Nájmy a bytová krize

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22590
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Jerson »

Díval jsem se na chalupy, které se prodávají ve vesnici, kam jezdíme my, a o kterých vím, že jsou v nabídce už několik let, a nenašel jsem ani jednu (kromě tvrze ve Svébohách), tak možná se za poslední rok opravdu začaly prodávat víc.
Uživatelský avatar
Fritzs
Příspěvky: 6292
Registrován: 9. 5. 2005, 21:47
Bydliště: Brno

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Fritzs »

Jen tak mimochodem, jaku loajalitu budou pociťovat lidi co ví, že nikdy nebudou bydlet ve vlastním k svojí zemi? Pokud by mi Putin, nebo Erdogan nabídl jako protislužbu za ozbrojený boj proti Babišistánu a EU vilu v Praze, tak do toho du.
-I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

-If violence isn't solving your problems then you aren't using it enough.

-Jestliže je hlad nejlepší kuchař, pak je smrt nejlepší lékař!
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Argonantus »

Jinak spor s Ilgirem se zase posunul, netuším jak a proč - původně jsem namítal, že pokud má při pokusu získat byt v Praze někdo ještě možnost do toho zapojit dům na venkově, tak to ještě není tak zlé a je to docela podstatná pomoc.

Oproti stavu, když nemá vůbec nic a zkouší to z nuly (což už jsem asi jasně nenapsal, a měl jsem).

A opět to obvykle vyžaduje spolupráci dalších členů a větví rodiny, ježto se nároky na dědictví většinou různě dělí, jsou v tom různé tetičky a sestřenice.

Tvrze, zámky, hrady - to je strašně specifická disciplína, obvykle bývají v příšerném stavu a o dost větší, než by si kupující přál. Takže se prodávají, taky, ale hluboko pod cenou, kterou si prodávající často představuje.
U nás takto visí už delší dobu Encovany.
Jsou úžasné, ale jedenáct milionů je dost, a když k tomu kupec uváží očekávané další náklady, tak zdrhne.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32272
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Vallun »

Když vidím některé ty památkové objekty...tvrze, ale i třeba mlýny...tak bych chtěl být bohatý a moci je zachránit...:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Sosacek
Příspěvky: 25732
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Sosacek »

Argonantus píše: 10. 11. 2020, 14:03 Sosáčku, ježto je u tebe každý bohatý doprovázen přídomkem "zmrd", pak je těžké tě brát vážně.
Co ti na to rict, nez
Zase lžeš a posouváš, co napsal někdo jiný.
zejo.
But nobody came.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18505
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Sosacek píše: 10. 11. 2020, 13:20 My jsme nedavno prodavali pul chalupy - roubenky z roku 1705 s velkou zahradou na kokorinsku, coz je asi nejhezci kousek republiky - protoze po smrti babicky se ukazaloze se se strejdou neni mozne spoluexistovat ... a cena celeho patroveho 200m (nebo kolik) staveni byla mezi dvema tretinami a polovina toho co stoji dvougarsonka v Prazskem sidlisti.

Za cenu tripokojaku v novostavbe na stodulkach by si clovek poridil 3 takove chalupy.

Takze to nevidim tak zhave.
Je to tak. Ono když se podíváte na tyhlety internety, tak najdete vesměs, za kolik to lidi chtějí prodat, nikoliv za kolik to fakt někdo nakonec koupí. Znám jedno východo-středočeské město a jako hrůza.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Argonantus »

Výběr z Depresária:

York:
V pytli jsou ty děti, jejichž stát žádnými podobnými pocity netrpí.
souhlasím s Vitem a ne s tebou.
Tohle je příliš velké na to, aby to stát zvládl; a jak jsem popsal, přišli na to i komunisti, kteří původně věřili, že stát má řídit a řešit bydlení lidí.
Přišli na to před nimi už i feudálové, když nesebrali nevolníkovi domeček, protože by ho museli někde ubytovat.
Dokonce už staří Římané začali s ideou otroka coby vlastněné věci, ale staletími se jim ten otrok tak nějak stále osamostatňoval a posouval k tomu nevolníkovi.

Protože když jako otrokář chceš zařídit za otroka úplně všechno, tedy jeho bydlení, jídlo, práci, osobní život, tak zjistíš, že je s tím hromada práce, hromada výdajů, nic z toho vlastně nemáš a ještě to celé funguje pozoruhodně blbě.
Mnohem efektivnější je nechat maníka, aby se v těch základních věcech staral o sebe; otrokáře vlastně zajímá jen otrokova práce, nic jiného.

Věda - ekonomická, právní, sociologická a další podobná - proto tohle dnes bere za vyřešenou věc, že se o ty věci člověk nejlépe stará sám. Nejde o to, zda je rodina základ státu, jde o to, že rodina je daleko primárnější a hlubší vynález, než stát. Rodiny byly milion let, stát jen tisíce.
Jak pravil Vitus vedle:
Stát ani nemůže aspirovat na nahrazení rodiny,
Přesně tak. Zkusilo se vícekrát, nefunguje. A obvykle je to nápad různých dystopií.

Te´d dál.
Za mne jsou úplně nejdůležitější tři klíčová rozhodnutí s kým budu žít, kde budu žít a co budu dělat.
A já volím tohle pořadí, i když je to individuální, plno lidí má třeba tu práci na úplně prvním místě a partnera na posledním.
Jisté je jen to, že bydlení čili "kde" do těch tří úplně základních věcí patří.
Mimochodem, po té, co jsem to musel po padesáti letech života na jednom místě úplně změnit, tak o tom dost přemýšlím.

A teď dál - člověk není na světě úplně sám; mívá toho partnera, s ním mívá děti, má rodiče, bratry, a tak dále. Má tu rodinu.

Navíc se nám nějak stalo, že náš ekonomický systém vede k tomu, že v první části života člověk nic nevytváří a jen spotřebuje, pak zase hlavně vytváří, a nakonec zase už spotřebuje. Nějak to souvisí s biologií, tradicí a tak. Společnost, kde by děti živily rodiče, ještě nebyla vynalezena.

Tím se ti logicky posouvá řešení problému s bytem do té výkonné části života; řešit to můžeš teoreticky asi od dvaceti, prakticky daleko později, podle mé zkušenosti vlastně tak až od čtyřiceti, dřív se moc nechytáš. A od šedesáti tvoje šance něco vytvářet zase už klesají, takže můžeš rozdat to, co máš - a je to náramně zodpovědné, jak vidno - ale to je celé, nic nového už asi nevytvoříš a nezískáš.

To je důvod, proč to typicky řeší rodiče, a od dětí se pak čeká, že ten rodinný vzor předají dál a postarají se zase o svoje děti, až bude čas. A dědečka samozřejmě nevykopnou do domova důchodců, ale pěkně ho dochovají.
To je ta fungující mezigenerační spolupráce.

A stát na tom nemůže nic moc změnit, je jen pozorovatel zvenku.
A nic na tom nemění ani můj levičácký návrh na dotování hypoték - ten jen popožene do tohoto jednoduchého selského systému jedince, co jsou až doposud mimo, ale chtěli by taky dovnitř.

Fritsův příklad
Jako třeba můj fotr (co mu děda byt dal darem k svatbě), prej synové, američani vykopnou potomky z baráku po 18 roku a američani jsou mým vzorem, pomožte si sami.
To je právě katastrofální omyl, pokud tomu někdo věří.
Celá civilizace je založena na činnosti předchozích generací. Jsme trpaslíci na ramenou obrů, jak si všiml můj oblíbený klasik.
Karel IV. postavil most, a všichni tam od té doby mohou v pohodě chodit, neřeší nějaké čluny a ani o tom nepřemýšlí.
Pokud se někdo od toho předchozího snažení úplně odřízne, třeba přesunem na pustý ostrov, tak musí zase jako Robinson vynalézat všechno od začátku; oheň, střechu nad hlavou, jídlo. Je to strašně pracné a výsledek nebývá nic moc.
Pokud se všichni vynasnažíme výsledek své životní práce ještě za života utratit, budou děti začínat zase znova a znova.
Jako v pravěku - ráno tam zase bude stejná zelená louka a nic jiného.

Američani jsou ve skutečnosti různého druhu, a někteří z nich vybudovali kolosální rodinné dynastie, které jedou sto let na úspěchu nějakého schopného pradědečka. Třeba nějakej Rockefeller mladší, který věnoval barák OSN, to mohl udělat jen proto, že Rockefeller starší mu odkázal Standard Oil, který se různými dalšími změnami posunul v dnešní Exxon.
Ne všichni jsou sobečtí a pyšní na to, že děti vykopli bez dolaru na ulici.

U nás do toho vstoupil dost ničivě ten socialismus, který lidem vtloukal do hlavy, že se o ně stát postará.
Asi nejdrastičtěji je ten omyl patrný na tom bydlení - ti, kdo tomu uvěřili, si po roce 1990 nezajistili bydlení a teď jsou chyceni v pasti rostoucích nájmů.
Potíž je, že je to třicet let stará historie. Je samozřejmě možné, že se člověk dopustí omylu. Ale potíž je v omylu setrvat zbytek života.
Konec středečního kázání. :-)=
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od York »

Argonantus píše: 11. 11. 2020, 09:59 Tohle je příliš velké na to, aby to stát zvládl; a jak jsem popsal, přišli na to i komunisti, kteří původně věřili, že stát má řídit a řešit bydlení lidí.
To jsou ale dvě různý věci. Jak říkáš - komunisti se snažili bydlení řídit, ale to pro všechny, ať už dotyčnej chtěl nebo ne. Já říkám, že stát by měl zajistit minimální, ale důstojnou možnost nájemního bydlení pro všechny svoje občany, kteří o něj budou stát.

Argonantus píše: 11. 11. 2020, 09:59Věda - ekonomická, právní, sociologická a další podobná - proto tohle dnes bere za vyřešenou věc, že se o ty věci člověk nejlépe stará sám.
Tohle je stejná minela jako předchozí citace. Platí, že pokud se jednotlivec o něco chce starat sám, tak to v drtivý většině případů dopadne líp, než když mu to stát zakáže a dělá to za něj. Neplatí ale, že se jednotlivci o nemovitosti starají líp, i když o to vůbec nestojej, nebo když na to nemaj.

Argonantus píše: 11. 11. 2020, 09:59Za mne jsou úplně nejdůležitější tři klíčová rozhodnutí s kým budu žít, kde budu žít a co budu dělat.
Otázka je, nakolik jsou to fakt svobodná rozhodnutí a nakolik tě k tomu nutí okolnosti, případně vysoká cena změny.

Viz třeba, kdyby ses chtěl přestěhovat do Prahy. Je dost velkej rozdíl, když budeš bydlení v Praze hledat teď, a když bys měl zajištěn základní nájemní byt od města (pro jednotlivce garsonku, pro rodinu něco odpovídajícího) s tím, že se můžeš přestěhovat hned, nájem tě nezruinuje a kdykoliv pozdějš se můžeš přestěhovat do komerčního nebo do svýho, pokud o to budeš stát a budeš na to mít.

Totéž s rodinou. Teď, když si chceš pořídit rodinu, tak musíš nejdřív zopovědět otázku "fajn, ale kde budeme bydlet a kde vezmeme peníze na to, abychom mohli důstojně vychovávat děti?" Jakmile máš obě tyhle věci v nějaký základní míře zajištěný, můžeš se rozhodovat mnohem svobodnějš.

Argonantus píše: 11. 11. 2020, 09:59Tím se ti logicky posouvá řešení problému s bytem do té výkonné části života; řešit to můžeš teoreticky asi od dvaceti, prakticky daleko později, podle mé zkušenosti vlastně tak až od čtyřiceti, dřív se moc nechytáš.
Přesně. Takže místo toho, abys ve věku, kdy máš největší potenciál experimentovat, přicházet s novými nápady, zkoušet nový věci a mířit fakt vysoko, mohl tyhle věci dělat, musíš řešit, kde vlastně budeš bydlet a jak vyjít z nástupního platu (pokud zrovna žiješ mimo krizi, v tý máš navíc ještě problém vůbec najít práci).

Argonantus píše: 11. 11. 2020, 09:59A stát na tom nemůže nic moc změnit, je jen pozorovatel zvenku.
To je právě omyl. Stát má zdaleka nejlepší možnost dát všem mladejm lidem dobrou startovní pozici. Bohatí rodiče jsou v tom samozřejmě lepší, ale stát složenej jen z bohatejch rodičů ještě nikdo nevynalezl.
Uživatelský avatar
ShadoWWW
Příspěvky: 4575
Registrován: 21. 8. 2007, 11:16
Bydliště: Kostka
Kontaktovat uživatele:

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od ShadoWWW »

stát by měl zajistit minimální, ale důstojnou možnost nájemního bydlení pro všechny svoje občany, kteří o něj budou stát.
Problém je ve výši nájmu, který nepokryje ani základní opravy, natož rozvoj. Souhlas s Argonantem, že rodina je základ, a to říkám jako člověk, co se o své bydlení musel postarat zcela sám bez pomoci rodiny. Jako dvacátník jsem tvrdě dřel a žil extrémně skromě, zatímco kámoši si užívali. Dnes na prahu čtyřicítky jsem konečně v pohodě připraven pomoci svým dětem, zatímco zatímco kámoši nadávají, že teď jsou byty strašně drahé a že na ně nemají. Razí ideu "stát by se měl o naše bydlení postarat" a "tys měl štěstí, žes to koupil tak levně" (v té době ovšem mnohem dráž než ti, co nakupovali zas x let předtím).
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Argonantus »

York:
Já říkám, že stát by měl zajistit minimální, ale důstojnou možnost nájemního bydlení pro všechny svoje občany, kteří o něj budou stát.
no a ani to nedokázali, a ti chytřejší v závěru chápali, že je to nereálné.

Je to šíleně drahé a nese to nekonečné problémy z podstaty věci:
- stát musí nemovitost udržovat, stále dál, navěky věků
- stát musí vybírat nájemné, čímž je v neustálé palbě, že na tom chce vydělat, což vede k tomu, že jsou nájmy pravidelně nereálně nízké a dotují se z rozpočtu
- nájemníci nemají k cizímu domu žádný vztah, bezohledně ho vybydlují, neb stát se stará a jim je to jedno
- lidé ve vlastním na to nadávají, protože ve skutečnosti těm nájemníkům ve státním dotují bydlení, navěky věků, aniž by k tomu byl jasný důvod a aniž by s tím souhlasili.
Nefunguje, vyzkoušeno. Věř, nebo nevěř.

Hra se opakuje s těmi "vyloučenými" komunitami, kam posílají hloupější obce hromadně neplatiče. Stane se přesně toto, bez ohledu na to, jestli tam bydlí Romové nebo bílí, nezáleží na rase, záleží na blbém ekonomickém modelu.
Neplatí ale, že se jednotlivci o nemovitosti starají líp.
To naopak přesně platí. Nějaký Friedmann za to dostal nobelovu cenu, když to zjistil. Hádáš se s ekonomickou vědou.

Jinak když někdo nechce mít nemovitost, tak ji prostě prodá. Nikdo ho nenutí k tomu, aby ji měl, když ji nechce.
Je dovoleno být Diogenes, když to máš za životní cíl.
Zkušenost je taková, že takových lidí je na světě tak málo, že skoro nemají význam.
Argonantus píše: 11. 11. 2020, 09:59Za mne jsou úplně nejdůležitější tři klíčová rozhodnutí s kým budu žít, kde budu žít a co budu dělat.
Otázka je, nakolik jsou to fakt svobodná rozhodnutí a nakolik tě k tomu nutí okolnosti, případně vysoká cena změny.
Uf.
Otázka, zda chceš žít jinak, než takto, tedy jako zdrcující většina, je samozřejmě otevřená. Můžeš žít bez partnera, na nádraží a nic nedělat.
A ano, jsi k tomu mainstreamovému chování do jisté míry nucen; k hledání partnerky tě táhne nějaké biologické tentononc, k hledání bydlení nepříznivé klima na většina planety a k hledání práce nastavení ekonomického systému, který chce za všechno peníze.
Nikdo netvrdí, že jsi zcela svobodný, snad jen Ann Rayndová, a s tou se hádat nechci.
Viz třeba, kdyby ses chtěl přestěhovat do Prahy.
Jenže to je taky rozhodnutí.
Věta má přesně stejný význam jako "když chci třeba Mercedesa".
Mercedesa samozřejmě chtít můžeš, můžeš si ho koupit, ale bohužel je to trochu dražší, než jiné modely.

Pokud namítneš, že "musím pracovat v Praze, protože tam víc vydělám", tak je to zase variace na to samé.
Nemusíš. Chceš Mercedesa, takže se halt musíš víc snažit.
když bys měl zajištěn základní nájemní byt od města
Tvůj plán předpokládá někde vystavět gigantická sídliště, vlastněná městem, s těmi "základními byty". To přesně je komunistické sídliště, se vším, co to obnáší.
Zaplatí se to zřejmě z rozpočtu.
Takže jinak řečeno, chceš, abych ti přispěl na nějaký základní byt. Tak stojí otázka politicky.

Jelikož jsem se posunul k levici, jak zjistil Eleshar, nepošlu tě s tím někam jako zlí pravičáci, ale mám jedinou podmínku - za moje peníze si za těch dvacet nebo kolik let koupíš vlastní byt a přestaneš otravovat.
Takže, šel bych na to, aby stát dotoval hypotéku.

Pokud ti budu dotovat nájem, hrozí přesně to, co tu už bylo - budeš strašit v tom základním nájmu do skonání věků, protože je to vlastně úžasně pohodlné.
A budou to dotovat ještě děti mých dětí.
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od York »

Argonantus píše: 11. 11. 2020, 12:05 Takže jinak řečeno, chceš, abych ti přispěl na nějaký základní byt.
Naopak. Chci na něj přispět všem, kteří nemají štěstí jako já, aby mohli slušně bydlet za náklady na opravy údržbu domu a bytu.

Argonantus píše: 11. 11. 2020, 12:05nájemníci nemají k cizímu domu žádný vztah, bezohledně ho vybydlují, neb stát se stará a jim je to jedno
Neshoduje se s mojí zkušeností. Víc než půlku života jsem bydlel v nájemním bytě, moji rodiče většinu svýho života bydleli v nájemních bytech, všichni moji známí v dětství bydleli v nájemních bytech a všichni do jednoho se o ten byt svědomitě starali, protože to byl jejich domov.

Tím neříkám, že neexistujou lidi, kteří to dělat nebudou - to určitě existujou. Pro drtivou většinu lidí je ale domov to, kde mají jistotu, že budou bydlet, dokud se sami nerozhodnou to změnit. Jestli je to pronájem nebo osobní vlastnictví, nehraje roli.
Uživatelský avatar
Fritzs
Příspěvky: 6292
Registrován: 9. 5. 2005, 21:47
Bydliště: Brno

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Fritzs »

Argonantus píše: 11. 11. 2020, 12:05 Jelikož jsem se posunul k levici, jak zjistil Eleshar, nepošlu tě s tím někam jako zlí pravičáci, ale mám jedinou podmínku - za moje peníze si za těch dvacet nebo kolik let koupíš vlastní byt a přestaneš otravovat.
Takže, šel bych na to, aby stát dotoval hypotéku.
Staba svépomocí, neasi?!
-I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

-If violence isn't solving your problems then you aren't using it enough.

-Jestliže je hlad nejlepší kuchař, pak je smrt nejlepší lékař!
Uživatelský avatar
Quentin
Noob of The Round Table
Příspěvky: 9334
Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Quentin »

Argonantův důraz na rodinu zní okay, pokud nejste od 18ti bez rodiny a nezdědíte tak maximálně trauma z domácího násilí :-)
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2664
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od Vitus »

Quentin píše: 11. 11. 2020, 12:25 Argonantův důraz na rodinu zní okay, pokud nejste od 18ti bez rodiny a nezdědíte tak maximálně trauma z domácího násilí :-)
To máš bohužel pravdu, všechno, co tu Argo a spol. diskutují platí o běžných rodinách, nikoliv o nestandardních stavech. Tam je to ještě zapeklitější :cry:
Uživatelský avatar
midewiwin
Příspěvky: 4816
Registrován: 18. 12. 2006, 09:56

Re: Nájmy a bytová krize

Příspěvek od midewiwin »

Když už tu byl vzpomenut bývalý režim, a to s podtónem, že to se jako stát tehdy postaral lidem o bydlení, pak je potřeba říct, že to je omyl.
Stát na zajištění bydlení pro všechny po většinu těch čtyřiceti let v podstatě dlabal. Jedno z řešení, se kterým přišel, bylo rozdělování bytů. Nebylo nic zvláštního, že v bytovce 2+1 žily dvě rodiny s dětmi, o neúnosné koncentraci lidí v rodinných domcích nemluvě. Podat si žádost o byt znamenalo pro normálního smrtelníka, že se toho nedožije. V šedesátých a sedmdesátých letech pak vinou zanedbané údržby začaly být neobyvatelné celé bloky a čtvrti staré zástavby. Takže přišlo na řadu bourání a výstavba krabicových sídlišť. Viz seriál Muž na radnici, kde to bylo podané ideologicky, včetně znectění památkářů, kteří by se snad probůh chtěli stavět proti z nějakých urbanistických či jiných pomatených důvodů. Lidi ze zbouraných baráků tedy byty měli, ale veškerou potřebu bydlení, hlavně mladých rodin, to nezajistilo. Proto přišlo na řadu řešení "pomoz si sám, soudruhu". Kdo chtěl bydlet, mohl vozit cihly a písek na stavbách družstevních bytovek, při čemž měl aspoň záruku, že ho nikdo nevyštípe a že se za pár let nastěhuje. Jinak to kromě už zmíněné svépomocné výstavby domků a rekonstrukcí nebylo s přístupem k bydlení nic moc.
Čas neexistuje.
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Antharon a 8 hostů