[PbtA] Monsterhearts

PbtA a od něj odvozené FitD jsou asi nejpopulárnější skupiny současných „příběhových“ her.

Moderátor: MarkyParky

Uživatelský avatar
KDolecek
Příspěvky: 921
Registrován: 2. 11. 2008, 18:38

[PbtA] Monsterhearts

Příspěvek od KDolecek »

Monsterhearts
Obrázek

:arrow? Anotace v Databázi RPG

Monsterhearts je směsicí hororu a prostředí americké high school. Hráči se stávají studenty školy v malém městě, kde není všechno jak se na první pohled zdá, protože mnozí obyvatelé skrývají druhou Kůži - identitu jako jedno z nadpřirozených stvoření mytologie jako jsou upíři, vlkodlaci, duchové a další. Přes den tak sedí na hodině, ale jakmile se nikdo nedívá jejich pravá povaha probublábá na povrch.

Hra je postavená na systému Powered by the Apocalypse, což s sebou nese jednak základní mechaniky (2d6 hody, playbooks, tahy), jednak otevřenou povahu příběhů, ve které hráči do velké míry určují jakým směrem se hra bude ubírat. Kampaně tak nemají dopředu jasně specifikovaný cíl nebo konec. PbtA systém také znamená, že se jedná o "fiction first" hru, ve které hráči nejdříve popisuji akci své postavy až následně se určí zda a jaké mechanické vyhodnocení je zapotřebí.

Monsterhearts se snaží vytvářet prostředí, ve kterém mohou hráči tvořit příběhy se sexy monstry, teenage úzkostmi, osobním hororem, tajnými milostnými trojúhelníky a chaotickými vztahy. Skrze ně pak mohou zkoumat hrůzu a zmatení, které s sebou přináší dospívání a pocit, že jsem monstrum.

V jiném kontextu, ale podobně jako v Apocalypse World hraje v této hře tématicky silnou roli sex a každá playbook svůj vlastní sex move

Hra vyšla původně v roce 2012 a v druhé, upravené, edici v roce 2017 (použítá obálka je z druhé edice).
Uživatelský avatar
KDolecek
Příspěvky: 921
Registrován: 2. 11. 2008, 18:38

Re: [PbtA] Monsterhearts

Příspěvek od KDolecek »

Sdílím dojmy po 4 sessions jako hráč.

Je to asi tak všechno, co bych mohl chtít, když hrajeme za teenagery, kteří jsou zároveň monstra. Lítá to někde mezi Sex Education a Twin Peaks. V jednu chvíli se C.J. a Isabella přetahují o pozici královny třídy, zatímco Rosimunda jen zmateně přihlíží a o chvíli později Rosimunda povolá omylem všechny démony lesa a C.J. pije krev z místního rasistického policajta. Pak příjde sex a smrt s místní zdravotní sestrou/členkou motorkářského gangu/drogovou dealerkou a ráno se jde zas do školy. Je to vlastně dost jako Riverdale.

Monsterhearts prostě jasně popisuje o jakou hru se jedná už na obálce. Pokud to nechcete, tak to pro vás nic nenabízí. Ale pokud by vás to mohlo bavit, tak ooooh boi. Hrajeme zkrácené tříhodinové session a stejně mám pocit, že bych většinou mohl odcházet už po hodině spokojený s tím, kolik se toho zase stalo.

Náš set-up je zmizení populární dívky Niny a dopadu této události na městečko.
C.J. je upírka, sestřenice Niny, která se těsně před zahájením školního roku přistěhovala z Londýna. Chce všem ukázat, že je the baddest bitch a všichni by jí měi poslouchat. Okamžitě si udělala coterie z party největších trapáků ve třídě. A pak okamžitě napadla a vysála pár dospělých. Playbook Vampire.
Isabella Tisch je dcera místní smetánky, ale snaží se vymanit z rodinného dědictví a vytvořit něco vlastního. Nemůže se dočkat až z města vypadne, ale zatím provozuje The Alibi Network - potřebujte volné odpoledné? My vám zajistíme svědectví a důkazy pro vaše rodiče, že jste byli někde jinde, než jste opravdu byli. Má partu pohůnků a trápí jí věštecké vize. Playbook Queen.
Princess Rosimunda Sparkles je dětská imaginární kamarádka Niny, která se po jejím zmizení vytrmácela z lesa. Sama sebe považuje za nejlepší kamarádku Niny, nerozumí tomu proč se už nějakou dobu nebavily a proč si nemůže na nic vzpomenout. Všichni mají pocit, že tady přece byla celou dobu. Její identita je založená na maskotovi místní čokoládovny - Princezně Sparkles, kterou Nina milovala jako malá. Krvácí sirup. Playbook Hollow (s nějakými přesahy do Fae).

No a prostě to fičí. C.J. nechce řešit Ninu a chce aby všichni řešili jí. Rosimunda nechce řešit nic kromě Niny. Isabella chce hlavně přežít a zabránit odhalení její Network.
Do toho tam je Isabellina tajná ex, její podvádějící boyfriend, zkroumpovaný syn ředitele, podezřívaný přítel Niny, místní dealer drog atd. atp. Spousta dobrého.

Mechaniky jsou jednoduché, ale přestože se jedná o PbtA, tedy že vaše tahy jsou spouštěné vaším popisem, tady je potřeba se na ně podívat předem a své popisy do toho směřovat, pokud tedy nejste mistři žánru supernatural teenage drama, abyste přesně věděli jaký typ akcí se od vás očekává. Já tedy nevěděl a první session jsem se v tom docela plácal.
Moves tady jsou:
Turn Someone On
Shut Someone Down
Keep Your Cool
Lash Out Physically
Run Away
Gaze Into the Abyss.

Každá postava má kromě nějakých moves své playbook taky Sex Move - co se stane když s někým máte sex a své Darkest Self - co se stane, když nad vámi převezme kontrolu vaše monstrum.

Pak je to kombinované se Strings, což je mechanika, skrze kterou můžete PCs a NPCs, se kterými máte strings, např. ponoukat k tomu, aby dělali co vy chcete (a oni dostanou XP, pokud to udělají).
----

Nám se ve hře dějí dvě věci, které se myslím mohou přihodit velmi snadno každé skupině.
1) Každá postava má svoji agendu a tím pádem se někdo neúčastní nějaké scény. Máme třeba scénu, kde je jenom C.J., pak scéna, kde je Isabella a Rosminuda, C.J. a Rosimunda... jen vzácně máme scény, kde jsme všichni tři najednou.
2) Playbooks se hodně točí kolem moci. Kdo má moc v kolektivu, kdo by jí chtěl, kdo jí nemá. To může velmi snadno vést ke konfliktu mezi postavami. U nás C.J. a Isabella tráví 90 % společného času ve vzájemném urážení zatímco se snaží něco dohodnout.

Nám ani jedno z toho nevadí, tak nějak tím plujeme a když máme pocit, že to chceme proměnit, tak si prostě mezi sessions řekneme, že příště chceme víc společných scén nebo něco někam posunout a upravit. Ale umím si představit, že se to některým skupinám může stát "samo", především ten konflikt mezi postavami a nebyl by to zážitek, který by je bavil.
Zároveň není problém si skupinu postavit tak, aby byli klasičtěji jedna parta a svůj konflikt měli jen s NPCs.

---

Kniha věnuje část prostoru, aby mluvila o ztvárňování postav, které jsou vyloučené z kolektivu, o postavách které jsou Queen, jiné rasy nebo třeba asexuální a celkově jak s tématy, které Monsterhearts obsahuje, pracovat. V některých směrech je to sice ulítlá hra, ale svá základní témata bere vážně.
Za tento příspěvek děkují uživateli KDolecek:
Selhan
Odpovědět

Zpět na „Powered by the Apocalypse (PbtA) a Forged in the Dark (FitD)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti