu primarne pusobil jako alegoricka socialni kritika v kulisach dystopickeho enviro survivalu. Vlak je za me primarne alegorie spolecenskych trid a pribeh primarne zkouma jejich vzajemne vztahy a zavyslosti v prostredi omezenych prostoru/zdroju (ktere jsou zpusobeny enviromentalnimi dusledky).

V tomto ohledu mi tato rovina prijde podstatnejsi, nez treba potencialni rovina nejakeho realistickeho survivalu (ktery je jenom kulisa / stylizace, podobne jako SW je moderni mytus ve sci-fi kulisach, a sci-fi realisticnost v SW taky nema smysl zkoumat).

Myslenka realisticky fungujici spolecnosti ve vlaku takovymhle zpusobem je samozrejme neudrzitelna, podobne jako by realsiticky nesmyslne pusobila Farma zvirat, pokud bychom ji posuzovali z hlediska zoologie a farmasrstvi (mysleno s nadsazkou, ale snad dava smysl, jak to myslim). Takze z tohoto pohledu bych posuzoval jestli ta paralela funguje na sociologicke a psychologicke urovni. U alegorickeho dila s timto zemreni je to podstatnejsi, imho.

Disclaimer: berte to prosim jen jako namet k diskuzi, urcite nikomu nerikam, jak ma spravne hodnotit nebo vnimat filmove dilo.
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1733
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Corny »

Jerson píše: 26. 1. 2022, 18:00 Říkám, že stavět obří železnici přes kontinent, po které bude jezdit jeden vlak,, který nesmí zastavit, jako záchranu před novou dobou ledovou je zcela neuvěřitelný záchranný plán.
Jenže tohle ta základní myšlenka vůbec není. Jakože premisa toho seriálu/filmu realistická není a ani realistická být nemá a být nemusí... ale zase na druhou stranu když už do toho rýpeš, tak by bylo ideální si k tomu zjistit, o čem ten příběh vlastně je.
Za tento příspěvek děkují uživateli Corny:
Antharon
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Passingby »

Zajímavý... Komiks jsem nečetl, film jsem neviděl, seriál jsem neviděl. Ale z těch kousků, co jsem tak po netu zachytil, mi ten nezastavitelný vlak přijde jako nějaká alegorie na inflaci, kapitálový trhy ("Stonks only go up") a celou tu finanční mašinérii kolem.

Jinak jestli krouží pořád po stejné trati, tak vyhrožovat tím, že zadní vagóny odpojí, asi není moc dobrej nápad. :-) Zvlášť když se na to stejný místo dostanou zase až za 3-4 měsíce a mohli by na to mezitím zapomenout :-D
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
Uživatelský avatar
ilgir
pěšák
Příspěvky: 10160
Registrován: 22. 1. 2007, 13:48
Bydliště: nejkrásnější město světa

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od ilgir »

Bajo píše: 26. 1. 2022, 18:21 Myslenka realisticky fungujici spolecnosti ve vlaku takovymhle zpusobem je samozrejme neudrzitelna, podobne jako by realsiticky nesmyslne pusobila Farma zvirat, pokud bychom ji posuzovali z hlediska zoologie a farmasrstvi (mysleno s nadsazkou, ale snad dava smysl, jak to myslim). Takze z tohoto pohledu bych posuzoval jestli ta paralela funguje na sociologicke a psychologicke urovni. U alegorickeho dila s timto zemreni je to podstatnejsi, imho.
Rozdíl je v míře. Farma zvířat je zcela jasná alegorie, je to zjevné už od první stránky. U toho seriálu asi tahle jednoznačná message chybí. Záleží na osobním přístupu každého diváka, jak se s tím vypořádá. A je nabíledni, že Jerson to pobere jinak než já, a já zase jinak než ty.
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6886
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Antharon »

Inak moje ďalšie odporúčanie je Book of Boba Fett. Nie je to trhák. Ale je to hromada pekných referencií na ostatné seriály a pekne to lepí dokopy rôzne príbehy. Pre fanúšika to je výborná dávka nostalgie.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2664
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Vitus »

No, Mandaloriána se mnou koukala celá rodina, ale Book of Boba Fett se už o druhém díle dostal na jednoho sledujícího (tedy mne), nechtěl jsem to hodnotit, než bude poslední díl, ale za sebe i já s tím mám několik problémů:
- nemám rád Bobu Fetta už od roku 1986 (OK, to není moc objektivní důvod, ale i tak :))
- herec, co hraje Bobu Fetta, mi není sympatický (na Bobu Fetta, coby padoucha, ideální prototyp, na klonové vojáky, coby padouchy, taky ideální prototyp, ale na typ antihrdiny, co bych s ním měla nějak soucítit mi prostě nesedí - opět OK, není to objektivní důvod, ale tohle odradilo část rodiny) a nezachraňuje to ani herečka, co hraje Fennec
- bere se to strašně vážně (není tam ani náznak toho humoru, co byl nejen v ostatních SW filmech, ale co skvěle balancoval třeba celého Mandaloriána, tohle odradilo zbytek rodiny)
- dvě časové roviny (vzpomínky Boby Fetta, když leží v bacta tanku vs. to, co se děje aktuálně kolem) asi je svým způsobemí zajímavá vypravěčská technika, ale z nějakého důvodu (pro mne) mi to spíše občas vadí, než aby mne to zaujalo

Na druhou stranu si rád poslechnu i jiné názory :)
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12358
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Ecthelion »

Bobu bude asi potreba zhodnitit az bude odvysilano vse. Zatim, (po shlednuti 4 dilu) je to dosti rozporuplne.
Jsou to dva serialy. Jeden flashbackovy z Bacta tanku s tuskenama. A ten je absolutne super plny napadu a atmosfery.
Druhy ze soucasnosti o Bobovi crimelordovi, ktey je takovy docela meh. Neni vubec jasne proc je crimelord, proc chce byt crimelord, jenom je jasne ze to az komicky neumi. Ale nejhloupjejsi zatim je jsem v tom jeste porad neobjevil nejaky nosny konflikt, ktery by osvetloval proc by se na to mel nekdo chtit koukat, nebo proc to valstne vzniklo.

A tedy radsi nezminunju WTF momenty jako Cyberpuk gang na vznasedlovych vespach a "zbesilou" honicku v duchodcovskych rychlostech.

Ve 4ce se zda se ukoncil ten prvni serial, ale dost se osvetlil ten druhy. Tak uvidime co dal.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6886
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Antharon »

Patku ludia volaju Mandlaorian S03E00 :D
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Winnie
Příspěvky: 209
Registrován: 30. 11. 2020, 14:24

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Winnie »

Tak se prý chystá seriálové zpracování Trhlinové ságy. A Imperiální ságy. Nevím, jestli se tak trochu bát...nebo být rovnou vyděšená.

Goodreads: Janny Wurts´s blog
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22590
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Jerson »

Dal jsem dva díly Snowpiercera...

Nevím co k tomu napsat, abych nebyl ošklivý. Asi bych musel začít tím, že je fantasy převlečené za pseudomoderní vlak, která na jakoukoliv otázku odpovídá "to neřeš, to je magie... Tedy to je Vlak". Na ose jersonskóre od nuly do pěti je Snowpiercer v záporných hodnotách a aktivně se snaží vytvořit co nejméně uvěřitelný setting.

Pro představu. Vlak je široký asi osm metrů, ačkoliv v některých záběrech působí užší nebo širší (první slušné jídlo jí policajt v jídelně široké jako běžný vůz), v jiných jsou vnitřní prostory mnohem větší - různé taneční kluby.) A takovou šířkou má rozchod kolejí asi čtyři metry, což se blíží rozměrům vlaku, jaký si vysnil Hitler pro transevropskou železnici. Píšu to záměrně, protože stráže ve vlaku (zejména helmy) i uniformy brzdařů mají dost německý druhoválečný styl.

Vtipnější jsou ale další rozměry. Každý vagón má asi 60 metrů na délku. Jeho prázdná hmotnost vychází asi na 780 tun, i když pro jednoduchost můžeme počítat, že je to hmotnost plného vozu. To znamená, že celý vlak váží přibližně 800 000 tun, což je o čtvrtinu víc než výtlak největší nákladní lodi na světě. Nicméně - vlak měří 60 km!

Pro mě je to něco, co se vymyká představě. Drobný vtipný detail je, že tenhle vlak používá pohon pomocí ojnic, jaký používaly parní lokomotivy, takže celou tuhle obrovskou hmotnost reálně táhnou čtyři kusy železa zhruba o průřezu lidské hlavy. Tedy asi jako táhnout náklaďák pomocí řetízku, který nosíte okolo krku.

Z tohoto hlediska je vtipné, že nějakým způsobem řeší rychlost vlaku - když už by se něco takového rozpohybovalo na cca 1000 km/h (odhad na základě záběrů jedoucího vlaku), tak to není jak zastavit nebo zpomalit. Nějaké hackování starých ruských satelitů kvůli předpovědi podmínek na trati je úplně zbytečné, vlak se jim nemá jak přizpůsobit.

Je celkem zřejmé, že pohon obstarává perpetuum mobile, které vyrábí energii tím více, čím rychleji vlak jede. Kdyz zpomalí o 10% (reálně o 100 km/h), tak vyrábí méně elektřiny, kterou musí ušetřit tím, že vypnou světla - v posledním vagónu, takže v 1/1000 vlaku. Vzhledem k tomu, jak obrovská spotřeba energie padne na vytápění (venku - 110 °C, uvnitř 20), je to jako šetřit elektřinu v domácnosti tím, že dětem vypnete mobil, když současně běží elektrická trouba, všechny plotýnky, konvice, mikrovlnka a vysavač. Jasně, na to být akt šikany, jen je to pouze šikana, bez energetického dopadu. Když už, dávalo by smysl jim vypnout topení.

Jinak izolace vlaku je naprosto dokonalá, výše popsaný teplotní rozdíl izoluje asi 5 cm konstrukce, nebo jednovrstvé sklo (které lze rozbít náhodným úderem). Současně celý vlak odolá padající lavině, aniž by vykolejil (jeho setrvačnost je obrovská, tomu by se možná dalo věřit), ale současně síla nárazu odhaduje lidí uvnitř o dva metry. Tedy typický prvek sci-fi kosmických lodí, kdy zvenčí zůstává loď stabilní, ale uvnitř na můstku to s lidmi hází jak při uragánu.

Jasně, technické detaily nejsou pro příběh podstatné, důležitý je děj. Bohužel chování lidí dává stejný smysl jako technika. Lidé v posledním vagónu se bouří, protože dostávají málo jídla. Při jednom útoku zabíjí šest SS strážců (které předvídavý pan Wilford na vlak nabral a vybavil určitě proto, aby ti největší pracháči na světě mohli zažít pravou nacistickou šikanu), ale místo aby jim odpojili topení, pár útočníků uspí a uloží do boxu a jedné ženě nechají umrznout ruku. Samozřejmě, že v posledním vagónu na to mají v plášti vlaku vytvořenou potřebnou průchodku. Říkám si, zda tvůrce vlaku předvídal, že pracháče bude třeba mučit metodami z koncentračních táborů (a k tomuto účelu je budou dopravovat do posledního vagónu), nebo při prvním prohřešku tohle řešení napadlo správce vlaku, takže ten otvor v plášti vyrobili až za jízdy před očima všech rebelů ve vlaku, v tom nejvíc zaplněném vagónu.

Ostatně to jak se do posledního vozu dostala pestrá směs lidí od ruského ladiče pián, přes amerického policajta až po australského týpka (ale žádní asiaté), když se do vlaku nastupovalo po celé jeho délce, a přepad "lidmi bez jízdenky" byl proveden poměrně blízko za lokomotivou... Asi se tam na začátku nahrnuli zástupci národů z půlky světa, zavřely se dveře, vlak se rozjel - a následně byli všichni černí pasažéři zatlačeni těch 60 km vlakem dozadu - přes všechna obytná kupé, zásobovací vozy, sady, kravíny, kluby, bazény a čert ví co ještě až do posledního vozu, který byl náhodou vybavený tak, že si v něm zhruba pět stovek lidí mohlo vyrobit lůžka, a může tam dlouhodobě žít. (Ano, je to plně soběstačný vlak jedoucí zmrzlým světem, takže mi dává hodně dobrý smysl se ptát, odkud berou vodu a kam chodí na záchod, když to těžkou můžou pouštět přímo na koleje). Samozřejmě že po tom zatlačení vzad jim správa vlaku začala každý den vozit jídlo, které pro ně někde vyrábí. Ostatně ve vlaku je minimálně jeden vagón plný dobytka, který po šest let musí něco žrát, takže vedle jatek a sadů musí mít někde schované i generátory jídla.

Asi by pomohlo dívat se na celý vlak jako na oldschool dungeon, který se tváří, že organicky vznikl, ale ve skutečnosti byl v této podobě stvořen před krátkou dobou, všem obyvatelům byly implementovány falešné vzpomínky, aby si mohli vytvořit mezi sebou vztahy, ale přitom se nemuseli starat o ekologii a skutečné fungování jejich prostředí.

Jako studie "Tvorba neuvěřitelného postapo settingu" by tenhle seriál určitě exceloval. Takhle si můžu připadat jako Sheldon Cooper na festivalu renesance. :-)
Uživatelský avatar
Passingby
Příspěvky: 1595
Registrován: 13. 10. 2021, 16:41

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Passingby »

Poláci jedou...
Trailer (k Indiegogo) k The Devil's Promise, pilot k plánovanému seriálu podle šermovačky v 17. století, The Hellish Quart.
Verify you are a human.
It's just an overreaction. In a few months, nobody will remember the drama.
jjelen
Příspěvky: 2503
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od jjelen »

Takhle kdyby dotočili Polské legendy...
(ne že bych nebyl převelice zvědav na toto)
Uživatelský avatar
Naoki
Příspěvky: 5466
Registrován: 2. 10. 2006, 21:04

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Naoki »

Nechápu jak mohl Book of Boba Fett dirigovat stejný člověk co dirigoval Mandaloriana...
It is often the case that those who strongly advocate for social causes are driven less by a feeling of compassion towards the poor and weak, but more by a feeling of hate towards the rich and powerful.
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2664
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Vitus »

Dokoukal jsem Book of Boba Fett, v podstatě jediný díl, co stojí za to vidět, je číslo 5 (alias Mandalorian S03E00), ani jízda na rancornovi to v posledním díle nezachránila (nepochopil jsem, proč oba boss-fighty byly řešeny vlastně stejným způsobem, ten hořký pocit copy-paste a promarněných deset minut zůstával celý večer).

V hrané tvorbě světa SW se tímto Book of Boba Fett úspěšně zařadil třetí místo od konce před oba filmy s Ewoky (na čtvrté, pokud na poslední ještě přidám SW Christmas Special) :(.
Uživatelský avatar
Wolfus
Příspěvky: 1094
Registrován: 14. 8. 2009, 11:45

Re: Seriály - recenze, doporučení, varování

Příspěvek od Wolfus »

U mna sa zaradil tiez na tretie miesto, akurat od zaciatku.
DrD (II), Pribehy Imperia
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Semrush [Bot] a 10 hostů