Covid-19

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Covid-19

Příspěvek od Vallun »

Faskal píše: 29. 4. 2021, 18:59Nejlepší vakcína je ta, co je dostupná na skladě.

Můj osobní favorit je nicméně vakcína od Pfizeru. Je marginálně lepší než ostatní, ale hlavně má cool metodu, která bude do budoucna pravděpodobně hodně převratná.
+1
Každopádně, používané vakcíny si nedaly za cíl zamezit šíření viru, ale zabránit těžkým průběhům nemoci.
Jasně, i to je borovský úspěch a zatím se i proti mutacím jeví jako efektivní, nicméně kdyby bránila šíření, tak by to dost omezilo výskyt mutací, ne?
Každopádně by mě zajímalo, co si Vallun představuje pod: "Jinak už je prokázáno,že to neplatí o Sputniku, minimálně várka, co byla dodána do BRazilie, může vyvolat obrovské problémy sama o sobě..."
Tak podle jakéhosi článku obsahovala aktivní adenovirus a citovali tam americkou viroložku co mluvila o závažných zdravotních důsledcích...nicméně článek četla žena, já se snažím připravovat prezentaci ...

- https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... e-40358621
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Covid-19

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Faskal píše: 29. 4. 2021, 18:59Každopádně, používané vakcíny si nedaly za cíl zamezit šíření viru, ale zabránit těžkým průběhům nemoci.
Takže i ty, které nové varianty obcházejí, zlepšují průběh? Myslel jsem, že když virus obejde tu vybudovanou imunitu, tak to nebude mít nic moc vliv ani na průběh.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Faskal
Moderátor
Příspěvky: 9045
Registrován: 20. 11. 2006, 20:59
Bydliště: Praha

Re: Covid-19

Příspěvek od Faskal »

Eleshare,
účinnost vakcín poznáme podle reálného nasazení v populaci.

Nicméně existuje poměrně dobrá proxy na to, jak se budou chovat, a to jsou pokusy ve zkumavce. Většinou se testovalo, jestli má sérum očkovaných jedinců neutralizační aktivitu proti viru. To znamená, jestli sérum obsahuje protilátky schopné navázáním viru znemožnit, aby infikoval buňky. Neutralizační aktivita však není v těle jediná relevantní aktivita protilátek, mohou mít například aktivitu opsonizační, kdy slouží jako značka pro imunitní buňky. Vzhledem k tomu, že viry jsou vnitrobuněční parazité, jsou také protilátky efektivní pouze po dobu, kdy je virus mimo buňku, a významnější roli má cytotoxická imunita, ve které cytotoxické T-buňky obchází buňky a hlídají ukázky proteinů, které buňka na svém povrchu vystavuje. Tento typ imunity je možné zkoumat, ale stále je to šíleně komplikované, je problém to dělat ve velkém a rutinně; neutralizační testy většinou velmi dobře korelují s tímto typem imunity, tak doposud nebyla moc potřeba tento typ testů vyvíjet. Neutralizační aktivita také měří pouze bezprostředně připravený arzenál těla, ale už neodráží množství paměťových buněk, kterou jsou schopny ten arzenál vybudovat během několika dní ve srovnání s budováním arzenálu od píky, která ke srovnatelné síle vyžaduje opakované vystavení a až týdny času.

To znamená, že pokud v testech "ve zkumavce" vakcína pohoří, stále ještě může poskytovat obstojnou ochranu, obzvláště pro těžké průběhy. Lepší schopnost odrážet virus ve zkumavce ale zpravidla znamená také lepší schopnost reálně tělu pomoct.

Na ten Sputnik už vejrám asi třetí den.

Problém je následující - Sputnik V je jedna z vakcín založená na adenovirovém vektoru, podobně jako třeba Astra Zeneca, J&J a další. Tento typ vakcín využívá adenovirus, který nese ve svém genomu instrukci pro tvorbu vakcinačního cíle. Standardní postup je přitom adenovirus vykuchat, což má dva důsledky: jednak se vytvoří v genomu místo pro velký cíl, protože genetická informace viru má pouze omezenou kapacitu, jednak se zabraňuje, aby byl daný virus životaschopný. U adenovirů se odstraňuje protein nezbytný pro jeho replikaci, kvůli tomu se pěstuje na buňkách, které ten chybějící protein produkují, virus používaný pro vakcínu se tedy může množit v buňkách uzpůsobených pro kultivaci tohoto viru, ale ne v jiných buňkách.

Vykuchání adenoviru není nezbytné, za předpokladu, že se nevnáší velký cíl, což není případ proteinu S ze SARS-CoV-2, ba dokonce používání replikačně kompetentního nosiče může vést k silnější imunitní odpovědi, protože snaha viru se množit přivolá pozornost imunitního systému.

V nedávných zprávách se Brazilci nechali slyšet, že nebudou používat Sputnik V, protože dodané podklady jsou nedostatečné, a tvrdí, že vakcína obsahuje replikačně-kompetentní virus. Rusové se zase nechali slyšet, že je to nesmysl a všechny várky jsou replikačně nekompetentní.

Očkování replikačně kompetentním adenovirem přináší riziko infekce adenovirem, což je původce běžné rýmy, který pro běžnou populaci neznamená riziko, byť může být problematický tam, kde byste to čekali, jako jsou pacienti s nefunkční imunitou, výrazně oslabení jedinci a podobně. Očekávaný přínos převažuje rizika, obzvláště za předpokladu, že jsou rizika známá a je možné je minimalizovat.

Problém je, že Sputnik V byl testován jako replikačně nekompetentní vakcína a teď Brazilci tvrdí, že je replikačně kompetentní. Buď se Brazilci pletou, nebo výrobce udělal chybu někde v procesu výroby. Nabízí se dva zjevné zdroje replikační kompetence, buď došlo ke smíchání replikačně kompetentního zdrojového kmenu, který ale vůbec neměl přijít s vakcínou do kontaktu. Nebo došlo k rekombinaci mezi vykuchaným adenovirem a tím kouskem, co nesou kultivační buňky, což je snadné kontrolovat, a nezbytné, protože se to vzácně stát může.
"The presence of replication-competent adenovirus (RCA) is a safety concern for biologics based on recombinant adenoviruses and RCA testing is therefore mandatory for release of clinical material. "

Vakcíně jako takové to nijak zvlášť neubližuje, ba ji to teoreticky může dělat účinnější, ale v takovém případě by byla považována za potenciálně rizikovou. Riziko, které by přinášela navíc, je potenciál infikovat očkovaného virem běžné rýmy. Hypoteticky se nabízí problém, že vnesení cizorodé genetické informace do viru vytváří nový virus, to v tomto případě není relevantní, protože neobalený adenovirus není schopen využívat protein obalu SARS-CoV-2, protože oba viry mají odlišnou filosofii stavby svého virionu. Co to však znamená, pokud se to opravdu potvrdí, je až neuvěřitelná nekompetence při výrobě vakcíny.

Test na replikační kompetenci viru je možné provést snadno, vzorek viru se v různých ředěních nalije na citlivé buňky. Pokud je replikačně kompetentní, tak ve správném ředění je možné pozorovat typické plaky - jedna buňka byla infikovaná virem, namnožila virus, infikovala okolní a během tohoto procesu chcípla, čímž se daný plak postupně rozšiřuje. Pokud replikačně kompetentní není, žádný takový útvar se netvoří. Pokud je ředění nedostatečné, plaky se překrývají a chcípne všechno.

Delší, ale netechnické povídání na toto téma na science: https://blogs.sciencemag.org/pipeline/a ... ya-vaccine
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2664
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Covid-19

Příspěvek od Vitus »

Faskal píše: 29. 4. 2021, 21:44 Co to však znamená, pokud se to opravdu potvrdí, je až neuvěřitelná nekompetence při výrobě vakcíny.
Jinými slovy, jestli jsem to celé dobře pochopil, pak obdobně (jako i u jiných masově vyráběných produktů) není problém s designovanou (cílenou) kvalitou produktu jako takového, ale v nezvládnuté kvalitě výrobního procesu, je to tak ?
Uživatelský avatar
Faskal
Moderátor
Příspěvky: 9045
Registrován: 20. 11. 2006, 20:59
Bydliště: Praha

Re: Covid-19

Příspěvek od Faskal »

Ano, přesně takové jsou obavy.
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Covid-19

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Četl jsem, že Slováci prý našli v té své dávce buňky použité k produkci toho adenoviru, což zdá se potvrzuje tuhle versi, kterou teda všichni očekávali už od samého začátku. To musí být pro tvůrce té vakcíny dost na hovno.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Covid-19

Příspěvek od Vallun »

Eleshar_Vermillion píše: 29. 4. 2021, 23:05Četl jsem, že Slováci prý našli v té své dávce buňky použité k produkci toho adenoviru, což zdá se potvrzuje tuhle versi, kterou teda všichni očekávali už od samého začátku. To musí být pro tvůrce té vakcíny dost na hovno.
Taky jsem zaslechl versi, že Sputnik je rozvinutí jedné z verzí, na níž pracovala Astra Zeneca, ale opustila jí jako méně perspektivní a na výrobu komplikovanější variantu...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Faskal
Moderátor
Příspěvky: 9045
Registrován: 20. 11. 2006, 20:59
Bydliště: Praha

Re: Covid-19

Příspěvek od Faskal »

Nové (neportugalské) informace jsou takové, že byl o něco překročen požadovaný limit na množství živého viru.
Nedostatečná kontrola kvality, ale žádná velká tragédie. Ale není to dobrá vizitka, protože výtek ke kvalitě a dokumentaci je více z více zdrojů.
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Covid-19

Příspěvek od Ecthelion »

Vitus píše: 29. 4. 2021, 22:06 Jinými slovy, jestli jsem to celé dobře pochopil, pak obdobně (jako i u jiných masově vyráběných produktů) není problém s designovanou (cílenou) kvalitou produktu jako takového, ale v nezvládnuté kvalitě výrobního procesu, je to tak ?
V Rusku docela známý problém:

Obrázek
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Covid-19

Příspěvek od Sosacek »

Tyve je to ta z te lodi ze vcerejska, nebo je to jina?
But nobody came.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Covid-19

Příspěvek od Ecthelion »

Sosacek píše: 30. 4. 2021, 09:53 Tyve je to ta z te lodi ze vcerejska, nebo je to jina?
Ne, tohle je start Protonu M z roku 2013. Hodil jsem to sem, protože mi to trochu připomnělo ten Sputnik. Dobře navržená a ozkoušená raketa bouchla kvůli výrobním chybám. $D
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Covid-19

Příspěvek od Vallun »

Ecthelion - tak tak, kamarádi průmyslově orientovaní ekonomové tvrdí, že hlavním důvodem neúspěchu socialistické cesty byla absence kontroly kvality, byť samozřejmě přiznávají, že to je důsledek celkového nastavení společnosti, tak byhc s nimi souhlasil, že d nějakou rozumnou kontrolou kvality mohl tens ystém vydržet a prudit dvakrát tak dlouho...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2664
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Covid-19

Příspěvek od Vitus »

Ecthelion píše: 30. 4. 2021, 09:50 V Rusku docela známý problém:

Obrázek
Úplně jsi mi připomněl ten starý vtip, jak vznikly rakety s plochou dráhou letu - přesně na takovýhle start se dívají nejvyšší maršálové ústředí, až nakonec generalissimus jen řekne:
"Plocho, plocho."

$D
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Covid-19

Příspěvek od Vallun »

Ke covidpasům...

Zastánci domnělé "etické problematičnosti" to zase chápou úplně špatně. Tady nejde o nějaká privilegia, ale o to, že je třeba zkoumat legitimitu omezení a ta je u očkovaných prostě výrazně, velmi výrazně menší...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Covid-19

Příspěvek od Sosacek »

Faskale,

proc je doporuceny mesic mezi priznaky a ockovanim (u rizikovych tyden)? Co se stane kdyz te ockouji moc brzo po nakaze? Ta vakcina je pak neucinna, nebo tak?
But nobody came.
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů