Čaje
Moderátor: Faskal
Re: Čaje
To je moc creepy i na mě.
To spíš pro Sadako
A navíc mám trochu moc ráda motýly na to, abych si z nich dělala čaj. Ale jinak hezké a čajové
Zase jsem si koupila Ahmad Earl Grey, podlehla jsem jeho neodolatelnému pesticidovému vábení
R
To spíš pro Sadako
A navíc mám trochu moc ráda motýly na to, abych si z nich dělala čaj. Ale jinak hezké a čajové
Zase jsem si koupila Ahmad Earl Grey, podlehla jsem jeho neodolatelnému pesticidovému vábení
R
"Make BDSM, not war, sister."
Re: Čaje
Rozhodla jsem se dát Oxalisu další poslední šanci a koupila jsem si Zelenou mlhu.
Na první pohled se mi skoro zdá, že se polepšili, ovšem rozhodující degustace prozatím neproběhla
Snad se nepřiotrávím nazelenalou mlhou vycházející z hrnku čaje
R
Na první pohled se mi skoro zdá, že se polepšili, ovšem rozhodující degustace prozatím neproběhla
Snad se nepřiotrávím nazelenalou mlhou vycházející z hrnku čaje
R
"Make BDSM, not war, sister."
Re: Čaje
Když už jsem se tu po dlouhé době zjevil. Tak keříčkům čajovníkům se daří dobře dokonce už proběhla i nějaká ta sklizeň.
FATE SRD - http://fatesrd.d20.cz/
Re: Čaje
A dalo se to pít, Dukolme?
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Re: Čaje
Jo dá zatím jsem zkoušel dva druhy přípravy čerstvý čaj a usušený (ten je nejvíc podobný bílému). Jen jednou se to "pít nedalo" a to nevyšlo sušení. Na pokusy s větší fermentací by bylo potřeba sesbírat víc čaje.
FATE SRD - http://fatesrd.d20.cz/
- Vallun
- Příspěvky: 32274
- Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
- Bydliště: Velká Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaje
Masalu se smetanou jsem kdysi pil v čajovně na Jižáku...a co si pamatuji, tak to šlo...ale jak moudře dí Argo, v určité společnosti je každý čaj dobrý;)
A tedy bude to nějakých....22 let
A tedy bude to nějakých....22 let
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Re: Čaje
Masalu bez cukru jsem dělala hodněkrát, funguje mi jako dobrej čaj i bez toho, aby byla sladká. Hodí se tam dát trošku míň mlíka a víc koření. Smetanu jsem nezkoušela.
Ne, nezemřelo to, co věčně odpočívá,
a dlouhý věků běh i smrtí smrti bývá.
a dlouhý věků běh i smrtí smrti bývá.
Re: Čaje
Přijímám tipy na zajímavé alterace (anebo osvědčené kombinace) koření do masaly.
Zatím mám složení:
- čerstvý zázvor
- doma drcený hřebíček, skořice, nové koření, fenykl, černý pepř, badyán, chilli
- koupený mletý (časem seženu celý) bílý pepř, kardamon
- sypaný assam
- med a mléko (s obojím vařím)
Zatím jsem si odnesla poučení, že bílý pepř je nečekaně agresivní.
Zatím mám složení:
- čerstvý zázvor
- doma drcený hřebíček, skořice, nové koření, fenykl, černý pepř, badyán, chilli
- koupený mletý (časem seženu celý) bílý pepř, kardamon
- sypaný assam
- med a mléko (s obojím vařím)
Zatím jsem si odnesla poučení, že bílý pepř je nečekaně agresivní.
Ne, nezemřelo to, co věčně odpočívá,
a dlouhý věků běh i smrtí smrti bývá.
a dlouhý věků běh i smrtí smrti bývá.
- boubaque
- bubák; Moderátor
- Příspěvky: 6644
- Registrován: 2. 10. 2006, 19:49
- Bydliště: Brno/Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaje
Já funguju na minimálním základu, který prostě funguje dobře. Stejně jako u kafe mám rád, když je to prostě černá káva bez příchutí a vylepšení... včetně rumů apod. (ale teda krom cukru, ten většinou dávám), tak u masaly mám rád jednoduchost.
– čerstvý zázvor – nakrájet na plátky a dát ho hodně
– čerstvě mletý pepř – přiměřeně, ale radši víc než míň; dávám černý, ale bílý je taky fajn
– skořice – jen na zjemnění; celou (cca 1,5 cm na 0,5 litru), když to fakt vařím; mletou, když dělám superflákačovu** masalu
– kardamom – zrníčka (z třetiny lusku na cca 0,5 litru, pokud se nepletu) rozdrtím lžičkou a dokrájím na menší kousky nožem*
– sypaný assám, nejlíp CTC (hodně barví a má silnou chuť)
* hmoždíř taky funguje
** Pieta kdysi dával na fórum recept na flákačovu masalu, to je preferovaný způsob, který ale trvá podle objemu i víc než hodinu... Superflákačovu dělám, když jsem líný, a to je často: Všecky ingredience naházím na dno hrnku, jen čaj jde do volného sítka. Pak zaliju horkou vodou, louhuju 4–10 minut a pak vytáhnu sítko s čajem. Zaliju mlíkem, ideálně ne přímo z lednice, a osladím (cukr je fajn, med je lepší). Pak nechám ještě cca 10 minut odstát, aby se pořádně vylouhoval zázvor, a piju příjemně teplé, ale ne horké.
Když se kácí les, lítají kopí — sv. Vojtěch
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Semrush [Bot] a 10 hostů