od Vito » 5. 6. 2023, 21:58
Eleshar_Vermillion píše: ↑5. 6. 2023, 21:22
Jak psal někdo výše, niva má skutečně mnohem blíže k roquefortu
Opet ne. Uz v mleku se lisi Niva a Gorgonzola oproti roquefortu. Roquefort se dela z ovciho mleka. At si rika wiki co chce, v chuti jsou to vskutku tri ruzne syry. A je treba k nim pristupovat jinak, nic to ale nemeni na tom, ze jsou z jedne rodiny.
Nebo takhle: Pokud dam 295kč za risotto v restauraci a (ja jsem na to trochu hodne pedant), naleznu tam nivu, tak to ani nedojim, vratim a nevysvetluju.
Pokud mi nekdo nabidne domaci rizoto na italsky zpusob s tim ze zrovna nemel po ruce original syr, ani to semnou nehne a bude mi to chutnat.
Risotto beztak dela predevsim kvalitni ryze (jedna z asi peti druhu) a hodne kvalitni maslo. Pokud zapomenes vino, nikdo ti hlavu neutrhne. Pokud uplne vynechas jakykoliv syr, nic se nedeje. Treba jedna z mych oblibenych variant je risotto s liškama. A to take nejsou typcke italske houby. Pouze tri zakladni suroviny
(plus vyvar sul atd. Za vareni soleneho vyvaru bych take obcas trhal hlavy... Ale doma proste odlejes odmerkou z polevky. Nic se nedeje):
Vialone Nano, bez oleje, ale s domacim maslem a ceske houby jsou daleko zajimavejsi varianta nez to co u nas bezne dostanes. Vareni je totiz kreativni cinost, ne slepe nasledovani receptu. Jedno z nejlepsich risott co jsem kdy jedl bylo treba s jahodama... A byl to fakt predkrm, na ktery po letech vzpominam.
[quote=Eleshar_Vermillion post_id=673662 time=1685992945 user_id=193]
Jak psal někdo výše, niva má skutečně mnohem blíže k roquefortu
[/quote]
Opet ne. Uz v mleku se lisi Niva a Gorgonzola oproti roquefortu. Roquefort se dela z ovciho mleka. At si rika wiki co chce, v chuti jsou to vskutku tri ruzne syry. A je treba k nim pristupovat jinak, nic to ale nemeni na tom, ze jsou z jedne rodiny.
Nebo takhle: Pokud dam 295kč za risotto v restauraci a (ja jsem na to trochu hodne pedant), naleznu tam nivu, tak to ani nedojim, vratim a nevysvetluju.
Pokud mi nekdo nabidne domaci rizoto na italsky zpusob s tim ze zrovna nemel po ruce original syr, ani to semnou nehne a bude mi to chutnat.
Risotto beztak dela predevsim kvalitni ryze (jedna z asi peti druhu) a hodne kvalitni maslo. Pokud zapomenes vino, nikdo ti hlavu neutrhne. Pokud uplne vynechas jakykoliv syr, nic se nedeje. Treba jedna z mych oblibenych variant je risotto s liškama. A to take nejsou typcke italske houby. Pouze tri zakladni suroviny
(plus vyvar sul atd. Za vareni soleneho vyvaru bych take obcas trhal hlavy... Ale doma proste odlejes odmerkou z polevky. Nic se nedeje):
Vialone Nano, bez oleje, ale s domacim maslem a ceske houby jsou daleko zajimavejsi varianta nez to co u nas bezne dostanes. Vareni je totiz kreativni cinost, ne slepe nasledovani receptu. Jedno z nejlepsich risott co jsem kdy jedl bylo treba s jahodama... A byl to fakt predkrm, na ktery po letech vzpominam.