Jak zvládnout krátké sessions?

Obecné diskuze nezávislé na herním systému či světě.
Uživatelský avatar
KDolecek
Příspěvky: 921
Registrován: 2. 11. 2008, 18:38

Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od KDolecek »

V mé Band of Blades kampani nás okolnosti posouvají k tomu, že budeme hrát jen tříhodinové sessions. Všechny moje hry bývají 4-5 hodin dlouhé. Někdo má nějaké postřehy, jak zvládnout relevantní posun (jakkoliv je takové označení subjektivní a vágní), za kratší dobu?
Uživatelský avatar
Quentin
Noob of The Round Table
Příspěvky: 9334
Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Quentin »

Zabít víc času přátelským tabletalkem před hrou, aby i když se toho moc nestihne ve hře, všichni odešli s tím, že to byl příjemný hangout session.

Tohle je no-joke moje taktika :D (Jsem asi lepší hostitel než dungeon master :D )

Naše hry trvají okolo 2-3 hodin běžně.
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3812
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Selhan »

Sám s tím mám problém, ale mám podezření, že klíč je v tom dávat hráčům dost informací, aby mohli co nejvíc hrát. Většina času ve hrách je strávená tím, že hráči zjišťují, podle čeho se mají rozhodnout. Jestli Band of Blades nelpí na tu estetiku vyšetřování a luštění, tak bych se určitě snažil tohle co nejvíc omezit a hrát co nejotevřenější hru.
Za tento příspěvek děkují uživateli Selhan:
Quentin
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Sparkle
Příspěvky: 4138
Registrován: 11. 11. 2008, 00:27
Bydliště: Aštarova flotila

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Sparkle »

Nedá se s hráči část posunu dořešit přes týden po mailu nebo tak něco?
If you tell me I should be like 'Mercer', you get your wish: you won't be playing at either of our tables.
Neviditelná kniha - oficiální svět pro Dračí doupě / Drd II
Fate: Rozcestí česká mutace 4. edice Fate RPG v knižním vydání
Doplněk pro získávání zkušeností - alternativní pravidla "expení" pro Dračák / DnD / Hlídku / Fate a další systémy
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1734
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Corny »

Předně upozorním, že svou kopií Band of Blades jsem se ještě úplně super neprokousal, tak trochu vycházím z obecných FitD znalostí, případně zkušeností s Blades, přičemž předpokládám, že co se těchhle hrubých věcí týče, tak to bude doclea podobný. Já osobně bych se asi snažil o čtyři věci (původně byly dvě a postupně jsem si vzpomněl na další XD):

1) Aktivně se snažil eliminovat mimoherní povídání, zejména před hrou. To třeba nám vždycky ubíralo nejvíc času, ale měli jsme ho dost, takže většinou nebylo třeba to popohnat. Samozřejmě ale záleží na tom, jestli Vám jako skupině opravdu záleží spíš na tom, abyste se dějově někam posunuli, nebo budete mít raději pohodovou uvolněnou session, i za cenu toho, že ji prostě zakecáte a nikam moc se neposunete, případně že se vám nebude dařit hrát tempem 1 session - 1 score.
2) Důrazněji bych trval na tom, aby se hra posouvala a nevěnoval se moc čas věcem, na které ta hra úmyslně neklade důraz. Zejména je to plánování (které se v Blades třeba vysloveně nedělá, ale když je čas, tak od toho hráče úplně neodrazuju, dokud to nepřekročí určitou mez a vypadá to, že je to baví). Ale taky bych se snažil netrávit moc času přemýšlením nad tím, co je zrovna férová pozice, efekt nebo consequence. Prostě co mě první napadne, to tam střelím, pokud si nejsem jist, tak nějaký default. Tím jsem třeba já v akcích docela ztrácel čas.
3) Obecně bych moc nebazíroval na pravidlech. Zejména takových těch věcech, které se nepoužívají tak často, jako v Blades crafting. Buď si na to vzpomeneš rovnou z hlavy, nebo to prostě není důležité, hraj dál a pak si to ujasni mezi hrama. Zrovna listování knihou je často docela časožrout.
a hlavně 4) Nedělal bych si s tím být tebou zbytečnou hlavu. Jestli mě něco na GMování nepřestane "překvapovat" tak to, jak moc velký je kontrast mezi tím, jak se na něco chystám a jak moc od toho před hrou očekávám na jedné straně, a jak moc je to ve finále vlastně docela fuk na druhé straně. A podobně bych to bral i tady. Například hráči podle mě často docela ocení i děj, který já jako GM měl za docela povrchní a strohý. Nebo například já si vždycky dával mnohem víc záležet na tom, aby ten děj byl vnitřně smysluplný a přitom většinu času to je úplně fuk. Já bych asi být tebou stavěl ty "score" prostě tak, že bych si tak v hlavně představil, co se tam může dít, většinu sezení věnoval té nejzajímavější a nejvíc nabyté scéně, na té se vyřádil a zbytek bych prosvištěl nějak stručně. Prostě aby to bylo koncentrované a akční.

Já bych ti třeba asi docela doporučil se kouknout na nějaký actual play, konkrétně asi ideálně na Stream of Blood. Ano, jsou to zas Blades, ale řekl bych, že i tak ti to může docela pěkně napovědět. John je hodně chválil, jak to hrají a mimo jiné právě proto, že to je takové hrozně koncentrované a svižné. Každé jejich sezení má cca 2 a půl hodiny včetně nějakého drobného úvodního pokecu, a je hodně vidět, že se nikde moc neflákají, nedělají si hlavu z pravidel (ne že by na ně kašlali, ale prostě občas něco popletou, nebo to hodí od boku a moc si s tím nelámají hlavu a třeba to udělají znovu a lépe až příští hru) a mají to hodně akční a to i včetně toho, aby se ta hra někam posouvala. Tak se třeba inspiruješ.
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Uživatelský avatar
Jiron
Rytíř
Příspěvky: 2321
Registrován: 16. 10. 2004, 16:34

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Jiron »

Záleží hodně na tom jakým stylem hrajete. To je poznat i podle toho, že ti tady dva lidi (Quentin a Corny) řekli dvě protichůdné informace. My hrajeme obvykle 2-3 hodiny.

1) +1 ke Quentinovi - nevynechat kecání před hrou
2) +1 ke Cornymu - nekecat tabletalk při hře
3) Plánovat session jako seriálovou epizodu - malý posun hlavní dějové linky, krátké a jednoduché dílčí dějové linky, které půjdou celé odehrát v tom jednom sezení aby měli hráči pocit, že se něco dělo, nejméně jeden encounter (bojový či nikoli), cliffhanger.
Jeden moudrý muž kdysi řekl: "To, ze mas na něco právo, neznamená ze nejsi č***k, když to uděláš."
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20871
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Markus »

My hrajeme (hraju s KDoleckem) většinou tak 3–4 hodiny s tím, že ještě před hrou chodíváme na pokec do hospody. Občas mám taky dojem, že toho za tu dobu moc nestihneme, i když hráči už by měli být vykecaní. Obecně co z mojí zkušenosti zabírá hodně času:

- Tabletalk, srandičky atd...
- Nerozhodnost, plánování, diskutování možných postupů...

Nic toho mi nevadí a přijde mi, že to ke hře patří. Ale kdybych měl řezat kvůli úspoře času, tak řežu právě tady. Shodou okolností jak ten tabletalk, tak to plánování většinou probíhá „mimo postavu“ – u nás je například běžné, že i když má jeden hráč samostatnou scénu, tak ostatní mu do toho kecají a radí. Nebo že hráči se radí i v situacích, kdy se postavy radit nemůžou (jako by "zamrzá" herní čas). Takže se to možná dá eliminovat bazírováním na hraní v postavě a vynechávání rozhovorů mimo postavu.

Ale myslím, že to by celkově vyžadovalo vyšší soustředění na hru a taky, aby ji všichni přítomní brali "vážně" (což sám nevím, jestli chci :))

EDIT: Ale v zásadě si myslím, že zvládání víc věcí při hře je z velké části player skill – dovednost hráčů, nejenom GMa, ale fakt hráčů. Protože to vyžaduje, aby hráči byli schopní místo 10minutového diskutování možností rozhodovat okamžitě a moc se s tím nesrat. Což je asi vážně vyšší liga.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16382
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od MarkyParky »

GM se nesmí bát připomenout, že plánování dál než za první hod kostkou je ztráta času :)
Za tento příspěvek děkují uživateli MarkyParky tito uživatelé (celkem 2):
Jiron, Antharon
Uživatelský avatar
Bifi
Motivátor; Moderátor
Příspěvky: 7484
Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
Bydliště: hanzové mesto Brémy

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Bifi »

Nemať príliš vysoké očakávania na prvú takúto session - hráči sa na to musia adaptovať a naučiť sa disciplíne, rules knowledge, player skillu a pod. Tiež klásť dôraz na ostávanie in character a sústredené hranie, nevybočovať komentármi, reflexiami a srandičkami.
Za tento příspěvek děkují uživateli Bifi tito uživatelé (celkem 2):
Jiron, KDolecek
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." :arrow? Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre


Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
boubaque
bubák; Moderátor
Příspěvky: 6644
Registrován: 2. 10. 2006, 19:49
Bydliště: Brno/Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od boubaque »

Se svou starou dlouhodobou skupinou jsme vždycky hrávali 5–7 hodin, většinou kolem 6 (poslední dobou cca od 19 do 1 v noci). Je v tom schovaného hodně tabletalku, srandiček, pauz na jídlo, vyrušení (protože hráváme v hospodě) apod.

Během online hraní ale zvládáme stihnout stejný, nebo jen o trochu kratší objem hry za cca 3–4 hodiny. Důvod je podle mě ten, že je mnohem víc fokus na obrazovku, kde jsou jen herní věci, a hlavně – pokud se má hra vlbec někam posunout, může mluvit jen jeden člověk v jednu chvíli.

Moje doporučení, která ale nemusí fungovat dostatečně dobře u stolu, by tedy byla:
1) Omezit neherní předměty a vnější vlivy.
2) Nesmí nikdo mluvit, když mluví jiný hráč.
Když se kácí les, lítají kopí — sv. Vojtěch
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3812
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Selhan »

Nemyslím si, že je dlouhé rozhodování otázka player skillu, právě naopak myslím si, že je to GM skill - poznat, čeho je to symptom a vyřešit to.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1734
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Corny »

Markus píše: 20. 10. 2021, 10:32 Ale myslím, že to by celkově vyžadovalo vyšší soustředění na hru a taky, aby ji všichni přítomní brali "vážně" (což sám nevím, jestli chci :))
jj, proto jsem si do toho svého hned v prvním bodě zmínil, že třeba si rozmyslíte, že vám prostě víc záleží na pohodové hře. A pak klidně můžete dojít k tomu, že si raději budete užívat míň moderovanou hru, kde si můžete v klidu povídat, neřešit to, plánovat když se vám chce apod. a už vám třeba tolik nedělá hlavu, že se dějově nikam neposunete, nebo že score prostě rozdělíte na víc session.

Jinak souhlasím, že to je víc všeobecný hráčský skill než věc čistě GMa. Já se moc nepodepisuji pod ideu, že je GM vždy moderátor a organizátor hry a měl by to celé řídit (resp. že to je čistě jeho a hlavně jeho odpovědnost), nebo že by dokonce měl třeba lidi peskovat za to, že nedávají pozor na 100%, nebo třeba koukají místy do mobilu apod. Klidně se nějak moderátorsky ozvu, ale ve finále jsme dospělí lidi a já nejsem učitelka ve školní družině, abych ty lidi organizoval, takže pokud není vůle, tak to do krve tlačit nehodlám. Tj. tam musí být hlavně ta součinnost z té hráčské strany, že když se řekne, že se jde na score a že se nemá už plánovat, tak hráči se proti tomu nebudou vzpírat a skutečně se posunou (a podobně zas GM by neměl moc bazírovat na detailech, nesnažit se hráčům tu hru moc komplikovat, a když hráč přijde např. s tím, že mu v dané situaci připadá "great effect" víc na místě, tak GM se to nebude snažit zbytečně rozbít).

Selhan: Čemu já právě moc nevěřím a neuznávám to je myšlenka, že je odpovědnost právě GMa to poznat a řešit :) Ale to už je asi diskuze na obecnější herní teorii a filozofii a asi to nepatří úplně sem.
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Uživatelský avatar
Selhan
Moderátor
Příspěvky: 3812
Registrován: 2. 3. 2016, 13:33
Bydliště: Pankrác
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Selhan »

Situace, kdy se hra zasekne na hráčích, kteří se nemůžou rozhodnout, by si asi zasloužila vlastní téma (které asi založím, až budu mít trochu víc času) ale každopádně si myslím, že rozhodovací záseky nejsou ze strany hráčů zlomyslná nesoučinnost, protože i ty hráče to zpravidla nebaví - shodit to ze stolu s tím, že si za to můžou sami, je proto, dle mého, přístup, který ke krátkým sezením nepomůže, a naopak vymýšlet způsoby, jak tomu předejít, podle mě není "učitelkování".

Na druhou stranu, asi jsem to napsal příliš stroze - není to jen výhradně na GMovi, ti hráči v tom samozřejmě taky mají svou roli. Nechci říct, že komu se to děje je špatný GM, chci říct, že GM to může taky dost ovlivnit, a že to, myslím, často přehlížíme.
Toto všechno jsou jen nějaké mé naprosto subjektivní dojmy.
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1734
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Corny »

Já bych moc nerad, aby to, co jsem napsal, bylo vyloženo tak, že v tom vidím hráčskou zlomyslnost, nebo že to chci na ně házet a s tím to smést ze stolu. Určitě si nemyslím, že to je o zlomyslnosti a co se zbytku týče, tak tam mi jde spíš o opak. Prostě v tom jedeme všichni u toho stolu (já třeba když píšu "Hráč", tak myslím vesměs všechny, tj. i GMa) a ta odpovědnost neleží na bedrech jen GMa, ale všech.
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6892
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Jak zvládnout krátké sessions?

Příspěvek od Antharon »

Ja si myslim ze ak chce clovek kratke sessions, tak musi eliminovat uvodnu socializaciu, osekat pauzy a rozptylenie. Treba sa focusovat na hru. A potom to chce ovela viac moderatorskeho pristupu od game mastra. Aktivne robit strihy ked to vyzera ze tempo spomaluje, pytat sa hracov otazky, nesnazit sa ich silou mocou zmiast ale naopak naviest k rieseniu.
Za tento příspěvek děkují uživateli Antharon:
Winnie
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Odpovědět

Zpět na „O hraní obecně“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů