Čaje
Moderátor: Faskal
ja tuareg povazujem za znasilnenie zeleneho caju :>:o/
varil som ho len par krat.. vriacou vodou som zalial a nechal niekolko (3-5) minut luhovat. a potom som tam nasypal niekolko lyziciek cukru. ale bol to predpripraveny tuareg teda uz zmiesana mata s gunpowderom. ked su oddelene tak sa to pripravuje trosku inak, teda najprv sa malym mnozstvom vriacej vody zaleje len zeleny caj, po minute sa voda vyleje a potom sa postupuje rovnako.
varil som ho len par krat.. vriacou vodou som zalial a nechal niekolko (3-5) minut luhovat. a potom som tam nasypal niekolko lyziciek cukru. ale bol to predpripraveny tuareg teda uz zmiesana mata s gunpowderom. ked su oddelene tak sa to pripravuje trosku inak, teda najprv sa malym mnozstvom vriacej vody zaleje len zeleny caj, po minute sa voda vyleje a potom sa postupuje rovnako.
Naposledy upravil(a) Corvus dne 26. 8. 2007, 13:29, celkem upraveno 1 x.
There's nothing in the universe cold steel won't cut.
On eternal hold: d20 Warheart
On eternal hold: d20 Warheart
- Bifi
- Motivátor; Moderátor
- Příspěvky: 7484
- Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
- Bydliště: hanzové mesto Brémy
Dá sa urobiť aj tak, že sa nezaleje vriacou ale okolo 80°. Vtedy síce chutí viac ako zelený čaj, ale tá mäta tam zase vadí...
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Zpět k černým , červeným a vůbec barevným čajům -
Já mám dojem, že červený čaj není čaj z čajovníku, ale z byliny, zvané roibos nebo tak nějak.
Pokud jde o "taninovou zběsilost", jednou se nám na koleji podařilo přešvihnout vydatně jak dávku, tak dobu louhování.
Výsledkem byla hustá tekutina, připomínající spíš rozpustné kafe.
Pít se to nedalo ani po zředění a vydatném oslazení.
Já mám dojem, že červený čaj není čaj z čajovníku, ale z byliny, zvané roibos nebo tak nějak.
Pokud jde o "taninovou zběsilost", jednou se nám na koleji podařilo přešvihnout vydatně jak dávku, tak dobu louhování.
Výsledkem byla hustá tekutina, připomínající spíš rozpustné kafe.
Pít se to nedalo ani po zředění a vydatném oslazení.
A ještě odpověď na otázku, z čeho piju obvykle čaj:
Držím se toho, že taková nádoba má vyjadřovat osobnost vlastníka nádoby a konzumenta čaje.
Proto obvykle piju ze čtvrlitráku, který jsem koupila jako suvenýr v pražské ZOO.
Je na něm černožlutý obrázek s krásně roztlemenou hadí hubou a textem "tolik jedu má v sobě 20 zmijí"
Držím se toho, že taková nádoba má vyjadřovat osobnost vlastníka nádoby a konzumenta čaje.
Proto obvykle piju ze čtvrlitráku, který jsem koupila jako suvenýr v pražské ZOO.
Je na něm černožlutý obrázek s krásně roztlemenou hadí hubou a textem "tolik jedu má v sobě 20 zmijí"
Já sem dostal od babičky sazeničku čaje (vyděsil sem mámu tím že v přírodě se dorůstá 5-15M na plantážích ho zařezávají na metr).
mám ho teprve měsíc a už je 2x tak veliký.
jo tak sem přišel na to že už asi před rokem sem pil Dračí studnu a nevědel sem o tom táta měl doma nějako plechovku stímto čajem ale byl tam pojmenován jen čínsky a tedka sem porovnal název na plechovce s názvem na sáčku a jsou stejné.
Ja bych se chtěl zeptat jakým stylem čaj louhujete v sítku v takovám tom vajíčku nebo ve vodě a pak to slejete?
mám ho teprve měsíc a už je 2x tak veliký.
jo tak sem přišel na to že už asi před rokem sem pil Dračí studnu a nevědel sem o tom táta měl doma nějako plechovku stímto čajem ale byl tam pojmenován jen čínsky a tedka sem porovnal název na plechovce s názvem na sáčku a jsou stejné.
Ja bych se chtěl zeptat jakým stylem čaj louhujete v sítku v takovám tom vajíčku nebo ve vodě a pak to slejete?
FATE SRD - http://fatesrd.d20.cz/
Včera se mi povedlo nedopatřením dochutit Maté Mandevilla trochou Pu-Erhu. A bylo to fakt hnusné.
Dukolm: Já mám doma filtry na čaj a takovou plastovou obroučku, do které se uchytí (obrázek); tuším, že se to dá koupit v síti obchodů Oxalis. Čaj je z toho dobrý, rozhodně lepší než z nějakého kovového sítka. Ale už uvažuji o koupi něčeho kulturnějšího, třeba čajové soupravy a kalabasy s bombillou.
Dukolm: Já mám doma filtry na čaj a takovou plastovou obroučku, do které se uchytí (obrázek); tuším, že se to dá koupit v síti obchodů Oxalis. Čaj je z toho dobrý, rozhodně lepší než z nějakého kovového sítka. Ale už uvažuji o koupi něčeho kulturnějšího, třeba čajové soupravy a kalabasy s bombillou.
- Bifi
- Motivátor; Moderátor
- Příspěvky: 7484
- Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
- Bydliště: hanzové mesto Brémy
Omyl. Červenými čajmi sa nazývajú čínske čierne čaje (Keemun Mao Feng a pod.), pretože ich naozaj kvôli ich farbe v Číne nazývajú červenými čajmi.maYda píše:Zpět k černým , červeným a vůbec barevným čajům -
Já mám dojem, že červený čaj není čaj z čajovníku, ale z byliny, zvané roibos nebo tak nějak.
Rooibos technicky nie je čaj. (Slovo "čaj" sa nesprávne používa tam, kde by bolo vhodné použiť "výluh", "odvar", "nálev" a pod. "Bylinný čaj" je úplne mimo.)
Ešte na okraj - u čajov (čajov čajov, nie bylinných nálevov) sa rozoznávajú nasledujúce farby:
- biely čaj: mladučké výhonky čajového kríka takých odrôd, že ešte majú striebristé chmýrie na tipsoch, napr. Biela pivonka. Po sparení na prípravu stačí zopár sekúnd (aj keď ani dvoma minútami ho možno ešte nezabijete) a teplota okolo 70°.
- žltý čaj: mladunké svieže čajové lístky/tipsy, ktorých nálev má svetložltú farbu, vcelku zriedkavý čaj
- zelený čaj: your basic gunpowder alebo japonská Sencha, Bancha, Matcha... Obvykle sa lúhuje do dvoch minút alebo pri kung-fu príprave (gaiwan, viac nálevov) stačí zopár sekúnd po sparení, pri teplote okolo 80°.
- modrozelený čaj: nazývaný tiež na Tchajwane oolong; je to polofermentovaný čaj, teda prechod medzi zeleným a čiernym/červeným čajom. Existujú rôzne "silné" varianty od 20 % fermentácie, ktorý ešte silne pripomína zelený čaj, až po 80 % fermentáciu, keď už zase pripomína skôr čierny čaj. Klasikou je ale 40 - 60 %. Nazvaný podľa farby zvinutých vysušených listov. Najznámejší druh je asi Tie Guan Yin (železná bohyňa milosrdenstva). Čím "silnejší", tým vyššia teplota a dlhšia doba lúhovania.
- červený čaj: čínsky "čierny" čaj, zalieva sa obvykle 90° až vriacou vodou, lúhuje sa 2 - 3 minúty. Viacnálevový.
- čierny čaj: najčastejšie z Indie, Kene, Cejlónu, Gruzínska a pod. Má veľa tried kvality - od krásnych veľkých lístkov až po úplný prach. Vzniká tak, že sa za prítomnosti určitých baktérií "kvasí" a suší zelený čaj. Nazvaný kvôli farbe nálevu. Niektoré sú viacnálevové, ale obvykle sa lúhuje max. 5 minút a zalieva vriacou vodou.
- hnedý čaj: dvojnásobne fermentovaný čínsky Pu-Erh. Páchne hnojovito. Nazvaný kvôli farbe nálevu. Lúhuje sa kľudne aj 10 minút, niektorí ho varia. Viacnálevový.
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Bifi,
já nejsem znalec.
Ten roibos občas kupuju, obvykle s nějakou směsí a někdy na je na tom napsáno, že to je "červený čaj".
Po podrobnostech jsem nepátrala, i když je jasný, že to nemá s čajem z čajovníku nic společného. To ale nemá ovocný "čaj" taky.
Pít se dá obojí, pokud to je z přírodních surovin a ne chemicky dochucený fujtajbl.
Jestli ale něco nesnáším, tak to jsou uměle dochucované černé čaje s ovocnou příchutí.
já nejsem znalec.
Ten roibos občas kupuju, obvykle s nějakou směsí a někdy na je na tom napsáno, že to je "červený čaj".
Po podrobnostech jsem nepátrala, i když je jasný, že to nemá s čajem z čajovníku nic společného. To ale nemá ovocný "čaj" taky.
Pít se dá obojí, pokud to je z přírodních surovin a ne chemicky dochucený fujtajbl.
Jestli ale něco nesnáším, tak to jsou uměle dochucované černé čaje s ovocnou příchutí.
Páchne hnojovito
To jsem jednou koupila mému choti čaj, který měl snižovat hladinu cholesterolu a mělo to být zároveň něco extra, už ani nevím, jestli směs bylin a čaje nebo jenom byliny, tuším, že to bylo dvakrát fermentované a psalo se na krabičce, že čaj svou vůní připomíná starou zatuchlou knihovnu.
No, opravdu připomínal. Choť ho okusil a prohlásil, že staré plesnivé tisky se podle jeho názoru k přípravě nálevu nehodí. Zbytek jsme pak vyhodili.
Wan to,
Já to nehodnotím, jestli páchne nebo voní, já pouze cituji
Ostatně jako člověk, který není schopen zapojit jiné než základní životní funkce, pokud nepožije ráno dostatečnou dávku kafe a neudržuje přes den patřičnou hladinu téhož, se necítím kompetentní vyjadřovat se k tak subtilním otázkám, jako zda hnojovitý odér Pur-Erh je vůní nebo zápachem.
Navíc jsem barbar - černý čaj mám ráda s medem, citronem a zázvorem. Ne ovšem teď, když sem oknem praží sluníčko, ale když jeden přijde v zimě zmrzlý domů... To ani to kafe tak nezahřeje.
Já to nehodnotím, jestli páchne nebo voní, já pouze cituji
Ostatně jako člověk, který není schopen zapojit jiné než základní životní funkce, pokud nepožije ráno dostatečnou dávku kafe a neudržuje přes den patřičnou hladinu téhož, se necítím kompetentní vyjadřovat se k tak subtilním otázkám, jako zda hnojovitý odér Pur-Erh je vůní nebo zápachem.
Navíc jsem barbar - černý čaj mám ráda s medem, citronem a zázvorem. Ne ovšem teď, když sem oknem praží sluníčko, ale když jeden přijde v zimě zmrzlý domů... To ani to kafe tak nezahřeje.
Bifi: Nebral bych to tak přísně. Používat "čaj" pro bylinné, ovocné a všelijaké jiné vývary sice není původně správné, ale je to už tak zažité, že se to správným stalo. Dnes to už nezměníš.
S tím červeným čajem je to podobné. Rooibosu se tak říká nikoli odborně. Asi tak, jako se slonovině říká "bílé zlato". Je to čaj (byť ne z čajovníku) a je červený.
To, že v Číně říkají černému čaji červený, je věc jiná. (Mimochodem tenhle název je vzhledem k barvě opravdu vhodnější.)
Starší si určitě vzpomenou (já to mám od své babičky), že černému čaji se říkalo také "ruský".
S tím červeným čajem je to podobné. Rooibosu se tak říká nikoli odborně. Asi tak, jako se slonovině říká "bílé zlato". Je to čaj (byť ne z čajovníku) a je červený.
To, že v Číně říkají černému čaji červený, je věc jiná. (Mimochodem tenhle název je vzhledem k barvě opravdu vhodnější.)
Starší si určitě vzpomenou (já to mám od své babičky), že černému čaji se říkalo také "ruský".
- Bifi
- Motivátor; Moderátor
- Příspěvky: 7484
- Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
- Bydliště: hanzové mesto Brémy
Tá poznámka o "čaji" a čaji nebola myslená nejako prísne - tiež keď poviem "idem si spraviť čaj" je obvykle bylinkový. Len vysvetľujem.
MaYda, perfektný čaj je z mäty a čierneho čaju (prípadne naviac škorice alebo klinčeku (hřebíčku)) a zmiešaný s pomarančovou šťavou.
MaYda, perfektný čaj je z mäty a čierneho čaju (prípadne naviac škorice alebo klinčeku (hřebíčku)) a zmiešaný s pomarančovou šťavou.
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů